Ξέρεις Παύλο, εγώ πάλι ήμουν της άποψης ότι τα παιδιά δεν πρέπει να είναι επένδυση για τους γονείς, για την στιγμή που θα χάσουν την παντοδυναμία τους...Γιατί οι περισσότεροι γονείς ξέρουν πότε θα χάσουν την παντοδυναμία τους...Γι' αυτό κάνουν παιδιά, γι' αυτήν την στιγμή που θα χάσουν την παντοδυναμία τους...εργάζονται μεθοδικά πάνω σ' αυτήν την αίσθηση...Ας μην γελιόμαστε...Μπορεί να μην αφορά εσένα προσωπικά, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν αφορά ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού...
Οι σχέσεις μέσα σε μια οικογένεια, όπως και κάθε σχέση, δεν είναι κάτι αυτονόητο...Δομούνται και βαθαίνουν μέσα στις στιγμές...
Δεν είναι αυτονόητο ότι μία μητέρα ή ένας πατέρας θα αγαπήσουν αυτό το νέο πλάσμα, ούτε ότι το παιδί θα αγαπήσει αυτούς τους δύο ανθρώπους. Άλλοι λόγοι συντρέχουν, που τους ονομάσαμε, λανθασμένα ίσως, αγάπη!
Αυτοί οι δεσμοί αίματος είναι, τις περισσότέρες φορές, τόσο καταπιεστικοί στους κανόνες τους, που κανένα μέλος μέσα στην οικογένεια δεν είναι ελεύθερο να αγαπήσει ή να εκφράσει πιο αυθεντικά τον Εαυτό του και έτσι να βιώσει όμορφα την σχέση του και με τους άλλους...
Η ερμηνεία που δίνω εγώ στην λέξη "αθωώνω" είναι μόνο αυτή η αναγκαία κατάσταση που χρειάζεται να περάσει ένας ενήλικας για να αναπτυχθεί πάνω από τα οικογενειακά, θρησκευτικά και κοινωνικά στερεότυπα, βρίσκοντας πιο αυθεντικά κομμάτια μέσα στον Εαυτό του...Για να το κάνει αυτό πρέπει να "δικάσει" πρώτα αυτά τα οικογενειακά, θρησκευτικά και κοινωνικά στερεότυπα, και να επιλέξει ο ίδιος τον Δρόμο του, χωρίς ενοχές, αλλιώς δεν θα είναι αρμονικός με τον Εαυτό του, κάτι που μπορείς να δεις άμεσα μέσα στην κοινωνία, από την αύξηση των ποσοστών των ψυχικών ασθενειών...
Σαφώς οι γονείς κάνουν το καλύτερο για τα παιδιά τους, μόνο που δεν ξέρουν πολλές φορές τι είναι το καλύτερο και το ορίζουν σαν αυτό που δεν πέτυχαν αυτοί ή ακόμα και αυτό που πέτυχαν αυτοί...Δεν λαμβάνουν υπόψη τους την προσωπικότητα του παιδιού, ούτε τις δεξιότητές του, για να του επιτρέψουν να δομήσει την προσωπικότητά του με έναν υγιή τρόπο...Μέσα από αυτήν την αγάπη, αλλοτριώνουν την πνευματική, νοητική και συναισθηματική του ωριμότητα και δεν βοηθούν (γιατί ίσως οι ίδιοι δεν ξέρουν τι σημαίνει) στο να γίνει ένας συνειδητός άνθρωπος...Άλλωστε για τους γονείς, το παιδί θα παραμείνει πάντα παιδί, και αυτό ενισχύει την συναισθηματική ανωριμότήτα του ενήλικα, όσο για την πνευματική ωριμότητα την αφήνουν (η πλειοψηφία) στην θρησκεία...
Σαφώς αλλάζουμε εμείς οι άνθρωποι...Απλά οι τάσεις μας είναι να αθωώνουμε τους πάντες, όταν βρεθούμε σε ανάλογη θέση...Η μάνα μου έλεγε όταν κάνεις δικά σου παιδιά θα με καταλάβεις...Και αυτό για εμένα λειτούργησε τόσο καταλυτικά, ώστε να μην βρεθώ ποτέ στην θέση της, ούτε να βάλω τα παιδιά μου, στην θέση μου...Τους είχα πει "σας δίνω ότι καλύτερο μπορώ, αλλά σας λέω επίσης όταν ενηλικιωθείτε νοητικά, να ξεχάσετε ότι σας έχω πει και να χαράξετε τον δικό σας δρόμο, σαν ελεύθερα όντα"...Οι ρόλοι κάποτε σταματούν (ή οφείλουν να σταματήσουν) και να αρχίσουν οι σχέσεις να γίνονται πιο ελεύθερες και έτσι πιο βαθιές...Γιατί αν υπάρχει έστω και μία συναισθηματική "υποψία" υποχρέωσης, τότε δεν μπορώ να μιλήσω ούτε για βαθιές σχέσεις, μα ούτε για αγάπη...Να πω εδώ πως αυτό αφορά το πως έχω την ελευθερία μέσα μου και έτσι όπως την έχω βιωσει μέσα στον Εαυτό μου. Σεβαστή η δική σου άποψη, ούτε προσπαθώ να στην μεταβάλλω...Μοιράζομαι απλά, πως το νιώθω εγώ...
Η Ελλάδα είναι ένας θαυμάσιος τόπος, που δίνει, όπως κάθε μέρος της Γης, ευκαιρίες εξέλιξης...Όμως αυτά τα ήθη, δυστυχώς, δεν δίνουν ευκαιρίες εσωτερικής ανάπτυξης, συναισθηματικά, νοητικά και πνευματικά, ώστε ο κάθε άνθρωπος να νιώθει ο Εαυτός του...Η σχέση συνειδητού-ασυνείδητου δεν είναι εύκολα αναστρέψιμη, λόγω αυτών των ηθών... Ίσως γιατί αυτό που λες είναι πολύ καταλυτικό στην ανάπτυξη του ανθρώπου, εσωτερικά και εξωτερικά...Οι γονείς θέλουν τα παιδιά τους ευτυχισμένα...Το θέμα είναι ότι όπου και να φτάσει το παιδί-ενήλικας, δεν είναι ευτυχισμένος, γιατί η ευτυχία δεν μπορεί να οριστεί με την κοινωνική ανάπτυξη μόνο, αλλά κυρίως με την εσωτερική πληρότητα περισσότερο, κάτι που περνάει λίγο στα αζήτητα...
Σαφώς υπάρχει η αφελής παιδικότητα, όπως υπάρχει και η αφελής υπευθυνότητα...Όπως υπάρχει και η ώριμη παιδικότητα που μπορεί να εκφράσει ένας ολοκληρωμένος ενήλικας, που δεν έχει μείνει συναισθηματικά και πνευματικά ανώριμος, ενόσω έχει προχωρήσει στην ζωή του με νοητική ανάπτυξη μόνο...Η παιδικότητα είναι μια υγιής κατάσταση του αυθορμητισμού και όχι μια ασθενής έκφραση του παρορμητισμού...
Παιδικότητα σημαίνει για εμένα να βλέπω τον κόσμο και την Ζωή με ανοιχτή ματιά και με εμπιστοσύνη και όχι να προσπαθώ να ελέγξω τα συναισθήματά μου που είναι κατάσταση των περισσοτέρων ενηλίκων, που γίνονται σοβαροί και υπεύθυνοι χωρίς να είναι εσωτερικά ελεύθεροι...
Σ' ευχαριστώ που καταθέτεις εδώ τις απόψεις σου Παύλο και δίνεις ευκαιρίες στον διάλογο μεταξύ μας!