Βέβαια θα ακουστεί σαν αστείο, αλλά αυτή η δύναμη που δίνει σε έναν άνθρωπο ο έλεγχος μέσω επιθετικότητας, είναι καμουφλάζ της μεγάλης του αδυναμίας. Όσο πιο βίαιος, τόσο πιο α-σθενής είναι...
Οι άμυνες του "εγώ" κάνουν τον άνθρωπο παρορμητικό, αδιάλλακτο και εντελώς ανώριμο να διαχειριστεί τις καταστάσεις στην ζωή του.
Ο νταής, σαν χαρακτήρας της κοινωνίας, είναι ο περισσότερο ευνουχισμένος άντρας. Παρ' όλο που στον κόσμο φαίνεται δυνατός, στην ουσία είναι ένα άτομο χωρίς ηθική δομή στην προσωπικότητά του. Έχει ταυτιστεί με τον χαρακτήρα του και επιβιώνει μέσω αυτού...Προκαλώντας φόβο στους άλλους, κρύβει επιμελώς τον δικό του παιδικό τρόμο...
Πολυ τακτικο πραγματικα το φαινομενο το ποιος θα εχει το πανω χερι σε μια σχεση,ενας καθημερινος αγωνας για το ποιος θα ειναι ο δυνατος και θα ελεγχει τον αλλον με υπουλο τροπο..
Ποσες φορες και αν εχω ακουσει απο το κοντινο περιβαλον μου να μην με παρουνε για μαλθακο και με εκμεταλευτουν..
Σε κάποιους ανθρώπους, ίσως στους περισσότερους, οι άμυνες του "εγώ" είναι απαραίτητες για να μπορούν να επιβιώσουν, γιατί ΄δεν αντέχουν να έρθουν σε επαφή με τα συναισθήματά τους και τις αδυναμίες τους. Δεν αντέχουν το "ξεγύμνωμα", γιατί ο αστρικός τους κόσμος είναι γεμάτος από απειλές και αν κάποιος τους αφαιρέσει τις άμυνες του "εγώ", θα χαθούν μέσα στο αστρικό τους πεδίο...
Ακόμα και η αυτογνωσία θέλει προσεχτικά βήματα και ώριμες αποφάσεις...
Ο κόσμος μας δεν έγινε τυχαία κόλαση...Έγινε γιατί ο άνθρωπος, προσπάθησε (και ίσως τα κατάφερε) να αυτονομήσει το "εγώ" του, μην έχοντας καμία αντίληψη τι σημαίνει αυτό...