Το Δογμα του ΣΟΚ ( ΠΡΟΣΟΧΗ !! Περιέχει κάποιες σκηνές Βίας)

Rainmaker
Δημοσιεύσεις: 5284
Εγγραφή: 27 Απρ 2007 1:04 pm

Δημοσίευση από Rainmaker »

Το συγκεκριμένο Βίντεο Αναφερεται σε έναν πολυ γνωστο Οικονομολόγο.. τον Milton Friedman
Ο οποίος θεωρείται εξτρεμιστης στον χωρο της οικονομίας αυτά που λέει ισχυουν.. αλλα δεν είναι πάντα και τα πιο ανθρωπινα...

Το βιντεο μελεταει την σχεση της ψυχιατρικής στην αρχη της.. την βιαιη αρχη της.. με την εκμεταλευση των ανθρωπων και στη συνεχεια το πως οι ηγετες και οι κυβερνησεις χρησιμοποιο΄υν γεγωνότα που σοκαρουν τον κοσμο για να περασουν νομοθεσίες και να αλλαξουν διαφορα στον τομέα της οικονομιας και της δοιηκησης χωρις να αντιδρασει κανεις αφου όλοι ειναι υπο την επίρρεια του σοκ που υπέστησαν..

Τραγική συγκρηση αλλα πράγματι μπορεί να γίνει..

Αποτελεί μια απο τις πολλές Θεωρείες συνομωσίας που κυκλοφορούν αλλα αυτό δεν σημαινει τίποτα για το ποσο αληθες ή αναληθες είναι.. κάποιες φορές συμβαίνει άλλες πάλι όχι..

Τα γεγωνότα που περιγραφωνται πάντως επειδη κάποια απο ατυα τα έχω κοιτάξει είναι λογικα.. για παραδειγμα μετα απο μια επίθεση μια φυσικη καταστροφη ή ένα πολεμο να υπάρξουν ανεβασμένοι φόροι μειωμένες κρατικες δαπάνες προς κάποιες κατευθυνσεις και οι τιμές να πετάνε στα υψη!!

δεν είναι επειδη κάποιος θελει να εκμεταλευτει αλλα επειδη για παραδειγμα το κρατος πρεπει να φυλαξει χρηματα για εξοπλισμο αν προκειτε για πολεμο..
για πρωτες βοηθειες και φαγητο και καταλυματα αν προκειται για φυσικη καταστροφη και για άλλες εκτακτες αναγκες που μπορει να προκυψουν..
Τις τιμές τις ανεβάζει όχι το κρατος αλλα οι ίδιοι οι ανθρωποι.. και επειδη ανεβαινουν οι τιμές καιλογω της καταστροφης ερχεται η υποτιμηση του νομισματος της χωρας σε σχεση με όλες τις άλλες.. είναι όλα αλληλενδετα μεταξυ τους στις οικονομιες των κρατων.. και δυσκολο να σας τα εξηγησω όλα.. αλλα νομιζω ότι καταλαβατε καποια πραγματα...

Ο Milton Friedman βοηθησε σε πολά ζητηματα οικονομικα και ήταν πρωτοπορος σε πολλα ζητηματα αλλα πολυ εξτρεμιστης σε αλλα..
Όλοι΄λενε ότι αυτός ο ανθρωπος κουβάλαγε τρελα...
αλλα πραγματικα ήταν πολυ λογικος.. αυτο που είπε είναι ότι οι άνθρωποι που εχουν θποστει ΣΟΚ δεν προβαλουν αντιστασεις και μπορουν να χειραγωγηθούν.. αυτο ισχυει όχι μονο στην οικονομια αλλα παντου.. απλα αυτος το συνεδεσε με την οικονομια.. αυτη ήταν η δουλεια του..
Rainmaker
Δημοσιεύσεις: 5284
Εγγραφή: 27 Απρ 2007 1:04 pm

Δημοσίευση από Rainmaker »

Λίγα λόγια για τον Milton Friedman...... ο οποίος πέθανε την Πέμπτη, 16 Νοεμβρίου 2006


Ο Milton Friedman ήταν το τέταρτο παιδί ΅ ιας φτωχής οικογένειας Εβραίων ΅ εταναστών από την Ουγγαρία (από το Beregszász, το ση ΅ ερινό Berehove της Ουκρανίας ), και γεννήθηκε to 1912 στην Νέα Υόρκη . Μεγάλωσε στο New Jersey, ήταν ιδιαίτερα καλός στα ΅ αθη ΅ ατικά στο σχολείο , τελείωσε τις προπτυχιακές του σπουδές στα οικονο ΅ ικά στο Rutgers University (1932) και τις ΅εταπτυχιακές στο πανεπιστή ΅ ιο του Σικάγο (1933). Σε όλη την διάρκεια των σπουδών του δούλευε παράλληλα
παρ ’ότι οι υποτροφίες κάλυπταν τα δίδακτρά του . Κατά την διάρκεια των ΅ εταπτυχιακών του γνώρισε την Rose director, την οποία και παντρεύτηκε το 1938. Στο Σικάγο επηρεάστηκε από τα λασικά οικονο΅ικά , ωστόσο στα νιάτα του υποστήριξε πολλές από τις πολιτικές του New Deal, και κατά τον Β ΄ΠΠ θα ΅πορούσε να τον χαρακτηρίσει κανείς (για την ακρίβεια και ο ίδιος έχει αυτοχαρακτηριστεί ) κεϊνσιανιστή ! Η ΅εταστροφή του ήταν ποτέλεσ ΅ α έντονης προσωπικής διανοητικής αναζήτησης και ζύ΅ωσης . Είναι σχεδόν τυπικό όλοι ΅εγάλοι φιλελεύθεροι διανοητές τα έχουν απορρίψει στα νιάτα τους αντίθετες θεωρίες . Το 1946 τελείωσε το διδακτορικό του στο Columbia University και άρχισε να εργάζεται ο καθηγητής οικονο΅ικών στο πανεπιστή΅ιο του Σικάγο . Εκεί , συνέβαλε , από το 1946 έως το 1976, στο να δη΅ιουργηθεί ΅ια συ΅παγής κοινότητα διανοού΅ενων που τελικά παρήγαγε πολλούς βραβευθέντες ΅ε Νό΅πελ επιστή΅ονες και εντυπωσιακό πνευ΅ατικό έργο , που έ΅εινε γνωστή ως η Σχολή Οικονο΅ικών του Σικάγο . Οι συ΅βολές του στα ΅ακροοικονο΅ικά , τα ΅ικροοικονο΅ικά , την οικονο΅ική ιστορία και την στατιστική είναι πάρα πολλές . Υπήρξε ηγετική φυσιογνω΅ία της ΅ονεταριστικής σχολής στα οικονο΅ικά . Αντίθετα ΅ε τους κενσιανιστές που υποστήριζαν τις συνεχείς παρε΅βατικές ΅ικροδιορθώσεις στην οικονο΅ία , ο Friedman ότι οι κεντρικές τράπεζες πρέπει να ακολουθούν αυστηρούς γενικούς κανόνες στην προσφορά χρή΅ατος για τον περιορισ΅ό του πληθωρισ΅ού και να αφήνονται οι τι΅ές ελεύθερες να προσεγγίσουν τα φυσικά τους επίπεδα . Ο Friedman υποστήριζε όχι ΅όνο ότι οι περισσότερες κρατικές παρε΅βάσεις ήταν αντιπαραγωγικές για την οικονο΅ία , αλλά και ότι ήταν αντίθετες ΅ε τις αξίες ΅ιας ανοιχτής κοινωνίας ελεύθερων ατό΅ων . Με τα βιβλία του Capitalism and Freedom και Free to Choose, συνέδεσε τα οικονο΅ικά ΅ ε την πολιτική πράξη και την καθη΅ερινότητα , κάνοντας ευρύτατα γνωστές τις ιδέες του . Από τις πλέον γνωστές πολιτικές του προτάσεις είναι η πρόταση αντικατάστασης του συστή΅ατος κοινωνικής πρόνοιας ΅ε έναν αρνητικό φόρο εισοδή΅ατος . Αντί να στήνεται ένα ολόκληρο γραφειοκρατικό σύστη΅α πρόνοιας (που τελικά λειτουργεί προς δικό του όφελος και ε΅φανίζει φαινό΅ενα διαφθοράς και προσοδοθηρίας ), να δίνονται απευθείας τα αντίστοιχα κονδύλια σε οικονο΅ικές ενισχύεις όσων τις έχουν ανάγκη , και ΅ετά αυτοί να
καθορίσουν οι ίδιοι τις ανάγκες τους . Επίσης πρότεινε το ελάχιστο εγγυη΅ένο εισόδη΅α , δεκαετίες πριν το ανακαλύψουν οι σύγχρονοι πολέ΅ιοι του φιλελευθερισμού (όταν τότε οι ίδιοι και οι προκάτοχοι
τους ονειρεύονταν ολοκληρωτικά συστή΅ατα κεντρικού σχεδιασ΅ού ). Ήταν ακό΅α σταθερός οπαδός του ενιαίου φορολογικού συντελεστή , καταδικάζοντας ως κοινωνικά άδικη την προοδευτική φορολογία , και του ισοσκελισ΅ένου , χωρίς ελλει΅΅ατα , προϋπολογισ΅ού . Επίσης γνωστή είναι η πρότασή του για αντικατάσταση της δη΅όσιας εκπαίδευσης ΅ε ένα σύστη΅α κουπονιών απευθείας στους ΅αθητές , οι οποίοι ΅ετά θα επιλέγουν ελεύθερα όποιο εκπαιδευτήριο προτι΅ούν . Έτσι εισάγεται η έννοια του ανταγωνισ΅ού ΅εταξύ των σχολείων , ΅ε προφανή οφέλη για την βελτίωση της ποιότητας της παρεχό΅ενης εκπαίδευσης , χωρίς να χάνεται η συ΅΅ετοχή του κράτους και ο δωρεάν χαρακτήρας της .
Ταυτόχρονα , ο Milton Friedman υπήρξε και εξακολουθεί να είναι ισχυρός υποστηρικτής πολιτικών κοινωνικού φιλελευθερισ΅ού όπως η αποποινικοποίηση των ναρκωτικών και της πορνείας . Ακό΅α και πέρυσι στην ηλικία πλέον των 93 ετών , συ΅΅ετείχε σε κεί΅ενο 500
οικονο΅ολόγων που ζήτησαν να αναγνωριστούν οι οικονο΅ικές ωφέλειες της νο΅i΅οποίησης της ΅αριχουάνας . Επίσης ήταν επικεφαλής της επιτροπής της κυβέρνησης Ρέιγκαν για την δη΅ιουργία αποκλειστικά επαγγελ΅ατικών /εθελοντικών ενόπλων δυνά΅εων , ενώ έπαιξε και ση΅αντικό ρόλο στην κατάργηση της επιστράτευσης που εφαρ΅οζόταν ΅έχρι την δεκαετία του ’70.
Βραβεύθηκε ΅ε το βραβείο Νό΅πελ στα οικονο΅ικά το 1976.

Ο γιος του , David D. Friedman, είναι επίσης γνωστός οικονο΅ολόγος , ΅ε ακό΅α ριζοσπαστικότερες , αναρχοκαπιταλιστικές σχεδόν , ιδέες .

Πηγη....
http://www.e-rooster.gr/downloads/Roost ... ep2006.pdf

Ο Friedman διερωτάται, κατανοεί και γράφει. Αναλύει την πραγματικότητα με την κρυστάλλινη ματιά του οικονομολόγου, αντί να την ωραιοποιεί με τον παραμορφωτικό φακό του πολιτικού. Συχνά πυκνά στα γραφτά του η αισθητική της ελευθερίας ξεφεύγει απ τα νουμερα και τις οικονομικές αναλύσεις, απλώνεται στα μηκη και τα πλάτη του πολιτισμού, γίνεται στάση ζωής.

"The preservation of freedom is the protective reason for limiting and decentralizing governmental power. But there is also a constructive reason. The great advances of civilization, whether in architecture or painting, in science or in literature, in industry or agriculture, have never come from centralized government."

(Μεταφραση:Η συντήρηση της ελευθερίας είναι ο λόγος για να περιορισουμε και να αποδυναμωσουμε την κυβερνητική δύναμη. Αλλά υπάρχει επίσης ένας εποικοδομητικός λόγος. Οι μεγάλες πρόοδοι του πολιτισμού, είτε στην αρχιτεκτονική είτε ζωγραφική, στην επιστήμη είτε στη λογοτεχνία, στη βιομηχανία είτε τη γεωργία, δεν έχουν προέλθει ποτέ από τη συγκεντρωμένη κυβέρνηση )


Και μέσα στο σκοτάδι της παγκόσμιας εξουσίας, η μάχη συνεχίζεται. Το σύστημα οδηγείται στα ακραία όρια του. Μετά την ήττα του φασισμού η πίστη στο κράτος ανασταίνεται, γιγαντώνεται, αγκαλιάζει το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου: σοσιαλδημοκρατία και κομμουνισμός ...

Governments never learn. Only people learn
(Μεταφραση: Οι Κυβερνησεις δεν μαθαίνουν ποτε... Μόνο οι άνθρωποι μαθαίνουν...)

Η λύση του γόρδιου δεσμού, του αινίγματος της εξουσίας είναι για τον Friedman απλή στην σύλληψη, αντιεξουσιαστική, «φυσική».Ενα πλέγμα συνεργασίας μεταξύ ατόμων, αμοιβαίων συναλλαγών, παραγωγής πλούτου. Ένα δίχτυ να συνδέει εκατομμύρια πλάσματα χωρίς να τα εξουσίαζει,χαρη στη δυναμη της αμοιβαίας συναίνεσης
Η ελευθερη αγορά.

The only way that has ever been discovered to have a lot of people cooperate together voluntarily is through the free market. And that's why it's so essential to preserving individual freedom.

(Μεταφραση: Ο μόνος τρόπος που έχει ανακαλυφθεί για να έχουμε πολλούς ανθρώπους να συνεργαζονται μαζί εθελοντικά είναι μέσω της ελεύθερης αγοράς. Και αυτός είναι ο λόγος που είναι τόσο ουσιαστική η συντήρηση της προσωπικης ελευθερίας.)

The great virtue of a free market system is that it does not care what color people are; it does not care what their religion is; it only cares whether they can produce something you want to buy. It is the most effective system we have discovered to enable people who hate one another to deal with one another and help one another


(Μεταφραση: Η μεγάλη αρετή ενός συστήματος ελεύθερης αγοράς είναι ότι δεν νοιάζεται τι χρώματος είναι οι άνθρωποι δεν νοιάζεται τι θρησκείας είναι. Για το μόνο που νοιαζεται είναι εάν μπορούν να παραγάγουν κάτι που θέλετε να αγοράσετε. Είναι το αποτελεσματικότερο σύστημα που έχουμε ανακαλύψει για να μπορέσουν οι άνθρωποι που μισούν ο ένας τον άλλο να συναλλασωνται μεταξύ τους και να βοηθήσουν ο ένας τον άλλο)

Το έργο του Friedman αφοπλίζει , ακόμα και τους κριτικούς του. Μια τέτοια προσήλωση στην ιδέα της ελευθερίας αναγκάζει τον αντίπαλο να ρίξει τα προσωπεία..Ο εξισωτισμός απογυμνώνεται από το ελευθεριακό επίχρισμα του και αποκαλύπτει τον ολοκληρωτικό του χαρακτήρα. Στα βιβλία του, οι φιλελεύθεροι βρήκαν ένα μοναδικό όπλο πάλης απέναντι στους ιδεολογικούς τους εχθρούς. Ακόμα όμως και στη μέση της σύγκρουσης, κανείς τους δεν αντιστάθηκε στον πειρασμό να ψηλαφίσει το καυτό μέταλλο με τα χέρια του, να θαυμάσει την΄τεχνοτροπία των επιχειρημάτων, την απλότητα της έκφρασης, την δύναμη της λογικής.

Τι απομένει από τον άνθρωπο όταν τελειώσει; Ενας μικρός λεκές στο χωροχρόνο, μια θολή φωτογραφία, ένα χαμόγελο που εξαυλώνεται στη θύμηση των πολλών; Τιποτα απ αυτά. Η σκέψη , η σκέψη , η σκέψη είναι αθάνατη. Κι ο Φριντμαν άφησε ατελείωτες παρακαταθήκες σκέψεων, αποθέματα σε χιλιάδες σελίδες,τομους ολόκληρους, σωρευμένη σοφία, πορίσματα και κριτικές , στόχους και προτάσεις.. Ολόκληρη η ζωή του κρυβεται εκει μέσα: ένας αγώνας σκληρός,κοπιώδης, πεισματικός, ταγμένος στην υπεράσπιση της Ελευθερίας..

Εχθροι και φίλοι δεν θα αρνηθούν να υποκλιθούν στη σκιά του....
πηγη:http://e-roosters.blogspot.com/2006/11/ ... an_19.html


Πέθανε την Πέμπτη, 16 Νοεμβρίου 2006, σε ηλικία 94 χρόνων, ο αμερικανός οικονομολόγος Μίλτον Φρίντμαν, τιμημένος με το Νόμπελ Οικονομίας του 1976
Christina

WELL WHAT CAN I SAY???

Δημοσίευση από Christina »

Εικόνα

Εκτίμησα Ηλία!

Είσαι πραγματικά αξιοθαύμαστος!
Εξαιρετική παρουσίαση!!!! :!:
Rainmaker
Δημοσιεύσεις: 5284
Εγγραφή: 27 Απρ 2007 1:04 pm

Δημοσίευση από Rainmaker »

:D :D

Ευχαριστώ.. απλά έδωσα άλλη μια σκοπιά στο βιντεάκι!!!

Επιστροφή στο “ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ”