σαμανοι

koninja
Δημοσιεύσεις: 48
Εγγραφή: 26 Νοέμ 2010 3:03 pm
Τοποθεσία: salonika

σαμανοι

Δημοσίευση από koninja »

τι γνωριζετε γιαυτους και για την "τεχνη" τους;
Λεών

Δημοσίευση από Λεών »

Ο Σαμάν, ως ηγέτης και θεραπευτής του λαού του, είναι ένας ταξιδευτής και, ταυτόχρονα, μεσάζοντας ανάμεσα σε δύο κόσμους, την δική του κοινότητα και αυτήν των θεών και των πνευμάτων. Κάθε σαμάν διαθέτει ψυχικές και φυσικές δυνάμεις, καθώς και τηλεπαθητικές ικανότητες, έχει, δε, την δική του ατομικότητα και ενδυμασία.

Με το τύμπανο, ένα από τα βασικά του βοηθητικά αντικείμενα, μπορεί να βλέπει το μέλλον, να συμβουλεύει, να βοηθά και να κάνει μαγεία. Εκεί, μέσα στο τύμπανο, κρύβεται η ψυχή του, είναι το δεύτερο Εγώ του. Αυτός είναι και ο λόγος που ο ίδιος, πριν από το θάνατό του, προσπαθεί να βρει τρόπο να θάψει το τύμπανο στο βάλτο, για να βρει η ψυχή του ηρεμία. Οι συγγενείς θάβουν, μετά το θάνατο, τα υπόλοιπα αντικείμενα και δεν επιτρέπεται σε κανένα να τα αγγίξει χωρίς τραγικές συνέπειες. Αυτή η δύναμη των αντικειμένων είναι γνωστή και στους σημερινούς σαμανιστές.

Τούτο επιτυγγχάνεται κυρίως μέσω της σαμανικής έκστασης με την αρχαιοελληνική σημασία της λέξης. Κατά τη σαμανική έκσταση το άτομο στέκει έξω από τον εαυτό του σε μια μεταβαλλόμενη κατάσταση συνείδησης. Σε αυτή την κατάσταση συνείδησης οι σαμάνοι ισχυρίζονται ότι μπορούν να αποκτήσουν γνώση, καθοδήγηση και θεραπευτικές δυνάμεις.

Η πρώτη φάση της σαμανικής έκστασης είναι η άνοδος της ψυχής του σαμάνου στον ουρανό -συνήθως μέσω του δέντρου του κόσμου- ή η κάθοδός της στον κάτω κόσμο. Η επίτευξη της εξυψωμένης κατάστασης της ψυχής είναι μια δοκιμασία επίπονη που απαιτεί κουραστική εκπαίδευση και την ολοκλήρωση μιας σκληρής συνήθως μυητικής διαδικασίας. Εφόσον ολοκληρωθεί η διαδικασία της μύησης, ο σαμάνος με τη βοήθεια των πνευμάτων είναι ικανός να εκπληρώσει έργα θεραπείας, καθοδήγησης της ψυχής των νεκρών και αποκατάστασης της γνώσης χάριν εκείνων που, ζώντας στον φυσικό κόσμο, διαθέτουν μόνον τη γήινη αντίληψη των πραγμάτων.

«[ο σαμάνος] πιστεύεται γενικά ότι θεραπεύει και εκτελεί θαύματα τύπου φακίρ, όπως όλοι οι μάγοι [...] Πέραν αυτού όμως, είναι ψυχοπομπός, επίσης ιερέας, μυστικιστής και ποιητής»

Οι σαμανιστές ιερείς ξυρίζουν το κεφάλι και τρίβουν τη ρίζα του φυτού προκειμένου να απορροφηθεί για να προσφέρει παραισθητικές και καρδιοτονωτικές ιδιότητες.
Εννοεί το φυτό Pancratium maritimum

’ρα η τέχνη τους έχει να κάνει με την μαγεία.
Ελπίζω να βοήθησα λίγο.
koninja
Δημοσιεύσεις: 48
Εγγραφή: 26 Νοέμ 2010 3:03 pm
Τοποθεσία: salonika

Δημοσίευση από koninja »

αρκετα ενδιαφερον ευχαριστω.

σε ενα σημειο λες οτι κρυβει την ψυχη του σε τυμπανο..; γινετε να ζησει το σωμα χωρις ψυχη;
Λεών

Δημοσίευση από Λεών »

Σε φάση παραίσθησης ίσως ναί...εκεί μένει το σώμα σε *κώμα*
μέχρι να γυρίσει η ψυχή πάλι πίσω .... αν και πιστεύω πως είναι
θεωρητικό αυτό που αναφέρετε αλλιώς για να το κάνουν πρέπει
να γνωρίζουν πολύ καλά την αστρική προβολή. Που για να κατέχουν
την τέχνη της Μαγείας μάλλον ξέρουν και να κάνουν.

:-D

Επιστροφή στο “ΑΝΩΤΕΡΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ”