Kαλή ενέργεια στον χώρο

Εδώ και αρκετά χρόνια εμείς οι άνθρωποι, ξεχνώντας βασικές αλήθειες για την ζωή μας, στραφήκαμε προς διάφορα συστήματα που υπόσχονται να μας φέρουν υγεία, ευτυχία και ευημερία,. Γεμίσαμε έτσι τα σπίτια μας με «δράκους» που φέρνουν τύχη, με «διπλές πάπιες» που φέρνουν ζευγαρώματα, με αγαλματάκια ξένων ιερών προσώπων και μάλιστα βουδιστικών που θα μας φέρουν υγεία, πλούτο και ό,τι άλλο.
Και θεωρώντας ότι με όλα αυτά τα μικρά είδωλα «ξεγελάσαμε» το Σύμπαν, περιμένουμε…την υγεία, την ευτυχία και την ευημερία να έρθουν στην ζωή μας!
Τοποθετήσαμε χρώμα στα σπίτια μας, όχι γιατί το χρώμα μας δίνει ευεξία, αλλά γιατί έτσι «θα οδηγήσουμε την ενέργεια» να αγκαλιάσει τους χώρους μας και να απομακρύνει, ανανεώνοντας την παλιά, σκουριασμένη ενέργεια, που μας έφερνε κακοτυχία.
Μέσα σε όλη αυτή την διακοσμητική «τρέλα», αλλάξαμε την είσοδο του σπιτιού μας, μετακινήσαμε τα κρεβάτια μας για να μην είναι σε δυσμενές σημείο, γκρεμίσαμε τοίχους και αλλάξαμε γενικά το σπίτι μας, για να είναι σύμφωνα με τους κανόνες του όποιου συστήματος μας υπόσχεται αυτήν την πολυπόθητη «υγεία-ευτυχία-ευημερία».
Ξεχάσαμε για μια ακόμα φορά, ότι κανένα σύστημα και κανένα είδωλο δεν θα μας φέρει τίποτα άλλο, εκτός από αυτό που εμείς έχουμε επιλέξει για την ζωή μας!

Ξεχάσαμε ότι η υγεία μας εξαρτάται πολύ περισσότερο από την ισορροπία της ψυχής μας, ξεχάσαμε ότι η ευτυχία είναι δρόμος και όχι αυτοσκοπός, ξεχάσαμε ότι η ευημερία έχει να κάνει με την δική μας αντιμετώπιση του πλούτου.

Η ομορφιά ξέφυγε από την θεϊκή μας φύση και περιορίστηκε στο περιβάλλον. Την ψάχνουμε σε άψυχα αντικείμενα, που θεωρούμε ότι γεμίζουν με ευδαιμονία τα μάτια μας και ξεχάσαμε να «αισθανόμαστε» ένα ηλιοβασίλεμα, ξεχάσαμε να μυρίζουμε την βροχή, ξεχάσαμε να ακούμε τους χτύπους της καρδιάς των ανθρώπων. Περιορίσαμε την ευτυχία μας σε υλικά αποκτήματα και την υγεία μας σε διατροφικές συνήθειες.

Ξεχάσαμε ποιοι είμαστε, ποιος είναι ο σκοπός μας! Ξεχάσαμε ότι η ομορφιά, η ευτυχία, η ευημερία, η υγεία είναι η θεϊκή μας «κληρονομιά» και επικεντρωθήκαμε σε αντικείμενα που θα φέρουν όλα αυτά στην ζωή μας, χωρίς εμείς να κουνήσουμε το δαχτυλάκι μας! Επικεντρωθήκαμε σε συστήματα που «ανανεώνουν» την ενέργεια στο περιβάλλον μας και πιστέψαμε ότι δεν χρειάζεται να «ανανεώσουμε» τις πεποιθήσεις μας που εκπέμπουν μιζέρια, ανταγωνιστικότητα, άγχος και αδιαφορία για την ίδια μας την ζωή.

Επικεντρωθήκαμε στο σπίτι μας! Και θεωρούμε ότι, φτιάχνοντας το με τους κανόνες του οποιουδήποτε συστήματος, έχουμε απομακρύνει την κακοτυχία και την απομόνωση. Ας φτιάξουμε το σπίτι μας έτσι όπως πρέπει. Αλλά μαζί με το σπίτι μας ας κοιτάξουμε και την ψυχή μας. Και ας δούμε αν είναι ευτυχισμένη με όλα αυτά τα συμβολικά εξωτερικά «στηρίγματα» ή αν χρειάζεται περισσότερο την δική μας συμμετοχή στην υγεία, την ευτυχία, την ευημερία και την συντροφικότητα, για να είναι απόλυτα ισορροπημένη.

Κάποια στιγμή ίσως αφήνεις τον εαυτό σου να πειστεί, ότι η καλή ενέργεια είναι θέμα αντικειμένων, χρωμάτων και κατευθύνσεων. Ζεις με άγχος και πόνο και θεωρείς ότι κάποια δύναμη, έξω από εσένα, καθορίζει την πορεία σου και την ζωή σου. Ο Θεός!!!

Από την στιγμή που διαχωρίζεσαι από Αυτόν, αρχίζεις και τοποθετείς ότι καλό ή κακό σου συμβαίνει στην μοίρα και στις αποφάσεις ενός δίκαιου ή άδικου Θεού. Τον φοβάσαι και Τον παρακαλάς! Του τάζεις και του ζητάς!

Μέσα λοιπόν σ' αυτόν τον διαχωρισμό, εσύ απέναντι από Αυτόν, πιστεύεις ότι η ευλογία Του θα έρθει ευκολότερα αν Τον τοποθετήσεις σε εικόνες, χρώματα, αντικείμενα και έτσι θα Τον εξευμενίσεις.
Έτσι συνεχίζεις και φοβάσαι...την ζωή, τον εαυτό σου, τους άλλους, τον θεό!
Και νομίζεις ότι μπορείς με όποιον τρόπο να κρυφτείς από τον φόβο σου μέσα σε αγαλματάκια και εικόνες...

Κανείς δεν σου είπε, ότι ο Θεός δεν είναι στον Ουρανό, αλλά στην καρδιά σου! Ούτε καν η θρησκεία σου.
Κανείς δεν σου είπε ότι για να Τον βρεις, πρέπει πρώτα να βρεις τον Εαυτό σου.
Κανείς δεν σου είπε, ότι η "κακή ενέργεια" είναι απόρροια των σκέψεών και των συναισθημάτων σου μόνο!
Κανείς δεν σου είπε ότι είσαι ο δημιουργός της ζωής σου, ενώ εσύ την αφήνεις στα χέρια της μοίρας! Και των συμπτώσεων...

Αλήθεια, το πιστεύεις αυτό ακόμα?

Αλήθεια πιστεύεις ότι το περιβάλλον σου παίζει και σημαντικό ρόλο στην τύχη σου? Στην ζωή σου? Στις αποφάσεις σου? Στον φόβο σου?

Αντί λοιπόν να σπαταλάμε τα χρήματά μας για την απόκτηση "ευλογημένων" αντικειμένων που πιστεύουμε ότι θα μας φέρουν τύχη και όμορφη ζωή, ας πιστέψουμε στον Εαυτό μας και ας τον βρούμε! Ας πιστέψουμε στην δύναμη, την ελευθερία, την αγάπη, που έχουμε όλοι μας και ας τις εκδηλώσουμε!

Θέλει πολύ λίγο χρόνο να αντιληφθούμε ότι το χαμόγελο, η χαρά, η αγάπη είναι τα καλύτερα "τυχερά αντικείμενα" που μας οδηγούν στην ισορροπία!

Κάποιος έπρεπε να μας το πει! Κάποιος που το γνωρίζει...
Κάποιος που το εφαρμόζει...Κάποιος που το βιώνει συνεχώς...

Ας είναι ο Εαυτός μας αυτός ο "κάποιος"!
Ας του το επιτρέψουμε...Ας τον ακούσουμε...Ας τον εμπιστευθούμε!

Bάσω Νικολοπούλου
Αποσπάσματα από το βιβλίο «ΟΙΚΟΔΥΝΑΜΗ – Το αρχαίο Ελληνικό Φενγκ-Σούι» του Σπύρου Μακρή – Εκδόσεις ΑΡΧΕΤΥΠΟ

…Ο ίδιος ο Αριστοτέλης μας λέει στο «Περί Ψυχής»: «η φύση τίποτα δεν κάνει χωρίς λόγο, διότι όλα τα φυσικά όντα υπάρχουν προς εξυπηρέτηση κάποιου σκοπού ή είναι συμπτώματα αυτών που υπάρχουν προς εξυπηρέτηση κάποιου σκοπού».
Η εντελέχεια, για παράδειγμα, ενός σπόρου λεύκας είναι να γίνει ένα μεγάλο διαμορφωμένο δέντρο, όπως το ξέρουμε.
Όταν κάτι απομακρύνεται από την εντελέχειά του, δηλαδή από αυτό που είναι εν δυνάμει «προγραμματισμένο» να έχει ως σκοπό, τότε αυτό είναι ένα τέρας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι όταν, στο τραγικό συμβάν του Οιδίποδα, σε μια σημερινή μεταφορά του έργου του Σοφοκλή, βάλουμε τον ήρωα να σκοτώσει τον πατέρα με αυτοκίνητο…
Τέρας είναι ένας οργανισμός που δεν είναι ο εαυτός του, αλλά αποσπάται σε κάτι άλλο. ΄Όπως όταν πιέζουμε ένα παιδί να γίνει γιατρός, φιλόλογος ή ό,τι άλλο, αλλά η εντελέχειά του ήταν να γίνει ζωγράφος, ηθοποιός, αστροφυσικός και εν πάση περιπτώσει οτιδήποτε άλλο από αυτό που το έσπρωξαν οι γονείς του ή οι κοινωνικές συνθήκες να γίνει.

Κατά λογική συνέπεια, η κατασκευή ενός σπιτιού κρύβει μέσα του μία εντελέχεια. Εντελέχεια σε μια κατοικία είναι η ευδαιμονία των ανθρώπων που ζουν μέσα σ' αυτό. Την ευδαιμονία έχει ως στόχο η συγγραφή του βιβλίου αυτού. Για να κάνουμε όσα την προετοιμάζουν, έστω ένα μέρος τους, και να αποφύγουμε όσα από εκείνα την μειώνουν, την καταστρέφουν, την εμποδίζουν ή και προκαλούν τα αντίθετα από αυτήν, όπως μας συμβουλεύει και ο Αριστοτέλης.

Η εντελέχεια ενός σπιτιού είναι η οικοδύναμή του, όχι μόνο πρακτικά, αλλά και ψυχολογικά. Μπορεί το σπίτι που διαμένουμε να είναι ωραίο, αλλά πρέπει να αισθανόμαστε κι εμείς ωραία. Και στο νου και στο σώμα…Η θετική ενέργειά μας, που είναι αποτέλεσμα πολλών παραγόντων, αλλά και χωροθεσίας του σπιτιού μας και της πόλης μας, συντονίζεται αρμονικά με αυτήν της Φύσης. ΄Όλα αυτά μαζί συνθέτουν μία αρμονία που είναι η εντελέχεια της Οικοδύναμης.

Ευδαιμονία και υγεία. Οι κυριότεροι παράγοντες, χάρη στους οποίους μπορούμε να έχουμε την προδιάθεση και το κίνητρο για να αντιληφθούμε ή να ζήσουμε αρμονικά με την Φύση, αλλά κυρίως, πάνω από όλα, να φθάσουμε στο σημείο να μπορέσουμε να ζήσουμε αρμονικά με τον ίδιο μας τον Εαυτό…

Βάσω Νικολοπούλου


2021  Reiki Center  Site Created by Liquid Art