Όντως πολύ όμορφο και ευαίσθητο θέμα άνοιξες Ιωαννάκι μου...
Θα ήθελα να μοιραστώ την εμπειρία μου στην Μελβούρνη σαν δάσκαλος θεάτρου... Κάτι για το οποίο είμαι πολύ περίφανος και νιώθω ότι έδωσα πράγματα στα παιδιά όσα μπορούσα περισσότερο και μέχρι εκεί που μου επιτρεπόταν... Τα μηνυματάκια μου τα περνούσα...
Για όσα παιδάκια δεν γνωρίζουν, την περίοδο που ήμουν Μελβούρνη, μεταξύ άλλων εργασιών ήταν και εκείνη του δασκάλου για το θέατρο σε δύο από τα πολλά ελληνικά σχολεία της κοινότητας... Ως ηθοποιός που είμαι, μου δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσω αυτά τα παιδιά και έχω να πω πως δεν τους έμαθα μόνο εγώ πράγματα, μα με έμαθαν κι εκείνα! Οι τάξεις οι οποίες είχα ήταν από νηπιάκια μέχρι Γ' Λυκείου! Κάλυπτα όλη τη γκάμα των ηλικιών και ήθελε μεγάλη προσοχή γιατί η προσέγγιση από τάξη σε τάξη ήταν εντελώς διαφορετική.
Στην αρχή ξεκίνησα με διστακτικά βήματα, σχεδόν φοβισμένα... Ένιωσα το βάρος που φέρει ένας δάσκαλος και μη έχοντας εμπειρία καθόλου στον εκπαιδευτικό τομέα πήγαινα στο μάθημα κυριολεκτικά χεσμένος από τον φόβο μου... Μετά από λίγο καιρό αυτό κάπως με κουράσε... Διαπίστωσα πως αντί να αντλώ χαρά από κάτι που μου αρέσει να κάνω άφηνα τον φόβο να με κυριεύει... Ώσπου κάποια στιγμή (ευτυχώς) το πήρα αλλιώς το έργο, γιατί είχε βρει. Άφησα εντελώς τον φόβο στην άκρη και ένιωσα σίγουρος για μένα και τις ικανότητες μου. Στόχος μου ήταν ένας: στο μάθημα μου τα παιδιά να περνάνε καλά, όμορφα, ξέγνοιαστα, ανέμελα! Και νιώθω πως αυτόν τον στόχο τον πέτυχα! Έβλεπα σιγά σιγά τα παιδάκια να ανταποκρίνονται στα μαθήματα μου και το εισέπρατα στο 100%. Άνοιγε η πόρτα του ανσασέρ και με το που με έβλεπαν τρέχαν πάνω μου (ειδικά τα μικρούλια) φωνάζοντας "κύριε Μάνο, κύριε Μάνο... θα έχουμε σήμερα μαζί σας μάθημα;" Ερχόντουσαν, με αγκάλιαζαν, με φίλαγαν και εγώ φυσικά ανταποκρινόμουν.
Ευτυχώς δεν είχα κανένα πρόβλημα με κάποιον γονιό ή δάσκαλο (γιατί κάποια από τα παιδάκια ήταν παιδιά συναδέλφων) στο να ανταποδώσω κιε γώ την αγκαλιά και τα φιλιά τους. Το λέω αυτό, γιατί λίγο πριν φύγω έμαθα πως κανονικά απαγορευόταν ένας δάσκαλος να αγγίξει ένα παιδί. Πόσο μάλλον να το αγκαλιάσει, να το φιλήσει, να το παίξει... Τίποτα απολύτως! Ακόμα και αν ενα παιδί έρχόταν να σε αγκαλιάσει εσύ έπρεπε να μείνεις αγγούρι, ακίνητος, χωρίς να ανταποκριθείς, περιμένοντας το παιδάκι να ξεκολλήσει από πάνω σου. Πόσο λυπήθηκα όταν το έμαθα αυτό... Αναλογίστηκα πως θα νιώθει το κάθε παιδάκι που τρέχει με λαχτάρα πάνω στο δάσκαλο να τον αγκαλιάσει... Ευτυχώς το έμαθα στο τέλος και ήταν κάτι που ποτέ δεν με επηρέασε.
Περνούσανε όμορφα τα παιδάκια λοιπόν στο μάθημα και μέσα από το παιχνίδι όποτε μου δινόταν η ευκαιρία τους μίλαγα για την Αγάπη, τον Σεβασμό, την Ενότητα, την Χαρά, την Ελευθερία, την διαφορετικότητα, το να μη φοβούνται, το να εκφράζονται... Αυτά όμως νομίζω πως θα τους μείνει είναι οι πρόβες για τα έργα που ανεβάσαμε, μέσα από τις οποίες περνούσα τα μηνύματα που ήθελα (με διάκριση πάντα) όχι μόνο στα ίδια (μέσω των προβών και των συζητήσεων μας) αλλά και στους γονείς σαν θεατές.
Στην γιορτή της 25ης πχ οκ, με τα μικρούλια δεν μπορείς να κάνεις και πολλά... Λίγο πολύ τα τετρημένα, κανά ποιηματάκι, τραγουδάκι, χορό... Με τα μεγάλα όμως...!!! Εκεί ήταν το ζουμί. Κάθησα και τους έγραψα ένα έργα στο οποίο μέσα από αυτό μιλούσα για την Ελευθερία. Όχι όμως την ελευθερία του '21 που θα περιμένανε ίσως οι γονείς να δούνε, αλλά για την ελευθερία του 2019. Βγήκαν τα παιδιά και εξέφρασαν το πως νιώθουν την Ελευθερία στο σήμερα. Δηλαδή να είναι ελεύθερα να εκφράζονται χωρίς να φοβούνται το οτιδήποτε, χωρίς να ντρέπονται για τις απόψεις τους και τα συναισθήματα τους, να είναι ελεύθερα από την εικόνα που έχουν σχηματίσει οι άλλοι για εκείνα, να εκφράζονται χωρίς να φοβούνται ότι θα πέσουν θύματα μπουλινγκ κλπ...
Η επίσης σε άλλο τμήμα τους έβαλα να μου γράψουν τα παιδιά τα ίδια ποιος για εκείνα ένας ήρωας του σήμερα. Άλλο παιδάκι μου είπε η οικογένεια του, άλλο παιδάκι μίλησε για τον Τσιτσιπά (τότε γινόταν χαμός στην Μελβούρνη με αυτόν), αλλο παιδάκι μίλησε για τον πυροσβέστη που παλεύει με τις φλόγες, άλλο παιδάκι για τον άνθρωπο που μοιράζει συσσίτιο σε άστεγους, άλλο παιδάκι για την μικρή του ξαδερφούλα που παλεύει με τον καρκίνο και προσπαθεί να χαίρεται την κάθε στιγμή, άλλο παιδάκι, άλλο παιδάκι για τους ανθρώπους που φεύγουν από μια χώρα χωρίς τίποτα και πάνε κάπου άλλου για να ξεκινήσουν από το μηδέν, κλπ... Όλα αυτά βγήκαν μέσα από συζήτηση την ώρα τυου μαθήματος.
Μέσα από συζήτηση βγήκε και η ταινία στην οποία κλήθηκα να βοηθήσω μια τάξη. Κάθε χρόνο στη Μελβούρνη όσες τάξεις θέλουν από τα ελληνικά σχολεία στέλνουν μια μαθητική ταινία 5λεπτη σε ένα μαθητικό φεστιβάλ και η καλύτερη βραβεύεται. Μια τάξη μου ζήτησε τη βοήθεια μου. Φέτος το θέμα ήταν πυξίδα... Μέσα λοιπόν από συζήτηση τους έδωσα να καταλάβουν πως κανείς μας δεν είναι μόνος του σε αυτή τη ζωή. Όλους πάντα μας οδηγεί η καρδούλα μας, αρκεί να την ακούσουμε... όλοι δηλαδή έχουμε μέσα μας μια εσωτερική πυξίδα που μας οδηγεί σε αυτό που είναι καλό για εμάς τη δεδομένη στιγμή. Κάναμε λοιπόν μια πολύ σύντομη ταινιούλα όπου οι ήρωες εισπράτουν μια άσχημη συμπεριφορά (είτε από τονμ μπαμπά με αφορμή τους βαθμούς, είτε από τον προπονητή με αφορμή τις επιδόσεις, είτε από τον διευθυμτή με αφορμή ένα λάθος κλπ και μετά από κάτι που συμβαίνει στέκονται στα πόδια τους και καταφέρνουν όλους αυτούς να τους βάλουν στη θέση τους με την απάντηση τους... Απ' ότι έμαθα πριν από λέγες μέρες η ταινιούλα αυτη βραβεύτηκε και τα παιδάκια ήταν τόσο μα τόσο χαρούμενα!!! Και φαινόταν η χαρά τους και κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων. Κάποια από αυτά δε ήταν και πολύ επαγγελματίες μάλιστα!
Αυτό που προσπαθώ να πω είναι πως αν θέλουμε με τον έναν ή τον άλλον τρόπο όλο και κάτι όμορφο που έχει μέσα μας η ψυχούλα μας μπορούμε να μοιραστούμε με τα παιδιά... Να τους δώσουμε τα μηνύματα που θέλουμε να τους περάσουμε και όποιο είναι έτοιμο να τα πάρει, θα τα πάρει... Δεν μπορεί, έστω και ένα να το πιάσει, θα είναι ωφέλιμο.
Θυμήθηκα τώρα κάτι που μου είχε αναφέρει η Βασούλα πριν χρόνια:
Βασούλα έγραψε:Το να είσαι Ευαγγελιστής δεν είναι και τίποτα ιδιαίτερο, αρκεί να έχεις ένα χαρμόσυνο μήνυμα να μεταφέρεις στους ανθρώπους. Το χαρμόσυνο μήνυμα έχει Σοφία από μόνο του...Ένα χαμόγελο, ένα τρυφερό βλέμμα, μια αγκαλιά, ένα σημάδι ...
Αυτά από εμένα...