Πολλές φορές στη ζωή μου, χωρίς να το έχω ακούσει κάπου, πίστεψα ότι "αυτό που έγινε τώρα, έγινε για να καταλήξει εκεί". Απλά πραγματάκια, για παράδειγμα φεύγω απ' το σπίτι κι ενώ έχω αργήσει κάτι μου λέει να κοιταχτώ στον καθρεύτη και μόλις γυρίζω να φύγω βλέπω ότι ξέχασα το θερμοσίφωνα αναμμένο ή το ρολόι μου... είναι σαν κάποιος να σε κατευθύνει για να δεις κάτι που πρέπει να δεις...
Αυτό σαν εισαγωγή. Γράφω όμως για άλλο λόγο.
Θα σας πω μια από τις ωραιότερες ιστορίες που θα έχετε ακούσει, εμένα είναι η ομορφότερη και πιο αποκαλυπτική της ζωής μου.
Πριν τρία χρόνια διένυα τον 3ο χρόνο δουλείας (ο τόνος δεν μπήκε λάθος) σε μια δουλειά τόσο απαίσια. Για την ακρίβεια, η θέση μου εκεί μέσα ήταν απαίσια. Το αφεντικό με κορόιδευε που εκείνος (15 χρόνια στο κουρμπέτι αυτός) τα καταφέρνει καλύτερα από μένα, με έστελνε στον καύσωνα για εξωτερικές δουλειές ενώ είχε άτομα με μηχανάκια, με έβαζε καταχείμωνο στο μπαλκόνι να κάνω την πλύστρα, οι υπάλληλοι είχαν το ελεύθερο να μου δίνουν εντολές και έφτασα στο σημείο να ακούω το όνομά μου από 5 διαφορετικά άτομα ταυτόχρονα. Μέχρι και όνομα μου βγάλανε! Το ωράριό μου όλα αυτά τα 3 χρόνια ήταν 9ωρο τουλάχιστον (όπως και όλων) και είχα χτυπήσει 11μιση ή 13μιση ώρες ρεκόρ (απλήρωτα πάντα τα έξτρα). Ακόμα και στα γενέθλιά μου έφυγα 10 το βράδυ. Όταν του έλεγα ότι είναι ώρα να σχολάσω μου έκανε "δε νομίζεις ότι ειναι λίγο νωρίς;". Ήμουν τόσο δυστυχισμένη. Καθόλου χρόνος όχι για να ξεκουραστώ, ούτε για να θυμηθώ ποιά είμαι. Από το άγχος μου είχα φάει τα μπράτσα μου πειράζοντάς τα και ο κόσμος με κοιτούσε λες και είχα κάτι κολλητικό -δεν τους αδικώ! Είχε τύχει να γρατζουνίσω το πρόσωπό μου στην τουαλέτα και άλλη φορά να δαγκώσω τα χέρια μου για να μην ουρλιάξω. Κρατούσα με το ζόρι το σώμα μου όρθιο. Το σώμα μου ζοριζόταν και δε με ακολουθούσε. Χρειαζόταν να πιέσω το μυαλό μου να λειτουργήσει. Είχα αρχίσει να ξεχνάω (αιτία καινούργιου χλευασμού από το αφεντικό) που όμως μετά έμαθα ότι είναι ψυχολογικό και πολλές μα πάρα πολλές φορές ζαλιζόμουν στην καρέκλα μου. Μα η κούρασή μου ήταν πιο πολύ ψυχολογική παρά σωματική. Αυτό που μου στοίχησε ακόμα πιο πολύ είναι που λόγω έλλειψης χρόνου αναγκάστικα να εγκαταλείψω το πιάνο γιατί το πλήρωνα άδικα. Φυσικά καθόλου χρόνος να ψάξω για άλλη δουλειά καθώς με το ζόρι με άφηναν να λείψω ακόμα κι αν χρειαζόμουν γιατρό.
Εκεί στα 3 χρόνια παθαίνω κάτι με το έντερο που ήταν λόγω άγχους και κακής διατροφής (φυσικά) το οποίο με οδηγεί στην ανακάλυψη θυροειδή. Η γιατρός μου μου είπε ότι ο θυροειδής έχει άμεση σχέση με όλα τα παραπάνω (αν και δεν τα ξέρει με λεπτομέρεια).
Όλον αυτό τον καιρό η υποστήριξη των γονιών μου ήταν: "Ε ντάξει, πες του ότι θες να φύγεις νωρίτερα, πως κάνεις έτσι;" και "Δίκιο έχεις αλλά ντάξει μωρέ, που θα βρεις τόσο καλή δουλειά" και έθαβαν τα παράπονα γρήγορα γρήγορα. Πήγα μέχρι και σε ψυχολόγο, όχι ότι βοήθησε. Ευτυχώς κάπου εκεί γνώρισα έναν άγγελο, την αδελφή ψυχή μου, την καλύτερή μου φίλη, όλως τυχαίως από το ίντερνετ. Παρόλες τις αναποδιές με τα ίντερνετ που χαλούσαν, κάτι μας έλεγε να συνεχίσουμε να ψάχνουμε η μία την άλλη, μέχρι που έπεσε το πρώτο τηλεφώνημα και αυτό ήταν. Δεν σταματήσαμε να μιλάμε ούτε ένα βράδυ. Ήταν το στήριγμά μου, η εξομολόγος μου. Και μετά από τόσα χρόνια αποδείχτηκε ο άνθρωπος που σκαλί σκαλί με έμαθε να τολμάω και να φτάνω στα άκρα. Εκείνη μου άλλαξε τη ζωή. Την αγαπώ και της το χω πει τόσες φορές!
Φυσικά ακόμα κι αυτό δε θα έφτιαχνε τα πράγματα στη δουλειά, αν δεν έκανα κάτι. Το σώμα μου ήταν μονίμως σε υπερένταση, απορώ πώς δεν κάπνιζε. Το αισθανόμουν σαν ηφαίστειο που σκάει από κάθε κύτταρο με ορμή. Είχα αυτοκαταστροφικές τάσεις.
Ακόμα και στο νησί μου που πήγα για διακοπές, δεν μπορούσα να χαλαρώσω.
Εκεί όμως, σε μια βόλτα με μια φίλη μου, άρχισε το θαύμα!
Πέσαμε πάνω σε μια γνωστή της και η φίλη μου μας σύστησε λέγοντας ότι και οι δύο έχουμε κάτι κοινό, έχουμε σπουδάσει μουσική. "Αλήθεια, τί ακριβώς?" της είπα. Και μου είπε ότι από τη χρονιά που έρχεται θα κάνει σύστημα Ορφ. Λαμπάκια άναψαν! Ήξερα ότι θέλω να φύγω από κει με κάθε μέσο. Ήξερα ότι το ιδανικό μέσο είναι η μουσική. Παλιότερα ήθελα να ειδικευτώ στο Ορφ χωρίς να ξέρω ότι δεν είναι απλά κάποια σεμινάρια, ωστόσο τώρα ήμουν τόσο εξαρτημένη από το τί θα πουν οι γονείς μου που επιπλέον χρειαζόμουν μια καλή δικαιολογία. Και να την! Δεν θα παρατήσω τη δουλειά μου για μια κατώτερη απλά. Θα σπουδάσω Ορφ!
Το μόνο που έλειπε τώρα ήταν να βρω και μια δουλειά που να μου επιτρέπει να παρακολουθώ, να ζω και να φύγω απ' την παλιά.
Γυρνώντας σπίτι, έψαξα για το Ορφ. Η μοναδική σχολή για δασκάλους ήταν ευτυχώς στην Αθήνα. Πήρα την υπεύθυνη καθηγήτρια και δήλωσα συμμετοχή. Πήρα και το πρόγραμμα εξετάσεων και ξεκίνησα να ετοιμάζομαι χωρίς να ξέρω αν θα βρω δουλειά.
Προς τα μέσα του καλοκαιριού, ήρθε στο γραφείο μια κοπέλα που ήθελε να κάνει την πρακτική της. Αυτή δούλευε και αλλού και κάποια στιγμή μου είπε ότι στην άλλη της δουλειά που είναι τετράωρη και λειτουργεί με φοιτητές, ψάχνουν υπαλλήλους λόγω καλοκαιριού κι αν ξέρω κανένα που να ψάχνει να του δώσω το φαξ. Εδώ πρόκειται απλά για θαύμα. Όχι μόνο μου ήρθε τετράωρη δουλειά από το πουθενά, αλλά ήταν και σε γειτονική περιοχή από τη σχολή!
Τον Οκτώβρη έρχεται το αποκορύφωμα. Τυχαίνει οι εξετάσεις -οι οποίες γίνονται κάθε 2 χρόνια (και έτυχα και στη χρονιά που άνοιγε τάξη) θα γινόντουσαν Σαββατοκύριακο που δε δούλευα. Το Σάββατο και την Κυριακή δίνω εξετάσεις. Την Τρίτη μαθαίνω ότι πέρασα. Την Τετάρτη πρωί στέλνω το βιογραφικό μου σε φαξ, και το μεσημέρι απαντώ στο τηλέφωνο-απάντηση στη ζούλα από το μπαλκόνι της δουλειάς. Κανονίζω ραντεβού συνέντευξης για την Πέμπτη. Εκεί πάω μιλημένη. Το αφεντικό τρελαίνεται για μουσικούς και για γραφίστες κι εγώ ήμουν και τα δύο. Παίρνω τη δουλειά και την Παρασκευή λέω στο παλιό μου αφεντικό ότι επειδή πέρασα σε μια σχολή και οι ώρες που με θέλει αυτός δε μου επιτρέπουν να την παρακολουθήσω, από Δευτέρα δε θα δουλεύω πια σ' αυτούς. Το Σαββατοκύριακο κάνω την εκπαίδευσή μου στη δουλειά έπειτα από παράκληση να μου μειώσουν το χρόνο εκπαίδευσης. Επίσης ζήτησα να δουλεύω μόνο πρωινά για να παρακολουθώ τη σχολή το απόγευμα και λες και θα μου έκανε όλα τα χατήρια ζήτησα να ξεκινήσω από Τρίτη καθώς τη Δευτέρα σαν πρώτη μέρα στη σχολή θα έπρεπε να πάω νωρίτερα. Το Σάββατο φεύγοντας από την εκπαίδευση βρίσκω σχεδόν από μνήμης το πρώτο σπίτι που θυμάμαι να ζω....ήμουν προνήπιο τότε και βρισκόταν στην περιοχή της νέας μου δουλειάς. Φοβερά συναισθήματα! Όλως τυχαίως πάλι βγαίνω βόλτα με μια φίλη το ίδιο ή το επόμενο βράδυ και παίρνει το μάτι της μια αφίσα σχετικά με μια έκθεση για εμπόρους υλικών κοσμημάτων. Τότε έφτιαχνα κοσμήματα και προσπαθούσα να τα πουλήσω. Η έκθεση έδειχνε όμως να έχει τελειώσει.. Γυρίζοντας με το μετρό, στη διπλανή μου θέση ήταν 2 κυρίες που γύριζαν απ' την έκθεση με φυλλάδια. Τις ρώτησα και η έκθεση τελείωνε Δευτέρα πρωί! Όχι μόνο αυτό αλλά μου έδωσαν και την πρόσκλησή τους για να μπορέσω να μπω!!!!
Τη Δευτέρα πήγα στην έκθεση, ξεκίνησα στη σχολή, την Τρίτη ξεκίνησα κανονικά μαθήματα στη σχολή και παράλληλα δουλειά. Η δουλειά ήταν ξεκούραστη και εύκολη. Αισθανόμουν διάνοια εκει μέσα

Η σχολή όμως ήταν το κάτι άλλο. Ξαφνικά βρέθηκα σε ένα περιβάλλον παραμυθένιο. Ντουλάπες γεμάτες με μουσικά όργανα (το παιδικό μου όνειρο), και μια φιλοσοφία περί μουσικής και διδασκαλίας που ενώ δεν το είχα εκφράσει και πραραδεχτεί ποτέ (το υπάρχον σύστημα δεν αφήνει περιθώρια για αμφισβήτηση), ήταν και δική μου, ολόδική μου φιλοσοφία από τότε που ζω. Μια φιλοσοφία που άκουγα τότε για πρώτη φορά από εξωτερικό παράγοντα. Κι όμως, ήταν αυτό βαθιά πιστεύω, είμαι εγώ! Έτσι πέρασαν 2 χρόνια με τις χαρές και τις δυσκολίες τους, με την κούρασή τους, όμως στο τέλος της ημέρας ήμουν επιτέλους γεμάτη!
Πέρσι πάλι, τελειώνοντας τη σχολή, απολύθηκα και μπήκα στην ανεργία, αφού κατάφερα πρώτα να πάρω άδεια και να κάνω ένα ταξίδι όνειρο στο εξωτερικό για εκπαιδευτικούς σκοπούς. Έκανα 2 καλοκαίρια και ένα χειμώνα διακοπές διαρκείας και μάλιστα πληρωνόμουν καλύτερα απ' όταν δούλευα. Κουράστηκα πολύ όλα αυτά τα χρόνια και τα προηγούμενα που πάλι σπούδαζα όλη μέρα-το σπίτι μου δε με έβλεπε. Αν και οι δικοί μου με κατηγορούν για τεμπέλα, αισθάνομαι ότι άξιζα να ξεκουραστώ και να ηρεμήσω, κι ότι όλο αυτό το αισθάνομαι σαν την αποζημίωσή μου για όλα αυτά που πέρασα.
Να αναφέρω ότι πέρσι γνώρισα και το αγοράκι μου που είναι ό,τι καλύτερο θα μπορούσα να ζητήσω από το σύμπαν; Κι αυτό στον άγγελο τη φίλη μου το χρωστάω, αφού το μόνο που μου είπε είναι ότι βρήκε εμένα σε αρσενικό! Και πόσο δίκιο είχε! Όταν τον γνώρισα ήταν τόσο αστείο να λέμε τις ίδιες λέξεις και να κάνουμε τις ίδιες κινήσεις την ίδια στιγμή! Η πρώτη μου καλή και σοβαρή σχέση και μια ψυχούλα που θέλει προστασία αλλά και να προστατεύει και μένα. Ένας άνθρωπος που καταλαβαίνει και στηρίζει ό,τι κάνω, αλλά αν θέλει να μου πει ότι κάτι δεν κάνω καλά, θα μου το πει με τον πιο όμορφο τρόπο χωρίς να με πιέσει!
Μετά απ' όλα αυτά, κανείς δεν μπορεί να με πείσει ότι όλα αυτά που μου ερχόντουσαν μόνα τους και σα μια δύναμη ενωμένη μου άλλαξαν τη ζωή, έγιναν τυχαία. Μα κανείς. Γι' αυτό είχα πει σε ένα παλιότερο ποστ "ελπίζω η τύχη μου να μη με εγκαταλείψει τώρα που αρχίζει νέος κύκλος στη ζωή μου και ψάχνω δουλειά".
Βέβαια η τύχη μου με απομάκρυνε από την οικογένειά μου, αλλά να σας πω.... γμ την ηρεμία ζω επιτέλους!!!
Μεγάλο ποστ, αλλά και μεγάλη κατάθεση, οπότε ελπίζω να κατανοήσετε...