κινόα και κεχρί είναι σπόροι
οι φακές είναι όσπριο
λείπουν από την σύνθεση τα δημητριακά, που καλώς τα δοκιμάσατε και τα κάνατε φύτρα. Τα φύτρα από σιτάρι είναι όντως βαριά, δοκιμάστε σιτάρι καμούτ ή ντίνγκελ, μήπως σας φανεί πιο ελαφρύ. (Το ντίνγκελ δεν έχει γλουτένη). Επίσης μπορείτε να δοκιμάστε τα υπόλοιπα δημητριακά αν τελικά δεν σας αρέσει το σιτάρι. Πάντως, στην σαλάτα σας, θα ήταν το ιδανικό να έχετε και τις τρείς κατηγορίες φύτρων. Αν πάλι θέλετε, μπορείτε τα "βαριά" φύτρα να τα κάνετε ωραιότατες σούπες.
Μια πλήρης σαλάτα αν είναι το μοναδικό μας γεύμα, μπορεί να περιλαμβάνει λαχανικά, φύτρα (από όσπρια απο δημητριακά και από σπόρους), και ξηρούς καρπούς ( τριμμένα καρύδια ή κάσιους ή βραζιλιάνικο φυστίκι, φυστίκια αιγίνης), ενώ θα μπορούσαμε να προσθέσουμε και ένα αβοκάντο.
Μυρωδικά όπως μαϊντανό, δυόσμο, μέντα, ροζμαρί (δενδρολίβανο), κορυφούλες ντοματιάς το καλοκαίρι - ζοχούς τον χειμώνα.
Στην σαλάτα μου που συνηθως είναι το κύριο γεύμα μου, κάνω μια σάλτσα από λεμόνι , λάδι, αλάτι πιπέρι ρίγανη κόλιαντρο ξηρό και τριμμένο πολύ πολύ κίμινο, τα βάζω στο multi και γίνονται μια λευκή παχύρευστη σάλτσα, πεντανόστιμη (γλύφω και τα δακτυλάκια μου!!!). Αν έχω πολλούς ζοχούς τότε ρίχνω και λίγο ταμάρι στο τέλος.
Στην σαλάτα μας δεν ξεχνάμε ποτέ να χρησιμοποιούμε το μπρόκολο, ΩΜΟ, το υπ΄αριθμόν ένα αντικαρκινικό !!!
Αν έχετε και ελιές τσακιστές ή αλατσολιές, έχετε ένα πλήρες γεύμα!!!
Όσον αφορά το σιτάρι καμούτ και ντίνγκελ, υπάρχει στα βιολογικά καταστήματα. Αν δεν το βλεπετε στα ράφια αναζητήστε το στους υπαλλήλους να σας εξυπηρετήσουν. Ίσως , αν δεν το βρείτε σε κάποιο συνοικιακό βιολογικό, να τους ζητήσετε να σας το φέρουν, ή να το ζητήσετε από ένα πιο κεντρικό βιολογικό κατάστημα. Πάντως, εδώ στα Χσνιά υπάρχουν σε όλα τα βιολογικά.
Όμως και θα στο πω, γιατί είναι βιωμένο, μέσα στην ανοιχτή καρδιά, αλλάζουν όλα και όλοι...
Γιατί η ανοιχτή καρδιά ξέρει να συγχωρεί και να προχωράει
Και αυτό από μόνο του είναι Σκοπός!
Αναστασία πολύ διαφωτιστικές οι συμβουλές σου
Πράγματι στα Χανιά έχουμε πολλά βιολογικά ,
αλλά και απίστευτη χλωρίδα ,αρκεί να υπάρχει διάθεση
να βγούμε στη φύση να ψάξουμε
Γι' αυτό που πολεμάς είναι μόνο η εξέλιξή σου...Εκεί στον κάθετο άξονα...γιατί όταν αυτός ολοκληρωθεί, ο πόλεμος μετά, στον οριζόντιο, γίνεται αρμονία, ειρήνη και πληρότητα
________________ Πολέμα και Οραματίσου!
Το ταμάρι είναι μια σάλτσα που παράγεται από σόγια. Πράγματι είναι πολύ πικάντικο και νόστιμο, και πολύ αλμυρό, γι αυτό βάζουμε ελάχιστη ποσότητα στο φαγητό μας,αφού έχει συμπυκνωμένα τα συστατικά του σε μεγάλο βαθμό. Νοστιμίζουμε με αυτό σαλάτες, το προσθέτουμε στα ωμοφαγικά μπιφτέκια ή πίτσες και μαρινάρουμε τα ωμοφαγικά χορταρικά .