Κάθε κρίκος της αλυσίδας είναι και ένας κύκλος… ο οικογενειακός κύκλος, της θρησκείας, του σχολείου, της κοινωνίας, ο πολιτικός, ο καλλιτεχνικός και ένα σωρό άλλοι.
Οι κύκλοι αυτοί δυστυχώς δεν δουλεύουν αρμονικά, δημιουργικά και συμπληρωματικά ο ένας με τον άλλον αλλά εγωιστικά και ανταγωνιστικά.
Κάθε κύκλος δυστυχώς τονώνει το εγώ μας.
Είμαι αυτός και είμαι διαφορετικός από τον άλλον… είμαι καλύτερος από εκείνον ή εκείνος είναι καλύτερος από μένα.
Γινόμαστε ατομιστές… μονάδα με την κακή έννοια… γιατί με την καλή έννοια μονάδα σημαίνει ότι είσαι όλα, τα περικλείεις όλα και όλα σε περικλείουν… δεν υπάρχει διαχωρισμός.
Το εγώ ταλαντεύεται λοιπόν μεταξύ αναξιότητας, εγωισμού και αλαζονείας.
Κάθε πρακτικός διαχωρισμός γίνεται νοητικός διαχωρισμός, συναισθηματικός και καταλήγει σε φόβο και ανταγωνισμό.
Φέρνει συγκρίσεις και οι συγκρίσεις φέρνουν τις αντιθέσεις…. Και οι αντιθέσεις όλοι ξέρουμε ότι φέρνουν πόλεμο εντός και εκτός μας.
Το αντίθετο του πολέμου, του φόβου, του εγωισμού, τις αναξιότητας και της ανταγωνιστικής διαφοροποίησης είναι η Αγάπη.
Αγάπη είναι που λείπει από μέσα μας και δεν υπάρχει ελευθερία.
Μήπως κάποια στιγμή θα πρέπει να καταλάβουμε ότι όλοι είμαστε ένα? Ότι εγώ, εσύ και όλοι είμαστε κομμάτι της ίδιας μονάδας… του ίδιου Θεού? Είμαστε κομμάτι της φύσης του θεού και όλα είναι ένα… μονάδα…
Μήπως πρέπει να μάθουμε ότι δεν είμαστε ανταγωνιστές στη Ζωή αλλά συνοδοιπόροι που αλληλοσυμπληρωνόμαστε δημιουργώντας την εξέλιξη της μονάδας?
Μήπως πρέπει να καταλάβουμε ότι δεν γίνετε να κανείς πόλεμο σε κάποιον ή σε κάποιο οποιοδήποτε μέλος της φύσης χωρίς να κάνεις πόλεμο στον ίδιο τον εαυτό σου?
Όταν σκοτώνεις κάποιον, σκοτώνεις ένα δικό σου κομμάτι… το αν δεν το αναγνωρίζουμε είναι γιατί πνιγόμαστε από αλαζονεία και εγωισμό.
Πρέπει να καταλάβουμε ότι κανένα σύστημα και κανένας κύκλος (κρίκος) δε θα μας δώσει ελευθερία και αγάπη, δεν είναι ποιότητες και καταστάσεις που έρχονται με πρακτικούς κανόνες και νόμους.
Οι θρησκείες μιλούν για αγάπη αλλά έχουν δόγματα που διαφοροποιούν και διχάζουν το κόσμο…
Αυτό φέρνει πόλεμο δηλαδή το αντίθετο της αγάπης!
Το δε θέμα της οικογένειας είναι ακόμα πιο μεγάλο θέμα…
Μια μέρα όπως είπες Βάσω ίσως να καταλάβουμε….
"Τα παιδιά σου δεν είναι παιδιά σου
Είναι οι γιοι και οι κόρες της λαχτάρας της Ζωής για τη Ζωή.
Δημιουργούνται διαμέσου εσένα, αλλά όχι από σένα
Κι αν και βρίσκονται μαζί σου, δε σου ανήκουν.
Μπορείς να τους δώσεις την αγάπη σου, αλλά όχι τις σκέψεις σου
Αφού ιδέες έχουν δικές τους.
Μπορείς να δίνεις μια στέγη στο σώμα τους, αλλά όχι και στις ψυχές τους
Αφού οι ψυχές τους κατοικούν στο σπίτι του αύριο
που εσύ δεν πρόκειται να επισκεφτείς ούτε και στα όνειρά σου.
Μπορείς να προσπαθήσεις να τους μοιάσεις
αλλά μη γυρέψεις να τα κάνεις σαν εσένα
Αφού η ζωή δεν πάει προς τα πίσω ούτε ακολουθεί στο δρόμο του το χτες
Είσαι το τόξο από το οποίο τα παιδιά σου
ωσάν ζωντανά βέλη ξεκινάνε για να πάνε μπροστά.
Ο τοξότης βλέπει το ίχνος της τροχιάς προς το άπειρο
και κομπάζει ότι με τη δύναμή του
τα βέλη του μπορούν να πάνε γρήγορα και μακριά.
Άς χαροποιεί τον τοξοτή ο κομπασμός του
Αφού ακόμα κι αν αγαπάει το βέλος που πετάει
έτσι αγαπά και το βέλος που μένει στάσιμο.”
Χαλίλ Γκιμπράν