Ασυνείδητο

Κάθε άνθρωπος που υπάρχει αυτήν την στιγμή στην γη, έχει μια προσωπικότητα. Η προσωπικότητα περιέχει την ιδιοσυγκρασία του, την τάση του, τα χαρίσματά του και την δυναμική του πνεύματός του.
Όλα αυτά περιέχονται στον ασυνείδητο Εαυτό του.
Σ’ αυτήν την προσωπικότητα, ενόσω μεγαλώνει και εκπαιδεύεται, χτίζει και τον χαρακτήρα του, τις προτιμήσεις του, τους φόβους του, τις επιθυμίες του, τα ιδανικά του, τις προσπάθειες του, τις ανάγκες του, τα βιώματά του και την δυναμική της αυτό-εξέλιξης του.
Όλα αυτά μαζί δημιουργούν τον συνειδητό και τον υποσυνείδητο Εαυτό του.

Έτσι δεν μπορεί να γίνει ένα 100% συνειδητό ον, γιατί δεν ξέρει τα δύο τρίτα του Εαυτού του. Όσα γνωρίζει είναι μόνο το ένα τρίτο της καθολικής του ύπαρξης.
Ότι περιέχεται στην γνώση του για τον Εαυτό του είναι μόνο ότι γνωρίζει γι’ αυτόν μέσα από μια περιοριστική αυτό-έκφραση του συνειδητού του μέρους.
Προσπαθεί λοιπόν να αντλήσει γνώση, έξω από τον Εαυτό του, γιατί δεν μπορεί ή ίσως δεν αντέχει την διαδρομή προς τα μέσα να την κάνει μόνος του, όντας ένα κοινωνικό ον!

Το υποσυνείδητο μέρος του τροφοδοτεί και το ασυνείδητο μέρος του με συναισθήματα που δεν έχει βρει τρόπο να εκφράσει συνειδητά, δημιουργώντας έναν ισχυρό πόλο του «κακού», που επηρεάζει «αόρατα» την συνείδησή του, που είναι ο πόλος του «καλού».

Έτσι, οι άνθρωποι είναι «καλοί» μόνο κατά το 1/3 της καθολικής τους ύπαρξης, ενώ κατά τα 2/3 είναι ασυνείδητα  «κακοί»…
Το «καλό» και το «κακό» είναι οι δύο πόλοι εντός του που δημιουργούν την ένταση, απαραίτητη για την υλική του ζωή, μα  κανένας από τους δύο δεν είναι πλήρως συνειδητός. Έτσι κανένας άνθρωπος δεν μπορεί να είναι συνειδητά καλός ή συνειδητά κακός, αν δεν ολοκληρώσει την γνώση του για την καθολική του ύπαρξη.

Μέσα από την ψυχολογία, μπορεί να ανακαλύψει τον υποσυνείδητο εαυτό του και τις μη εκφρασμένες ανάγκες του που στηρίζονται στα βασικά του ένστικτα αυτοσυντήρησης, κοινωνικό και σεξουαλικό ένστικτο και να ανακαλύψει την τροφοδοσία του στο «κακό», διορθώνοντας την οπτική του για τον Εαυτό του. Μα πάλι λείπει το 1/3 για την καθολική γνώση του Εαυτού του, κάτι που τον εμποδίζει να εφαρμόσει τους εσωτερικούς ηθικούς νόμους, στην φυσική του ζωή.

Δεν έχει την δυνατότητα να εξερευνήσει το ασυνείδητο, μια και εκεί μέσα ο πόλος του «κακού» έχει φράξει την δίοδο για την παραπέρα γνώση του Εαυτού του, προκαλώντας του δέος για τον θεό και για τον θείο Εαυτό του!

Αυτήν την διαδρομή χρειάζεται να την διανύσει με ρίσκο και κυρίως με ταπεινότητα και μεγάλη αυτό-πειθαρχία, γιατί το πιο σίγουρο είναι ότι θα προσκρούσει πάνω σε ένα υπερτροφικό εγώ, που θα ζητά να κυριαρχήσει στην ζωή του, διεκδικώντας τα δικαιώματά του!
Οι ηθικοί κανόνες που έχουν προσαρμόσει την ζωή του σε μια «πατροπαράδοτη» ευλάβεια, είναι ανίσχυροι να κινητοποιήσουν τους μηχανισμούς υπέρβασης και έτσι  συνήθως οι άνθρωποι σταματούν την βαθύτερη έρευνα, τοποθετώντας τον θείο Εαυτό τους, έξω από την συνείδηση τους, δηλαδή διαχωρίζουν το θείο Εαυτό, από τον συνειδητό (στο ποσοστό που τον έχουν κατακτήσει) Εαυτό.

Οι εσωτερικοί ηθικοί κανόνες, η νομοτέλεια και η ευλάβεια στην δημιουργική μας αρχή, είναι βαθιά μέσα στο ασυνείδητο μέρος μας, σε μία μη αφυπνισμένη κατάσταση, αφού το «κακό» εμποδίζει την ολική αφύπνιση της ύπαρξής μας, με την αστρική του επιρροή.

Έτσι, ερευνώντας το «κακό», μπορούμε και να αποδυναμώσουμε την αστρική του επιρροή και να ανεβάσουμε την συνειδητότητά μας στο ανώτερο νοητικό επίπεδο, δημιουργώντας καθαρές και αγνές επιγνώσεις.

Η ταύτιση και η σύγκριση είναι ιδιότητες του αστρικού πεδίου, ώστε να μην μπορούν οι καθαρές και αγνές επιγνώσεις του νοητικού, να γίνουν συνειδητές και συναισθηματικά, έτσι ώστε να παραμένουν στην σφαίρα της νόησης, χωρίς να γίνονται πρακτικά εφαρμόσιμες!

Βάσω Νικολοπούλου


2021  Reiki Center  Site Created by Liquid Art