
της ίδιας της ντομάτας στο φαγητό μας χωρίς συντηρητικά

θα χρειαστούμε,
- βαζάκια που προμηθεύεστε σε καταστήματα με είδη κουζίνας, αλλά και σε κάποια σουπερ μάρκετ,
ακόμα και στην λαϊκή, εγώ παίρνω των 750ml και κάποια των 370ml γιατί βολεύουν σαν ποσότητες στο μαγείρεμα
(ρωτήστε θα βρείτε σίγουρα)
- ντομάτες αρκετές, δλδ πάνω εννοείται από κιλό για να κάνετε την διαδικασία για αρκετά βάζα
μια και την κάνετε. Συνήθως χρησιμοποιούνται η ποικιλία της Ρόμα γιατί είναι χωρίς κουκούτσια, λεπτόφλουδες και πλούσιες σε σάρκα, μπορείτε όμως να χρησιμοποιήσετε και άλλου τύπου ντομάτες ακολουθώντας για όλες την ίδια διαδικασία που θα περιγράψουμε παρακάτω

- λαδάκι, αλάτι, πιπέρι (προαιρετικό)
από σκεύη θα χρειαστείτε,
- μια μεγάλη κατσαρόλα για το βράσιμο της ντομάτας
- μια κουτάλα για το ανακάτεμα και το γέμισμα των βάζων
- έναν μηχάνημα για την πολτοποίηση (χειροκίνητο ή ηλεκτρικό) που επίσης θα βρείτε σε καταστήματα οικιακών,
η διαδικασία εννοείται ότι γίνεται και χωρίς αυτό το μηχάνημα, χρησιμοποιώντας το κλασσικό multi μίξερ

Διαδικασία:
Πλένουμε καλά τις ντομάτες και βγάζουμε τα κοτσάνια τους, αν έχουν, συνήθως οι ποικιλία ρομα δεν έχουν κοτσάνι, τις χαράζουμε στο ποπουδέλι τους με έναν σταυρό και τις ρίχνουμε στην μεγάλη μας κατσαρόλα για να βράσουν ώσπου να μαλακώσουν και να "σηκώσουν" την φλούδα τους,
αυτή την διαδικασία την κάνουμε ακριβώς για να ξεφλουδιστούν εύκολα αν τις πολτοποιήσουμε με multi και για να μην μας ζορίσει ο μοχλός αν πολτοποιήσουμε με το χειροκίνητο μηχάνημα, στην περίπτωση που έχουμε ηλεκτρικό παραλείπουμε αυτό το στάδιο,
όταν δούμε ότι μαλακώνουν ελαφρά (να μην γίνουν εντελώς νιανια και αρχίσουν να χάνουν τον χυμό τους μέσα στο νερό), τις αποσύρουμε από την φωτιά και αδειάζουμε στο τρυπητό για να κρυώσουν (σημαντικό! αφήστε της να κρυώσουν γιατί η ντομάτα έχει πολλά υγρά και πραγματικά καίει πολύ, θα ταλαιπωρηθείτε τζάμπα αν είναι καυτές εκτός το ότι θα σας ακούσει η γειτονιά από τα αου που θα καίγεστε

από εδώ και πέρα αν έχετε χειροκίνητο μηχάνημα δεν χρειάζεται να ξεφλουδίσετε τις ρίχνετε ως έχουν, αν χρησιμοποιήσετε multi τις ξεφλουδίζεται, θα παρατηρήσετε ότι η ποικιλία ρόμα ξεφλουδίζεται πανεύκολα κρατώντας τες από το κεφάλι και πιέζοντας ελαφρώς η φλούδα υποχωρεί ενιαία, τοποθετούμε τις σάρκες την ντομάτας στο multi και πολτοποιούμε.
Σημειώστε ότι στο μηχάνημα την πρώτη φουρνιά από τα φλούδια που ξεχωρίζει το μηχάνημα τα ξαναπερνάμε γιατί έχουν μέσα τους και άλλη σάλτσα που δεν θέλουμε να πάει χαμένη.
έχουμε έτοιμη την σάλτσα μας για βράσιμο!

βάζουμε τον πολτό στην κατσαρόλα και προσθέτουμε λαδάκι αλάτι πιπεράκι (το πιπέρι παραλείψτο το αν δεν το θέλετε), την αφήνουμε να βράσει έως ότου να σωθούν τα πολλά νερά της, εγώ προσωπικά δεν την αφήνω να γίνει εντελώς στεγνή γιατί όταν την χρησιμοποιώ στο φαγητό δεν προσθέτω νερό αφήνω τα νερά της σάλτσας να βράσουν το φαγητό, αλλά αυτά είναι θέμα γούστου, την αφήνω κανένα 40λεπτο σε χαμηλή φωτιά και ανακατεύουμε κατά διαστήματα, στην ουσία για να ανεβάσει θερμοκρασία υψηλή αποστείρωσης, και με αυτόν τον τρόπο αποστειρώνονται τα βάζα αυτόματα όταν μπαίνει μέσα τους η σάλτσα.
Γεμίζουμε τα βάζα μας με την κουτάλα μέχρι το χείλος τους (σημαντική λεπτομέρεια για να κονσερβοποιηθούν - δλδ να φύγει ο αέρας- όταν τα αναποδογυρίσουμε) κλείνουμε με το καπάκι καλά και αναποδογυρίζουμε τα βάζα, τα αφήνουμε αναποδογυρισμένα μέχρι να κρυώσουν και είμαστε έτοιμοι!


Τα βάζα δεν χρειάζονται ψυγείο τα αποθηκεύουμε στο ντουλάπι,
όταν το ανοίξουμε και δεν χρησιμοποιήσουμε όλη την ποσότητα προσθέτουμε λίγο λαδάκι
από πάνω και κρατάμε το υπόλοιπο στο ψυγείο για καμιά εβδομάδα διάρκεια,
το λαδάκι κάνει φιλμ στην επιφάνεια της σάλτσας και εμποδίζει την ανάπτυξη μούχλας
εννοείται ότι η φαντασία πάει σύννεφο σε τέτοιες διαδικασίες γιατί μπορούμε να προσθέσουμε μέσα
στην σάλτσα μας βότανα (ρίγανη, θυμάρι, δενδρολίβανο), λαχανικά (ψιλοκομμένο καρότο, κολοκυθάκι, μελιτζάνα) και ότι άλλο φανταζόμαστε ότι θα μας αρέσει στο φαγάκι μας
όλα τα επιπλέον υλικά τα προσθέτουμε στο τέλος του βρασίματος της σάλτσας, ανακατεύουμε και μετά γεμίζουμε τα βάζα.

Σας εύχομαι καλή επιτυχία, συχνά λένε ότι το μυστικό είναι η Αγάπη, Αλήθεια είναι


αν κάτι πάει στραβά μην στραβώσετε για όλα υπάρχει λύση

επίσης μην πυροβολείτε το συνταγομεταφορέα








