Ήθελα να ανοίξω αυτό το τόπικ για να ανταλλάξουμε τις γνώσεις μας σχετικά με δύο παρόμοιες ασθένειες: την λοιμώδη μονοπυρήνωση και τον κυτταρομεγαλοϊό (CMV).
Μερικά χαρακτηριστικά:
Κατά την έξαρση της ασθένειας, ο ασθενής εμφανίζει (ή μπορεί να εμφανίσει) υψηλό πυρετό, αίσθημα κοπώσεως, πρησμένους λεμφαδένες, πονόλαιμο, συμπτώματα αμυγδαλίτιδας ή φαρυγγίτιδας, διόγκωση της σπλήνας ή/και του συκωτιού, συμπτώματα ελαφράς ηπατίτιδας κ.ά..
Δεν υπάρχει θεραπεία για αυτές τις ασθένειες, καθώς ο οργανισμός τις αντιμετωπίζει μόνος του. Η πλήρης ίαση μπορεί να κρατήσει από έναν έως έξι μήνες (ίσως και χρόνο). Συνίσταται ξεκούραση, παραμονή στο σπίτι. Εάν έχει διογκωθεί η σπλήνα, δεν πρέπει το άτομο να κάνει αθλήματα, λόγω κινδύνου ρήξης της σπλήνας. Εάν έχει πειραχθεί το συκώτι, το άτομο πρέπει να μην καταναλώνει τροφές που το επιβαρύνουν (κυρίως αλκοόλ και λιπαρά).
Οι ιοί που τις προκαλούνε, ενσωματώνονται στο DNA των κυττάρων και μένουν εκεί για πάντα. (Δυστυχώς ακόμα δεν έχω βρει να αναφέρεται ξεκάθαρα ποιο σημείο του οργανισμού προσβάλλουν νομίζω το ανοσοποιητικό.) Σχεδόν όλοι οι ενήλικοι άνθρωποι τους έχουν, αλλά δεν το ξέρουν. Οι ιοί μπορούν να μπουν στο DNA χωρίς να εμφανιστούν συμπτώματα και ενεργοποιούνται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα έχει για κάποιον λόγο εξασθενίσει. Για αυτόν τον λόγο και πλήττουν άτομα που έχουν χαμηλό ανοσοποιητικό, όπως άτομα μετά από μεταμόσχευση που βρίσκονται σε ανοσοκαταστολή, ή άτομα που έχουν εμφανίσει το σύνδρομο AIDS. ’τομα χωρίς τέτοια προβλήματα, μπορεί και να μην εμφανίσουν ποτέ στην ζωή τους κανένα σύμπτωμα.
Μία διαφορά μεταξύ των δύο έχει να κάνει ότι την λοιμώδη μονοπυρήνωση την περνάς μία φορά (και σπανίως ξανά), ενώ ο κυτταρομεγαλοϊός μπορεί να ξανα-ενεργοποιηθεί στην διάρκεια της ζωής του ατόμου.
Πολύπλοκες ασθένειες με πολλά συμπτώματα. Από την μία ο πυρετός και το συκώτι μπορεί να μαρτυρούν μία εσωτερική σύγκρουση που δεν βγαίνει προς τα έξω (λαιμός). Από την άλλη η υπομονή που χρειάζονται για την ίαση, μπορεί να δείχνει ότι το άτομο χρειάζεται να «βάλει φρένο» στην ζωή του. Το συκώτι μπορεί να έχει και θυμό «μου έπρηξες το συκώτι» στην κυριολεξία. Ο συσχετισμός επίσης με το ανοσοποιητικό σύστημα, μπορεί να έχει να κάνει με την επιθετικότητα και τα όρια που βάζουμε στην ζωή μας.



