Ace έγραψε:
Το παιδι ειναι οπως το μαθεις,σιγουρα, αλλα μεχρι ποια ηλικια παραμενει "παιδι" ομως? Ποτε αρχιζει να αμφισβητει πραγματα? Δε χρειαζεται να εχει εξωτερικες επιροες που να ειναι ισχυροτερες απο αυτες των γονιων του?
Αχ, αχ, το αγαπημένο μου θέμα
Λοιπόν, ναι, η γνώμη μου είναι πως το παιδί θα κουβαλάει ότι μάζεψε από την οικογένεια (και γενικά ότι έπαιξε τον ρόλο της οικογένειας), μέχρι να αρχίσει να αμφισβητεί πράγματα. Που μπορεί να αρχίσει πολύ νωρίς, μπορεί και ποτέ. Ανάλογα...
Γενικά, όταν υπολείπεται κάτι, όταν κουβαλάει κανείς κάποιο θεματάκι, θα έρθει και το αντίστοιχο ερέθισμα να δείξει πως τα πράγματα δεν είναι και τόσο καλά... Το πως θα αξιολογήσει κανείς τα πράγματα, αφορά το στάδιο ωρίμανσης που περνάει.
Πχ κάποιος που καλλιέργησε από μικρός τον εγωισμό και έφτασε να τον έχει στο ταβάνι.. Θα έρθει κάποια στιγμή που δεν θα νιώθει καλά στις σχέσεις του, δεν θα νιώθει καλά με τον εαυτό του, άτομα θα φεύγουν από κοντά του.
Μπορεί είτε να πει "εγώ μια χαρά είμαι, όλοι οι άλλοι έχουν το πρόβλημα", είτε να πει "λες να μην κάνω κάτι καλά? λες να μπορώ να κάνω αλλιώς?".
Γενικότερα έχει να κάνει με το πόσο πολύ αποφασίζει κάποιος πως η ζωή του είναι δική του ευθύνη και όχι των άλλων (σημείωση: όπου άλλοι βάλε γονείς, γενικά οικογένεια, κοινωνία, θρησκεία, πρώην/νυν/μετά, φίλους και τα σχετικά)
Ace έγραψε:Aλλα σοβαρα τωρα, αυτο που ειχα διαβασει καποτε ειναι πως ακομα και αμα το παιδι αποριψει τον γονιο του -ειτε ευγενικα ειτε με σκληρο τροπο- , οι σχεσεις που θα κανει εχουν την πιθανοτητα να ειναι μικρα ομοιοματα του γονιου του παλι. Και οχι μονο σε εξωτερικα χαρακτηριστικα, αλλα και σε εσωτερικα. Εχω πολλα παραδειγματα στο μυαλο μου τωρα χμμ..
Οποτε ο γονιος ,ειτε καλος ειτε κακος θα τον κυνηγαει μια ζωη, θελει δε θελει, ειτε εν ζωη ειτε οχι.
Εεε, ο γονιός θα κυνηγάει κάποιον, όσο αυτός έχει την ανάγκη να είναι παιδί (και κυρίως, παιδί των γονειών του).
Το να απορρίψεις τον γονειό (νοητικά και άντε και με αντιδραστικό συναίσθημα), δηλαδή να αξιολογήσεις τι έκανε λάθος και να το βάλεις στην άκρη, άντε και να του την πεις, είναι ένα πολύ καλό στάδιο για να τον ξεκουβαλήσεις λίγο...
Από ένα σημείο και μετά, που δεν θα έχεις τι άλλο να βγάλεις από πάνω σου, θα αρχίσουν να φαίνονται οι ομοιότητες... Που κάποιος "γίνεται" ο γονειός του (και κατεπέκτασην, πως το προβάλλει αυτό στο περιβάλλον του, ψάχνοντας κάποιον έξω από τον Εαυτό του για την ασφάλεια, την αποδοχή, την αξία, την αγάπη κτλ κτλ).