Όσο σκεφτόμαστε με τους όρους «θετική» και «αρνητική» ενέργεια, τόσο είμαστε δέσμιοι της δυικότητας.
Τι θα πει «μετατρέπω την αρνητική σε θετική ενέργεια»; Το πρόβλημα δεν είναι ότι υπάρχει η αρνητική ενέργεια, το πρόβλημα είναι ότι ακόμα και στην ενέργεια σκεφτόμαστε τελικά δυικά, διαχωριστικά. Βάζουμε ταμπέλες και ό,τι πριν ονομαζόταν «καλό», τώρα λέγεται ότι «έχει θετική ενέργεια», και ό,τι πριν ονομαζόταν «κακό», τώρα λέγεται ότι «έχει αρνητική ενέργεια». Και έτσι διαιωνίζονται πρότυπα και προκαταλήψεις, από τα οποία και προσπαθούμε ταυτόχρονα να απαλλαχθούμε.
Έτσι, οτιδήποτε είχε «αγιοποιηθεί» από την κοινωνία, λέγεται ότι έχει «θετική ενέργεια». Είτε αυτό είναι συνήθειες, είτε πράξεις, αντικείμενα, καταστάσεις, επιθυμίες. Και οτιδήποτε παλαιότερα καταδικαζόταν ως αμαρτία, τώρα λέγεται ότι έχει «αρνητική ενέργεια». Και το ειρωνικό είναι ότι οι ίδιοι άνθρωποι που εναντιώνονται στα κοινωνικά και θρησκευτικά πρότυπα της «αμαρτίας», είναι οι ίδιοι που μοιράζουν τον κόσμο σε «θετική» και «αρνητική» ενέργεια. Κοινώς, κάνουν το ίδιο πράγμα που έκανε και οι κοινωνία και η εκκλησία, απλά πλέον χρησιμοποιούν άλλο όνομα.
Και εκεί που προσπαθείς να απαλλαγείς από ενοχές και πρότυπα που έχουν γραφτεί βαθιά μέσα στα κύτταρά σου, έρχεσαι αντιμέτωπος με τις ίδιες πάλι ενοχές, μόνο που τώρα δεν είναι ότι φοβάσαι μην σε τιμωρήσει ο θεός και η κοινωνία, αλλά φοβάσαι μήπως σπιλώσεις το ενεργειακό σου πεδίο με την αρνητική ενέργεια Και όπως πριν έτρεχες σε εξομολογήσεις και εκκλησίες, έτσι και τώρα τρέχεις σε θεραπευτές και ματζούνια
Τι πιστεύω: δεν υπάρχει «θετική» και «αρνητική» ενέργεια. Η ενέργεια είναι μία, και έχει ονόματα όπως Αγάπη, Συνειδητότητα, Αυτογνωσία.
Όταν πορεύεσαι με αυτές τις αξίες, δεν έχεις να φοβάσαι τίποτα.
Τότε γιατί κάποια πράγματα μας «αδειάζουν», μας «βαραίνουν», μας «γεμίζουν αρνητική ενέργεια»; Είναι μέσα μας εκεί που κάτι δεν πάει καλά, και όχι έξω. Κάτι στο περιβάλλον πυροδοτεί μία διεργασία μέσα μας, όπου ξυπνάνε παλιές μνήμες, πρότυπα, συμπεριφορές, «πρέπει» και προκαθορισμένες συναισθηματικές αντιδράσεις. Και αντί να επιλέξουμε να αντιμετωπίσουμε τα βάθη της ψυχής μας, επιλέγουμε τον εύκολο δρόμο: ρίχνουμε το φταίξιμο στην «αρνητική ενέργεια» και απομακρυνόμαστε όσο πιο γρήγορα μπορούμε από την οποιαδήποτε επιρροή της.
Και έτσι μπαίνουμε σε ένα ατελείωτο κυνηγητό «θετικής ενέργειας», προσπαθώντας πάση θυσία να αποφύγουμε το οτιδήποτε το «αρνητικό».
Ε λοιπόν εγώ πιστεύω ότι ο κάθε άνθρωπος είναι απόλυτα ελεύθερος από κοινωνίες, θεούς και ενέργειες να κάνει όλα αυτά τα «βρωμερά» και «αρνητικά» πράγματα και να μην είναι «αμαρτωλός». Και όλες του οι επιθυμίες έχουν το δικαίωμα να εκφραστούν, όσο «αμαρτωλές» και εάν είναι. Και όσα «θετικά» πράγματα και εάν κάνει, δεν πρόκειται να βρει την ηρεμία και την ισορροπία του, εάν δεν αποδεχθεί τον εαυτό του στην ολότητά του.
Είναι αυτός ο δυισμός που γεννά της ενοχές, και είναι οι ενοχές που σταματάνε την εξέλιξη του ανθρώπου.
