ΑΛΕΞΙΘΥΜΙΑ

ολιστική θεραπεία
και ο ρόλος της
επίγνωσης σ' αυτήν
Άβαταρ μέλους
Vasoula
Site Admin

ΑΛΕΞΙΘΥΜΙΑ

Δημοσίευση από Vasoula »

Έχω συναντήσει αυτήν την κατάσταση πάρα πολύ συχνά μέσα στην Θεραπεία...
Οι άνθρωποι αδυνατούν να έχουν αντίληψη των συναισθημάτων τους, τα χάνουν όταν τους ρωτάς "πως νιώθεις?"
Συνήθως περιγράφουν την συναισθηματική τους κατάσταση με γεγονότα...
Συναισθήματα όπως η ντροπή είναι σε πρώτη ζήτηση, όταν αντιληφθούν ότι τους ρωτάς κάτι πάνω στο οποίο δεν έχουν την παραμικρή ιδέα...Ντρέπονται συνήθως που δεν μπορούν να καταλάβουν τα συναισθήματά τους...

Πιο εύκολο συναίσθημα είναι ο θυμός...Πολλοί άνθρωποι μπορούν να πουν ότι έχουν θυμό, αλλά είναι μόνο επειδή αυτό το συναίσθημα είναι πιο γνωστό, όπως και η χαρά, ενώ στην ουσία δεν νιώθουν ούτε το ένα, ούτε το άλλο.

Συνήθως σε τέτοιες περιπτώσεις παντελούς έλλειψης επαφής με τα συναισθήματα, αρχίζουν να τα μαθαίνουν, παρατηρώντας τις πράξεις τους και μόνο όταν είναι σε εργασία με τον Εαυτό τους...
Κάποιος πχ. δεν ξέρει ότι ζηλεύει, το αντιλαμβάνεται όταν του δείξεις ότι οι πράξεις του απορρέουν από αυτό το συναίσθημα
Δεν ξέρουν τον φθόνο, την μνησικακία, τον φόβο, το μίσος, την αγάπη, την συγκίνηση που προκαλεί η συγχώρεση...

Πάρα πολλές φορές, στην μέση της θεραπείας, ξεσπάνε σε κλάματα, αλλά δεν ξέρουν να το εξηγήσουν...Δεν ξέρουν τι νιώθουν, γιατί κλαίνε...Κάποιοι δεν μπορούν να κλάψουν με τίποτα...

Δυσκολεύονται να περιγράψουν τα συναισθήματά τους, μπορούν να περιγράψουν μόνο γεγονότα που τους ήταν δυσάρεστα ή ευχάριστα, αλλά τι ένιωσαν μέσα σ' αυτά τα ευχάριστα ή δυσάρεστα γεγονότα δεν ξέρουν...
Δεν μπορούν να εκφράσουν την εσωτερική πίεση και τι συναίσθημα την προκαλεί, έτσι είναι αδύνατον να αναγνωρίσουν το άγχος, την νεύρωση, ακόμα και την ψύχωση που μπορούν να έχουν λόγω ενός συναισθήματος...

Δυστυχώς δεν είναι λίγοι...Νομίζω ότι είναι η πλειοψηφία των ανθρώπων που δεν μπορεί να νιώσει τα συναισθήματα...
Και έχω αντιληφθεί ότι όταν ρωτάς κάποιον "πως νιώθεις" έρχεται σε πολύ δύσκολη θέση όταν καταλάβει ότι δεν ξέρει να σου απαντήσει...Όταν το καταλάβει...
Συνήθως απαντάνε "καλά", ενώ μέσα τους μπορεί να γίνεται πόλεμος που εμφανίζεται στις πράξεις τους, στα λόγια τους, στο σώμα τους...

Δεν ξέρω αν αυτό οφείλεται σε συγκεκριμένη βλάβη στον εγκέφαλο, αυτό΄λέει η επιστήμη...

Εγώ, από την πιο εσωτερική πλευρά, θα έλεγα ότι είναι μέρος της μη χρησιμοποίησης όλων των δυνατοτήτων του εγκεφάλου...Μια νοητική στασιμότητα στην ανάπτυξη της συνείδησης μας και της προσωπικότητάς μας, όταν αυτή στα παιδικά χρόνια είχε τραυματιστεί συναισθηματικά, τόσο που η νοητική ωριμότητα να εκφράζεται μέσα από την συναισθηματική αναπηρία και την αβουλία...

>:d< >:d< >:d< >:d< >:d< >:d< >:d< >:d<

Τι είναι αλεξιθυμία;

Αλεξιθυμία είναι μία κατάσταση όπου το άτομο δεν μπορεί να περιγράψει τα συναισθήματα με λέξεις. Συχνά, οι αλεξιθυμικοί δεν έχουν καθόλου επίγνωση των συναισθημάτων τους. Ετυμολογικά αναλύεται ως εξής: στερητικό α (έλλειψη) + λέξις (λέξη) + θυμός (συγκίνηση), δηλαδή έλλειψη λέξεων για τα συναισθήματα.

Ο όρος «Αλεξιθυμία» επινοήθηκε το 1972 από τον σημαντικό ψυχίατρο-ψυχαναλυτή Πέτρο Σιφναίο (1920, 2008), που ήταν πρωτοπόρος στους κλάδους της βραχείας δυναμικής ψυχοθεραπείας και της ψυχοσωματικής Ιατρικής. Μέσα από την ψυχαναλυτική του πρακτική, διαπίστωσε ότι υπήρχαν άνθρωποι που δεν είχαν λέξεις για να περιγράψουν αισθήματα. Για παράδειγμα, ένας ασθενής του έλεγε ότι έγινε ένας καβγάς. Ο Σιφναίος τον ρώταγε «πώς αισθανθήκατε;» κι εκείνος άρχιζε να περιγράφει τι έγινε, αλλά χωρίς συναισθήματα. Δεν μπορούσε να καταλάβει τι συνέβαινε μέσα του.

Σύμφωνα με τον Σιφναίο, σε βιολογικό επίπεδο, οι αλεξιθυμικοί αντιλαμβάνονται τα αισθήματα, αλλά δεν μπορούν να τα επεξεργαστούν και να μιλήσουν γι’ αυτά. Στην αλεξιθυμία, το τμήμα του εγκεφάλου όπου παράγονται τα αισθήματα και το τμήμα που τα επεξεργάζεται, λειτουργούν φυσιολογικά. Όμως, μεταξύ των δύο τμημάτων δεν υπάρχουν οι απαραίτητες συνδέσεις, οπότε τα συναισθήματα είναι ελλειμματικά καθώς και η δυνατότητα αξιολόγησής τους. Το μεταιχμιακό σύστημα του εγκεφάλου είναι αποσυνδεδεμένο από το νεοφλοιό, ειδικά από τα λεκτικά του κέντρα. Δηλαδή το μεταιχμιακό σύστημα μπορεί να αντιδρά με συναισθήματα αλλά ο νεοφλοιός δεν μπορεί να τα ξεχωρίσει και να βρει λέξεις γι’ αυτά.

Αυτή η εξήγηση βασίζεται στο γεγονός ότι ασθενείς στους οποίους έγινε σκόπιμη διακοπή αυτής της σύνδεσης για ιατρικούς λόγους, με χειρουργική πράξη, έχασαν την ικανότητα να περιγράψουν με λέξεις τα συναισθήματά τους - έγιναν συναισθηματικά επίπεδοι.

Συμπτώματα της αλεξιθυμίας

* Δυσκολία να μιλήσεις για τα συναισθήματά σου.

* Έχεις πολύ περιορισμένο συναισθηματικό λεξιλόγιο.

* Δυσκολεύεσαι να διακρίνεις το ένα συναίσθημα απ’ το άλλο.

* Δυσκολεύεσαι να ξεχωρίσεις το συναίσθημα από μια σωματική ενόχληση (π.χ. δεν μπορείς να αντιληφθείς ότι έχεις άγχος αλλά το νιώθεις ως ταχυκαρδία, ζαλάδα, έξαψη κοκ.)

* Οι άλλοι σε θεωρούν υπερβολικά ορθολογιστή ή συναισθηματικά απαθή.

* Παθαίνεις σύγχυση με τις συναισθηματικές αντιδράσεις των άλλων.

* Γίνεσαι σχολαστικός και φλύαρος όταν απαντάς σε πρακτικές ερωτήσεις.

* Παίρνεις προσωπικές αποφάσεις με βάση κάποιες αρχές παρά τα συναισθήματά σου.

* Υποφέρεις συχνά από ανεξήγητες σωματικές ενοχλήσεις όπως ταχυκαρδίες, πόνο στο στομάχι ή εξάψεις.

Γενικά, οι αλεξιθυμικοί περιγράφονται ως συναισθηματικά «επίπεδοι», απαθείς και αδιάφοροι στην εκδήλωση συναισθημάτων. Αυτή η συναισθηματική απάθεια μπορεί να τους κάνει μονότονους και πληκτικούς για τους άλλους.

Αν τους ρωτήσεις, μπορεί να πούνε: «Δε νιώθω έντονα συναισθήματα, ούτε θετικά ούτε αρνητικά» ή «Δεν έχω νιώσει ούτε θυμό ούτε θλίψη ούτε χαρά». Κάποιες φορές μπορεί να κλαίνε και μάλιστα γοερά, χωρίς όμως να ξέρουν για ποιο λόγο.

Στην πραγματικότητα, έχουν συναισθήματα αλλά δεν μπορούν να τα αναγνωρίσουν και να τα εκφράσουν.

Ο Σιφναίος περιγράφει ότι «Δίνουν την εντύπωση ότι είναι διαφορετικοί, εξωγήινοι, σαν να ήρθαν από έναν εντελώς διαφορετικό κόσμο, και ζουν τώρα μέσα σε μια κοινωνία που κυριαρχείται από τα συναισθήματα.»

Επειδή δεν έχουν επαφή με τα συναισθήματά τους, πολλές φορές σωματοποιούν τη συναισθηματική δυσφορία, εκδηλώνοντας συγκεχυμένα ιατρικά προβλήματα.

Όπως λέει ο Σιφναίος, συχνά η αλεξιθυμία υπάρχει σε ανθρώπους που έχουν κάποιες ψυχοσωματικές ασθένειες, όπως άσθμα, έλκος κλπ., σε εξαρτημένους από αλκοόλ και ναρκωτικά και σε ανθρώπους με διαταραχές της προσωπικότητας που εγκληματούν. Αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν πρόσφορες συναισθηματικές αντιδράσεις.

Από τι προκαλείται η αλεξιθυμία

Τα αίτια της αλεξιθυμίας μπορεί να είναι οργανικά ή νευρολογικά αλλά και ψυχολογικά. Τα οργανικά-νευρολογικά αίτια αφορούν κάποια γενετική ανωμαλία, διαταραγμένη βιολογική ανάπτυξη ή εγκεφαλική βλάβη.

Τα ψυχολογικά αίτια μπορεί να είναι κοινωνικές-πολιτισμικές επιρροές, μια νευρωτική αναστροφή ή ένας αμυντικός μηχανισμός ενάντια σε κάποιο τραύμα.

Τα οργανικά και ψυχολογικά αίτια μπορεί να αλληλεπιδρούν μεταξύ τους.

Ποιά προβλήματα δημιουργεί η αλεξιθυμία;

Ένας άνθρωπος που δεν μπορεί να εκφράσει αρνητικά συναισθήματα, σίγουρα θα έχει πρόβλημα να αποφορτιστεί και να αντισταθμίσει αυτά τα συναισθήματα, σωματικά και ψυχολογικά. Όλα τα συναισθήματα, είτε φυσιολογικά είτε παθολογικά, είναι τελικά σωματικά συναισθήματα. Όσοι έχουν αλεξιθυμία, στερούνται τη βιωματική κατανόηση του τι νιώθουν.

Αναπτυξιακά, η αλεξιθυμία υποδηλώνει μια δυσλειτουργία στη διαδικασία που επιτρέπει την έκφραση συναισθημάτων μέσα από λέξεις που αποτυπώνουν την ανάμειξη του σώματος σε αυτά τα συναισθήματα. Ίσως η μητέρα του αλεξιθυμικού ατόμου να μην μπορούσε να ενθαρρύνει επαρκώς τη γλώσσα των συναισθημάτων στο παιδί της.

Αν το αλεξιθυμικό άτομο δεν έχει κάποια ιστορία να διηγηθεί στον ειδικό που επισκέπτεται, μάλλον δεν έχει ούτε κάποια ιστορία να διηγηθεί στον εαυτό του. Η έλλειψη ιστορίας υποδηλώνει μια ελλειμματική ταυτότητα, γιατί ο τρόπος που προσδιορίζουμε τον εαυτό μας εξαρτάται από την ιστορία που λέμε στον εαυτό μας για το ποιοι είμαστε. Η αδυναμία να εκφράζουμε συναισθήματα υποδηλώνει μια ελλειμματική εσωτερική ζωή. Όταν δεν έχεις λέξεις για το εσωτερικό σου βίωμα, ζεις με οριακό τρόπο και για τον εαυτό σου και για τους άλλους.

Υπάρχει θεραπεία;

Η αλεξιθυμία είναι δυνατό να αποκατασταθεί, ειδικά αν οφείλεται σε ψυχολογικά αίτια.

Ο τρόπος αποκατάστασης έχει να κάνει με την εκμάθηση και την εξάσκηση της γλώσσας των συναισθημάτων, την εξάσκηση στην παρατήρηση και κατανόηση του εαυτού μας και των άλλων. Ουσιαστικά μιλάμε για την καλλιέργεια της συναισθηματικής νοημοσύνης στην οποία μπορεί να βοηθήσει σημαντικά η ψυχοθεραπεία.

Πηγή: http://www.psychotherapeia.net.gr/" onclick="window.open(this.href);return false;
H Aγάπη μου για εσάς έχει χρώμα Λευκό

Εικόνα

Re: ΑΛΕΞΙΘΥΜΙΑ

Δημοσίευση από Ελενίτσα »

@};- @};-
Ο ΄Ανθρωπος δεν έχει απλά την νοημοσύνη του λεξικού, αλλά την Σοφία του θεού…Και για να την εκφράσει, χρειάζεται πρωτίστως να αφοσιωθεί σ’ αυτό που Είναι… B.N.

Είμαι Άνθρωπος! @};-
Άβαταρ μέλους
ARTYADIS

Δημοσίευση από ARTYADIS »

Αλεξιθυμία.! Ωραία.. τώρα ξέρουμε πια πως υπάρχει και όρος γι' αυτούς που δεν έχουν επαφή με τα συναισθήματά τους.. @};-
Όταν δεν υφίστανται κενά που χρειάζεται να συμπληρωθούν, τότε το να υπάρχεις απλώς σ' αυτόν τον κόσμο μέσα στο σώμα σου, είναι η υψηλότερη κατάκτηση!
Site Admin

Δημοσίευση από Δωρουλα »

@};- :x :x
Η πληγωμένη καρδιά μπορεί να Ερωτευθεί
Η προστατευμένη καρδιά δεν μπορεί

Πολέμα και Οραματίσου.

Εικόνα

Reiki Center - Ρεικι
Άβαταρ μέλους
Ellaki

Δημοσίευση από Ellaki »

Δεν ξέρω αν αυτό οφείλεται σε συγκεκριμένη βλάβη στον εγκέφαλο, αυτό΄λέει η επιστήμη...

Εγώ, από την πιο εσωτερική πλευρά, θα έλεγα ότι είναι μέρος της μη χρησιμοποίησης όλων των δυνατοτήτων του εγκεφάλου...Μια νοητική στασιμότητα στην ανάπτυξη της συνείδησης μας και της προσωπικότητάς μας, όταν αυτή στα παιδικά χρόνια είχε τραυματιστεί συναισθηματικά, τόσο που η νοητική ωριμότητα να εκφράζεται μέσα από την συναισθηματική αναπηρία και την αβουλία...
Όπως το έχω αντιληφθεί εγώ, μετά από τον τραυματισμό στα παιδικά χρόνια, το τμήμα του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνο για τις συνδέσεις αρχίζει να υπολειτουργεί και τελικά να πέφτει σε αδράνεια.
Το άτομο συνηθίζει να λειτουργεί ελλειμματικά, αγνοώντας την έλλειψη συνδέσεων, και η κατάληξη είναι η οργανική του βλάβη.
Πιστεύω ότι είναι αναστρέψιμη κατάσταση, εφόσον δεν έχει υπάρξει χειρουργική επέμβαση, αλλά μακροχρόνια και δύσκολη.
Επίσης ας μην ξεχνάμε ότι, το άτομο που στερείται αναγνώρισης και έκφρασης των συναισθημάτων, επιδιώκει έντονες εμπειρίες και συχνά εξαρτήσεις για να απαλύνει το κενό. Οπότε οδηγείται πιο άμεσα στην καταστροφή των συνδετικών ιστών.
Προσπαθώντας όμως να ξεπεράσει την αδυναμία του, ενισχύει τον έλεγχο και την υπεροψία εφόσον αισθάνεται μειονεκτικά προς τους άλλους. Απομειώνει το συναίσθημα και κρατά αποστάσεις από τους άλλους ανθρώπους.
Ο τρόπος αποκατάστασης έχει να κάνει με την εκμάθηση και την εξάσκηση της γλώσσας των συναισθημάτων, την εξάσκηση στην παρατήρηση και κατανόηση του εαυτού μας και των άλλων. Ουσιαστικά μιλάμε για την καλλιέργεια της συναισθηματικής νοημοσύνης
Συμφωνώ απόλυτα με τον τρόπο θεραπείας που αναφέρει.
Παρατηρείς τους άλλους αρχικά πως αντιμετωπίζουν το συναίσθημα για να μάθεις ποιά είναι τα συναισθήματα και στην συνέχεια προσπαθείς να τα αναγνωρίσεις στον εαυτό σου. Ένα ένα που βρίσκεις το ονοματίζεις έτσι ώστε την επόμενη φορά να είναι πιο εύκολο να το αντιληφθείς. Το πιο δύσκολο είναι να αποφύγεις τα δραματικά σενάρια και να προσπαθήσεις να φέρεις το συναίσθημα με την ανάλογη ένταση.
Να μην το μεγαλοποιείς δλδ για να το αντιληφθείς, αλλά να το αντιμετωπίζεις με εγκράτεια.

:x :x :x :x
Ας ξεκινήσουμε να αγαπάμε, κι ας μην ξέρουμε ακόμα καλά τον τρόπο... :romance-heartbeating:
Άβαταρ μέλους
Μάνος

Δημοσίευση από Μάνος »

Σ' ευαχαριστούμε Βασούλα!
Ήταν κάτι που ήταν χρήσιμο να αποσαφηνιστεί για όλους μας πιστεύω.
>:d< >:d< >:d<
Εικόνα

Αγάπη είναι να με αφήνεις να σε αγγίξω,
να με ακούς, ακόμα και όταν δεν μιλάω,
να με βλέπεις, ακόμα και όταν δεν είμαι δίπλα σου...
Άβαταρ μέλους
Ταρούλα

Δημοσίευση από Ταρούλα »

@};- @};- @};-
Η μόνη βεβαιότητα που μπορείς να έχεις στην ζωή σου είναι μόνο μέσα στην Πίστη, πως ό,τι έρθει, πάντα το Πνεύμα θα δρα εντός σου... Η καρδιά φωτίζει τον σκοτεινό δρόμο της ζωής... Β.Ν. :romance-heartbeating:
Άβαταρ μέλους
eirini

Δημοσίευση από eirini »

Χριστε μου, Παναγία μου, Jesus Christ....ειμαι αλεξιθυμική...... 8-}
Ήμουν δηλαδη, κάνω θεραπεία... κάτι έχω κάνει δηλαδη.... 8-}
Vaso έγραψε:Πάρα πολλές φορές, στην μέση της θεραπείας, ξεσπάνε σε κλάματα, αλλά δεν ξέρουν να το εξηγήσουν...Δεν ξέρουν τι νιώθουν, γιατί κλαίνε..
Η πρώτη μου θεραπεία με τη Βάσω :cry:
Vaso έγραψε:Δυσκολεύονται να περιγράψουν τα συναισθήματά τους, μπορούν να περιγράψουν μόνο γεγονότα που τους ήταν δυσάρεστα ή ευχάριστα, αλλά τι ένιωσαν μέσα σ' αυτά τα ευχάριστα ή δυσάρεστα γεγονότα δεν ξέρουν...
Δεν μπορούν να εκφράσουν την εσωτερική πίεση και τι συναίσθημα την προκαλεί, έτσι είναι αδύνατον να αναγνωρίσουν το άγχος, την νεύρωση, ακόμα και την ψύχωση που μπορούν να έχουν λόγω ενός συναισθήματος...
απαπάααααα....
Vaso έγραψε:Εγώ, από την πιο εσωτερική πλευρά, θα έλεγα ότι είναι μέρος της μη χρησιμοποίησης όλων των δυνατοτήτων του εγκεφάλου...Μια νοητική στασιμότητα στην ανάπτυξη της συνείδησης μας και της προσωπικότητάς μας, όταν αυτή στα παιδικά χρόνια είχε τραυματιστεί συναισθηματικά, τόσο που η νοητική ωριμότητα να εκφράζεται μέσα από την συναισθηματική αναπηρία και την αβουλία...
όοοοοοοοοολεεεεεε.... <:-p
Vaso έγραψε:Συμπτώματα της αλεξιθυμίας

* Δυσκολία να μιλήσεις για τα συναισθήματά σου.

* Έχεις πολύ περιορισμένο συναισθηματικό λεξιλόγιο.

* Δυσκολεύεσαι να διακρίνεις το ένα συναίσθημα απ’ το άλλο.

* Δυσκολεύεσαι να ξεχωρίσεις το συναίσθημα από μια σωματική ενόχληση (π.χ. δεν μπορείς να αντιληφθείς ότι έχεις άγχος αλλά το νιώθεις ως ταχυκαρδία, ζαλάδα, έξαψη κοκ.)

* Οι άλλοι σε θεωρούν υπερβολικά ορθολογιστή ή συναισθηματικά απαθή.

* Παθαίνεις σύγχυση με τις συναισθηματικές αντιδράσεις των άλλων.

* Γίνεσαι σχολαστικός και φλύαρος όταν απαντάς σε πρακτικές ερωτήσεις.

* Παίρνεις προσωπικές αποφάσεις με βάση κάποιες αρχές παρά τα συναισθήματά σου.

* Υποφέρεις συχνά από ανεξήγητες σωματικές ενοχλήσεις όπως ταχυκαρδίες, πόνο στο στομάχι ή εξάψεις.
:-w
Vaso έγραψε: Ίσως η μητέρα του αλεξιθυμικού ατόμου να μην μπορούσε να ενθαρρύνει επαρκώς τη γλώσσα των συναισθημάτων στο παιδί της.
σώπα καλέεε :chores-chopwood:
Ellaki έγραψε:Επίσης ας μην ξεχνάμε ότι, το άτομο που στερείται αναγνώρισης και έκφρασης των συναισθημάτων, επιδιώκει έντονες εμπειρίες και συχνά εξαρτήσεις για να απαλύνει το κενό. Οπότε οδηγείται πιο άμεσα στην καταστροφή των συνδετικών ιστών.
Προσπαθώντας όμως να ξεπεράσει την αδυναμία του, ενισχύει τον έλεγχο και την υπεροψία εφόσον αισθάνεται μειονεκτικά προς τους άλλους. Απομειώνει το συναίσθημα και κρατά αποστάσεις από τους άλλους ανθρώπους.
νομίζω το χουμε :obscene-tolietclaw: :obscene-hanged:
Επιτρέπω...σημαίνει ότι μειώνεις την απόσταση εσένα με ΕΣΕΝΑ!!!
ετοίμασε την καρδιά ένα ναό να έρθει να κατοικήσει ο Θεός.
αν τον αφήσεις μισοτελειωμένο δεν μπορεί να έρθει να κατοικήσει
Άβαταρ μέλους
Annoula
Site Admin

Δημοσίευση από Annoula »

Γνωστά τα όσα αναφέρει το άρθρο. Κάπως έτσι ήμουν και εγώ και με πολύ προσπάθεια άρχισα να το αντιστρέφω και καθημερινή εγρήγορση και παρατήρηση :x :x @};-
Αν ο Θεός είναι η πρωταρχική Αιτία η Αγάπη θα είναι το αποτέλεσμα
Πατέρα μου/Μητέρα μου, είναι παιδί της Αλήθειας και μόνο αυτή είναι ο δρόμος ο δικός μου προς εσένα
Πολέμα και Οραματίσου
Άβαταρ μέλους
Sofoula

Δημοσίευση από Sofoula »

Πάρα πολύ καλό άρθρο :x
I have loved the stars too fondly to be fearful of the night...

Εικόνα

Επιστροφή στο “ΘΕΡΑΠΕΙΑ”