υπάρχει ένας όρος στην ψυχολογία που περιγράφει αυτό το φαινόμενο και λέγεται "αυτο εκπληρούμενη προφητεία" σύμφωνα με αυτό όταν πχ μια μάνα βάζει μια ταμπέλα στο παιδί της και το λέει διαρκώς πχ επιπόλαιο, παρορμητικό, χαζό κτλ σύντομα το παιδί ακόμα και αν δεν είχε αυτά τα χαρακτηριστικά θα αρχίσει να συμπεριφέρεται με τρόπο που να δικαιώνει τους χαρακτηρισμούς που δέχτηκε, με αποτέλεσμα αυτός που έβαλε τις ταμπέλες να νιώθει οτι έχει δίκιο και επιβεβαιώνεται από την συμπεριφορά του παιδιού δημιουργώντας έτσι έναν φαύλο κύκλο καθώς η συμπεριφορά του παιδιού συνεχίζει να την δικαιώνει οπότε και κείνη συνεχίζει με τους χαρακτηρισμούς και πάει λέγοντας!!Vaso έγραψε:Αρκεί να μην την κάνουμε έμβλημα μας και πράττουμε σύμφωνα με αυτό που νομίζουν οι άλλοι για εμάς...επιπόλαια πχ.
Αν δεις την συμπεριφορά σου Δημητράκη, επιβεβαιώνεις μάλλον την μητέρα σου επάξια!
Κοινώς η "προφητεία" που κάνει κάποιος σχετικά με την συμπεριφορά και τον χαρακτήρα ενός ατόμου τείνει να επιβεβαιωθεί από το ίδιο το άτομο εξαιτίας της εξακολουθητικής πλύσης εγκεφάλου!! είναι ένα φαινόμενο που μου είχε τραβήξει πολύ την προσοχή γιατί το διαπίστωσα και εγώ πολλάκις μέσα στις οικογενειακές μου σχέσεις και για αυτό ήταν και ο αγαπημένος μου όρος στην ψυχολογία!!