Καλέ μου wonder boy, θα ήθελα πάρα πολύ να μας παραθέσεις και τις δικές σου σκέψεις πάνω στο θέμα, όποτε φυσικά νιώσεις έτοιμος.
Για μένα η μητρότητα υπήρξε καθοριστική, όσον αφορά την εξελικτική μου πορεία από τον καιρό της κύησης κιόλας. Δεν ξέρω αν είναι σημεία των καιρών, με την έλευση των ίντιγκο παιδιών που έτσι κι αλλιώς είναι σε εντεταλμένη υπηρεσία, πάντως η δική μου αφύπνιση ξεκίνησε από τη μέρα που ένιωσα το παιδί μέσα μου. Φυσικά δεν το κατάλαβα τότε, πολύ αργότερα ήρθε η συνειδητοποίηση. Ξέρεις, δεν είναι εύκολο, καθώς ανέκαθεν η σύνδεση της μητέρας με τα παιδιά της ήταν πολύ μεγάλη. Το πρώτο πράγμα που μου συνέβη ήταν η ανάπτυξη της διαίσθησης. Το απέδωσα στον...ομφάλιο λώρο. Έλα όμως που δε σταμάτησε εκεί. Εδώ μιλάμε ότι γύρισε τούμπα όλη η ζωή μου. Για πρώτη φορά ήρθα σε ένα σκληρό, αδεισώπητο τετ-α-τετ με τον ίδιο μου τον εαυτό. Και μου βγήκαν υπαρξιακά ερωτήματα που δεν τα είχα αντιμετωπίσει ούτε στην εφηβεία μου!!!
Το κυρίαρχο συναίσθημα ήταν η ΑΓΑΠΗ. Σε όλους και σε όλα. Όσο και αν πάλευα με τον εαυτό μου, τελικά αποδείχτηκε πως αυτό που αποζητούσα ήταν αγάπη και γι αυτόν τον κακομοίρη που τόσο τον είχα παραμερίσει, ζώντας στις ψευδαισθήσεις των προτύπων.
Κι έτσι ξεκίνησε η πορεία προς τα μέσα...Η πορεία προς το φως.
Πιστεύω πως ένα παιδί μπορεί να λειτουργήσει καταλυτικά σε μια ψυχή που ψάχνει τον πνευματικό της δρόμο. Δεν το βλέπω σαν κανόνα, απλά, ίσως εγώ να είχα ανάγκη από κάτι δυνατό να με ταρακουνήσει, ένα ερέθισμα ψυχής. Είδε κι απόειδε η ψυχούλα μου πως εγώ δεν έπαιρνα μπρος αλλιώς και κοίτα τι σκαρφίστηκε :!: :!: :!:
Στην αρχή ήμουν απόλυτα εξαρτημένη από το παιδί μου. Ευτυχώς, μετά από αρκετή δουλειά, έφτασα στο σημείο να αναγνωρίζω την ατομικότητα του παιδιού μου και να το νιώθω πια ως έναν συνοδοιπόρο στη ζωή μου, ελεύθερο και ανεξάρτητο άτομο, που χαράζει τη δική του πορεία. Δίπλα του μα όχι πάνω του.
Ακόμα κάτι. Πολλές φορές αισθάνομαι πως εγώ είμαι το παιδί κι εκείνη η μητέρα, ή, αν το θέλετε, εγώ η μαθήτρια κι εκείνη η δασκάλα. Έχουμε τόσα πολλά να μάθουμε απ' αυτά τα μικρά πλασματάκια!
Κλείνοντας, να εκφράσω ένα μεγάλο ευχαριστώ σ' αυτή την ψυχή που με επέλεξε για μαμά της