Η υπεροπροστατευτικότητα αφορά πολλούς τομείς. Μην τραυματιστεί το παιδί σωματικά ή μην πληγωθεί συναισθηματικά, μην αδικηθεί... Και πιστεύω πως, έστω και σε έναν τομέα, έστω για μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο, θα έχει συμβεί σε όλους.
Θυμάμαι φάσεις στην κατασκήνωση και στο σχολείο, όπου γονείς είχαν υπερβολικές απαιτήσεις από τους αντίστοιχους υπεύθυνους. Για μη-ρεαλιστικά πράγματα. Όπως πχ, "γιατί το παιδί μου το τσίμπησαν πολλά κουνούπια" (μα ρε άνθρωπε, κατασκήνωση είναι), "γιατί το παιδί μου δεν πήρε μέρος στον διαγωνισμό" (μα γιατί δεν δήλωσε νωρίς συμμετοχή), "γιατί δεν πήρε τον καλύτερο βαθμό και τον πήρε το άλλο παιδί" (αφού εκείνο αρίστευσε) "γιατί .... του κάνετε..." κτλ.
Όπως επείσης, θυμάμαι πολύ καλά πως, μέσα από τέτοιες ενέργειες "προστασίας", τα παιδιά, όχι μόνο νιώθαν άσχημα, αλλά ήταν διπλό το κακό: και τα ίδια είχαν ένα πρόβλημα (τα κουνούπια, τους βαθμούς, τον διαγωνισμό, το πάρτυ, το παιχνίδι) αλλά και γίνονταν ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα στους άλλους.
Και φυσικά, το παιδί που μεγαλώνει σε τέτοια γυάλα, εξαρτάται τόσο απόλυτα από τους γονείς... Και αργότερα, εξίσου απόλυτα από κάτι άλλο...

Για μένα, οι γονείς κάνουν μια προβολή της δικής τους αίσθησης αποτυχίας (ως ικανοί να σταθούν απέναντι στο παιδί τους) στους άλλους. Από καθαρή ανασφάλεια. Ντάξει, μπορεί και να έμαθε αυτόν ως "σωστό τρόπο" ή να είχε έλλειψη φροντίδας και να έφτασε στο άλλο άκρο.
Oι γονείς συχνά χρεώνονται τις επιτυχίες και αποτυχίες των παιδιών τους ως προσωπικές. Με αυτό το τρόπο ξεκινά ο φαύλος κύκλος: “όσο πιο πολλά πετύχει το παιδί μου τόσο πιο καλός γονιός είμαι εγώ”. Αυτό οδηγεί πολλές φορές σε αδιέξοδα και καλλιεργεί μηχανισμούς ελέγχου και εξουσίας που βαραίνουν τη σχέση παιδιού – γονιού.
Θα ήθελα να παρατηρήσω, μέσα από τα δικά μου στατιστικά, πως σε μεγαλύτερες ηλικίες είναι πιο δύσκολο στους άντρες να αποκόψουν αυτήν την προστατευτικότητα. Δεν μιλάω για το μη συνειδητό, συναισθηματικό κομμάτι. Σεε αυτό όλοι έχουμε τα θέματά μας.
Αλλά νομίζω πως, ακόμα και σε πρακτικά ζητήματα, οι άντρες είναι που θα δυσκολευτούν περισσότερο να διεκδικήσουν την αυτονομία τους. Αυτό δηλαδή βλέπω στο δικό μου περιβάλλον....
Εσείς τι λέτε? Πως "βλέπετε" αυτήν την τάση των γονέων να σας έχει επηρεάσει?