Πολλή όμορφη η συζήτηση μας εδώ , που αφορμή είχε όσα είπαμε στην συνάντησή μας για τα συναισθήματα και το συναισθηματισμό .
Όλα αυτά που συζητάμε μου δημιούργησαν κάποιες σκέψεις , πάνω στο ότι ο παρορμητισμός και ο συναισθηματισμός μας πολλές φορές έχει σαν βάση το θυμό , που όλοι μας έχουμε νιώσει και είναι ένα φυσιολογικό συναίσθημα , η εκδήλωση και η διαχείριση του όμως είναι ένα θέμα βασικό και ουσιαστικό .
Αν ο θυμός μας είναι από ήπιος , εκδηλωθεί και εκτονωθεί συντομα , μπορεί να μας ωφελήσει , αλλά μπορεί να μας οδηγήσει και να πυροδοτήσει τον παρορμητισμό μας που κάποιες φορές όχι μόνο δεν ελέγχεται αλλά οδηγεί σε ακραίες καταστάσεις
Ολη αυτή η κατάσταση που αρχίζει από το θυμό και εξελίσσεται σε παρορμητικές εκδηλώσεις ,προκαλείται είτε από εξωτερικά γεγονότα όσο και από εσωτερικά αίτια δικά μας ,
από σκέψεις και αναμνήσεις τραυματικών εμπειριών πού ξύνουν και φέρνουν στην επιφάνεια τα τραύματα που υπάρχουν μέσα μας.
Από την δική μου εμπειρία έχω καταλάβει
ότι οι περισσότεροι είτε εκτονώνουν το θυμό τους παρορμητικά , είτε δεν τον εκδηλώνουν καθόλου και τον καταπνίγουν , όπως το έκανα και γω πολύ συχνά ,
γιατί έτσι έχουμε μάθει από μικροί μέσα στις οικογένειες μας , είτε γιατί τα καλά παιδιά δεν πρέπει να θυμώνουν ,
είτε βλέποντας και δεχόμενοι πάνω μας ξεσπάσματα θυμών και τιμωριών ,
γιατί δεν μας μάθαμε ποτέ να επικοινωνούμε εκφράζοντας και συζητώντας για τα συναισθήματά μας.
Βλέπω κάθε μέρα διάφορα που συμβαίνουν γύρω μου και σκέφτομαι πως αν δεν μπορούμε να απαλλαγούμε, να αποφύγουμε ή να εξαφανίσουμε τα γεγονότα ή τα άτομα
που μας ζορίζουν,
αυτό που μπορούμε να κάνουμε και είναι το πιο σημαντικό , είναι κοιτάμε το δικό μας το κομμάτι , να ψάχνουμε λίγο παραμέσα να βρούμε τι μας δημιούργησε το θυμό ή κάποιο κάποιο άλλο συναίσθημα και μας οδήγησε να φερθούμε παρορμητικά και μόνο έτσι θα μάθουμε να αναγνωρίζουμε και να αντιλαμβανόμαστε τις δικές μας αντιδράσεις .
Γνωρίζω καλά πια πως το πιο ουσιαστικό είναι να παρατηρήσουμε πρώτα τον εαυτό μας και μετά τους γύρω μας στις συμπεριφορές, να βρούμε τι είναι αυτό που ξεπερνάει τα όρια μας , που μας προξενεί φόβο, θλίψη , θυμό ,απογοήτευση και οτιδήποτε άλλο μας ενοχλεί , να καταλάβουμε τις «εσωτερικές αντιδράσεις μας»
για να μπορέσουμε να δούμε με αλήθεια , τι γίνεται, να κατανοήσουμε και να αναγνωρίσουμε αυτά που μας συμβαίνουν , τότε θα μπορούμε πιο εύκολα να διαχειριστούμε όσα προκύπτουν πάνω αλλά και κάτω από την επιφάνεια και να τα αλλάξουμε .
Είναι πολύ βασικό
να αναγνωρίσουμε ξεκάθαρα τις ανάγκες, τους στόχους και τις επιθυμίες μας και βρούμε και τον τρόπο να τα εκφράσουμε
και να διεκδικήσουμε αυτό που θέλουμε χωρίς να πληγώσουμε , χωρίς να πιέζουμε , να απαιτούμε και να χειριζόμαστε , πρώτα τον εαυτό μας και μετά τους άλλους

Γι' αυτό που πολεμάς είναι μόνο η εξέλιξή σου...Εκεί στον κάθετο άξονα...γιατί όταν αυτός ολοκληρωθεί, ο πόλεμος μετά, στον οριζόντιο, γίνεται αρμονία, ειρήνη και πληρότητα