Μολυσμένος μέχρι το 2015 προβλέπεται ότι θα παραμείνει ο Πηνειός
Ο Πηνειός δεν θα καταφέρει μέχρι το 2015 να πληροί τους στόχους της ευρωπαϊκής οδηγίας για την επίτευξη καλής κατάστασης των υδάτων. Αυτό αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επισημαίνοντας ότι τα έργα αυτά συγχρηματοδοτούνται από την ΕΕ, όμως οι ελληνικές αρχές πρέπει να το ζητήσουν.
Το θέμα της σοβαρής μόλυνσης του Πηνειού ποταμού και την απουσία ουσιαστικής παρέμβασης των αρμόδιων εθνικών και τοπικών αρχών έφεραν στην επικαιρότητα οι ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ Σταύρος Λαμπρινίδης, Kατερίνα Mπατζελή και Ευαγγελία Tζαμπάζη με ερώτησή τους προς την Επιτροπή.
«Σχετικά με τα προβλήματα ρύπανσης στο ποταμό Πηνειό, η Επιτροπή έλαβε γνώση των προβλημάτων από την ανάλυση που πραγματοποιήθηκε για τη λεκάνη απορροής βάσει του άρθρου 5 της οδηγίας-πλαισίου για τα ύδατα (ΟΠΥ), στην οποία οι ελληνικές ανέφεραν ότι ο Πηνειός ενδεχομένως δεν θα καταφέρει το 2015 να πληροί τους στόχους της ΟΠΥ, δηλαδή την επίτευξη καλής κατάστασης των υδάτων» αναφέρει στην απάντησή της η Κομισιόν.
Σχετικά με τη χρηματοδότηση αντίστοιχων έργων, η Επιτροπή σημειώνει ότι έργα προστασίας των υδάτων είναι επιλέξιμα για συγχρηματοδότηση, αλλά εναπόκειται στις ελληνικές αρχές να υποβάλουν το σχετικό αίτημα.
Η Επιτροπή καταγγέλλει επίσης ότι η Ελλάδα δεν έχει εφαρμόσει ακόμη την κοινοτική οδηγία για την περιβαλλοντική ευθύνη και για αυτό εκκρεμεί σε βάρος της προσφυγή στο Δικαστήριο των Ευρωπαικών Κοινοτήτων.
-------------------------------------------------------------------------------------
Προφυλακιστέοι ο αρχιμανδίτης και άλλοι τέσσερις για την υπόθεση παιδικής πορνογραφίας
Στις φυλακές Κορυδαλλού οδηγήθηκαν μετά τις απολογίες τους στον ανακριτή ο αρχιμανδρίτης και άλλα τέσσερα άτομα που κατηγορούνται για τη συμμετοχή σε υπόθεση παιδικής πορνογραφίας μέσω διαδικτύου.
Η προσωρινή κράτηση του ιερωμένου έγινε με τη ομόφωνη γνώμη του εισαγγελέα και ανακριτή, ενώ ήδη έχει παυθεί από τα ιερατικά του καθήκοντα με απόφαση του μητροπολίτη Σπάρτης κ. Ευσταθίου.
Ένα ακόμα άτομο που κατηγορείται αφέθηκε ελεύθερο με περιοριστικούς όρους.
-------------------------------------------------------------------------------------
Προληπτικός έλεγχος και στην Ελλάδα σε Toyota Yaris, κατασκευής 2005-2007
Στην αποστολή επιστολών σε 10.856 Έλληνες κατόχους Yaris, τα οποία κατασκευάσθηκαν από τις 13 Ιουνίου 2005 έως τις 17 Απριλίου 2007 σε Ιαπωνία και Γαλλία, προχωρά η Toyota Ελλάς στο πλαίσιο προληπτικού ελέγχου που διενεργείται στις ζώνες ασφαλείας των μπροστινών καθισμάτων στα συγκεκριμένα αυτοκίνητα.
Αφορμή για τον έλεγχο είναι πρόβλημα που διαπιστώθηκε στον σχεδιασμό της ζώνης ασφαλείας και είχε σαν αποτέλεσμα την ανάφλεξη ενός αυτοκινήτου στην Ιαπωνία.
Σύμφωνα με την Toyota «...διαπιστώθηκε ότι σε ορισμένο αριθμό αυτοκινήτων τύπου Yaris, σε περίπτωση σύγκρουσης, αν ενεργοποιηθεί ο προεντατήρας της ζώνης ασφαλείας, υπάρχει πιθανότητα το ηχομονωτικό υλικό, που βρίσκεται πίσω από τον προεντατήρα, να υποστεί ζημιά από τα αέρια υψηλής θερμοκρασίας που εκλύονται. Στη χειρότερη περίπτωση, το ηχομονωτικό υλικό μπορεί να αναφλεχθεί».
-----------------------------------------------------------------------------------
Διακόπτεται από τις 14 Φεβρουαρίου και για ένα εξάμηνο η κυκλοφορία της γραμμής 3 του Μετρό από το σταθμό Εθνική Αμυνας μέχρι το Αεροδρόμιο, προκειμένου να κατασκευαστεί ο σταθμός της Αγίας Παρασκευής.
Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς, κατά τη διάρκεια της διακοπής για την εξυπηρέτηση του κοινού έχει προβλεφθεί η πύκνωση των λεωφορειακών γραμμών, η απευθείας λεωφορειακή σύνδεση του σταθμού Δουκίσσης Πλακεντίας με το σταθμό Εθνική Αμυνα και η πύκνωση των δρομολογίων του προαστιακού στο τμήμα από το Αεροδρόμιο μέχρι τη Νερατζιώτισσα.
Ο σταθμός της Αγίας Παρασκευής υπολογίζεται ότι θα είναι έτοιμος το καλοκαίρι του 2010. Παράλληλα, κατασκευάζονται και οι σταθμοί στο Νομισματοκοπείο, που θα είναι έτοιμος τον ερχόμενο Σεπτέμβριο και ο σταθμός Χολαργού που θα είναι έτοιμος το 2009.
-------------------------------------------------------------------------------------
Εκτός ελέγχου η επιδημία της χολέρας στη Ζιμπάμπουε, προειδοποιεί ο ΠΟΥ
Η επιδημία της χολέρας που πλήττει από τον Αύγουστο τη Ζιμπάμπουε έχει στοιχίσει μέχρι στιγμής τη ζωή σε 3.028 ανθρώπους και παραμένει εκτός ελέγχου, ανακοίνωσε σήμερα στη Γενεύη ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).
Από την ασθένεια έχουν προσβληθεί 57.702 άνθρωποι σύμφωνα με τον ΠΟΥ. Προηγούμενος απολογισμός έκανε λόγο για 2.971 νεκρούς και για 56.123 κρούσματα.
Οι υπηρεσίες του ΟΗΕ, οι οποίες έχουν κινητοποιηθεί εδώ και αρκετούς μήνες, επισημαίνουν συνεχώς ότι η επιδημία βρίσκεται εκτός ελέγχου στη Ζιμπάμπουε, η οποία αντιμετωπίζει επίσης οικονομική και πολιτική κρίση.
«Η χολέρα είναι εκτός ελέγχου και αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει στο εγγύς μέλλον. Πλέον η κατάσταση πλησιάζει το χειρότερο σενάριο, με 60.000 κρούσματα», δήλωσε η εκπρόσωπος του ΠΟΥ, Φαντέλα Σαΐμπ.
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, περίπου οι μισοί από τα 12 εκατομμύρια κατοίκους της Ζιμπάμπουε είναι πιθανό να προσβληθούν από τη νόσο εξαιτίας των ανθυγιεινών συνθηκών ζωής.
Η επιδημία εξαπλώνεται και σε γειτονικές χώρες κυρίως στη Νότια Αφρική όπου έχουν αναφερθεί 31 θάνατοι και 2.600 κρούσματα.
-------------------------------------------------------------------------------------
Διάλογο για την πυρηνική ενέργεια ζητά η αρμόδια Επιτροπή της Ακαδημίας Αθηνών
Τη διοργάνωση, από κυβερνητικούς και μη-κυβερνητικούς φορείς, διαλόγου σχετικά με την ένταξη ή μη της πυρηνικής ενέργειας στον ελληνικό χώρο, καθώς και τη θεώρηση από τους αρμοδίους κρατικούς φορείς της ένταξης της πυρηνικής επιλογής στον μακροχρόνιο ενεργειακό σχεδιασμό της Ελλάδας εισηγείται η Επιτροπή Ενέργειας της Ακαδημίας Αθηνών.
Επικεφαλής της επιτροπής είναι ο ακαδημαϊκός Λουκάς Χριστοφόρου. Πριν από ένα έτος, η Επιτροπή συγκρότησε 15μελή Ομάδα Εργασίας για να μελετήσει το ζήτημα.
Στην Ομάδα έλαβαν μέρος επιφανείς Έλληνες και ξένοι επιστήμονες και ειδικοί. Η σχετική έκθεση αναμένεται να δημοσιευθεί στο βιβλίο των Πρακτικών, τον ερχόμενο Μάρτιο.
Σε ό,τι αφορά ειδικότερα την πυρηνική ενέργεια ενδείκνυται:
* Να κριθεί κατά πόσον η πυρηνική ενέργεια μπορεί να αποτελέσει μία συνιστώσα του ενεργειακού μείγματος της Ελλάδας και κατά πόσον η πυρηνική ενέργεια μπορεί να αντικαταστήσει ένα σημαντικό μέρος των ορυκτών καυσίμων που χρησιμοποιούνται.
* Να αρχίσει μια οργανωμένη, εκτεταμένη, αντικειμενική και υπεύθυνη ενημέρωση των Ελλήνων πολιτών και πολιτικών επί των ενεργειακών αναγκών και προβλημάτων της χώρας, ώστε να κριθεί κατά πόσον η πυρηνική ενέργεια μπορεί να χρησιμοποιηθεί προς όφελος της Ελλάδας.
* Να ληφθούν άμεσα μέτρα ενημέρωσης σχετικά με την τεχνογνωσία και την αποκτηθείσα εμπειρία στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας, και, επιπροσθέτως, μέτρα δημιουργίας ενδογενούς ανθρώπινου δυναμικού με μακροπρόθεσμη εθνική επένδυση στον τομέα της εκπαίδευσης.
* Να αρχίσει η προετοιμασία των αναγκαίων μελετών, νομοθεσιών και υποδομών, ώστε η χώρα να είναι, «εν δυνάμει», έτοιμη για την όποια επιλογή.
Στο πόρισμα της Επιτροπής Ενέργειας υπογραμμίζεται ακόμα είναι αναγκαία η αναζήτηση εναλλακτικών πηγών και ως τέτοιες αναγνωρίζονται (α) οι εισαγωγές μεγάλων ποσοτήτων ηλεκτρικής ενέργειας, (β) ο εισαγόμενος λιθάνθρακας, και (γ) η πυρηνική ενέργεια.
Η πρώτη επιλογή, όπως τονίζεται, συνεπάγεται εξάρτηση και ανταγωνιστικότητα με τις γειτονικές χώρες, η δεύτερη είναι ενδεχομένως αναπόφευκτη μεσοπρόθεσμη αλλά ρυπογόνος λύση, και η τρίτη, ακόμη και αν γίνει αποδεκτή, απαιτεί 10-15 χρόνια μεταξύ λήψης απόφασης και υλοποίησής της.
------------------------------------------------------------------------------------
Ο Χένρι το ερπετό γίνεται πατέρας στην ηλικία των 111 ετών
Ένα εξαιρετικά σπάνιο ερπετό που ζει σε ζωολογικό κήπο της Νέας Ζηλανδίας απέκτησε ξαφνικά ερωτική διάθεση στην ηλικία των 111 ετών και μάλιστα απέκτησε απογόνους με την πρώτη απόπειρα συνεύρεσης.
Ο Χένρι μοιάζει με σαύρα ή χαμαιλέοντα, στην πραγματικότητα όμως ανήκει στο πανάρχαιο και απειλούμενο είδος των τουατάρα, ενδημικό της Νέας Ζηλανδίας.
Το ερπετό των 60 εκατοστών ήταν ήδη «ένας κακότροπος γέρος» όταν έφτασε στο Μουσείο του Σάουθλαντ σε ηλικία περίπου 70 ετών. Εκτοτε ήταν εχθρικός με τα θηλυκά, στα οποία μάλιστα δεν δίσταζε να επιτεθεί.
Η λίμπιντο του Χένρι ζωήρεψε απότομα το 2002, έπειτα από την αφαίρεση ενός όγκου που είχε εμφανιστεί στα γεννητικά του όργανα.
Πέρυσι το Μάρτιο ζευγάρωσε για πρώτη φορά με τη Μίλντρεντ, 31 χρόνια νεώτερή του, η οποία γέννησε 12 αβγά τον Ιούνιο. Μόνο ένα από τα αβγά απέτυχε να εκκολαφθεί.
«Είναι η ολοκλήρωση μιας ιστορίας αγάπης» σχολίασε η Λίντσεϊ Χέιζλι, υπεύθυνη του μουσείου για τα φιλοξενούμενα τουατάρα.
Πάντως παρά την απρόοπτη εξέλιξη, κανείς δεν ελπίζει ότι ο Χένρι θα γίνει στοργικός πατέρας -όλα τα αρσενικά του είδους του είναι γνωστό ότι τρώνε οτιδήποτε είναι μικρό και κινείται.
Σε ολόκληρη τη Νέα Ζηλανδία απομένουν σήμερα περίπου 50.000 τουατάρα, τα περισσότερα σε προστατευόμενες περιοχές. «Ζουν για 150 έως 250 χρόνια» εκτιμά η Χέιζλι.
Το σπάνιο είδος είναι και ο μοναδικός ζωντανός εκπρόσωπος της υφομοταξίας των σφηνόδοντων, τα οποία συνυπήρχαν με τους δεινόσαυρους πριν από 200 εκατ. χρόνια.
Όλα τα σφηνόδοντα εκτός των τουατάρα εξαφανίστηκαν πριν από 60 εκατ. χρόνια.
----------------------------------------------------------------------------------
Συσκευές ανάγνωσης αντί για σχολικά βιβλία προτείνει το ΠΑΣΟΚ
Ηλεκτρονικά βιβλία ικανά να αποθηκεύουν ολόκληρες βιβλιοθήκες και να συνδέονται στο Διαδίκτυo θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν τα σχολικά και φοιτητικά βιβλία, και μάλιστα με μειωμένο κόστος, είπε ο Γιώργος Παπανδρέου στη Βουλή κρατώντας ανά χείρας μια συσκευή ανάγνωσης.
Πόσο νομίζετε ότι κοστίζουν όλα τα βιβλία που διανέμουμε δωρεάν σε μαθητές και φοιτητές; Τι θα λέγατε, αν μπορούσαμε να χωρέσουμε όλα αυτά τα βιβλία σε ένα, που να χωράει μάλιστα στην τσέπη του μαθητή, και χίλια ακόμα;» δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατά τη συζήτηση για την Παιδεία.
Στην ομιλία του στη Βουλή ο Γιώργος Παπανδρέου υποσχέθηκε ότι αν κερδίσει την επόμενη εκλογική αναμέτρηση θα εξασφαλίσει 1 δισ. ευρώ επιπλέον για την Παιδεία. «Θα κόψουμε εν ανάγκη από παντού και η αλλαγή θα φανεί με τον πρώτο προϋπολογισμό» είπε.
Πρότεινε ακόμα να γίνει το Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας ανεξάρτητη Αρχή, να υπάρξει διακομματική επιτροπή για την Παιδεία και να σταματήσει η κομματική ευνοιοκρατία στο εκπαιδευτικό σύστημα.
-------------------------------------------------------------------------------------
Τα άρθρα είναι απο το
www.in.gr