Έχω βαρεθεί να βλέπω εύκολα συμπεράσματα και ογκόλιθους της γνώσης να γράφουν το κοντό και το μακρύ τους.
Δημητράκη, για χάρη της συζήτησης, θα δεχθώ πως τα νούμερα που βγάζει ο γράφων είναι σωστά. Δεν ξέρω τί ισχύει και αν είναι πράγματι έτσι, άρα τα δέχομαι.΄
Ας ανοίξουμε λοιπόν μια συζήτηση περί Απλής Αναλογικής, γιατί πολύς ντόρος γίνεται τις τελευταίες ημέρες και έχω αρχίσει να υποψιάζομαι διάφορα...
Όλοι συμφωνούμε πως η Α.Α. είναι το δικαιότερο σύστημα εκπροσώπησης της βούλησης του λαού. Διανέμονται δίκαια οι ψήφοι και άρα όποιος έχει κερδίσει ένα συγκεκριμένο ποσοστό εκπροσωπείται στο κοινοβούλιο και πολύ σωστά ο νομοθέτης έχει θέσει ένα όριο και ας διαμαρτύρεται ο γράφων για το 3 %.
Έτσι δεν θα μπορούσα, παρά να υποστηρίζω ένα τέτοιο εκλογικό σύστημα, με όλες τις συνέπειες που μπορεί να φέρει. Αναρωτιέμαι όμως, αν όλοι όσοι βγαίνουν και το υποστηρίζουν ή μιλούν περί ανεξαρτησίας και άλλων ιδεών, είναι έτοιμοι και να τα υπερασπίσουν, με προσωπικές θυσίες.
Τί εννοώ. Για να έχεις ένα σύστημα αξιών, πρέπει οι άνθρωποι να έχουν την ωριμότητα να το υποστηρίξουν. Αναφερόμενη στους ανθρώπους εννοώ τους πάντες, συμπεριλαμβανομένων και των εκλεγμένων αρχόντων μας. Η Απλή Αναλογική λοιπόν, ενώ δυνητικά είναι το μόνο ανάχωμα στην επέκταση και την γιγάντωση του δικομματισμού και των πελατειακών σχέσεων, αν η κοινωνία δεν είναι έτοιμη να την υπηρετήσει, μπορεί να είναι ένα καμουφλαρισμένο όπλο του συστήματος.
Και μιλάμε για μια κοινωνία που έμαθε να ιδιωτεύει, να κοιτάει το προσωπικό της συμφέρον, να προστατεύει τα κεκτημένα της, ακόμα και εις βάρος των άλλων. Μιλάμε για μια κοινωνία που λειτουργεί ατομικά και όχι συλλογικά. Που ο προσδιορισμός της βασίζεται στο Έχω και Κατέχω και όχι στο Είμαι.
Μια κοινωνία που θέτει το Άτομο υπεράνω του Συνόλου. Αυτή η κοινωνία δεν έχει την ωριμότητα λοιπόν να υπερασπιστεί το Δίκαιο και να το εγκαθιδρύσει. Έτσι, η Απλή Αναλογική, ως λόγος ακούγεται όμορφος αλλά... θεωρείτε πως μπορούν να προκύψουν συνεργασίες, οι οποίες θα στοχεύουν στο Σύνολο και όχι στην προστασία των μικρομάγαζων; Πιστεύετε, πως έχουν τόσο αλλάξει τα πράγματα;
Γιατί αν το σύστημα (το οποίο έχει μηχανισμούς αυτοπροστασίας) υποστηρίξει κάτι τέτοιο, είναι γιατί στοχεύει στην επαναφορά προηγούμενων καταστάσεων. Τί εννοώ... Η Απλή Αναλογική έχει ξαναδοκιμαστεί. Με καλά αποτελέσματα. Αλλά... επειδή ο καθένας ήθελε να υπερασπιστεί το μαγαζάκι του, οι δύο μεγάλοι τότε (Μητσοτάκης, Α.Παπανδρέου), την υπονόμευσαν και έτσι ξαναγυρίσαμε σε ένα πιο σκληρό σύστημα ενισχυμένης αναλογικής και συμπαγούς δικομματισμού, επειδή ο λαός φοβόταν την ακυβερνησία και την τεχνητή ασυννενοησία.
Κι ενώ τώρα έχουμε στα χέρια μας μια ευκαιρία... πρέπει να έχουμε στο πίσω μέρος του μυαλού μας, πως η Δικαιοσύνη θα δοκιμαστεί. Δεν θα μας χαριστεί. Τίποτε δεν θα μας χαριστεί. Κι εκεί θα αποδειχθεί αν λέμε κούφια και όμορφα λόγια ή είμαστε συνεπείς και έχουμε λάβει υπ' όψιν μας όλες τις παραμέτρους.
Και για να δείτε πόσο πονηρό είναι το σύστημα και πώς ελέγχει όλες τις εξόδους, διάβασα όχι μόνο το άρθρο αλλά και τα σχόλια. Γράφει αναγνώστης το εξής σχόλιο:
Tο μπόνους των 50 εδρών θα το καταργήσουν στις πρώτες συνεδριάσεις της νέας βουλής.
Υπάρχει πια σοβαρός κίνδυνος το μπόνους των 50 εδρών να μη το παίρνει ούτε η ΝΔ ούτε το ΠΑΣΟΚ, ως εκ τούτου το μπόνους πια πρέπει να καταργηθεί.
Ο τύπος δεν ενδιαφέρεται για το δίκαιο ή άδικο του εκλογικού συστήματος αλλά για την αυτοπροστασία του. Όσο το μπόνους το έπαιρνε το κόμμα του, διόλου δεν τον ενοχλούσε, το θεωρούσε ίσως και αναγκαίο. Τώρα που ο δικομματισμός γκρεμίζεται και το μαγαζάκι του κινδυνεύει, σπεύδει και αυτός να φωνάξει για το "άδικο".
Προσέξτε! Τα πρόβατα έχουν αρχισει να βγαίνουν από το μαντρί και θα κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους, όχι για να τα χώσουν πάλι μέσα αλλά τώρα θα το διπλοκλειδώσουν.
Αυτά...