Χαρίσματα και ατραπος απο την
Βάσω
Στην αρχή του δρόμου δεν μπορεις να επικεντρωνεσαι μονο στα χαρίσματα ...
Δεν μπορείς να επικεντρώνεσαι στα χαρίσματα των ανθρώπων, γιατί αυτό δεν γίνεται με γνώση, αλλά με υποβολή...και ναι, είναι πολυ επικίνδυνο!
΄Ομως προχωρώντας, αναπτύσσεται η διάκριση. ΄Αλλο είναι να γνωρίζω και να νιώθω τις ανθρώπινες αδυναμίες και να τις κατανοώ σαν δίκές μου, και άλλο είναι να αναγνωρίζω μόνο τα χαρίσματα των ανθρώπων, χωρίς να έχω διακρίνει τα δικά μου...
Στην πρώτη περίπτωση, έχω ερευνήσει αρκετά το βάθος μου και αναπτύσσομαι προς τον Εαυτό μου. ΄Εχω αναγνωρίσει και υπερβεί τα δικά μου εμπόδια και τις δικές μου μικρότητες, προτού σκεφτώ καν να αναγνωρίσω και να κατανοήσω τις μικρότητες των άλλων...
Κυρίως έχω αποδεχτεί τον εαυτό μου και τις εμπειρίες μου, που δημιούργησαν μια δυσάρεστη κατάσταση μέσα μου, προτού εκφράσω αλήθεια για τις εμπειρίες και τα καταπιεσμένα συναισθήματα των άλλων...
Για να έχω αναπτύξει την διάκριση, χρειάζεται να έχω ανακαλύψει τον Εαυτό μου, στο μέτρο που μπορώ να εμπιστευθώ την πνευματική μου κρίση, αλλιώς θα σιωπήσω...Γιατί ότι εκφράσω δεν θα είναι κρίση, αλλά κριτική...
Πολλοί άνθρωποι έχουν σύγχυση μεταξύ αυτών των δύο...
Στην δεύτερη περίπτωση, δηλαδή να επικεντρώνομαι μόνο στα χαρίσματα των ανθρώπων, χωρίς να έχω ερευνήσει το βαθύτερο δικό μου επίπεδο, θα απογοητεύομαι ασυνείδητα, χωρίς να μπορώ να βρω τις αιτίες αυτής της απογοήτευσης. Θα εμπλέκομαι με τα συναισθήματά μου και θα νιώθω ενοχές για αυτό που νιώθω και έρχεται σε αντίθεση με αυτό που αισθάνομαι...
Δεν θα μπορώ να αναπτύξω την αντικειμενική αντίληψη, αφού μέσα μου θα έχω διχασμό, έτσι η κρίση μου θα είναι υποκειμενική και θα εκφράζεται σαν κριτική, ακόμα και προς τον εαυτό μου...
Στην εσωτερική εργασία παραμένουμε συνειδητά στην υποκειμενική μας αντίληψη και ερευνούμε τα συναισθήματα μας, τις αιτίες τους, τις εμπειρίες μας, επιτρέποντας στο Πνεύμα μας να μας εμπνεύσει τα πνευματικά ιδεώδη μέσα από το νοητικό μας πεδίο, ώστε να μην στήνουμε τον εαυτό μας στον τοίχο, αλλά να τον αγκαλιάζουμε με αγάπη.
Δυστυχώς τις περισσότερες φορές οι άνθρωποι έχουν δύο επιλογές...ή να μην αντιληφθούν τις δυσάρεστες καταστάσεις που έχουν δημιουργήσει στον εαυτό τους, ή να τις αναγνωρίσουν και να τον κρίνουν αυστηρά, αυτο-μαστιγωνόμενοι...
Ούτε η μία, ούτε η άλλη επιλογή είναι το ζητούμενο της εσωτερικής μας εργασίας, γιατί καμία από τις δύο δεν φέρνει επιγνώσεις...
Καμία από τις δύο επιλογές δεν στηρίζεται στην κατανόηση, έτσι μοιραία η κριτική γίνεται τρόπος έκφρασης της υποκειμενικής αντίληψης που έχουμε για τον εαυτό μας!
Για να κατανοήσουμε την οδύνη, αυτό το δυσάρεστο συναίσθημα που καλύπτει όλόκληρη την ανθρωπότητα, χρειάζεται να έχουμε αναγνωρίσει την δική μας οδύνη και να την έχουμε "θεραπεύσει"...Ο σκοπός μας είναι η "θεραπεία" μας, γι' αυτό είναι τόσο σημαντικό (για μένα) το ρέικι και η εργασία μας με την πνευματική ενέργεια, χωρίς να υποτιμώ βέβαια άλλα πνευματικά εργαλεία...
΄Οταν οι σκέψεις μας δεν είναι επικριτικές για τους άλλους, δεν δημιουργούμε και τις δυσάρεστες σκεπτομορφές, που επηρεάζουν ασυνείδητα το περιβάλλον μας.
΄Ομως για να το καταφέρουμε αυτό, χρειάζεται μια εσωτερική πειθαρχία στην εσωτερική δράση, που κινεί όλον τον "οργανισμό" μας.
Κι αυτή η εσωτερική δράση, χαρακτηρίζεται από σιωπή, ώστε να μπορούμε να ακούμε την φωνή μέσα μας που μας καθοδηγεί χωρίς να μας κρίνει...Οι επιγνώσεις που προέρχονται από τον εσωτερικό μας δάσκαλο, δεν έχουν ίχνος κριτικής ή απόρριψης, αλλά έχουν αγάπη, φροντίδα και γνώση...Και έτσι δεν υπάρχει σύγχυση με την φωνή του νου μας! Αυτός κριτικάρει συνεχώς και μας την έχει φυλαγμένη στην γωνία...και σε εμάς, μα και στους άλλους...και αυτή είναι μια ειδοποιός διαφορά για την αρχική μας αντίληψη...
Μέσα στην σιωπή, άκουσε Με!