Μανούλη , επειδή σε ενδιαφέρει ,πληροφορίες για τον κουρκουμά έχουμε βάλει στο τόπικ Υπερτροφές
για να μην ψάχνεις το βάζω και εδώ και επίσης και ένα συμπληρωματικό άρθρο.
Ο κουρκουμάς εξίσου αποτελεσματικός με το prozac στην καταπολέμηση της κατάθλιψης
Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Phytotherapy Research» έδειξε ότι η κουρκουμίνη, η κύρια πολυφαινόλη της κουρκούμης, είναι τόσο αποτελεσματική όσο και η φλουοξετίνη (Prozac) στη θεραπεία της κατάθλιψης.
Όχι μόνο μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από τα συμπτώματα της κατάθλιψης, αλλά αυτό γίνεται με ασφάλεια, χωρίς μάλιστα να προκαλεί αυτοκτονικές τάσεις, αύξηση του σωματικού βάρους και αλλαγές στην πίεση του αίματος και τον καρδιακό ρυθμό, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε καταπληξία και θάνατο. Αυτές αποτελούν μερικές μόνο από τις πολλές παρενέργειες που προκαλεί το Prozac.
Στη μελέτη, που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του Τμήματος Φαρμακολογίας της Ιατρικής Σχολής Μπάναγκαρ στην Ινδία, αξιολογήθηκαν ομάδες ατόμων που έλαβαν κάψουλες κουρκουμίνης και Prozac είτε μεμονωμένα είτε σε συνδυασμό. Είκοσι άτομα λάμβαναν κάψουλες κουρκουμίνης των 500 mg δύο φορές την ημέρα, είκοσι λάμβαναν 20 mg Prozac καθημερινά και τα υπόλοιπα είκοσι λάμβαναν έναν συνδυασμό και των δύο. Η Κλίµακα Κατάθλιψης του Χάμιλτον, ένα ερωτηματολόγιο το οποίο σχεδιάστηκε για να μετρήσει το επίπεδο κατάθλιψης ενός ατόμου, δόθηκε για να εκτιμηθούν τυχόν αλλαγές στη διάθεση των συμμετεχόντων σε αυτή τη μελέτη.
Η σημασία στροφής προς τις φυσικές μεθόδους αντί της χρήσης συνταγογραφούμενων φαρμάκων
Τα ευρήματα έδειξαν ότι η κουρκουμίνη λειτούργησε εξίσου καλά με το Prozac και αποτέλεσαν την «πρώτη κλινική απόδειξη ότι η κουρκουμίνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ένα αποτελεσματικό και ασφαλές βοηθητικό για τη θεραπεία ασθενών με μείζονα καταθλιπτική διαταραχή χωρίς την ύπαρξη αυτοκτονικού ιδεασμού ή άλλων ψυχωσικών διαταραχών».
Αν και οι ειδικοί σπεύδουν να επισημάνουν ότι αυτές οι διαπιστώσεις είναι προκαταρκτικές και δεν έχουν στόχο να υποκαταστήσουν τα φάρμακα που έχουν εγκριθεί από τον Οργανισμό Ελέγχου Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA), πολλοί διστάζουν να εμπιστευτούν τις συστάσεις φαρμάκων του FDA λόγω της παραδοχής ότι επηρεάζουν αρνητικά την υγεία. Για παράδειγμα, μετά από χρόνια, ο FDA παραδέχτηκε ότι τα κοτόπουλα που πωλούνται στις ΗΠΑ περιέχουν αρσενικό, ενώ πιο πρόσφατα δήλωσε ότι ορισμένα προϊόντα κατά της ακμής μπορεί πραγματικά να αποβούν μοιραία.
Άλλα οφέλη για την υγεία και μια υγιεινή συνταγή για τσάι κουρκούμης
Έτσι λοιπόν, η στροφή προς τις φυσικές εναλλακτικές λύσεις για θεραπεία αποτελεί συχνή επιλογή για εκείνους που επιθυμούν να βελτιώσουν ή να διατηρήσουν την υγεία τους. Η κουρκούμη, η οποία ανήκει στην ίδια οικογένεια με το τζίντζερ, είναι γνωστό ότι έχει θετικά αποτελέσματα σε παθήσεις όπως η ακμή, οι φραγμένες αρτηρίες, οι φλεγμονές, η κατάθλιψη και η αϋπνία.
Για να απολαύσετε όλα αυτά τα οφέλη, μπορείτε να φτιάξετε ένα τσάι που γίνεται με κουρκούμη. Βράστε 1/4 φλιτζανιού τριμμένη ρίζα κουρκούμης (ή 1 κουταλιά της σούπας αλεσμένη κουρκούμη) και 2 κουταλιές της σούπας τριμμένη ρίζα τζίντζερ σε 4 φλιτζάνια νερό. Η ποσότητα αυτή αρκεί για 4 άτομα. Αν θέλετε, προσθέστε λεμόνι ή μια φυσική γλυκαντική ουσία.
-------------------
Ο κουρκουμάς «σβήνει» τις κακές αναμνήσεις
Ένα συστατικό του κάρυ μπορεί να σας βοηθήσει να απαλλαγείτε οριστικά από τις κακές αναμνήσεις, υποστηρίζουν Αμερικανοί ερευνητές.
Η κουρκουμίνη, το βασικό συστατικό του κουρκουμά, που του χαρίζει μάλιστα και το χαρακτηριστικό του χρώμα, προλαμβάνει την αποθήκευση των νέων δυσάρεστων αναμνήσεων στον εγκέφαλο, ενώ «αφαιρεί» και τις υπάρχουσες.
Ομάδα ψυχολόγων από το Πανεπιστήμιο της Πόλης της Νέας Υόρκης εκπαίδευσε ομάδα ποντικών ώστε να φοβούνται όταν ακούνε έναν συγκεκριμένο ήχο. Οι ειδικοί υπέθεσαν ότι τα πειραματόζωα στο άκουσμα του ήχου θα «πάγωναν».
Έτσι λοιπόν, ώρες αργότερα όταν οι αρουραίοι άκουσαν τον συγκεκριμένο ήχο, όντως φοβήθηκαν. Εκείνα όμως που προηγουμένως είχαν καταναλώσει τροφή πλούσια σε κουρκουμίνη δεν φοβήθηκαν, πράγμα που σημαίνει ότι η δυσάρεστη ανάμνηση είχε διαγραφεί από τον εγκέφαλό τους.
«Αυτό μας κάνει να ελπίζουμε ότι τα άτομα που υποφέρουν από μετα-τραυματικό στρες και άλλες ψυχικές διαταραχές στις οποίες εμπεριέχονται και οι κακές αναμνήσεις, ενδεχομένως να επωφεληθούν από μια διατροφή πλούσια σε κουρκουμίνη», σχολιάζει ο καθηγητής Γκλεν Σάφε.
Οι αναμνήσεις σχηματίζονται στον εγκέφαλο με τη μορφή νέων συνάψεων μεταξύ των νευρώνων. Αρχικά είναι εύθραυστες, αλλά σταδιακά σταθεροποιούνται στον εγκέφαλο καθώς αποθηκεύονται. Η διαδικασία αυτή ονομάζεται παγίωση.
Όταν οι εδραιωμένες αναμνήσεις ανακαλούνται, προσωρινά αποσταθεροποιούνται στον εγκέφαλο και για λίγο γίνονται και πάλι εύθραυστες όπως οι νέο-σχηματισθείσες αναμνήσεις.
«Αν δεν συμβεί κάτι, αυτές οι αποσταθεροποιημένες φοβικές αναμνήσεις επανέρχονται και πάλι σε κατάσταση μακροχρόνιας αποθήκευσης. Με άλλα λόγια επανασταθεροποιούνται. Αλλά, τώρα διαπιστώνουμε ότι είναι δυνατόν να παρέμβουμε στον εγκέφαλο κατά τη διάρκεια της φάσης της ‘αποσταθεροποίησης’ και να εμποδίσουμε τις κακές αναμνήσεις να επανασταθεροποιηθούν. Τελικά, μπορούμε να τις διαγράψουμε και αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω μιας διατροφής πλούσιας σε κουρκουμίνη», εξηγεί ο Δρ Σάφε.
Η κουρκουμίνη έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες στον οργανισμό και ενδεχομένως αυτό να είναι και το μυστικό της δράσης της επί των κακών αναμνήσεων.
Οι φλεγμονώδεις διαδικασίες παίζουν σημαντικό ρόλο σε αρκετές καταστάσεις, από τις αλλεργίες μέχρι τα καρδιαγγειακά νοσήματα και τη νόσο Αλτσχάιμερ. Επίσης, έχει φάνει να εμπλέκεται σε ψυχικές διαταραχές όπως η κατάθλιψη, το άγχος και το σύνδρομο μετα-τραυματικού στρες.
Μάλιστα, κάποια από τα «μονοπάτια» της φλεγμονώδους διαδικασίας παίζουν ρόλο και στον σχηματισμό των αναμνήσεων.
enallaktikidrasi.com
Γι' αυτό που πολεμάς είναι μόνο η εξέλιξή σου...Εκεί στον κάθετο άξονα...γιατί όταν αυτός ολοκληρωθεί, ο πόλεμος μετά, στον οριζόντιο, γίνεται αρμονία, ειρήνη και πληρότητα
__________________________________________________________
Πολέμα και Οραματίσου