Δρ. Μανζ - "Συναισθηματική Πειθαρχία"

Christina

Δρ. Μανζ - "Συναισθηματική Πειθαρχία"

Δημοσίευση από Christina »

Ένας από τους καλύτερους τρόπους να ενδυναμώσουμε την ψυχική μας ενέργεια είναι να αναγνωρίσουμε το γεγονός, που ίσως και να φαίνεται απίθανο, ότι μπορούμε να επιλέξουμε το πως αισθανόμαστε.
Τα συναισθήματα είναι δυνάμεις μεγάλης έντασης, αφού δεν καθορίζουν απλά το πως αισθανόμαστε, αλλά και το πως σκεφτόμαστε και το τι αποφάσεις παίρνουμε!

Παρόλο που στην Ψυχοθεραπεία (και όχι μόνο) συνίσταται να δίνουμε προσοχή στα συναισθήματα μας επειδή αντιπροσωπεύουν έναν βαθύτερο πυρήνα του εαυτού μας, ωστόσο δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η δύναμη τους μπορεί να μας εκτροχιάσει!
Τα έντονα συναισθήματα μπορεί να οδηγήσουν σε λανθασμένες αποφάσεις και ενέργειες, σε συγκρούσεις και να δημιουργήσουν πυροτεχνήματα τα οποία ξεσπάνε όταν οι άνθρωποι διαφωνούν.

Σύμφωνα με τον Δρ. Μανζ, συγγραφέα του βιβλίου Emotional Discipline: The Power to Choose How You Feel (εκδοσεις Berrett Koehler), τα συναισθήματα είναι μια πηγή πληροφοριών και μπορούν να λειτουργήσουν για τον καθένα μας αν μάθουμε να τα ελέγχουμε και να αξιοποιούμε την ενέργεια τους για καλό σκοπό.

Η Βασική Στρατηγική
Ακολουθώντας κάποια βασικά βήματα όταν ερχόμαστε αντιμέτωποι με κάποιο έντονο συναίσθημα:

1. Αιτία: Την αιτία που προκάλεσε το έντονο συναίσθημα (διαχωρίζοντας την αιτία από την αφορμή)
2. Σώμα: Ανατρέχοντας νοερά στο σώμα μας να δούμε ποιό σημείο του υποφέρει περισσότερο από την ένταση του συναισθήματος. Π.χ πόνος στον αυχένα, σφίξιμο στο στήθος, ταχυκαρδία κλπ
3. Νους: Εντοπίζουμε και παρακολουθούμε σαν παρατηρητής τις σκέψεις που συνοδεύουν το συναίσθημα και αξιολογούμε τον εαυτό μας πάνω σε αυτήν την αντίδραση.
4. Πνεύμα: Καθορίζουμε ποιό κομμάτι του εαυτου μας αναδύεται περισσότερο από αυτό το έντονο συναίσθημα που βιώνουμε (το ανασφαλές "εγώ" μας?) και ποιό κομμάτι κρύβεται πιο έντονα (το υγιές μας πνεύμα?).

Διαλέγουμε επιτόπου με ποιά από όλες τις στρατηγικές θα εργαστούμε με τα συναισθήματα μας και παρακολουθούμε σαν παρατηρητής τον αντικτυπο στην καθημερινότητα.... Καταγράφουμε τις νέες μας αντιδράσεις νοητά!

Κλείνοντας για να μην σας κουράζω με εντυπωσίασε ιδιαίτερα το κομμάτι που αναφέρεται στις συγκρούσεις καθημερινής τρέλας αν δεν τις αντιμετωπίσουμε σαν κριτική επίθεσης προς εμας αλλά δήλωση του ανθρώπου που στέκεται απέναντι μας και να δεν χάσουμε την ψυχραιμία μας και ακούσουμε αυτά που πραγματικά εκφράζει τότε βρισκόμαστε στο κατώφλι νέων συνειδητοποιήσεων, γνώσεων και προσωπικής δύναμης!

:D :D :D

ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ!!!!!!!!! :D
Skapaneas

Re: Δρ. Μανζ - "Συναισθηματική Πειθαρχία"

Δημοσίευση από Skapaneas »

Christina έγραψε: Κλείνοντας για να μην σας κουράζω με εντυπωσίασε ιδιαίτερα το κομμάτι που αναφέρεται στις συγκρούσεις καθημερινής τρέλας αν δεν τις αντιμετωπίσουμε σαν κριτική επίθεσης προς εμας αλλά δήλωση του ανθρώπου που στέκεται απέναντι μας και αν δεν χάσουμε την ψυχραιμία μας και ακούσουμε αυτά που πραγματικά εκφράζει τότε βρισκόμαστε στο κατώφλι νέων συνειδητοποιήσεων, γνώσεων και προσωπικής δύναμης.
Θεωρω οτι ειναι πραγματικα πολυ δυσκολο, να κρατησει καποιος την ψυχραιμια του σε μια παρατεινομενη πιεση αυτου του τυπου για αρκετα μεγαλο διαστημα, οταν η προσοχη του πρεπει να ειναι στραμμενη σε αλλο σημειο το οποιο επειγει να διεκπεραιωθει !
Αυτος ο διχασμος της προσοχης επιφερει μια λεπτη και αδιορατη ανισορροπια, η οποια πολυ ευκολα εκτρεπει σε μη ψυχραιμια !
Ειδικα οταν αυτη η διχαστικη κατασταση της προσοχης ειναι επαναλαμβανομενη, τοτε η πιθανοτητα εκτροπης ειναι ακομα μεγαλυτερη.

Επιστροφή στο “ΒΙΒΛΙΑ”