Μανούλη μου, τα όρια του αυτοσεβασμού είναι μια δύσκολη υπόθεση για έναν άνθρωπο, μια και δεν έχει μάθει να σέβεται τον Εαυτό του...Είναι κάτι που οι γονείς είτε αποφεύγουν να διδάξουν (γιατί δεν τους συμφέρει), είτε γιατί δεν ξέρουν να το διδάξουν και αφήνουν το παιδί στο έλεος των εξαρτήσεων που του δημιουργούν.
Αν ζεις μια ζωή με εξαρτήσεις, τότε δεν υπάρχουν όρια στον αυτοσεβασμό...
Ο υπάλληλος που φοβάται μήπως χάσει την δουλειά του
ο ενήλικας που φοβάται μήπως χάσει την αποδοχή των γονιών του
ο πιστός που φοβάται μήπως χάσει την εύνοια του θεού
ο εραστής που φοβάται μήπως χάσει την ερωμένη του (και το αντίστροφο)
και όπως γεμίζει η λίστα με διαφόρων ειδών εξαρτήσεις, όλες παράγωγα του φόβου, το ίδιο γεμίζει και η Ψυχή με διαφόρων ειδών παραχωρήσεις, όλες παράγωγα των αυτοαπορρίψεων
Είναι γιατί οι άνθρωποι έχουν μάθει να πιστεύουν ότι είναι πολύ επικίνδυνο να Ζήσουν με την Καρδιά τους, σε μια κοινωνία που τους καλεί να ζήσουν με τον νου τους.
Ο νους την κάθε παραχώρηση την ερμηνεύει σαν υποχώρηση, γιατί δεν έχει επαφή με την Καρδιά...
Και όταν χρειάζεται να κάνει μια υποχώρηση, τότε θίγεται και ξεσπά...
Σκέτη τρέλα σου λέω...
Κάποτε στην συμβατική μου εργασία είχα δουλέψει πάνω σε μία στρατηγική για την προώθηση ενός προϊόντος για αρκετό διάστημα και όταν ήρθε η ώρα να το παρουσιάσω στον διευθυντή μου, εκείνος έκανε ανατροπές που άλλαζαν εντελώς την στρατηγική και φαινόταν ότι θα αποτύχει...Ήταν πρόβλεψη Λογικής...
Του είπα απλά "εσύ αποφασίζεις, εσύ είσαι ο διευθυντής" και του έστειλα και ένα μέιλ που εξηγούσε την θέση μου, για να αποφύγω να μου φορτώσει την αποτυχία...
Και φυσικά απέτυχε η προωθητική ενέργεια...
Κάποιος άλλος στην θέση μου, ίσως το έπαιρνε σαν παραχώρηση, να μην στηρίξει την πρότασή του, να μην πολεμήσει γι' αυτήν...Μην χέσω...Χέστηκα και αν αποτύγχανε η προωθητική ενέργεια, εγώ τα λεφτά μου ήθελα και ήμουν ηθικά εντελώς βέβαιη ότι είχα κάνει το καλύτερο που μπορούσα. Δηλαδή δούλεψα τίμια και επιμελώς. Μπορεί να δούλευα μόνο για τα χρήματα, αλλά ήμουν έντιμη σ' αυτό που με πλήρωναν για να κάνω...
Το θέμα αποσιωπήθηκε με συνοπτικές διαδικασίες και απλά η εταιρία έχασε ένα γενναίο κονδύλι διαφήμισης, γιατί ο διευθυντής απλά ήθελε να ασκήσει την εξουσία του ρόλου του...Χέστηκα επίσης!
Ότι σου αναθέτουν να κάνεις, κάνε το έντιμα και με αγάπη, και άσε τις προτάσεις βελτίωσης, όταν δεν σου ζητιέται κάτι τέτοιο. Δεν είναι έτοιμοι οι περισσότεροι άνθρωποι να δεχτούν ότι μπορεί να κάνουν λάθος, ειδικά σε θέσεις ισχύος. Δεν είναι έτοιμοι να δουλέψουν ομαδικά γιατί έτσι φοβούνται ότι θα χάσουν την αξία τους και τελικά χάνουν από την αδιαλλαξία τους...Είναι Νόμος!
κάνοντας το λοιπόν, συνειδητοποιώ πως αυτό θα προκαλέσει κάποια δυσκολία σε κάποια λειτουργία του τμήματος