ΑΙΤΙΕΣ ΑΓΧΟΥΣ ΚΑΙ ΔΥΣΤΥΧΙΑΣ

Άβαταρ μέλους
Vasoula
Site Admin
Δημοσιεύσεις: 88633
Εγγραφή: 24 Απρ 2007 11:47 am
Τοποθεσία: Σείριος

ΑΙΤΙΕΣ ΑΓΧΟΥΣ ΚΑΙ ΔΥΣΤΥΧΙΑΣ

Δημοσίευση από Vasoula »

Τρεις βασικές αιτίες άγχους και δυστυχίας

Εικόνα


ολλές φορές στην καθημερινότητά μας αγχωνόμαστε και νιώθουμε ένα αίσθημα δυστυχίας να μας κατέχει.

Οι αφορμές για να νιώσουμε τέτοιες καταστάσεις μπορεί να είναι πάρα πολλές. Εδώ θα αναφερθούμε σε τρεις από τις βασικές αιτίες που κρύβονται πίσω από τις περισσότερες αφορμές: την προσκόλληση, την κριτική και τις προσδοκίες. Όπως θα δούμε και στις τρεις περιπτώσεις, δεν είναι οι άλλοι που μας προκαλούν δυστυχία, ούτε οι καταστάσεις, αλλά μόνοι μας την προκαλούμε στον εαυτό μας με την ανεπαρκή κατανόηση και την ασυνείδητη στάση μας.

1. Η προσκόλληση

Εικόνα

"Τα πάντα ρει" έλεγε ο Ηράκλειτος. Όλα τα υπαρκτά μεταβάλλονται. Όλες οι μορφές ενέργειας που υπάρχουν στο σύμπαν αλλάζουν.

Το ίδιο ισχύει και για τις καταστάσεις, για τα γεγονότα, για τους ανθρώπους και για όλους τους ζωντανούς οργανισμούς. Είναι εξωπραγματικό, και γι' αυτό ψυχοφθόρο, να προσδοκά κανείς να μην αλλάξει κάτι στη ζωή του.
Η προσκόλληση σε οτιδήποτε αποτελεί αυτομάτως μια εν δυνάμει πηγή πόνου και δυστυχίας. Για παράδειγμα, πολλοί προσκολλώνται στην εικόνα τους και στενοχωριούνται όταν βλέπουν ότι αυτή φθείρεται με τα χρόνια (ή αρχίζουν τις πλαστικές επεμβάσεις).

Άλλοι προσκολλώνται σε ανθρώπους και όταν χωρίζουν νιώθουν ότι χάνουν κάτι απ' τον εαυτό τους. Και σχεδόν όλοι είμαστε προσκολλημένοι στη μορφή μας και αγχωνόμαστε στην ιδέα ότι κάποια μέρα θα πεθάνουμε. Αλλά ό,τι κερδίζεται χάνεται και ό,τι γεννιέται πεθαίνει.

Αν μας στενοχωρεί ή μας αγχώνει αυτό, είναι γιατί δεν έχουμε εναρμονιστεί με την πραγματική μας φύση, που είναι ένα σύστημα εξέλιξης και αλλαγής. Φοβάται την αλλαγή αυτός που φοβάται να αφεθεί στην αλλαγή. Και η αλλαγή δεν είναι κάτι έξω από εμάς στην οποία πρέπει να προσδεθούμε για να ακολουθήσουμε. Η αλλαγή είμαστε εμείς με την ανθρώπινη μορφή. Αποδεχόμενοι το γεγονός ότι είμαστε η αλλαγή καταρρέει και ο φόβος της αλλαγής.

Για να το συνειδητοποιήσουμε αυτό δεν αρκεί να το σκεφτούμε ή να το "συλλάβουμε" με τον νου μας. Εδώ πρέπει να πάμε πέρα από τον νου και να συνδεθούμε με την πηγή που δημιούργησε τη μορφή μας. Και ο καλύτερος τρόπος για να το κάνουμε αυτό είναι ο διαλογισμός.



2. Η κριτική

Εικόνα

Το ευκολότερο πράγμα που μπορεί να κάνει κανείς είναι να έχει άποψη για όλα. Είτε είναι σχετικός με ένα θέμα, είτε όχι, μπορεί να εκφράζει αυτό που αισθάνεται: αν κάτι τον ευχαριστεί, αν τον δυσαρεστεί, αν του αρέσει, αν συμφωνεί, αν διαφωνεί, κ.τ.λ. Επίσης, μπορεί να κρίνει και να χαρακτηρίζει τα πάντα: τους ανθρώπους, τα ζώα, τη φύση, τον καιρό.

Το δυσκολότερο πράγμα είναι να αποδέχεται κανείς τις καταστάσεις και τους ανθρώπους όπως είναι. Χωρίς να κρίνει, χωρίς να χαρακτηρίζει και χωρίς να αντιστέκεται, απλά να παρατηρεί ό,τι συμβαίνει. Γιατί κρίνω σημαίνει αντιστέκομαι στο τώρα και ερμηνεύω τα γεγονότα σύμφωνα με το παρελθόν μου.

Στη μια πλευρά της κριτικής υπάρχει η ψευδαίσθηση της αυταξίας και της ανωτερότητας. Αυτός που κρίνει αισθάνεται ανώτερος, καλύτερος, σωστός και ότι έχει δίκαιο. Στην άλλη πλευρά υπάρχει η χειρότερη μορφή που μπορεί να αποκτήσει η συνήθεια της κριτικής: η αυτοκριτική, η οποία συνδυάζεται με την πεποίθηση ότι οι άλλοι έχουν προσδοκίες από εμάς και άρα δεν μας αποδέχονται όπως είμαστε (αυτό γίνεται μέσω της προβολής του εσωτερικού μας κόσμου στον εξωτερικό).

Και οι δύο πλευρές συνήθως συνυπάρχουν στο ίδιο άτομο: όποιος κρίνει τους άλλους πιστεύει ότι και οι άλλοι τον κρίνουν. Όσοι κρίνουν λοιπόν το κάνουν από ανασφάλεια επειδή έχουν υποστεί και οι ίδιοι κριτική που τους πλήγωσε. Αν το έχουμε αυτό υπόψη μας, την επόμενη φορά που κάποιος μας κρίνει δεν θα προσωποποιήσουμε την κριτική του, αλλά θα τον κατανοήσουμε και θα ακούσουμε αυτό που πραγματικά μας λέει: "Νιώθω ανεπαρκής, σε παρακαλώ δείξε κατανόηση".



3. Οι προσδοκίες

Εικόνα

Όπως και στην περίπτωση της κριτικής, έτσι και τις προσδοκίες μπορούμε να τις προβάλλουμε σε όλα τα πράγματα, σε καταστάσεις και σε ανθρώπους.


- στην τελευταία περίπτωση θα μιλούσαμε για πρόβλεψη και όχι για προσδοκία.
Οι προσδοκίες είναι μία από τις κύριες αιτίες θυμού.

Π.χ. θυμώνουμε όταν περιμένουμε να γίνει κάτι με έναν συγκεκριμένο τρόπο και δεν γίνεται, ή όταν κάποιος κάνει κάτι γιατί θα περιμέναμε να μην το κάνει. Ή θυμώνουμε για καταστάσεις που δεν είναι στον έλεγχό μας και οι προσδοκίες μας είναι υπερβολικές (μπορεί να μην συνειδητοποιούμε ότι ο θυμός μετά από μια αποτυχία μας οφείλεται στην προσδοκία μας για επιτυχία, η οποία όμως δεν ήταν βάσιμη γιατί δεν ήμασταν κατάλληλα προετοιμασμένοι να επιτύχουμε).

Η απλή παρατήρηση (χωρίς κριτική) των καταστάσεων και του νου μας, τη στιγμή που αυτός ξεκινάει να δημιουργεί σκέψεις προσδοκίας, μπορεί να μας γλιτώσει από θυμό, άγχος και απογοήτευση στην καθημερινότητά μας. Η παρατήρηση της σκέψης "αυτό δεν μπορεί να συμβαίνει" μας κάνει πιο δεκτικούς απέναντι σε ό,τι συμβαίνει, γιατί πρόκειται απλά για μία σκέψη που δεν αντανακλά την πραγματικότητα. Και πιο δεκτικός σημαίνει λιγότερες αντιστάσεις, περισσότερη ηρεμία, ευκολότερη αποδοχή της πραγματικότητας και γρηγορότερη προσωπική εξέλιξη.

Ας θυμόμαστε επίσης ότι η συναισθηματική αντίδρασή μας στα γεγονότα δεν αλλάζει τίποτα ως προς την εξέλιξη των γεγονότων.


http://www.aytepignosi.com/2014/02/blog-post_4.html" onclick="window.open(this.href);return false;
H Aγάπη μου για εσάς έχει χρώμα Λευκό

Εικόνα
____________________________________________
Reiki Center - Ρεικι
Άβαταρ μέλους
Βικούλα
Δημοσιεύσεις: 26122
Εγγραφή: 08 Φεβ 2012 4:24 pm

Re: ΑΙΤΙΕΣ ΑΓΧΟΥΣ ΚΑΙ ΔΥΣΤΥΧΙΑΣ

Δημοσίευση από Βικούλα »

πάρα πολύ καλό, Ευχαριστούμε Βασούλα @};- :x >:d< >:d< >:d<
"Το να είσαι τέλειος είναι μια πρόκληση του «δεν μπορώ»
Το να είσαι ευτυχισμένος είναι η πρόκληση του «Θέλω»…" Β.Ν.
Πολέμα και οραματίσου! @};-
Άβαταρ μέλους
Μάνος
Δημοσιεύσεις: 18737
Εγγραφή: 05 Μαρ 2014 8:10 am

Re: ΑΙΤΙΕΣ ΑΓΧΟΥΣ ΚΑΙ ΔΥΣΤΥΧΙΑΣ

Δημοσίευση από Μάνος »

Βάσω έγραψε:Αλλά ό,τι κερδίζεται χάνεται και ό,τι γεννιέται πεθαίνει.
Βάσω έγραψε:Γιατί κρίνω σημαίνει αντιστέκομαι στο τώρα και ερμηνεύω τα γεγονότα σύμφωνα με το παρελθόν μου.
Βάσω έγραψε:Ας θυμόμαστε επίσης ότι η συναισθηματική αντίδρασή μας στα γεγονότα δεν αλλάζει τίποτα ως προς την εξέλιξη των γεγονότων.
Βασούλα μου σε ευχαριστούμε πολύ για το άρθρο! Ένα άρθρο που βρίσκει κατευθείαν στόχο στην καθημερινότητα όλων μας!

Σε σχέση με την προσκόλληση έχω μια απορία: Είναι προσκόλληση όταν ένας άνθρωπος έχει βολευτεί είτε με μια κατάσταση είτε με έναν τρόπο λειτουργίας προκειμένου να κάνει κάτι και δύσκολα τα αλλάζει; Π.χ. κάποιος δουλεύει στην ίδια εταιρία, στο ίδιο τμήμα για χρόνια, χωρίς κάποια εξέλιξη, λαμβάνοντας απλά μια ετήσια νόμιμη αύξηση. Η δουλειά αυτή του επιτρέπει να ζεί μια ζωή που δνε στερείται κάτι μεν αλλά δεν ούτε του περισσεύει κι όλας! Εντούτοις δεν ψάχνει για κάτι άλλο, για κάποιο είδος επαγγελματικής, οικονομικής και γιατί όχι κοινωνικής εξέλιξης... Είναι και αυτό ένα είδος προσκόλλησης; Πιστεύω ναι, αλλά δεν είμαι και σίγουρος...
Επίσης είναι προσκόλληση όταν κάποιος έχει βολεύτει σε έναν τρόπο λειτουργίας για κάτι που έχει να κάνει με την καθημερινότητα του, ακόμα και αν ΔΕΝ έχει δοκιμάσει άλλους τρόπους; Π.χ. κάποιος πλένει στο χέρι τα ευαίσθητα ρούχα του, ενώ υπάρχει το προγραμμα για τα ευαίσθητα στο πλυντήριο. Θεωρεί πως έτσι τα προστατεύει καλύτερα... Αυτό είναι προσκόλληση ή ψυχαναγκασμός; Νομίζω συνδυασμός...


Σε σχέση με την κριτική, πόσες, μα πόσες φορες δεν έχω κρίνει ανθρώπους με μεγάλη ευκολία μάλιστα!!! Έτσι θεωρούσα τον εαυτό μου ανώτερο από το οτιδήποτε! Ντρέπομαι πολύ που το μοιράζομαι, αλλά αφού αυτό ήταν η πραγματικότητα, γιατί να πω ψέμματα; ...Και λέω "ήταν", όχι γιατί τώρα έχει αλλάξει δραματικά, αλλά τουλάχιστον πολλές από τις κριτικές που είμαι έτοιμος να κάνω, τις εντοπίζω και επιλέγω να κρατήσω το στόμα μου κλειστό και να δεχθώ τα πράγματα ώς έχουν. Και να σας πω και κάτι; Όσες φορές το πετυχαίνω αυτό νιώθω πραγματικά όμορφα! Πολλές ήταν οι φορές που ερμήνευα τα πάντα βάσει των δικών μου βιωμάτων και βάσει της όποιας δικής μου λογικής!!! Πόσο λάθος όμως!!! Τώρα όμως ξέρω... Ξέρω πως έχω κι εγώ κριθεί στο παρελθόν και αυτό με έχει πληγώσει, εξού και αυτή η διάθεση κριτικής. Δεν το λέω σαν δικαιολογία, απλά όλα κάπως έτσι ξεκινάνε! Σε αυτό το σημείο έχω να πω πως δε θυμάμαι να έχω νιώσει την πεποίθηση πως οι άλλοι είχαν προσδοκίες από μένα και άρα δεν με αποδέχτηκαν για αυτό που είμαι, και μου κάνει εντύπωση αυτό - φοβάμαι πως πιθανότατα κάτι έχω παρερμηνεύσει λάθος. Βασούλα μου αν μπορούσες να μου δώσεις ένα παράδειγμα γι' αυτό, νομίζω θα το κατανοήσω καλύτερα...
Αυτό όμως που θυμάμαι έντονα είναι η αυτοκριτική-καταδίκη στον εαυτό μου. Δηλαδή οι άλλοι να πιστεύουν σε μένα ότι θα καταφέρω κάτι και εγώ να είμαι αυτός που μπλοκάρω τον εαυτό μου, να μην μου έχω εμπιστοσύνη και να μου λέω: "Δεν θα τα καταφέρεις ποτέ, παράτα τα"
Βάσω έγραψε:Αν το έχουμε αυτό υπόψη μας, την επόμενη φορά που κάποιος μας κρίνει δεν θα προσωποποιήσουμε την κριτική του, αλλά θα τον κατανοήσουμε και θα ακούσουμε αυτό που πραγματικά μας λέει: "Νιώθω ανεπαρκής, σε παρακαλώ δείξε κατανόηση".
Επίσης τι εννοείς Βασούλα δεν θα προσωποποιήσουμε την κριτική του; Και όλο αυτό σε συνδυασμό με την ατάκα περι ανεπάρκειας και κατανόησης πραγματικά δεν μου βγαίνει νόημα... Μπορείς σε παρακαλώ να μου το εξηγήσεις;


Όσο για τις προσδοκίες τι να πω; Καλά κρατούν και αυτές στη ζωή μου... Προσδοκίες από το οτιδήποτε και πάντα με την προσπάθεια του ελέγχου σε κατασταστάσεις, με κάνουν όχι μόνο να θυμώνω με τους άλλους και με τον εαυτό μου, όχι μόνο να απογοητεύομαι, αλλά να νιώθω πραγματικά δυστυχής!!! Τώρα μετά από (σχεδόν) τρείς μήνες μαζί σας όταν νιώθω πως πάω να ελέγξω μια κατάσταση, με σταματάω και λέω: "Όχι, άστο και ότι γίνει" Αυτό φυσικά δεν συμβαίνει πάντα, γιατί δυστυχώς η συνήθεια έχει μεγάλη δύναμη, το σημαντικό όμως είναι πως έχει αρχίσει να συμβαίνει!!! Επίσης έχω πιάσει τον εαυτό μου να προσδοκεί και αυτό δε μου άρεσε καθόλου. Ακόμα μου διαφεύγει το πως να ΜΗΝ έχω προσδοκίες! Το γεγονός όμως ότι αρχίζω να τις εντοπίζω, είναι μια καλή αρχή!

Συμπερασματικά, σηκώνω λοιπόν μανίκια, και συνεχίζω τη μάχη μου κοντά σας και μαζί σας, γιατί έχω ακόμα πολύ μέλλον!!!
Σας ευχαριστώ όλους που είστε εδώ μαζί μου και μου φωτίζετε τον δρόμο...
O:-) O:-) O:-)
:romance-heartbeating: :romance-heartbeating: :romance-heartbeating:
Εικόνα

Αγάπη είναι να με αφήνεις να σε αγγίξω,
να με ακούς, ακόμα και όταν δεν μιλάω,
να με βλέπεις, ακόμα και όταν δεν είμαι δίπλα σου...
Άβαταρ μέλους
Ταρούλα
Δημοσιεύσεις: 30124
Εγγραφή: 16 Αύγ 2011 6:45 pm

Re: ΑΙΤΙΕΣ ΑΓΧΟΥΣ ΚΑΙ ΔΥΣΤΥΧΙΑΣ

Δημοσίευση από Ταρούλα »

Ευχαριστούμε Βασούλα @};- >:d< >:d< >:d<

Μάνο :x :x :x
Η μόνη βεβαιότητα που μπορείς να έχεις στην ζωή σου είναι μόνο μέσα στην Πίστη, πως ό,τι έρθει, πάντα το Πνεύμα θα δρα εντός σου... Η καρδιά φωτίζει τον σκοτεινό δρόμο της ζωής... Β.Ν. :romance-heartbeating:
Άβαταρ μέλους
Βικούλα
Δημοσιεύσεις: 26122
Εγγραφή: 08 Φεβ 2012 4:24 pm

Re: ΑΙΤΙΕΣ ΑΓΧΟΥΣ ΚΑΙ ΔΥΣΤΥΧΙΑΣ

Δημοσίευση από Βικούλα »

Μάνο μου @};- >:d< >:d< >:d<
"Το να είσαι τέλειος είναι μια πρόκληση του «δεν μπορώ»
Το να είσαι ευτυχισμένος είναι η πρόκληση του «Θέλω»…" Β.Ν.
Πολέμα και οραματίσου! @};-
Άβαταρ μέλους
eirini
Δημοσιεύσεις: 3226
Εγγραφή: 30 Μάιος 2011 4:08 pm

Re: ΑΙΤΙΕΣ ΑΓΧΟΥΣ ΚΑΙ ΔΥΣΤΥΧΙΑΣ

Δημοσίευση από eirini »

Μάνο σε ευχαριστώ για τις απορίες σου, κάποιες μου δημιουργήθηκαν κι εμένα (όπως για τη δουλειά)....
Vaso έγραψε:Η προσκόλληση σε οτιδήποτε αποτελεί αυτομάτως μια εν δυνάμει πηγή πόνου και δυστυχίας. Για παράδειγμα, πολλοί προσκολλώνται στην εικόνα τους και στενοχωριούνται όταν βλέπουν ότι αυτή φθείρεται με τα χρόνια (ή αρχίζουν τις πλαστικές επεμβάσεις).
τι είπες τώρα.... :-O με τόσα που έχω δει στο ιατρείο, ήμουν σιγουρη ότι θα καταλήξω κάποτε σαν τη πάπια :)) :)) :)) :)) ..... ουστ!!!!!!
Vaso έγραψε:Αν μας στενοχωρεί ή μας αγχώνει αυτό, είναι γιατί δεν έχουμε εναρμονιστεί με την πραγματική μας φύση, που είναι ένα σύστημα εξέλιξης και αλλαγής. Φοβάται την αλλαγή αυτός που φοβάται να αφεθεί στην αλλαγή. Και η αλλαγή δεν είναι κάτι έξω από εμάς στην οποία πρέπει να προσδεθούμε για να ακολουθήσουμε. Η αλλαγή είμαστε εμείς με την ανθρώπινη μορφή. Αποδεχόμενοι το γεγονός ότι είμαστε η αλλαγή καταρρέει και ο φόβος της αλλαγής.
τι πράμα κι αυτό με την αλλαγή...... ουστ κι εσύ!!!!!! αλλά ξέρετε τι μου τη δίνει μετά... αυτό που σου λένε:καλά ήσουν εκεί, τι ήθελες και έφυγες..... ρε όκσω κι εσεις ρε!!!!! X(
Vaso έγραψε:Το δυσκολότερο πράγμα είναι να αποδέχεται κανείς τις καταστάσεις και τους ανθρώπους όπως είναι. Χωρίς να κρίνει, χωρίς να χαρακτηρίζει και χωρίς να αντιστέκεται, απλά να παρατηρεί ό,τι συμβαίνει. Γιατί κρίνω σημαίνει αντιστέκομαι στο τώρα και ερμηνεύω τα γεγονότα σύμφωνα με το παρελθόν μου.
Είμαι πάρα πολύ χαρούμενη που έχω κάνει τεράστια βήμματα σε αυτό και ακόμα πιο χαρούμενη όταν το τσμπάω και το σταματάω πριν το ξεστομίσω..... :)
Vaso έγραψε:Και οι δύο πλευρές συνήθως συνυπάρχουν στο ίδιο άτομο: όποιος κρίνει τους άλλους πιστεύει ότι και οι άλλοι τον κρίνουν.
Αυτό που έχει παγιώσει μέσα μου και δε λέει να φύγει με τίποτα???? κι εκεί έχω κάνει βήματα αλλά νομίζω ότι είναι ότι χειρότερο αυτο το αίσθημα... :-s
Vaso έγραψε:Η απλή παρατήρηση (χωρίς κριτική) των καταστάσεων και του νου μας, τη στιγμή που αυτός ξεκινάει να δημιουργεί σκέψεις προσδοκίας, μπορεί να μας γλιτώσει από θυμό, άγχος και απογοήτευση στην καθημερινότητά μας. Η παρατήρηση της σκέψης "αυτό δεν μπορεί να συμβαίνει" μας κάνει πιο δεκτικούς απέναντι σε ό,τι συμβαίνει, γιατί πρόκειται απλά για μία σκέψη που δεν αντανακλά την πραγματικότητα. Και πιο δεκτικός σημαίνει λιγότερες αντιστάσεις, περισσότερη ηρεμία, ευκολότερη αποδοχή της πραγματικότητας και γρηγορότερη προσωπική εξέλιξη.
Βασούλα ευχαριστούμε, πολύ πολύ ενδιαφέρον :x :x :x :x
Επιτρέπω...σημαίνει ότι μειώνεις την απόσταση εσένα με ΕΣΕΝΑ!!!
ετοίμασε την καρδιά ένα ναό να έρθει να κατοικήσει ο Θεός.
αν τον αφήσεις μισοτελειωμένο δεν μπορεί να έρθει να κατοικήσει
Άβαταρ μέλους
Βικούλα
Δημοσιεύσεις: 26122
Εγγραφή: 08 Φεβ 2012 4:24 pm

Re: ΑΙΤΙΕΣ ΑΓΧΟΥΣ ΚΑΙ ΔΥΣΤΥΧΙΑΣ

Δημοσίευση από Βικούλα »

Ειρηνάκι @};- >:d< >:d< >:d<
"Το να είσαι τέλειος είναι μια πρόκληση του «δεν μπορώ»
Το να είσαι ευτυχισμένος είναι η πρόκληση του «Θέλω»…" Β.Ν.
Πολέμα και οραματίσου! @};-
Άβαταρ μέλους
Vasoula
Site Admin
Δημοσιεύσεις: 88633
Εγγραφή: 24 Απρ 2007 11:47 am
Τοποθεσία: Σείριος

Re: ΑΙΤΙΕΣ ΑΓΧΟΥΣ ΚΑΙ ΔΥΣΤΥΧΙΑΣ

Δημοσίευση από Vasoula »

Σε σχέση με την προσκόλληση έχω μια απορία: Είναι προσκόλληση όταν ένας άνθρωπος έχει βολευτεί είτε με μια κατάσταση είτε με έναν τρόπο λειτουργίας προκειμένου να κάνει κάτι και δύσκολα τα αλλάζει; Π.χ. κάποιος δουλεύει στην ίδια εταιρία, στο ίδιο τμήμα για χρόνια, χωρίς κάποια εξέλιξη, λαμβάνοντας απλά μια ετήσια νόμιμη αύξηση. Η δουλειά αυτή του επιτρέπει να ζεί μια ζωή που δνε στερείται κάτι μεν αλλά δεν ούτε του περισσεύει κι όλας! Εντούτοις δεν ψάχνει για κάτι άλλο, για κάποιο είδος επαγγελματικής, οικονομικής και γιατί όχι κοινωνικής εξέλιξης...
Περιγράφεις ακριβώς την δική μου κατάσταση, όταν εργαζόμουν Μάνο μου...
Ζούσα πολύ άνετα με τα χρήματα που έβγαζα τότε και ήμουν η μεγάλη αγάπη των διευθυντών, γιατί δεν τους κούναγα ποτέ την καρέκλα, γιατί δεν με ενδιέφερε, παρά να βγάζω τα χρήματα μου για την επιβίωση και να έχω τον χρόνο που ήθελα για τον Δρόμο μου...
Αυτό γιατί να το θεωρήσεις προσκόλληση?
Αν νιώθεις αρμονικά με τον Εαυτό σου, οι επιδιώξεις σου στρέφονται προς άλλες κατευθύνσεις...

Όταν όμως πλένεις στο χέρι τα ευαίσθητα ρούχα, δεν είναι προσκόλληση, νομίζω αυτό λέγεται υποχονδρία...Φοβάσαι μην σου χαλάσουν, ενώ στην ουσία εσύ χαλιέσαι και όχι τα ρούχα...

Ψυχαναγκασμός είναι κάτι άλλο...κάπου έχουμε γράψει γι αυτό...

Ο νους κρίνει Μάνο μου...Και επειδή οι άνθρωποι κυριαρχούνται από τον νου και ο νους από τα συναισθήματα, διαχωρίζονται μέσα τους και επόμενο είναι να διαχωρίζονται και έξω τους...Η κριτική από εκεί προκύπτει...και προς τους άλλους και προς τον εαυτό τους...
Το ασυνείδητο έχει μεγάλη δυναμική στις πράξεις των ανθρώπων, γιατί επιδρά στην αρχική τους πρόθεση και κάνουν τελικά αυτό που λένε πως δεν θέλουν...Πολλές φορές είναι τόσο έντονη η πεποίθηση ότι δεν υπάρχει περίπτωση να κάνουν κάτι, που ακόμα και όταν το κάνουν, δεν το αντιλαμβάνονται...Ορκίζονται πως δεν το έκαναν...

Η επίκριση κανονικά δεν θα σε αφορούσε, αν ήξερες ποιός είσαι, Μάνο μου...Αν ήξερες, δεν θα σε ένοιαζε πως θα σε χαρακτήριζε ο άλλος, γιατί η αντίληψη ενός ανθρώπου δεν αφορά παρά μόνο τα προσωπικά του βιώματα και είναι εντελώς υποκειμενική...Περισσότερο λοιπόν εκφράζει την ανεπάρκειά του με την κριτική, παρά την άποψή του, αφού δεν μπορεί να σε ξέρει για να βγάλει αντικειμενικά συμπεράσματα για εσένα...Ξέρει μόνο αυτό που μπορεί να δει από εσένα και αυτήν την θολή εικόνα κρίνει...

Η προσδοκία είναι καμουφλαρισμένη έλλειψη εμπιστοσύνης, τις περισσότερες φορές και γι' αυτό συνήθως μέσω των προσδοκιών προσπαθείς να ελέγξεις το αποτέλεσμα...
Όταν γνωρίσεις τον Εαυτό σου και εμπιστευθείς εσένα, θα σταματήσουν και οι προσδοκίες...

>:d< >:d< >:d< >:d< >:d<
H Aγάπη μου για εσάς έχει χρώμα Λευκό

Εικόνα
____________________________________________
Reiki Center - Ρεικι
Άβαταρ μέλους
Μπεττουλα
Δημοσιεύσεις: 6443
Εγγραφή: 03 Οκτ 2011 12:22 pm

Re: ΑΙΤΙΕΣ ΑΓΧΟΥΣ ΚΑΙ ΔΥΣΤΥΧΙΑΣ

Δημοσίευση από Μπεττουλα »

Vaso έγραψε: Γιατί κρίνω σημαίνει αντιστέκομαι στο τώρα και ερμηνεύω τα γεγονότα σύμφωνα με το παρελθόν μου.
Vaso έγραψε: Η επίκριση κανονικά δεν θα σε αφορούσε, αν ήξερες ποιός είσαι, Μάνο μου...Αν ήξερες, δεν θα σε ένοιαζε πως θα σε χαρακτήριζε ο άλλος, γιατί η αντίληψη ενός ανθρώπου δεν αφορά παρά μόνο τα προσωπικά του βιώματα και είναι εντελώς υποκειμενική..
Η προσδοκία είναι καμουφλαρισμένη έλλειψη εμπιστοσύνης, τις περισσότερες φορές και γι' αυτό συνήθως μέσω των προσδοκιών προσπαθείς να ελέγξεις το αποτέλεσμα...
Όταν γνωρίσεις τον Εαυτό σου και εμπιστευθείς εσένα, θα σταματήσουν και οι προσδοκίες...
@};- @};- :x >:d< >:d< >:d<

Μανουκο! Ειρηνακι! :x >:d< >:d< >:d<
Η εσωτερική σπουδαιότητα του ανθρώπου είναι το Φως που τον ακολουθεί, όπου και να βρίσκεται...Να πολεμάει γι' αυτήν την σπουδαιότητα είναι το ζητούμενο
Άβαταρ μέλους
Βικούλα
Δημοσιεύσεις: 26122
Εγγραφή: 08 Φεβ 2012 4:24 pm

Re: ΑΙΤΙΕΣ ΑΓΧΟΥΣ ΚΑΙ ΔΥΣΤΥΧΙΑΣ

Δημοσίευση από Βικούλα »

@};- @};- @};- @};- :x
"Το να είσαι τέλειος είναι μια πρόκληση του «δεν μπορώ»
Το να είσαι ευτυχισμένος είναι η πρόκληση του «Θέλω»…" Β.Ν.
Πολέμα και οραματίσου! @};-
Άβαταρ μέλους
Θοδωράκος
Δημοσιεύσεις: 23585
Εγγραφή: 27 Απρ 2007 3:37 pm
Τοποθεσία: Αθήνα

Re: ΑΙΤΙΕΣ ΑΓΧΟΥΣ ΚΑΙ ΔΥΣΤΥΧΙΑΣ

Δημοσίευση από Θοδωράκος »

Η προσδοκία είναι καμουφλαρισμένη έλλειψη εμπιστοσύνης, τις περισσότερες φορές και γι' αυτό συνήθως μέσω των προσδοκιών προσπαθείς να ελέγξεις το αποτέλεσμα...
Όταν γνωρίσεις τον Εαυτό σου και εμπιστευθείς εσένα, θα σταματήσουν και οι προσδοκίες...
@};- @};- @};-
Πολέμα και Οραματίσου @};-

Ανοίγω την Καρδιά μου στον Θεό. :romance-heartbeating:
Άβαταρ μέλους
Μάνος
Δημοσιεύσεις: 18737
Εγγραφή: 05 Μαρ 2014 8:10 am

Re: ΑΙΤΙΕΣ ΑΓΧΟΥΣ ΚΑΙ ΔΥΣΤΥΧΙΑΣ

Δημοσίευση από Μάνος »

Βάσω έγραψε:Το ασυνείδητο έχει μεγάλη δυναμική στις πράξεις των ανθρώπων, γιατί επιδρά στην αρχική τους πρόθεση και κάνουν τελικά αυτό που λένε πως δεν θέλουν...Πολλές φορές είναι τόσο έντονη η πεποίθηση ότι δεν υπάρχει περίπτωση να κάνουν κάτι, που ακόμα και όταν το κάνουν, δεν το αντιλαμβάνονται...Ορκίζονται πως δεν το έκαναν...
Τώρα που το καλοσκέφτομαι είναι πάρα μα πάρα πολύ δύσκολο να βγεί κάποιος από την κριτική... Πόσες φορές δεν έχουμε θέματα προς κουτσομπολιό; Μεταξύ φίλων, δεν έχει τύχει σε όλους μας; Προσωπικά όποτε μου συμβαίνει, το απολαμβάνω μέχρι εκεί που δεν πάει!!! Η κριτική μεταξύ φίλων για άλλους, απλά δεν υπάρχει!!! (να τα λέμε!)
Ακόμα και τα like που κάνουμε στο Facebook ή τα σχόλια, κριτική δεν είναι;
Και πρόσφατα είχα μια συζήτηση περι κριτικής, ακόμα και αν κάνεις σε κάποιον ένα κοπλιμέντο, ακόμακαι αυτό κριτική δεν είναι αν δεν έχεις ρωτηθεί;;; Και ταυτόχρονα μου έρχεται στο μυαλό το εξής: Αν κάποιος ρωτήσει κάποιον άλλο αν του αρέσει κάτι που αγόρασε ή που έφτιαξε, αυτό δεν είναι έλλειψη εμπιστοσύνης στον εαυτό του και κατ επέκταση ανασφάλεια και πρόθεση για αποδοχή; Πω πω... Το ένα είναι αλληλένδετο με το άλλο! Δηλαδή τέλος στα κοπλιμέντα;;; Μα αφού δεν βλάπτουν κανέναν, το αντίθετο μάλιστα!
Βάσω έγραψε:Η επίκριση κανονικά δεν θα σε αφορούσε, αν ήξερες ποιός είσαι, Μάνο μου...
Γειά σου αθάνατη οικογένεια που ευνουχίζεις τα παιδιά σου ποτίζοντας τα από μικρά με το δηλητήριο "τι θα πει ο κόσμος".
Έτσι, από μικρά μας μαθαίνουν να μας αφορά η επίκρηση των άλλων και που καιρός τώρα για αυτογνωσίες...(!)
Βάσω έγραψε:Όταν γνωρίσεις τον Εαυτό σου και εμπιστευθείς εσένα, θα σταματήσουν και οι προσδοκίες...

^:)^ ^:)^ ^:)^

Ευχαριστώ πολύ Βάσω μου!!!
O:-) O:-) O:-)
>:d< >:d< >:d<
Εικόνα

Αγάπη είναι να με αφήνεις να σε αγγίξω,
να με ακούς, ακόμα και όταν δεν μιλάω,
να με βλέπεις, ακόμα και όταν δεν είμαι δίπλα σου...
Άβαταρ μέλους
Vasoula
Site Admin
Δημοσιεύσεις: 88633
Εγγραφή: 24 Απρ 2007 11:47 am
Τοποθεσία: Σείριος

Re: ΑΙΤΙΕΣ ΑΓΧΟΥΣ ΚΑΙ ΔΥΣΤΥΧΙΑΣ

Δημοσίευση από Vasoula »

Μάνο μου το κοπλιμέντο, είναι ο θετικός λόγος από την καρδιά...
Και ότι είναι θετικό δεν είναι και βλαπτικό...

Ένας λόγος ευγενικός, είναι πάντα θετικός, αν προέρχεται από την καρδιά και δεν είναι υποκρισία

Είναι εντελώς διαφορετικό όμως αυτό που λες, το να εκφράζεις δηλαδή την γνώμη σου, όταν δεν σε έχουν ρωτήσει και εντελώς διαφορετικό το να εκφράζεις τα θετικά σου αισθήματα

Δηλαδή είναι εντελώς διαφορετικό το "χαίρομαι που σε βλέπω, μου έλειψες" από το "έλα ρε συ χάθηκες, που είσαι? σε έφαγαν οι έρωτες ε?" :))

Αυτό το θέμα με την οικογένεια και το τι θα πει ο κόσμος, είναι μεγάλο και πονεμένο...

Συνήθως μέσα στην οικογένεια δεν υπάρχουν μέλη, αλλά συνένοχοι...Νομίζω ότι το κυρίαρχο συναίσθημα των ανθρώπων είναι η ντροπή, γι' αυτό και την περιφρουρούν μέσα στην οικογένειά τους...Είναι σαν να υπάρχει ένα μεγάλο μυστικό, μέσα σε κάθε οικογένεια, που κάνει τα μέλη της να ντρέπονται και το κρύβουν...Και δεν χρειάζεται να είναι κάτι θεαματικό, αυτό που προκαλεί ντροπή...Μπορεί να είναι το οτιδήποτε, όμως προκαλεί αυτό το μη θετικό δέσιμο των συνενόχων και καθιστά τα μέλη της οικογένειας ανάπηρα...

Από τους γονείς καλλιεργείται με άτυπες εντολές τύπου "δεν θα βρεις αγάπη μέσα στον κόσμο, μόνο εδώ σε αγαπάμε" ή "μην εμπιστεύεσαι κανέναν" ή "όλοι θέλουν το κακό σου" και μπορώ να σου γεμίσω μια λίστα με αυτές τις άτυπες εντολές που εντυπώνονται στα παιδιά-μέλη μιας οικογένειας και δεν αναπτύσσονται υγιώς σε όλα τα επίπεδα...

Όταν τα μέλη της οικογένειας βγουν στην κοινωνία, τότε φαίνεται και η εκπαίδευσή τους...Οι περισσότεροι άνθρωποι είναι αντικοινωνικοί και επιφυλακτικοί...Όταν θα μιλήσουν για την οικογένειά τους θα είναι φειδωλοί σε λόγια και συνήθως θα εκθειάσουν την οικογένεια, ακόμα και αν τους έχει τραυματίσει σε χίλιες μεριές...
Σπάνια οι άνθρωποι αναζητούν την έλλειψη αυτοεκτίμησης τους στα παιδικά βιώματα...Τα παιδικά βιώματα είναι ένα εφτασφράγιστο μυστικό...Και η ιστορία συνεχίζεται και στα παιδιά τους και στις επόμενες γενιές, δυστυχώς!

>:d< >:d< >:d< >:d< >:d<
H Aγάπη μου για εσάς έχει χρώμα Λευκό

Εικόνα
____________________________________________
Reiki Center - Ρεικι
Άβαταρ μέλους
Μάνος
Δημοσιεύσεις: 18737
Εγγραφή: 05 Μαρ 2014 8:10 am

Re: ΑΙΤΙΕΣ ΑΓΧΟΥΣ ΚΑΙ ΔΥΣΤΥΧΙΑΣ

Δημοσίευση από Μάνος »

Βάσω έγραψε:Δηλαδή είναι εντελώς διαφορετικό το "χαίρομαι που σε βλέπω, μου έλειψες" από το "έλα ρε συ χάθηκες, που είσαι? σε έφαγαν οι έρωτες ε?"
Εξαιρετικό και πολύ εύστοχο το παράδειγμα που μόλις έδωσες Βάσούλα μας!!!

Βάσω έγραψε:Από τους γονείς καλλιεργείται με άτυπες εντολές τύπου "δεν θα βρεις αγάπη μέσα στον κόσμο, μόνο εδώ σε αγαπάμε" ή "μην εμπιστεύεσαι κανέναν" ή "όλοι θέλουν το κακό σου" και μπορώ να σου γεμίσω μια λίστα με αυτές τις άτυπες εντολές που εντυπώνονται στα παιδιά-μέλη μιας οικογένειας και δεν αναπτύσσονται υγιώς σε όλα τα επίπεδα...
=(( =(( =((

L-) Μπορώ να ρωτήσω και κάτι άλλο (ελπίζοντας να μην ξεφεύγω πολύ από το τόπικ)
Η ερώτηση αφορά στους γονείς. Σκέφτομαι κάποιοες φορές και λέω στον εαυτό μου: μήπως είμαστε πολύ αυστηροί; Στο κάτω κάτω τοόσο ήξεραν, τόσο έκαναν... Αφού και αυτοί είναι παιδιά ακόμα πιο ανάπηρων γονιών από τους ίδιους! Και ως γνωστόν η αναπηρία γεννάει αναπηρία. Πέρασαν ζόρικα χρόνια, δε λέω, και γι αυτό το μόνο που τους ένοιαζε είναι να μας παρείχαν μια άνετη ζωή και φαγητό (αλοίμονο). Μιλάω πάντα για το μέσο γονιό.
Προσωπικά, όσα συναισθήματα αποστροφής και αν τρέφω προς τον πατέρα μου, οφείλω να αναγνωρίσω πως είχα από εκείνα τα παιδικά χρόνια που σε σχέση με τα υλικά αγαθά, δεν μου έλειψε τίποτα. Κανένα όμως από τα υλικά αγαθά δεν με έκανε πραγματικά ευτυχισμένο (να τα λέμε!) Από την άλλη δεν νοιάστηκε να μάθει αν είμαι ευτυχισμένος ή όχι, γιατί μέχρι εκεί του έκοβε. (Τα ίδια ισχύουν και για τη μάνα μου φυσικά). Θα μου πεί τώρα κάποιος: "δε με νοιάζει, όποιος ψάχνει βρίσκει". Ναι, απαντώ εγώ, όμως για να μπεί στη διαδικασία να ψάξει κάποιος γονιός σημαίνει ότι ξέρει μέσα του πως κάτι κάνει λάθος. Από τη στιγμή όμως που πιστεύει πως σε ότι έχει να κάνει με την ανατροφή του παιδιού του είναι σωστός, τότε από που θα ωθηθεί για να ψαχτεί; Μπορεί κάποιος να πει δεν έχει μάτι να δει το παιδί του; Πως συμπεριφέρεται; Και ξανασκέφτομαι και ξανααπαντώ: Για να δεί ένας γονιός το παιδί του ουσιαστικά πρέπει να έχει τις κεράιες του ανοιχτές, να αφουγκραστεί. Ποιος όμως από τη γενιά των δικών μας γονιών ήξερε έστω τι θα πει αφουγκράζομαι το παιδί μου (πρακτικα); Ούτε που τους περνούσε από το μυαλό! Και αυτό δνε έχει να κάνει απαραίτητα με τη μόρφωση! Απλά σκέψεις κάνω... Δεν αμφισβητώ όλα όσα λέγονται και γράφονται εδώ μέσα! Προσπαθώ απλώς να πάρω απαντήσεις μέσα μου, ώστε να μπορέσω κάποια στιγμή να είμαι σε θέση ισχύος (επιχειρηματολόγησης) σε μια ανάλογη συζήτηση...
@};-
>:d< >:d< >:d<
Εικόνα

Αγάπη είναι να με αφήνεις να σε αγγίξω,
να με ακούς, ακόμα και όταν δεν μιλάω,
να με βλέπεις, ακόμα και όταν δεν είμαι δίπλα σου...
Άβαταρ μέλους
Vasoula
Site Admin
Δημοσιεύσεις: 88633
Εγγραφή: 24 Απρ 2007 11:47 am
Τοποθεσία: Σείριος

Re: ΑΙΤΙΕΣ ΑΓΧΟΥΣ ΚΑΙ ΔΥΣΤΥΧΙΑΣ

Δημοσίευση από Vasoula »

Μπορώ να ρωτήσω και κάτι άλλο (ελπίζοντας να μην ξεφεύγω πολύ από το τόπικ)
Η ερώτηση αφορά στους γονείς. Σκέφτομαι κάποιοες φορές και λέω στον εαυτό μου: μήπως είμαστε πολύ αυστηροί; Στο κάτω κάτω τοόσο ήξεραν, τόσο έκαναν... Αφού και αυτοί είναι παιδιά ακόμα πιο ανάπηρων γονιών από τους ίδιους! Και ως γνωστόν η αναπηρία γεννάει αναπηρία. Πέρασαν ζόρικα χρόνια, δε λέω, και γι αυτό το μόνο που τους ένοιαζε είναι να μας παρείχαν μια άνετη ζωή και φαγητό (αλοίμονο). Μιλάω πάντα για το μέσο γονιό.
Ναι Μάνο μου, είμαστε αυστηροί με τους γονείς, όντως...
Και ξέρεις γιατί?
Γιατί οι άνθρωποι, ακόμα και αν γνωρίζουν ότι χρειάζεται να ωριμάσουν σε όλα τα επίπεδα, δεν ωριμάζουν τελικά...Αποζητούν σε όλη τους την ζωή αυτήν την γμν έγκριση και αποδοχή που δεν πήραν στα παιδικά τους χρόνια και την μεταθέτουν σε κάθε άλλον άνθρωπο που συναντούν...
Γιατί αυτό ακριβώς δίνουν αυτά τα ελαφρυντικά που θέλεις να δώσεις εσύ, για να συνεχίσουν την ανωριμότητα, συγχωρώντας τους (τάχα)....

Ο σκοπός της αυτογνωσίας δεν είναι να ρίχνει ανάθεμα στους γονείς, αλλά να μετακινήσει τις Αρχές μέσα σου, αναγνωρίζοντας τι έγινες (και γιατί) και τι αναγκάστηκες να απωλέσεις...
Η αυτογνωσία δεν ψάχνει ενόχους, αλλά αιτίες...

Σαφώς ισχύει το τόσα ήξεραν τόσα έκαναν...Αλλά η δική μου εμπειρία λέει, ότι είναι δύσκολη η ζωή χωρίς ενόχους...Πρώτα ενοχοποιείς τον εαυτό σου και μετά βρίσκεις τον ένοχο και αράζεις...Και δεν είναι αυτή η ουσία...

Όταν ο άνθρωπος ωριμάσει σε όλα τα επίπεδα, δεν έχει ανάγκη ούτε γονείς, ούτε ενόχους...Και τότε μόνο΄μπορεί να αναπτύξει μια υγιή σχέση με όλους τους ανθρώπους (και οι φυσικοί γονείς του μέσα σ' αυτούς)


>:d< >:d< >:d< >:d< >:d<
H Aγάπη μου για εσάς έχει χρώμα Λευκό

Εικόνα
____________________________________________
Reiki Center - Ρεικι

Επιστροφή στο “ΑΛΛΑ ΘΕΜΑΤΑ”