Usui Reiki (Ρέικι) - Ιστορική αναδρομή
:: Η ιστορία του Reiki (Ρέικι)
Ο Μικάο Ουσούι γεννήθηκε στις 15 Αυγούστου 1865 στην Νότια Ιαπωνία.
Πολλές εκδοχές για την ζωή του έχουν ακουστεί. Ομως η ανακάλυψη του τάφου του από τον Φρανκ Αρτζάβα Πέττερ, ένα γερμανό δάσκαλο του Ρέϊκι που ζούσε στην Ιαπωνία το 1994 έριξε φως στην ζωή και το έργο του Μικάο Ουσούι.
Στην Ιαπωνία τον αποκαλούσαν Ουσούι Σενσέί, όπου Σενσέι σημαίνει Διδάσκαλος και είναι ο μεγαλύτερος τίτλος σεβασμού. Στον δυτικο κόσμο είναι γνωστός ως Δόκτωρ Ουσούι που νομίζω ότι είναι αποδεκτός τίτλος με την ουσιαστική έννοια του όρου. Δόκτωρ αρχικά σήμαινε δάσκαλος, άνθρωπος με πολλές γνώσεις. Υστερα ταυτίστηκε με την έννοια του γιατρού και αργότερα με αυτόν που έχει διδακτορικό δίπλωμα. Και αυτό ίσως εξηγεί κάποια από την παρανόηση σχετικά με την ιδιότητα του Δρ. Ουσούι.
Μια μέρα ανέβηκε στο όρος Κουράμα, όπου είναι χτισμένος ένας βουδιστικός ναός, πήγε σε ένα σημείο στο δάσος έξω από τον ναό και κάθισε για να διαλογιστεί και να νηστέψει. Αυτό κράτησε 21 ημέρες, όταν την τελευταία μέρα ξαφνικά ένιωσε την ενέργεια του Reiki (Ρεικι) που τον ώθησε να δημιουργήσει την μέθοδο Reiki (Ρεικι). Γύρισε από το βουνό και εφάρμοσε το Reiki (Ρεικι) στον εαυτό του, μετά στην οικογένειά του και αφού είδε ότι ήταν αποτελεσματικό αποφάσισε να το εφαρμόσει και σε άλλους. Ετσι το 1921 άνοιξε μια κλινική στο Τόκυο, όπου θεράπευσε πάρα πολλούς ανθρώπους και άρχιζε να διδάσκει την μέθοδο. Το 1923 ένας καταστρεπτικός σεισμός έπληξε το Τόκυο και χιλιάδες άνθρωποι τραυματίστηκαν ή αρρώστησαν. Ο Δρ. Ουσούι χρησιμοποίησε τις θεραπευτικές του ικανότητες για να βοηθήσει τους επιζώντες. Πλήθος ανθρώπων εισέρεε στην κλινική του που σε λίγο άρχισε να μην τους χωρά και έτσι άνοιξε νέα κλινική έξω από το Τόκυο.
Πολύ γρήγορα η φήμη του απλώθηκε σε όλη την Ιαπωνία και άρχισαν να τον καλούν σε διάφορα σημεία της χώρας. Το 1926 και ενώ βρισκόταν στο Φουκουγιάμα, πέθανε από εγκεφαλικό επεισόδιο. Ο Δρ. Μικάο Ουσούι είχε διδάξει την μέθοδο Reiki (Ρέικι) σε πάνω από δύο χιλιάδες άτομα. Ιδρυσε το Ουσούι Reiki (Ρέικι) Ρυόχο Γκαγκάι (σύνδεσμος μεθόδου Reiki Ουσούι) το 1922 στον οποίο ήταν ο πρώτος πρόεδρος.
:: Ιαπωνικό Reiki (Ρέικι)
Μετά τον θάνατο του Δρ. Ουσούι στον Σύνδεσμο Μεθόδου Reiki Ουσούι (Ουσούι Reiki Ρυόχο Γκαγκάι) τον διαδέχθηκαν οι εξής πρόεδροι: Ο κ. Ουσίντα, ο κ. Τακετόμι, ο κ. Γουτανάμπε, ο κ. Γουανάμι, η κ. Κογιάμα και το 1998 ανέλαβε ο κ. Κόντο.
Στην Ιαπωνία σήμερα, ο Σύνδεσμος Ουσούι Reiki Ρυόχο Γκαγκάι είναι κλειστόν στο γενικό κοινό και στους ξένους, ενώ υπάρχουν τουλάχιστον τρία παρακλάδια Reiki (Ρέικι) που είναι ανοιχτά στο κοινό και στους δυτικούς.
Ο κ. Τσουτζίρο Χαγιάσι ήταν απόστρατος αξιωματικός του ναυτικού. Περίπου το 1925 και σε ηλικία 47 ετών έγινε μαθητής του Δρ. Ουσούι και πήρε μύηση του δασκάλου. Κάποια στιγμή έφυγε από τον Σύνδεσμο Μεθόδου Reiki Ουσούι και άνοιξε μία κλινική στο Τόκυο. Δημιούργησε δικό του παρακλάδι του Reiki (Ρέικι) και το ονόμασε Χαγιάσι Σίκι Reiki και έγραψε το δικό του εγχειρίδιο για το Reiki (Ρέικι). Λίγο πριν το θάνατό του το 1941 έχρισε την Χαβάγιο Τακάτα ως κεφαλή του Reiki (Ρέικι) στην Δύση. Στην Ιαπωνία άφησε διάδοχό του την σύζυγο του κα Χαγιάσι.
:: Δυτικό Reiki (Ρέικι)
Η κ. Χαβάγιο Τακάτα γεννήθηκε στην Χαβάη το 1900 από Ιάπωνες γονείς. Το 1930 ο σύζυγός της πέθανε και την άφησε να αναθρέψει τα δύο παιδιά τους. Το 1935 πέθανε η αδερφή της και εκείνη έπρεπε να πάει στην Ιαπωνία να ενημερώσει τους γονείς της. Στην Ιαπωνία άκουσε για την θεραπεία που προσφερόταν στην κλινική του κ. Χαγιάσι και αποφάσισε να την δοκιμάσει, Εκεί πήρε αγωγές καθημερινά για τέσσερις μήνες ώσπου θεραπεύτηκε από προβλήματα υγείας που είχε. Ηταν τόσο εντυπωσιασμένη με τα αποτελέσματα που ζήτησε να μυηθεί στην μέθοδο του Reiki (Ρεικι). Ομως της αρνήθηκαν διότι όπως της εξήγησαν το Reiki (Ρέικι) δεν διδασκόταν σε ξένους και εκείνη είχε γεννηθεί εκτός Ιαπωνίας. Η κ. Τακάτα επέμενε όμως πάρα πολύ και τελικά ο κ. Χαγιάσι αποφάσισε να της δώσει τον Πρώτο βαθμό το 1936. Για ένα χρόνο εργάστηκε με τον κ.Χαγιάσι και μετά της έδωσε τον Δεύτερο βαθμό.
Η κ. Τακάτα γύρισε στην Χαβάη το 1937. Το 1938 ο κ. Χαγιάσι με την κόρη του πήγαν στην Χαβάη για να βοηθήσουν την κα Τακάτα να διαδώσει το Reiki (Ρεικι) στην Χαβάη. Το χειμώνα του 1938 η κ. Τακάτα μυήθηκε Δασκάλα του Reiki (Reiki Μάστερ). Αργότερα η κα Τακάτα μετακόμισε στις Ηνωμένες Πολιτείες όπου άρχισε να διδάσκει και να διαδίδει το Reiki (Ρεικι). Η κα Τακάτα πριν πεθάνει το 1980, έδωσε στην αδερφή της ένά κατάλογο με είκοσι δύο δασκάλους Reiki (Ρεικι) που είχε μυήσει και άφησέ διάδοχό της την εγγονή της Φύλλις Λέι Φουρουμότο.
Το σύστημα που διδάχθηκε ο κ. Χαγιάσι και το σύστημα που διέδωσε η κα Τακάτα στην Δύση δεν ήταν το ίδιο. Πολλές διαλογιστικές τεχνικές και πνευματικές ασκήσεις αφαιρέθηκαν (τώρα είναι γνωστές, αφού ανακαλύφθηκαν στην Ιαπωνία). Δεν είναι γνωστό γιατί έγινε αυτό, ούτε και αν αυτά δεν δόθηκαν από τον κ. Χαγιάσι στην κα Τακάτα, ή αν τα αφαίρεσε η κα Τακάτα, γιατί πίστευε ότι οι Δυτικοί δεν θα τα αποδέχονταν. Οπως και να έχει αυτά δεν μεταδόθηκαν στην πλειοψηφία των δυτικών. Το Reiki (Ρεικι) στην παράδοση Χαγιάσι-Τακάτα είναι γνωστό ως Ουσούι Σίκι Ρυόχο.
Μετά το θάνατό της κας Τακάτα το δυτικό κίνημα Reiki (Ρεικι) στην Αμερική χωρίστηκε σε δύο παρακλάδια, το Reiki Αλάϊανς (ένωση Reiki) υπό την ηγεσία της Φύλλις Φουρουμότο και Ράντιανς Τεχνικ (Τεχνική Ακτινοβολίας) υπό την ηγεσία της Μπάρμπαρα Ρέι και τα δύο με έδρα της Ηνωμένες Πολιτείες. Το Reiki (Ρεικι) διαδόθηκε στην Αμερική, Ευρώπη και Ινδία. Πολλοί δάσκαλοι τροποποίησαν τις διδασκαλίες. Αλλοι αναίρεσαν τεχνικές, άλλοι πρόσθεσαν θιβετανικές τεχνικές, τεχνικές Τσι Κουνγκ, πρόσθεσαν σύμβολα και δημιούργησαν νέα στυλ Reiki (Ρεικι), μη παραδοσιακά με την μέθοδο Ουσούι. Δημιουργήθηκαν διάφορα παρακλάδια και σχολές αλλά η μεγαλύτερη πλειοψηφία είναι ανεξάρτητοι δάσκαλοι.
Η ιστορία του Reiki (Ρέικι) στην Δύση περνά σε άλλη φάση, όταν το 1994 ο Φρανκ Αρτζάβα Πέττερ μετά από έρευνες ετών, ανακαλύπτει τον τάφο του Δρ. Ουσούι στο Τόκυο στην Ιαπωνία και φροντίζει να μεταφραστεί η επιτάφια επιγραφή. Ο Φρανκ Αρτζάβα Πέττερ είχε μυηθεί δάσκαλος του δυτικού Reiki (Ρέικι) στην Γερμανία, ζούσε και εργαζόταν στην Ιαπωνία. Η έρευνά του έφερε στο φως στοιχεία και αποδείξεις για τη ζωή και το έργο του Δρ. Ουσούι που μέχρι τότε δεν ήταν γνωστά στην Δύση. Το 1997 ανακάλυψε ένα χειρόγραφο με τον τίτλο Reiki Ρυόχο Χικέι (εγχειρίδιο της Μεθόδου Reiki) το οποίο είχε γραφεί πριν εβδομήντα πέντε χρόνια περίπου από τον ίδιο τον Ουσούι Σενσέι και είχε μοιραστεί σε όλους τους μαθητές του. Επίσης έκανε γνωστές τις τεχνικές που διδάσκονταν από τον Δρ. Ουσούι. Εκδίδοντας σε βιβλία τις ανακαλύψεις του και τα δεδομένα σχετικά με την ζωή, το έργο και το παραδοσιακό σύστημα Reiki (Ρεικι), στην Ευρώπη και Αμερική, έφερε επανάσταση στον δυτικο κόσμο του Reiki (Ρεικι) και τελικά δημιούργησε ένα νέο ρεύμα στο δυτικό κίνημα του Reiki (Ρεικι). Αυτό το στυλ διδάσκει δυτικό Reiki (Ρεικι) εμπλουτισμένο με ιαπωνικές τεχνικές.