Δημοσίευση στο περιοδικό 7ΜΕΡΕΣ TV/27.4.2007

Πολύς λόγος γίνεται τελευταία για την ενέργεια ρέικι. Σύνδεση με την συμπαντική ενέργεια, διοχέτευση της συμπαντικής ενέργειας, θεραπεία μέσω της συμπαντικής ενέργειας, όλο αυτό το άγνωστο που μας φέρνει αντιμέτωπους με την λογική μας.

«Όλοι οι άνθρωποι αναγνωρίζουν την αλήθεια» μας διαβεβαιώνει η Βάσω Νικολοπούλου «μια αλήθεια που δεν χρειάζεται αποδείξεις. Όμως το ρέικι είναι εδώ και διαρκώς αποδεικνύει, ό,τι η λογική μας πολεμά. Δεν χρειάζεται να πιστεύει κανείς στο ρέικι για να αισθανθεί τα ευεργετικά του αποτελέσματα. Περισσότερο χρειάζεται να πιστέψει στον εαυτό του και να τον αγαπήσει. Μέσα από αυτήν την αγάπη μαθαίνει σιγά σιγά να κατανοεί ότι το σώμα είναι ο τελευταίος αποδέκτης των μπλοκαρισμάτων και επειδή το φυσικό επίπεδο είναι και το μόνο ορατό, θεωρούμε ότι η «ασθένεια» ξεκινά από το σώμα. ΄Όμως το ρέικι δίνει ενέργεια κι φέρνει ισορροπία και στο συναισθηματικό και νοητικό μας επίπεδο. Σωστή κατανομή της ενέργειας, ευεξία, γαλήνη, ενδυνάμωση, είναι μερικά μόνο από τα πλεονεκτήματα που έχουν αναφέρει οι αποδέκτες της ενέργειας ρέικι…»

Eρ. Τελευταία διαβάζουμε πολλά άρθρα για το ρέικι. Γίνεται λόγος για συμπαντική ενέργεια και θα θέλαμε να μάθουμε κάτι παραπάνω
Απ.:Ρέι είναι η ιερή θεραπευτική ενέργεια που έρχεται από τα Ανώτερα πνευματικά επίπεδα, δηλαδή η συμπαντική όψη της ενέργειας και το Κι είναι η ενέργεια που υπάρχει παντού και διαρρέει σε κάθε ζωντανό οργανισμό.
Η αποκατάσταση της ζωτικής ενέργειας με επίθεση των χεριών στο σώμα, είναι ένα παλιό σύστημα «θεραπείας». Ο Μικάο Ουσούι, γνωρίζοντας την δυνατότητα αυτή, έθεσε τον εαυτό του στην διαδικασία αναζήτησης τρόπων και μεθόδων που θα «αφύπνιζαν» αυτήν την ικανότητα «θεραπείας» μέσω της ισορροπίας της ζωτικής ενέργειας. Μέσα από διαλογισμό και προσευχή του δόθηκαν ξανά «τα μυστικά» σύμβολα και ο τρόπος ενεργοποίησης αυτών, ώστε ο άνθρωπος να μπορέσει να προσεγγίσει σε βαθύτερο επίπεδο την «θεραπεία» του. Ονόμασε αυτήν την «μέθοδο» ρέικι και την εφάρμοσε στην καθημερινή του ζωή. Η διάδοση αυτής της μεθόδου στην ανθρωπότητα ήταν πια θέμα χρόνου. Σήμερα εκατομμύρια άνθρωποι σ' όλον τον κόσμο ευεργετούνται από το ρέικι.
Η ενέργεια ρέικι φέρνει ισορροπία στο ενεργειακό μας πεδίο και αποκαθιστά βαθιά μπλοκαρίσματα στο πνευματικό, στο συναισθηματικό και στο νοητικό πεδίο. Περιλαμβάνει την ολότητα του ανθρώπου, και δεν αφορά μόνο στο φυσικό σώμα. Τα συμπτώματα μιας αρρώστιας προέρχονται από σκέψεις και συναισθήματα που επιβαρύνουν την ψυχή μας. ΄Όταν αυτά δεν «θεραπευτούν» από εμάς τους ίδιους, εξαντλούν τα αποθέματα ενέργειας του οργανισμού μας και έτσι το φυσικό σώμα αρρωσταίνει.
Η ικανότητα αυτοθεραπείας υπήρχε στον άνθρωπο, που όμως με το πέρασμα των χιλιετηρίδων ατόνησε, μέχρι που «ξεχάστηκε». Σήμερα, τοποθετούμε αυτήν την δυνατότητα σε δυνάμεις έξω από εμάς και προσπαθούμε να βρούμε την ισορροπία μας μέσω εξωτερικών παραμέτρων. Το ρέικι «αφυπνίζει» αυτήν την «ξεχασμένη» ικανότητα αυτό-θεραπείας μας, ώστε να ξαναβρούμε την αρχέγονη εμπιστοσύνη μας στη δημιουργό ουσία και να ενδιαφερθούμε ξανά για τις αξίες της ζωής μας.

Ερ. Γίνεται λόγος για θεραπεία με ρέικι. Τι θεραπεύει και πως;
Απ. Η «θεραπεία με ρέικι» είναι παρεξηγημένη μέχρι τώρα. Υπάρχει η εντύπωση πως το ρέικι «θεραπεύει» αρρώστιες του φυσικού σώματος μόνο. ΄Όμως δεν είναι ακριβώς έτσι. Η «θεραπεία» ξεκινά από την αποκατάσταση της ζωτικής ενέργειας σε σημεία που έχουν μπλοκάρει και δεν «επιτρέπουν» την σωστή διακίνησή της. ΄Όμως, σημαντικό είναι να κατανοήσει ο άνθρωπος που κάνει συνεδρία ρέικι, τι ακριβώς σημαίνει μπλοκάρισμα και πως συντελεί στην «ασθένεια», όπως επίσης πρέπει να είναι εκ των προτέρων ενήμερος, για την συμμετοχή του στην «θεραπεία» του.

Ερ. Συμμετοχή του στην θεραπεία; Μου φαίνεται περίεργο, γιατί θεωρώ ότι ο κάθε άνθρωπος θέλει να θεραπευτεί. Γι' αυτόν άλλωστε τον λόγο δεν κάνει παράλληλα με την ιατρική παρακολούθηση και συνεδρίες ρέικι;
Απ. Οι συνεδρίες ρείκι τον βοηθούν να «μετουσιώσει» την ασθένεια, κατανοώντας τις αιτίες που την δημιούργησαν και να επιτρέψει την θεραπεία του, μέσω της ενέργειας. Ασθένεια δεν θεωρείται μόνο ένα σωματικό σύμπτωμα. Ασθενής είναι και όποιος, π.χ. έχει δυσμενή συναισθήματα, όποιος δημιουργεί αρνητικές πραγματικότητες με τις σκέψεις του, όποιος γενικά βλέπει την ζωή σαν βάρος. Αυτός έχει επιβαρημένα πεδία και αυτή η επιβάρυνση δεν επιτρέπει να γίνει η σωστή διακίνηση της ζωτικής ενέργειας. Βέβαια αν δεν αντιμετωπιστεί αυτή η επιβάρυνση, αν δεν αποκατασταθεί η ισορροπία στην ενέργεια, θα ασθενήσει και το σώμα.

Ερ. Δηλαδή αυτή η εξισορρόπηση της ενέργειας έρχεται με το ρείκι;
Απ. Η συμπαντική ενέργεια που διοχετεύεται έχει την δύναμη (τις δονητικές συχνότητες )να φέρνει ισορροπία στα επιβαρημένα πεδία (συναισθηματικό ή νοητικό) και ο άνθρωπος συναισθάνεται την συμμετοχή του σ' αυτήν την επιβάρυνση και εδώ είναι που χρειάζεται η αποδοχή της θεραπείας του. Το ρέικι βοηθά τον άνθρωπο να ξαναβρεί τον εαυτό του σε πολλαπλά επίπεδα και να αναγνωρίσει την ασθένεια που προκάλεσε στον εαυτό του. Η ολιστική αντιμετώπιση της θεραπείας δεν επικεντρώνεται στο σώμα μόνο, αλλά συμπεριλαμβάνει -εκτός από το φυσικό- και τα πεδία του πνεύματος, της νόησης, του συναισθήματος που χρειάζονται να βρίσκονται σε ομαλή σύνδεση και να τροφοδοτεί το ένα το άλλο απρόσκοπτα με ζωτική ενέργεια.

Ερ. Τι είναι αυτά τα πεδία; Τι είναι το πνευματικό πεδίο;
Απ. Το πνευματικό πεδίο είναι η σύνδεσή μας με την αρχέγονη Ουσία που άλλοι την λένε Θεό.. ΄Όσο απομακρυνόμαστε από αυτήν την σύνδεση, τόσο πιο λίγη εμπιστοσύνη δείχνουμε στην ζωή. ΄Όσο αφήνουμε την απογοήτευση για την ανθρωπότητα να επηρεάσει την γνώση μας για την θεϊκή μας προέλευσή, τόσο πιο αποκομμένοι αισθανόμαστε από την Πηγή της Δημιουργίας και έτσι μόνοι μέσα στο Σύμπαν. Και αυτή η μοναξιά φέρνει τους πολέμους και τις εντάσεις μεταξύ μας. Ο «φυσικός» άνθρωπος είχε σύνδεση με την Πηγή του με απόλυτη γνώση των θεϊκών του ιδιοτήτων. Μία από αυτές ήταν και η ικανότητα «αυτοθεραπείας» με χρήση της συμπαντικής ενέργειας. Η μύηση στο ρέικι επαναδραστηριοποιεί αυτή την λειτουργία, κοινά την αφυπνίζει, ώστε ο άνθρωπος να μπορέσει να χρησιμοποιήσει ξανά την δυνατότητα να θεραπεύσει τον εαυτό του. Μαζί όμως με αυτήν την ικανότητα αφυπνίζονται και άλλες ιδιότητες του «θεϊκού» ανθρώπου, ώστε να κατανοήσει και να αντιληφθεί την θέση του στο Σύμπαν.

Ερ. ΄Έχω ακούσει ότι το ρέικι δεν είναι θρησκεία, όμως σ' αυτό εμπλέκεται και η έννοια του Θεού, από ότι μας λες. Αυτό πως το εξηγούμε;
Απ. Φυσικά και δεν είναι θρησκεία. Η σύνδεση του ανθρώπου με την θεϊκή του Πηγή, δεν έχει να κάνει με οποιαδήποτε θρησκεία. Αυτή η Πηγή προϋπήρχε των σχηματισμών θρησκειών, άρα όταν λέμε «σύνδεση με την θεϊκή μας Πηγή» δεν εξαιρούνται αυτής της σύνδεσης άτομα με διαφορετικές θρησκευτικές ταυτότητες. Η Πηγή είναι για όλους τους ανθρώπους κοινή, ανεξαρτήτου θρησκείας, φυλής, φύλου κλπ. Το ρέικι περισσότερο δίνει την αντίληψη της ενότητας, παρά διαχωρίζει, κάτω από οποιοδήποτε πρίσμα συμβαίνει αυτός ο διαχωρισμός.
Δεν ανήκει σε θρησκευτικό σύστημα το δικαίωμα του ανθρώπου να έχει σωστές σκέψεις και υγιή συναισθήματα για τον εαυτό του και την ζωή του. Δεν ανήκει σε θρησκευτικό σύστημα η δυνατότητά του να ωφελείται από την συμπαντική ενέργεια Οι θρησκευτικές πεποιθήσεις των ανθρώπων συμπεριλαμβάνονται σε ένα ενιαίο Σύμπαν, του οποίου η ενέργεια είναι για όλους τους ανθρώπους κοινή και «αγκαλιάζει» όλη την δημιουργία. Οι θρησκευτικές πεποιθήσεις των ανθρώπων, δεν τους εμποδίζουν να «αναπνέουν» τον ίδιο αέρα, άρα γιατί όχι και την ίδια συμπαντική ενέργεια;

Ερ. Θα ήθελα να γίνει κατανοητό αυτό: Τελικά το ρέικι θεραπεύει;
Απ. Δεν θα ήθελα να επικεντρωθούμε στην θεραπευτική του ιδιότητα, γιατί πραγματικά κανένας που είναι «ρέικι» και σέβεται τον άνθρωπο και τον εαυτό του, δεν θα υποσχεθεί «θεραπεία». Για να προκύψει «θεραπεία» πρέπει όλοι να κατανοήσουν την βαθύτερη σημασία της και να της δώσουν αξία σε όλα τα επίπεδα.
Δεν μπορεί να θεραπευτεί όποιος αναπτύσσει συναισθήματα μίσους και διαχωρισμού από τους ανθρώπους, αν δεν αναγνωρίσει ότι αυτά τα συναισθήματα είναι ο «δρόμος» που τον οδηγεί στην ασθένεια. Δεν μπορεί να θεραπευτεί όποιος δημιουργεί την πραγματικότητά του μέσα σε περιορισμένες σκέψεις που τις εγκλωβίζει συγχρόνως σε ένα αβέβαιο μέλλον, αν δεν αντιληφθεί ότι αυτές οι σκέψεις οριοθετούν την «ασθένειά» του. Το άγχος και τα δυσάρεστα συναισθήματα δεν «εξαφανίζονται» ως δια μαγείας. Χρειάζεται να τα αποδεχθούμε και να «εργαστούμε» για την εξομάλυνσή τους, εξομάλυνση που θα φέρει και ισορροπία σε όλα τα επίπεδά μας. Η ενέργεια ρέικι βοηθά πολύ στην διαδικασία αυτής της αρχικής κατανόησης, που έρχεται μέσα από την άμεση αποκατάσταση της ζωτικής ενέργειας σε σημεία που έχει μπλοκαριστεί. Αλλά εδώ δεν είναι το τέλος της ασθένειας, αλλά η αρχή της θεραπείας…
Θα θεραπευτεί πλήρως όποιος προσπαθήσει να κατανοήσει το σώμα του σαν τελικό αποδέκτη των συναισθημάτων του και των σκέψεών του και να επιτρέψει στην ενέργεια ρέικι να ισορροπήσει την σχέση «πνεύμα-ψυχή-σώμα». Αν το επιτρέψει, τότε θα θεραπευτεί.

Ερ.:Τι θα έπρεπε να κάνουν όσοι θέλουν θεραπεία μέσω της ενέργειας ρέικι; ΄Οσοι αναζητούν εναλλακτικό τρόπο θεραπείας;
Απ. Θα πρέπει να κάνουν πολλές συνεδρίες, για να έχουν βελτίωση και φυσικά δεν σταματάνε την ιατρική αγωγή. Το ρέικι δρα παράλληλα. Το πόσες συνεδρίες θα κάνει κανείς, είναι δική του καθαρά επιλογή και δεν ανήκει στην απόφαση του εκάστοτε θεραπευτή. Ο άνθρωπος που αναζητά την θεραπεία γνωρίζει πολύ καλά, πόσο ή πόσες φορές έχει ανάγκη την «θεραπευτική» ενέργεια ρέικι, από την εξέλιξη της «θεραπείας» του. Αν η ζωτική ενέργεια αποκατασταθεί σε όλα τα επίπεδα, έχει «τα εφόδια» να «παλέψει» και με τα σωματικά συμπτώματα. Αυτό όμως μόνο ο ίδιος μπορεί να το ξέρει. Ο θεραπευτής ρέικι δεν είναι γιατρός για να κάνει διάγνωση. Ο θεραπευτής «είναι» απλά η ενέργεια ρέικι, εκείνη την στιγμή που «δηλώνεται» η πρόθεση για θεραπεία που όμως πρέπει να είναι ολόψυχη. Πολλοί άνθρωποι, παρ' όλο που τρέχουν από γιατρό σε γιατρό, δεν θέλουν να θεραπευτούν. Μάλλον πολλές φορές, έχω αντιληφθεί, τους «βολεύει» η ασθένεια, που μπορεί να μην είναι καν σοβαρή, αλλά εκείνοι με την στάση τους την διογκώνουν. Το ρέικι σ' αυτήν την περίπτωση, θα μειώσει ή και θα εξαλείψει τα συμπτώματα, αλλά μόλις σταματήσουν οι συνεδρίες, θα επανέλθουν, αν ο άνθρωπος δεν κατανοήσει ότι η «αποπεράτωση» της θεραπείας του είναι δική του ευθύνη και όχι του θεραπευτή του. Η ευθύνη του θεραπευτή είναι να εξηγήσει τι και πως θα συμβεί «η θεραπεία». Να μην αφήσει υπονοούμενα για την δυνατότητα θεραπείας σωματικών συμπτωμάτων ασθένειας, χωρίς να βοηθήσει τον άνθρωπο να κατανοήσει την ρίζα των συμπτωμάτων και να είναι κοντά του με αγάπη και γνώσεις που θα τον στηρίξουν στον μετασχηματισμό των μπλοκαρισμάτων και θα αποκαταστήσουν την ζωτική ενέργεια. Ο θεραπευτής χρειάζεται να έχει ο ίδιος «θεραπευτεί», προτού προσπαθήσει να «θεραπεύσει». Αλλά μόνο σ' αυτό το σημείο βρίσκεται και η ευθύνη του και όχι στην αποκατάσταση της υγείας, που κακώς θεωρείται ότι μπορεί να επιφέρει.
΄Όταν ο άνθρωπος κατανοήσει την έννοια «θεραπεία σε όλα τα επίπεδά του», τότε θεραπεύεται πολύ γρήγορα και μάλιστα ζητά να μυηθεί στο ρέικι για να συνεχίσει να κάνει καλό στον εαυτό του. Οι λειτουργίες της αυτοθεραπείας αφυπνίζονται και μαζί με αυτές ανοίγονται και οι δρόμοι για την αντίληψη των θεϊκών ιδιοτήτων του ανθρώπου.
Θεωρώ ότι ο άνθρωπος πρέπει να γνωρίζει. Πρέπει να αφυπνίσει το πνεύμα του για να βρει ξανά την χαμένη του μνήμη, που τον έχει κάνει να ξεχάσει τις ανώτερες ιδιότητές του. Ζει μηχανικά και μέσα στην πολυτάραχη ζωή του, αρρωσταίνει από αιτίες που έχουν σημείο αναφοράς στην αντίληψή του για μια σκληρή πραγματικότητα επιβίωσης. Αν εμπιστευθεί την σοφία του «Δημιουργού», θα εμπιστευθεί τον εαυτό του και την ζωή και θα έχει και υγεία. Μέσα από την εμπιστοσύνη, ξεπηδούν οι «αναμνήσεις» της αγάπης, της γαλήνης, της χαράς που ήταν κάποτε δικαίωμά του και το «ξέχασε». Πρόσεξε, δεν το «έχασε», το «ξέχασε!» Πολλοί άνθρωποι πριν από εμάς, είχαν μιλήσει γι' αυτό το κληροδότημα του δημιουργού, αλλά πολλοί λίγοι το αξιολόγησαν.
Το ρέικι είναι ένα απλό άγγιγμα του Δημιουργού στον άνθρωπο για να μπορέσει να «θεραπεύσει» τις πληγές που προήρθαν από την απομάκρυνσή του από Αυτόν και να θυμηθεί…

Ερ. Τι θα έλεγες σε κάποιον που θέλει να κάνει κάποια συνεδρία ρέικι;
Απ. Θα του έλεγα, να βρει τον κατάλληλο «θεραπευτή» και να εμπιστευθεί το άγνωστο που ανοίγεται μπροστά του, αρχικά, ώστε να αντιληφθεί ότι τελικά του είναι γνωστό!

Ερ. Τι εννοείς με το «κατάλληλος θεραπευτής»;
Απ. Δεν εννοώ τίποτα περισσότερο, από το να επιλέγει ο άνθρωπος τον «θεραπευτή» που εμπιστεύεται. ΄Όπως θα επέλεγε έναν γιατρό, έναν χειρούργο, έναν ψυχοθεραπευτή. Ο «θεραπευτής ρέικι» δεν πρέπει να διαφέρει σε αξίες. Και αξίες θεωρούνται η γνώση, ο σεβασμός στην ζωή, η ειλικρίνεια. Θεωρώ ότι ένας «θεραπευτής ρέικι» πρέπει να έχει καταφέρει –όσο είναι δυνατόν- την εσωτερική ισορροπία και γαλήνη. Χρειάζεται να έχει «συναντήσει» την ενέργεια ο ίδιος, πριν την «διοχετεύσει». Δεν μπορούμε να «θεραπεύσουμε» τους άλλους, αν πρώτα δεν έχουμε «θεραπεύσει» τον εαυτό μας. Αν αντιμετωπίζουμε την ζωή με αγωνία, δεν μπορούμε να μιλάμε για το «θαύμα» του ρέικι που ενισχύει την εμπιστοσύνη μας. Αν επικεντρωνόμαστε στο σώμα, δεν μπορούμε να μιλάμε για θεραπεία στην ολότητα του ανθρώπου. Και η ολότητα περιλαμβάνει σκέψεις καθαρές και συναισθήματα αγάπης , που τα εισπράττουμε στην ψυχή και στο σώμα. Το ρέικι είναι εδώ για όλους! Και «θεραπευτές» και «θεραπευόμενους»!

Ερ. Τι θα ήθελες να προσθέσεις για το ρέικι; Ένας επίλογος…
Απ. Πολλοί άνθρωποι κρίνουν και περιγελούν την έννοια «κανάλι» της ενέργειας ρέικι. ΄Ίσως η λέξη «κανάλι» μειώνει την ουσιαστική της σημασία. Η σύνδεση με την συμπαντική ενέργεια είναι τόσο βαθιά και ουσιαστική που «είσαι» η ίδια η ενέργεια που διοχετεύεις.
Θα πρότεινα λοιπόν σε όλους, όσοι τώρα αμφισβητούν, να αισθανθούν, να εμπιστευθούν, να γνωρίσουν, ό,τι τώρα αποφεύγουν. Ο φόβος είναι μία αρχική αιτία να κρίνουμε ότι μας φαντάζει «υπερφυσικό». ΄Όμως το ρέικι, η επαφή με την ενέργεια, αποδεικνύει ότι το «υπερφυσικό» γίνεται «φυσιολογικό». Δεν είναι προσηλυτισμός, δεν είναι ομαδική «πλύση εγκεφάλου», δεν είναι πίστη. Είναι μόνο η αρχή για να εκδηλώσουμε ότι όμορφο υπάρχει στην ανθρώπινη φύση μας και να απολαύσουμε την εμπειρία της ζωής, επιλέγοντας συνειδητά την διαδρομή μας. Αποκλείοντας τον φόβο, τις ενοχές, τον διαχωρισμό, ανακαλύπτουμε αυτήν την περιβόητη «ομοιότητα» με τον δημιουργό μας και κάνουμε χρήση της «ελεύθερης βούλησης» που μας επιτρέπει να έχουμε την αποκλειστική ευθύνη για την ζωή μας και εντέλει και για την θεραπεία μας.

Βάσω Νικολοπούλου


2021  Reiki Center  Site Created by Liquid Art