ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΜΥΝΧΑΟΥΖΕΝ ΔΙΑ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΥ

ολιστική θεραπεία
και ο ρόλος της
επίγνωσης σ' αυτήν
Άβαταρ μέλους
Vasoula
Site Admin
Δημοσιεύσεις: 88562
Εγγραφή: 24 Απρ 2007 11:47 am
Τοποθεσία: Σείριος

ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΜΥΝΧΑΟΥΖΕΝ ΔΙΑ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΥ

Δημοσίευση από Vasoula »

Θεέ μου τι υπάρχει σε διαστρέβλωση....
πόσα σύνδρομα έχουμε να μάθουμε ακόμα

=((



Σύνδρομο Μινχάουζεν

Το όνομα του συνδρόμου προέρχεται από το βαρόνο Μινχάουζεν, Γερμανό συγγραφέα (1720-1797), και πρωταγωνιστή του βιβλίου του Ροδόλφου Ράσπε, του 1785. Στο βιβλίο περιγράφονται τα φανταστικά και ψεύτικα κατορθώματα του βαρόνου που άρχισε να τα διηγείται όταν επέστρεψε από το Ρωσοτουρκικό Πόλεμο (1768-1774).

Το σύνδρομο περιγράφτηκε, για πρώτη φορά, από τον Dr. Richard Ascher, και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Lancet το 1951.

Οφείλεται σε μια διανοητική διαταραχή, όπου ο “ασθενής” επινοεί ασθένειες, ή τις προκαλεί ο ίδιος στον εαυτό του μέσω της λήψης φαρμάκων ή αυτοτραυματισμού. Ο σκοπός του δεν είναι, η απουσία του από την εργασία, η οικονομική αποζημίωση ή πρόσβαση σε φάρμακα, αλλά για να καλύψει βασικές του ψυχολογικές ανάγκες και καταστάσεις όπως η προσέλκυση της προσοχής των άλλων γύρω από τον εαυτό του, και η συμπάθεια στο πρόσωπό του.

Συνήθως το άτομο αυτό είναι καλά ενημερωμένο για τα συμπτώματα των σωματικών η ψυχικών διαταραχών και εύκολα μπορεί να ξεγελάσει έμπειρους γιατρούς ή ψυχολόγους. Αρέσκεται στον ρόλο του “ασθενή”, επισκέπτεται συχνά διάφορα νοσοκομεία και υποβάλλεται σε σωρεία διαγνωστικών εξετάσεων ή ακόμα και σοβαρών εγχειρήσεων. Γνωρίζει πολύ καλά ότι λειτουργεί μέσα σε ψέματα και υπερβολές σε αντίθεση με το υποχονδριακό άτομο που πιστεύει ότι είναι πραγματικά άρρωστος




Σύνδρομο Μινχάουζεν δια αντιπροσώπου

Το σύνδρομο αυτό διαφέρει από το πιο πάνω διότι τα σωματικά ή ψυχολογικά συμπτώματα προκαλούνται σε άτομα, συνήθως παιδιά, ηλικιωμένους, και άτομα με ειδικές ανάγκες από άλλα άτομα που τα έχουν κάτω από τη φροντίδα τους.

Η μέση ηλικία των παιδιών που κακοποιούνται είναι τα 4 χρόνια, τα μισά παιδιά είναι κάτω των 2 χρονών και τα 75 % κάτω των 6 χρονών. Η μέση διάρκεια μέχρι να μπει η διάγνωση είναι 22 μήνες. Στις 60% των περιπτώσεων υπήρχε κακοποίηση και σε άλλα παιδιά στην οικογένεια. Θάνατος παρατηρείται στο 6-10% των περιστατικών και 7% παρουσιάζουν μόνιμη αναπηρία.

Η πιο συνηθισμένη κακοποίηση που υποβάλλονται τα άτομα αυτά είναι η δηλητηρίαση τα τραύματα και η ασφυξία. Η κακοποίηση αυτή επαναλαμβάνεται συχνά και πολλές φορές την ίδια μέρα και ώρα.

To σύνδρομο Μινχάουζεν δια αντιπροσώπου, μπορεί να το έχουν άτομα πέρα κάθε υποψίας όπως η μητέρα ενός παιδιού (75% των περιπτώσεων), η κόρη ενός ηλικιωμένου, ο νοσηλευτής ενός υπερήλικα ή ατόμου με ειδικές ανάγκες. Συχνά τα άτομα που κακοποιούν άλλα άτομα, ζητούν τα ίδια βοήθεια, παίρνουν τα παιδιά τους αμέσως στο νοσοκομείο, και εμφανίζονται στο γιατρό ή τον ψυχολόγο ιδιαίτερα ανήσυχοι για την πορεία της υγείας του θύματος.

Δεν είναι γνωστό τι ωθεί τα άτομα αυτά να ενεργούν με αυτό τον τρόπο, αλλά είναι άτομα με διαταραχές της προσωπικότητας και αρκετοί είχαν στη παιδική τους ηλικία διάφορα ψυχολογικά ή σωματικά προβλήματα (συχνές ασθένειες, κακοποίηση, παραμέληση) ή υπήρξαν και τα ίδια θύματα του συνδρόμου αυτού.

Το σύνδρομο αυτό εκδηλώνεται με δύο τρόπους:

Με προσποίηση που είναι μετρίας επικινδυνότητας, κατά την οποία οι δράστες επινοούν μια μη υπάρχουσα ασθένεια για το θύμα και διηγούνται με κάθε λεπτομέρεια, υπερβολή και πειστικότητα τα συμπτώματα της ασθένειας. Είναι καλοί γνώστες για ιατρικά θέματα, λένε πολλά ψέματα, και μπορούν ακόμα να αλλάξουν ή να παραποιήσουν αποτελέσματα εξετάσεων.

Τα παιδιά παρουσιάζονται στον γιατρό συνήθως με δύο έως τρία δήθεν συμπτώματα. Τα πιο συνηθισμένα είναι η άπνοια, προβλήματα διατροφής, σπασμοί, διάρροια, δύσπνοια, κυάνωση, άσθμα αλλεργίες, εμετοί αιμορραγίες και λοιμώξεις.

Με παραγωγή, που είναι υψηλής επικινδυνότητας, κατά την οποία ο δράστης που φροντίζει ένα άτομο, προκαλεί ενεργά βλάβη στο θύμα με διάφορους τρόπους.

Και στις δύο περιπτώσεις οι θύτες, δεν πάσχουν από το σύνδρομο Μινχάουζεν αλλά τους αρέσει να παίζουν τον ρόλο του ασθενή έμμεσα (δια αντιπροσώπου) μέσω του ατόμου που φροντίζουν. Τα θύματα είναι άρρωστα για μεγάλα περιοδικά διαστήματα με επαναλαμβανόμενες νοσηλείες ενώ είναι τελείως καλά όταν έχουν απομακρυνθεί από τα άτομα αυτά.

Επίσης οι θύτες μελετούν ιατρικά θέματα και αποκτούν εμπειρία και γνώσεις που τα χρησιμοποιούν περίτεχνα, είναι πολύ αφιερωμένα και στοργικά στα θύματα, έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση και επιζητούν τη προσοχή και συμπάθεια του περιβάλλοντος τους. Προσπαθούν να είναι φιλικοί με το ιατρικό προσωπικό και με την συμπεριφορά τους αισθάνονται ισχυροί και πιστεύουν ότι έχουν τον πλήρη έλεγχο. Εάν τύχει και δεν γίνουν πιστευτοί, συχνά αλλάζουν γιατρό ή νοσοκομείο.

Συνήθως ο θύτης είναι η μητέρα (75%) και σπανιότερα ο πατέρας (7%) που τις πολλές φορές δεν συμμετέχει καν στη θεραπεία του παιδιού του. Η μητέρα συχνά αφηγείται στις φίλες και τους συγγενείς της τα συμπτώματα που έχει το παιδί της, τις επισκέψεις που έχει κάνει στα νοσηλευτήρια και το πόσο υποφέρει από την κατάσταση αυτή. Με τον τρόπο ικανοποιείται διότι προκαλεί το περιβάλλον της, να ασχολείται συνεχώς μαζί της να της συμπαραστέκεται και να τη λυπάται.

Το σύνδρομο δεν είναι αρκετά γνωστό, αλλά αρκετά σοβαρό και μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμη αναπηρία ή ακόμα και θάνατο.

Η διάγνωση δεν είναι πάντοτε εύκολη και στηρίζεται στην λήψη καλού ιστορικού αλλά και σε άλλες παραμέτρους

Ο γιατρός μπορεί να υποψιαστεί το σύνδρομο εάν:



Είναι αντιμέτωπος με ένα ασυνάρτητο, ασαφές και απίθανο ιστορικό.

Τα συμπτώματα και οι επισκέψεις στον γιατρό επαναλαμβάνονται κατά διαστήματα.

Ο ασθενής έχει τα συμπτώματα μόνον όταν είναι υπό την φροντίδα του θύτη.

Τα συμπτώματα εξαφανίζονται όταν ο ασθενής ευρίσκεται μακριά από το θύτη.

Από τη στιγμή που ο γιατρός υποψιαστεί το σύνδρομο πρέπει να ενημερώνονται οι κοινωνικές και άλλες υπηρεσίες του κράτους.

Τα παιδιά που είναι θύματα του συνδρόμου αυτού πιθανόν να έχουν δια βίου ψυχολογικά προβλήματα ή να αναπτύξουν και τα ίδια το σύνδρομο όταν μεγαλώσουν.

http://www.child.org.cy/%CE%91%CF%81%CF ... proxy.aspx" onclick="window.open(this.href);return false;



Σοκάρει η ιστορία της «σύγχρονης Μήδειας»: Δηλητηρίαζε τον γιο της επί χρόνια και τελικά τον σκότωσε


Σάλο έχει προκαλέσει στις ΗΠΑ η υπόθεση της Λέισι Σπίαρς η οποία κατηγορείται πως δηλητηρίαζε τον γιο της επί χρόνια και τελικά τον σκότωσε, προκειμένου να προκαλέσει την προσοχή.
Η Σπιαρς δήλωσε χθες «αθώα» στο Δικαστήριο του Γουεσττσέστερ, ωστόσο η πολιτική αγωγή αναφέρει πως είναι θέμα χρόνου να αποδειχθεί από τις ιατρικές εξετάσεις, τα βιντεοσκοπημένα ντοκουμέντα και την έρευνα στο Διαδίκτυο ότι η 26χρονη χορήγησε τόσο μεγάλη ποσότητα νατρίου που τελικά αποδείχθηκε θανατηφόρα για τον πεντάχρονο γιο της Γκάρνετ.
Το δικαστήριο απήγγειλε την Τρίτη στη Σπίαρς κατηγορίες για ανθρωποκτονία εκ προμελέτης.
Η Σπίαρς από την κομητεία Ρόκλαντ της Νέας Υόρκης, διατηρούσε ιστολόγιο στο οποίο κατέγραφε τα προβλήματα υγείας του γιου της, που προκαλούνταν από το νάτριο που η ίδια του χορηγούσε, όπως λοιμώξεις στα αυτιά, ανεξήγητους πυρετούς, επιληπτικές κρίσεις και παθήσεις του πεπτικού συστήματος.
Τελικά, ο μικρός Γκάρνετ εισήχθη με επιληπτικές κρίσεις στο νοσοκομείο του Ρόκλαντ όπου και άφησε την τελευταία του πνοή στις 23 Ιανουαρόυ.

Από την πλευρά της, η Σπίαρς ισχυρίζεται ότι χορηγούσε στο παιδί νάτριο, το οποίο του ήταν απαραίτητο εξ αιτίας μίας χρόνιας γαστρεντερικής πάθησης.
Πάντως, η αστυνομία ισχυρίζεται πως στον υπολογιστή της 26χρονης μητέρας βρέθηκαν πάρα πολλές αναζητήσεις για το τι επιπτώσεις θα είχε στον γιο της η χορήγηση μεγάλης ποσότητας νατρίου.
Η πολιτική αγωγή έχει επίσης στην κατοχή της βίντεο στο οποίο φαίνεται η Σπίαρς να μεταφέρει τον γιο της στο μπάνιο όπου του χορήγησε μέσω ειδικού σωλήνα σίτισης τη θανατηφόρα δόση νατρίου. Επιπλέον, σύμφωνα με το κατηγορητήριο η 26χρονη λίγο μετά τον θάνατο του γιου της ζήτησε από μία φίλη της να τη βοηθήσει να ξεφορτωθεί τον σωλήνα, προκειμένου να εξαφανίσει τα ενοχοποιητικά στοιχεία.

Όλη η έρευνα ξεκίνησε όταν οι γιατροί του νοσοκομείου του Ρόκλαντ, παρατήρησαν υψηλότερα επίπεδα νατρίου στο αίμα του Γκάρνετ από εκείνα που θα μπορούσε να παράγει από μόνο του. Σημειώνεται ότι τα προβλήματα υγείας του παιδιού είχαν ξεκινήσει όταν ήταν μόλις πέντε ημερών, ενώ όταν ήταν 10 εβδομάδων σταμάτησε να αναπνέει και τα επίπεδα νατρίου στο σώμα του εκτοξεύτηκαν αναπάντεχα. Τότε, οι γιατροί δεν μπόρεσαν να εξηγήσουν τι συνέβαινε.
Οι Αρχές που έχουν διατάξει την υποβολή της Σπίαρς σε ιατρικά τεστ, υποθέτουν ότι μετατράπηκε σε «σύγχρονη Μήδεια» καθώς πάσχει από το σύνδρομο του Μινχάουζεν διά αντιπροσώπου. Τα άτομα που έχουν αυτή την ψυχική διαταραχή κάνουν τα πάντα για να τραβούν την προσοχή των άλλων.

Σημειώνεται ότι η Σπίαρς εκτός από τη χορήγηση νατρίου στο παιδί, είχε κατασκευάσει έναν λαβύρινθο από ψέματα. Έγραψε ότι ο πατέρας του Γκάρνετ ήταν ήρωας, ένας αστυνομικός ονόματι Μπλέικ, ο οποίος πέθανε σε αυτοκινητικό δυστύχημα. Ωστόσο, ο πραγματικός πατέρας του Γκάρνετ είναι ζωντανός και ονομάζεται Κρις Χιλ. Μάλιστα, ισχυρίζεται ότι η Λέισι Σπίαρς τού είχε αποστείλει μήνυμα παραδεχόμενη ότι έλεγε ψέμματα.
Η δίκη της 26χρονης θα συνεχιστεί στις 2 Ιουλίου.



https://gr.news.yahoo.com/%CF%83%CE%BF% ... 14461.html" onclick="window.open(this.href);return false;
H Aγάπη μου για εσάς έχει χρώμα Λευκό

Εικόνα
____________________________________________
Reiki Center - Ρεικι
Άβαταρ μέλους
Ταρούλα
Δημοσιεύσεις: 30044
Εγγραφή: 16 Αύγ 2011 6:45 pm

Re: ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΜΥΝΧΑΟΥΖΕΝ ΔΙΑ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΥ

Δημοσίευση από Ταρούλα »

:cry:
Η μόνη βεβαιότητα που μπορείς να έχεις στην ζωή σου είναι μόνο μέσα στην Πίστη, πως ό,τι έρθει, πάντα το Πνεύμα θα δρα εντός σου... Η καρδιά φωτίζει τον σκοτεινό δρόμο της ζωής... Β.Ν. :romance-heartbeating:
Άβαταρ μέλους
Annoula
Site Admin
Δημοσιεύσεις: 33638
Εγγραφή: 27 Απρ 2007 2:43 pm

Re: ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΜΥΝΧΑΟΥΖΕΝ ΔΙΑ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΥ

Δημοσίευση από Annoula »

=(( =((
Αν ο Θεός είναι η πρωταρχική Αιτία η Αγάπη θα είναι το αποτέλεσμα
Πατέρα μου/Μητέρα μου, είναι παιδί της Αλήθειας και μόνο αυτή είναι ο δρόμος ο δικός μου προς εσένα
Πολέμα και Οραματίσου
Άβαταρ μέλους
Βικούλα
Δημοσιεύσεις: 26082
Εγγραφή: 08 Φεβ 2012 4:24 pm

Re: ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΜΥΝΧΑΟΥΖΕΝ ΔΙΑ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΥ

Δημοσίευση από Βικούλα »

:cry: =((
"Το να είσαι τέλειος είναι μια πρόκληση του «δεν μπορώ»
Το να είσαι ευτυχισμένος είναι η πρόκληση του «Θέλω»…" Β.Ν.
Πολέμα και οραματίσου! @};-
Άβαταρ μέλους
Ιωαννάκι
Δημοσιεύσεις: 17605
Εγγραφή: 05 Νοέμ 2010 10:53 pm

Re: ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΜΥΝΧΑΟΥΖΕΝ ΔΙΑ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΥ

Δημοσίευση από Ιωαννάκι »

=((
Θυμάμαι-Πιστεύω-Ζω :romance-heartbeating:
Όσο μακρύτερα ο Θεός, τόσο μακρύτερα πηγαίνω... :romance-heartbeating:
Άβαταρ μέλους
Μάνος
Δημοσιεύσεις: 18679
Εγγραφή: 05 Μαρ 2014 8:10 am

Re: ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΜΥΝΧΑΟΥΖΕΝ ΔΙΑ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΥ

Δημοσίευση από Μάνος »

Εντάξει, τώρα τι να πω...
Το σύνδρομο Μυνχάουζεν μου είχε δημιουργηθεί έντονα στο στρατό...
...όχι μόν για να τραβήξω προσοχές και βλέμματα αλλά και για λόγους "εκδίκησης".
Είχαμε δηλαδή έναν στρατόκα***λο αξιωματικό ο οποίος γούσταρε ρε παιδί μου να μας τρέχει και ήθελε να νιώθει πως έχει την εξουσία. Προκαλούσα στον εαυτό μου αυτό το σύνδρομο χωρίς καν να το γνωρίζω και μετά να έβλεπες πως έτρεχε ο αξιωματικός χεσμένος από τον φόβο του μην τυχόν και πάθω τίποτα...(!) Πάνε και οι εξουσίες, πανε όλα!!!
Και όλα αυτά γιατί θεωρούσα πως ήταν ο μοναδικός τρόπος αντίδρασης στην αδικία που συνέβαινε...
Πω..., πω..., είμαι κι εγώ... :-( :-( :-(
Εικόνα

Αγάπη είναι να με αφήνεις να σε αγγίξω,
να με ακούς, ακόμα και όταν δεν μιλάω,
να με βλέπεις, ακόμα και όταν δεν είμαι δίπλα σου...
Άβαταρ μέλους
Ιωαννάκι
Δημοσιεύσεις: 17605
Εγγραφή: 05 Νοέμ 2010 10:53 pm

Re: ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΜΥΝΧΑΟΥΖΕΝ ΔΙΑ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΥ

Δημοσίευση από Ιωαννάκι »

Μάνο μου, απο τη στιγμη που ενιωθες την αδικία, δεν το θεωρω περίεργο που μηχανεύτηκες τρόπο να την αντιμετωπίσεις. Δεν ειχε να κάνει με το σύνδρομο, απλά βρήκες τη λύση που μπορούσες να βρεις στο τότε σου.
Ο στρατός από οτι ακούω απο τους αντρες, δεν σου δίνει πολλά περιθώρια αντίδρασης κ οι αξιωματικοι εκεί βρίσκουν ευκαιρία να αισθανθούν δυνατοί, βγάζοντας τον κομπλεξισμό τους πάνω στους φαντάρους, επειδή ξερουν ότι δεν μπορούν να αντιδράσουν. Προσωπικά αυτο το θεωρώ απείρως πιο βλαπτικό, απο αυτό που έκανες εσύ μιας και δεν ειχες δυνατοτητα να προστατευτεις αλλιως.
:x :x :x :x
Θυμάμαι-Πιστεύω-Ζω :romance-heartbeating:
Όσο μακρύτερα ο Θεός, τόσο μακρύτερα πηγαίνω... :romance-heartbeating:
Άβαταρ μέλους
Alexandros
Δημοσιεύσεις: 3116
Εγγραφή: 15 Μάιος 2010 11:04 pm

Re: ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΜΥΝΧΑΟΥΖΕΝ ΔΙΑ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΥ

Δημοσίευση από Alexandros »

Μάνο >:d< ο στρατός είναι από την αρχή ως το τέλος μια παράνοια… Εγώ ένοιωσα ότι θα χάσω την λογική μου εκεί…


Νομίζω ότι οι άνθρωποι γυρίζουν πολύ γύρω από αυτό:
για να καλύψει βασικές του ψυχολογικές ανάγκες και καταστάσεις όπως η προσέλκυση της προσοχής των άλλων γύρω από τον εαυτό του, και η συμπάθεια στο πρόσωπό του.
Το πόσο μακριά μπορεί να φτάσει κανείς από ότι βλέπω είναι πέρα από ότι είχα φανταστεί… :-(
Προχθές μάλιστα το έλεγα σε κάποιον που αδυνατούσε να το πιστέψει ότι υπάρχουν άτομα που γεμίζουν ψυχοσωματικά και ενώ υποφέρουν δεν θέλουν να γίνουν καλά για να έχουν την αφοσίωση, τον οίκτο, και την προσοχή των άλλων…
Τελικά όλα γυρίζουν γύρω από την έλλειψη αγάπης… :-(
-Της γης παιδί είμαι και του έναστρου ουρανού αλλά το γένος μου είναι βεβαίως (μόνον) ουράνιο...

-Η Αγάπη υπερβαίνει το φόβο και την μοναξιά, Οδηγώντας πέρα από τα ρηχά αισθήματα, στις ακτές της απέραντης Ύπαρξης…

http://youtu.be/kHJDhPVpI1s" onclick="window.open(this.href);return false;
Άβαταρ μέλους
Μάνος
Δημοσιεύσεις: 18679
Εγγραφή: 05 Μαρ 2014 8:10 am

Re: ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΜΥΝΧΑΟΥΖΕΝ ΔΙΑ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΥ

Δημοσίευση από Μάνος »

Ιωάννα μου >:d< >:d< >:d<
Αλέξανδρος έγραψε:Τελικά όλα γυρίζουν γύρω από την έλλειψη αγάπης… :-(
Πόσο σωστό είναι αυτό...
Αλέξανδρε >:d< >:d< >:d<
Εικόνα

Αγάπη είναι να με αφήνεις να σε αγγίξω,
να με ακούς, ακόμα και όταν δεν μιλάω,
να με βλέπεις, ακόμα και όταν δεν είμαι δίπλα σου...
Άβαταρ μέλους
Ellaki
Δημοσιεύσεις: 27375
Εγγραφή: 30 Ιούλ 2007 11:02 am
Τοποθεσία: Αγάπη

Re: ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΜΥΝΧΑΟΥΖΕΝ ΔΙΑ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΥ

Δημοσίευση από Ellaki »

=(( =((
Ας ξεκινήσουμε να αγαπάμε, κι ας μην ξέρουμε ακόμα καλά τον τρόπο... :romance-heartbeating:
Άβαταρ μέλους
Vasoula
Site Admin
Δημοσιεύσεις: 88562
Εγγραφή: 24 Απρ 2007 11:47 am
Τοποθεσία: Σείριος

Re: ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΜΥΝΧΑΟΥΖΕΝ ΔΙΑ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΥ

Δημοσίευση από Vasoula »

για δέστε και τις αιτίες όλων αυτών των ψυχικών διαταραχών που καταλήγουν σε σύνδρομα, όταν αυτό που σε απειλεί δεν είναι προϊόν του κόσμου, αλλά του κόσμου σου...

:x :x :x :x :x

Όλα αυτά τα απωθημένα, δημιουργούν μέσα μας απίστευτες κακίες...
Τι σημαίνει κακία?

Ας το διευκρινίσουμε λίγο, γιατί είναι σκληρή η λέξη και κανείς δεν την παραδέχεται εύκολα...Χτυπάει συνεχώς ασυνείδητα...

Η κακία είναι ο αποκλεισμός κάθε καλοπροαίρετης σκέψης που προέρχεται από την καρδιά...

Έχουμε δηλαδή μια αρχική σκέψη που δείχνει τάχα καλή πρόθεση, αλλά αν αυτή δεν βυθιστεί σε μια ανοιχτή καρδιά, αρχίζουν οι σκέψεις από το στομάχι (δεύτερες, τρίτες) και διαβάλουν εντελώς την καλή πρόθεση της αρχικής σκέψης...
Οι σκέψεις από ΄το στομάχι δηλώνουν πάντα εγωισμό, κακή πρόθεση, επίκριση και άμυνα, χωρίς να το συνειδητοποιούμε...

Μέσα μας συντελούνται διαρκώς "συνομιλίες", ο ψευδής εαυτός κάνει πολύ φασαρία μέσα στα μπλοκαρισμένα συναισθήματα και στα απωθημένα, που έχει ο άνθρωπος. Πιέζει τον νου για να εκφραστεί και τότε μια αρχική σκέψη μας, καλής πρόθεσης, ακολουθούν σκέψεις από αυτά τα καταπιεσμένα συναισθήματα από το στομάχι και την εξουδετερώνουν...Τότε μέσα στις λέξεις και στις πράξεις μας θα εκφραστούν αυτές οι δεύτερες σκέψεις των μπλοκαρισμένων συναισθημάτων, και θα είναι εντελώς διαφορετικές από την αρχική μας σκέψη καλής πρόθεσης...

Σας βάζω τον μηχανισμό του ασυνείδητου, για να δείτε ότι δεν είναι κάτι που δεν σας αφορά, ή θα σας αφορά σε ένα μακρινό μέλλον. Σας αφορά στο εδώ και τώρα και μεταβάλλει κάθε καλή σας πρόθεση...
Βέβαια όσο η συνείδηση κοιμάται είναι αδύνατον να παραδεχτεί ο άνθρωπος ότι έχει κακές προθέσεις, ότι ζηλεύει, ότι μισεί, ότι φοβάται, γιατί δεν είναι υποψιασμένος καν για το ασυνείδητο.
Μόνο αν αντιληφθεί τις πράξεις του και πόσο μακριά ήταν από την αρχική του πρόθεση, μπορεί να πάρει μυρωδιά τι γίνεται μέσα του και πόσο μηχανιστικά συμπεριφέρεται...Σαν να έχει μπει στον αυτόματο και πάει...

Η καρδιά είναι ένα κέντρο που αν δεν το φροντίσουμε, δεν θα μας επιτρέψει να ζήσουμε σαν Άνθρωποι...

Οι ποιότητες της καρδιάς διαβάλλονται συνεχώς από τις στομαχικές μας προθέσεις...Και οι στομαχικές μας προθέσεις περιφρουρούν την αναξιότητα, την έλλειψη εκτίμησης του Εαυτού μας, την ανωριμότητα μας, τον βαθύτερο φθόνο για τους άλλους, την έλλειψη πίστης και εμπιστοσύνης, την ανταγωνιστικότητα, την χαιρεκακία, με τις μάσκες μας, για να μην τα πάρουμε είδηση και έτσι κρυβόμαστε από τον ίδιο μας τον Εαυτό...
Δεν είμαστε δηλαδή ειλικρινείς, όχι μόνο με τους άλλους, αλλά ούτε με εμάς τους ίδιους...

Είναι πολύ σημαντικό να αποφασίσουμε να είμαστε ειλικρινείς με τον Εαυτό μας, όσο και να μας πονάει αυτό...
Γιατί ναι, πονάει τελικά...
Και είναι κάτι που εγώ δεν μπορώ να αντιληφθώ σε βάθος, δεν μπορώ δηλαδή να αντιληφθώ γιατί ένας άνθρωπος στενοχωριέται όταν ανακαλύπτει την κακία του και δεν χαίρεται γιατί την ανακάλυψε και τότε μόνο έχει και την ευκαιρία να την αλλάξει...Να αλλάξει τα πάντα μέσα του, χωρίς να αντιστέκεται, γιατί είναι κάτι που ο ίδιος θέλει, όσο τίποτα άλλο στην ζωή του...

Το συμπέρασμα που έχω βγάλει, μετά από τόσα χρόνια είναι ότι τελικά δεν θέλει να αλλάξει τα δεδομένα, γιατί΄φοβάται ότι χωρίς αυτά δεν θα καταφέρει να είναι αποτελεσματικός με την ζωή του, χωρίς να εξετάζει αν τελικά ήταν αποτελεσματικός με όλα αυτά...
Φοβάται ότι αν ανοίξει την καρδιά του, αν αγαπήσει σε βάθος τον Εαυτό του, αν αφεθεί σ' αυτόν τον Έρωτα και την μοναδικότητά του, θα χάσει την ταυτότητά του, θα χάσει τον έλεγχο και θα γίνει ευάλωτος και θα πληγωθεί...

Ο άνθρωπος έχει στηρίξει όλη του την ζωή στην υποκρισία και στην ηθική της, που του τρέφει τις προσδοκίες και τον κάνει να φαίνεται καλός, ενώ στην ουσία έχει διαβάλλει όλες τις ποιότητες της καρδιάς, την καλοσύνη, την συγχώρεση, την πίστη, την συμπόνια, την δικαιοσύνη, την καθαρότητα και την αγνότητα, την ειλικρινή πρόθεση, και εντέλει την Αγάπη...

Η απώλεια του Εαυτού και πιο βαθιά του Θεού, στον άνθρωπο δημιούργησε τις προϋποθέσέις να ζει μια ενστικτώδη ζωώδη ζωή, χωρίς καμία ευκαιρία πνευματοποίησης των ενστίκτων επιβίωσης, έτσι ζει μόνιμα στον φόβο...
H Aγάπη μου για εσάς έχει χρώμα Λευκό

Εικόνα
____________________________________________
Reiki Center - Ρεικι
Άβαταρ μέλους
Vasoula
Site Admin
Δημοσιεύσεις: 88562
Εγγραφή: 24 Απρ 2007 11:47 am
Τοποθεσία: Σείριος

Re: ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΜΥΝΧΑΟΥΖΕΝ ΔΙΑ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΥ

Δημοσίευση από Vasoula »

και επειδή το Σύμπαν υποστηρίζει την διάθεση για αλλαγή, με έφερε μπροστά σ' αυτό το άρθρο, που εξηγεί λίγο πιο αναλυτικά, αυτό που έγραψα παραπάνω...

Αν φύγουμε από την απλή ανάγνωση και μπούμε με μεγαλύτερη ειλικρίνεια στην αλήθεια, σαν μοναδική μας πρόθεση, θα ανακαλύψουμε ερωτήσεις που δεν κάναμε στον Εαυτό μας, απαντήσεις που μας έδωσε, αλλά δεν θέλαμε να τις ακούσουμε, μάχες που χάσαμε, ενώ είχαμε την εντύπωση ότι τις κερδίσαμε, αγάπες που αφήσαμε έξω από την Ψυχή μας, ηλιοβασιλέματα που δεν είδαμε, μυρωδιές που δεν μυρίσαμε, ζωή που δεν καταφέραμε να απολαύσουμε, μέσα στην βιασύνη μας...

Η ψυχολογία, παραδέχομαι, ότι είναι μια κουραστική διαδικασία και πολλοί άνθρωποι την απορρίπτουν, στρεφόμενοι προς το Πνεύμα...
άλλοι πάλι, μένουν συνεχώς μόνο σ' αυτήν, χωρίς παραπέρα ορίζοντα...

Όμως είναι δύο καταστάσεις που χρειάζεται να αλληλεπιδράσουν στην Συνείδησή μας, για να την αφυπνίσουν...Δεν υπάρχει περίπτωση να προχωρήσει κανένας άνθρωπος στην Καρδιά του, αν δεν αντιληφθεί την ασθένεια του και ποιά είναι η Θεραπεία του...


:x :x :x :x :x


Υποκρισία και αυταπάτες: βάλε τη μάσκα να μιλήσουμε….

Εικόνα


Στα θεμέλια της ψυχής μας είναι κρυμμένες σα δυναμίτιδα κάποιες μας ιδιότητες, τόσο φρικτές και τόσο δικές μας, που βαστούμε την αναπνοή μας όταν περνούμε από κοντά τους μην τύχει και ξυπνήσουν και ανατινάξουν στον αέρα όλο το οικοδόμημα της ζωής που υποκριτικά και αθόρυβα απάνω στις ψευτιές ομορφοχτίσαμε για να το επιδείχνουμε στους άλλους και στον εαυτό μας…
(Καζαντζάκης, «Σπασμένες ψυχές»)

Πώς θέλω να προβάλω τον εαυτό μου προς τα έξω και τι θέλω να πιστεύουν οι άλλοι για μένα; Πόσο γνήσια και ειλικρινής είναι η εντύπωση που δημιουργώ στους άλλους και που μεθοδικά και άκρως επιμελημένα επιλέγω να δημιουργήσω και πότε αυτό που φανερώνω στους άλλους και δεν με εκφράζει πραγματικά αγγίζει τα όρια της υποκρισίας; Είναι πιο δύσκολο να παίζω ρόλους που δεν είμαι παρά να εκφράσω τον πραγματικό μου εαυτό, όμως, είναι πιο συνηθισμένο και ίσως πιο «κοινωνικά αποδεκτό» να υιοθετείς ρόλους που θεωρείς ότι είναι πιο αποδεκτοί ή θα σε κάνουν πιο αρεστό στους άλλους. Ωστόσο, η υποκρισία είναι ένα θέμα που θα πρέπει να το σκεφτούμε σε σχέση με τον εαυτό μας και όχι σε σχέση με τους άλλους γύρω μας, γιατί πριν και πρώτα απ’ όλα κοροϊδεύουμε τον εαυτό μας. Πρώτα προσπαθούμε να πείσουμε τον εαυτό μας και μετά τους άλλους.

Όταν υποκρινόμαστε ότι είμαστε κάτι άλλο από αυτό που πραγματικά είμαστε βιώνουμε μια σύγκρουση ανάμεσα στην εξωτερική εικόνα που προβάλλουμε και στην εσωτερική εικόνα, την οποία κάποιες φορές δεν θέλουμε ούτε εμείς οι ίδιοι να αντικρίσουμε. Τι οδηγεί όμως ένα άτομο στην υποκρισία και ορισμένες φορές στην ανάγκη να υποκρίνεται ακόμη και στον ίδιο του τον εαυτό; Είναι σαν να φοράμε μια μάσκα ανάλογα με την περίσταση, την κατάσταση, τους ανθρώπους και τους τρόπους που θεωρούμε ότι πρέπει να ανταποκριθούμε. Υπάρχουν κάποια άτομα που εμφανίζουν έντονο ενδιαφέρον και καταβάλλουν μεγάλη προσπάθεια ώστε η συμπεριφορά τους να είναι κοινωνικά αποδεκτή και να προσαρμόζονται διαρκώς στις απαιτήσεις της εκάστοτε κοινωνικής κατάστασης (Κοκκινάκη, 2005).



Πρόκειται κυρίως για άτομα που δίνουν μεγάλη έμφαση στην εξωτερική εμφάνιση, τόσο τη δική τους όσο και των άλλων γύρω τους. Έτσι, συνήθως προσπαθούν να παρουσιάσουν τον εαυτό τους περισσότερο ελκυστικό από στην πραγματικότητα είναι ή από ότι στην πραγματικότητα πιστεύουν ότι είναι, επιδεικνύοντας τις ικανότητές τους, τη δύναμή τους και το αθλητικό σώμα τους όσον αφορά τους άνδρες και μέσω του ντυσίματος, του μακιγιάζ και των κοσμημάτων οι γυναίκες (Κοκκινάκη, 2005).

Ένα άτομο που εκδηλώνει μια συμπεριφορά που αποκλίνει αρκετά από τον πραγματικό του εαυτό ουσιαστικά το κάνει για να αισθανθεί το ίδιο καλύτερα με τον εαυτό του. Η μάσκα που φοράει δεν είναι μόνο προς τους άλλους, είναι μια μάσκα που αφορά κυρίως τον τρόπο που το ίδιο βλέπει τον εαυτό του και το πώς αισθάνεται με τον εαυτό του. Συνήθως, πρόκειται για άτομα με έντονα στοιχεία μειονεκτικότητας που προσπαθούν μέσω της προβολής μιας διαφορετικής εικόνας και δίνοντας έμφαση σε κάποια στοιχεία να αποκτήσουν και αυτοεκτίμηση ή αυτοπεποίθηση, δημιουργώντας ένα ψεύτικο οικοδόμημα που κάποια στιγμή θα καταρρεύσει. Είναι άτομα που έχουν την ανάγκη να νιώθουν ότι είναι ισχυροί, έχουν εξουσία και μπορούν να καθορίζουν τα πάντα γύρω τους ξεκινώντας από τον εαυτό τους.
Επομένως, «υιοθετώ μια ψεύτικη συμπεριφορά απέναντί σου, υποκρίνομαι, σου παρουσιάζω έναν πλασματικό –ιδεατό- εαυτό όχι γιατί θέλω να νιώσεις μειονεκτικά ή γιατί στόχος μου είναι να σε κοροϊδέψω, απλά εγώ δεν αντέχω να νιώθω μειονεκτικά για τον εαυτό μου, δεν αποδέχομαι τον πραγματικό μου εαυτό, δεν αποδέχομαι και δεν αγαπώ τον εαυτό μου αλλά δεν έχω και τη δύναμη να τον αλλάξω, οπότε απλά παριστάνω και προσπαθώ να πείσω και μένα τον ίδιο ότι είμαι σημαντικός, ότι είμαι κάτι που στην πραγματικότητα δεν είμαι». Χρησιμοποιώ ένα ψεύτικο προσωπείο το οποίο ελπίζω ότι εμένα τον ίδιο θα με πείσει ότι είμαι κάποιος άλλος από αυτόν που πραγματικά είμαι. Ίσως δεν έχει πολύ σημασία αν σε κάνω να πιστέψεις ότι είμαι κάποιος άλλος από αυτόν που πραγματικά είμαι, όμως,

«Ο καθένας μας έχει τρεις χαρακτήρες: αυτόν που δείχνει, αυτόν που έχει, και αυτόν που νομίζει ότι έχει»

Σημασία έχει που επιλέγω να δώσω έμφαση: αναλώνομαι σε μια διαρκή προσπάθεια να σε πείσω για τον χαρακτήρα που θέλω να δείχνω προς τα έξω, εστιάζω στον χαρακτήρα που έχω, τον γνωρίζω, εξοικειώνομαι και βρίσκομαι σε επαφή μαζί του προσπαθώντας να βελτιώσω κάποια στοιχεία του ή κοροϊδεύω τον ίδιο μου τον εαυτό επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον μου στον χαρακτήρα που νομίζω ότι έχω, γιατί δεν αντέχω να αντικρίσω το χαρακτήρα που έχω. Σίγουρα το πιο ενδιαφέρον και τελικά ίσως δούμε ότι δεν είναι και τόσο δύσκολο όσο πιστεύουμε είναι να επικεντρωθούμε στον χαρακτήρα που έχουμε, γνωρίζοντας και αναγνωρίζοντας τα θετικά και τα αρνητικά του στοιχεία.

Γιατί επιλέγουμε να χρησιμοποιούμε μάσκες και να παίζουμε ρόλους μέσα σε μια σχέση παρά να δείχνουμε τον πραγματικό μας εαυτό; Εμείς οι ίδιοι ξέρουμε ποιος είναι ο πραγματικός μας εαυτός;


Ουσιαστικά, καλύπτουμε πρώτα μια δική μας προσωπική ανάγκη: εξασφαλίζουμε στον εαυτό μας να νιώσει καλά, να νιώσουμε ότι τον αποδεχόμαστε για αυτό που θεωρούμε ότι είναι και όχι για αυτό που πραγματικά είναι. Ενδέχεται να θεωρούμε ότι είναι ένας τρόπος να θεωρήσουμε τον εαυτό μας σημαντικό καθώς έχουμε τον έλεγχο της κατάστασης. Εμείς οι ίδιοι είμαστε αυτοί που επιλέγουμε τι μάσκα θα φορέσουμε κάθε φορά και τι είδους συμπεριφορά θα υιοθετήσουμε. Είναι σημαντικό να το πιστεύουμε όμως γιατί διαφορετικά θα βιώναμε γνωστική ασυμφωνία ανάμεσα στη συμπεριφορά μας και στα πιστεύω μας. Η αντίληψη που διαμορφώνουμε για τον εαυτό μας είναι περισσότερο ή λιγότερο διαστρεβλωμένη ανάλογα με το πόσο καλά νιώθουμε μαζί του.

Σύμφωνα με τον Benjamin Franklin «είναι τόσο βολικό να είμαστε λογικά όντα, από τη στιγμή που μπορεί κανείς να βρει ή να κατασκευάσει μια εξήγηση για οτιδήποτε έχει στο νου του». Έτσι, και για τον εαυτό μας μπορεί να έχουμε αυταπάτες, που τις ενισχύουμε μέσα από τα ψευδοστοιχεία που κατασκευάζουμε και τις επιλογές που κάνουμε. Αντί να βελτιώσω τον εαυτό μου προτιμώ να καταβάλλω προσπάθεια, κόπο και ενέργεια στο να φτιάξω ένα αρεστό, αποδεκτό και επιθυμητό κατασκεύασμα που οποιαδήποτε στιγμή, με την παραμικρή τριβή, θα καταρρεύσει και θα απομείνω να κοιτάζω τις σπασμένες μάσκες γύρω μου, αναζητώντας ένα τρόπο να τις συνθέσω και πάλι για να συνεχίσω έτσι όπως από την αρχή έμαθα…

Πρέπει λοιπόν να καταλάβουμε ότι η υποκρισία δεν έχει να κάνει με τον άλλο, έχει να κάνει με τον ίδιο μας τον εαυτό. Υποκρίνομαι σε μένα, δεν αντέχω και δεν έχω μπει στη διαδικασία να τα βρω με τον εαυτό μου και έχω επιλέξει να φτιάχνω, να συντηρώ και να χρησιμοποιώ μάσκες. Είναι το προσωπικό μας δημιούργημα που μας κάνει να νιώθουμε σημαντικοί, να νιώθουμε ότι έχουμε τον έλεγχο, ότι εμείς αποφασίζουμε… καταλήγουμε όμως να μπερδεύουμε εμείς οι ίδιοι το ψέμα με την πραγματικότητα, χάνοντας τη μοναδική μας ευκαιρία να γνωρίσουμε τον εαυτό μας και να τον βελτιώσουμε. Καταλήγουμε να ζούμε με αυταπάτες: να βάζουμε τη μάσκα για να μιλήσουμε με τον ίδιο μας τον εαυτό, να αποδεχόμαστε ως πραγματικά και έγκυρα στοιχεία για τον εαυτό μας που ξέρουμε ότι δεν ισχύουν.



Δεν μπορώ να είμαι ειλικρινής με τους άλλους όταν δεν είμαι με τον ίδιο μου τον εαυτό… και στο θέμα της υποκρισίας ίσως το πιο σημαντικό είναι οι αυταπάτες με τις οποίες ζω παρά η προσπάθειά μου να προσποιηθώ σε σένα κάτι που δεν είμαι…
Η υποκρισία και οι αυταπάτες είναι μια στρατηγική για να αποφύγουμε δυσάρεστα ή μειονεκτικά συναισθήματα για τον εαυτό μας, είναι ένας τρόπος να προστατεύσουμε τον εαυτό μας από τις ενοχές, από τα μειονεκτήματά μας, από την πραγματικότητά μας, από τον πραγματικό εαυτό μας, από την ικανοποίηση που μας παρέχουν οι επιλογές μας.


Κοκκινάκη, Φ. (2005). Κοινωνική ψυχολογία. Εκδόσεις Τυπωθήτω.

Παπαδοπούλου Ελένη, Ψυχολόγος, MSc.



http://papadopsixologos.blogspot.gr/201 ... l?spref=fb" onclick="window.open(this.href);return false;
H Aγάπη μου για εσάς έχει χρώμα Λευκό

Εικόνα
____________________________________________
Reiki Center - Ρεικι
Άβαταρ μέλους
Ellaki
Δημοσιεύσεις: 27375
Εγγραφή: 30 Ιούλ 2007 11:02 am
Τοποθεσία: Αγάπη

Re: ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΜΥΝΧΑΟΥΖΕΝ ΔΙΑ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΥ

Δημοσίευση από Ellaki »

Φοβάται ότι αν ανοίξει την καρδιά του, αν αγαπήσει σε βάθος τον Εαυτό του, αν αφεθεί σ' αυτόν τον Έρωτα και την μοναδικότητά του, θα χάσει την ταυτότητά του, θα χάσει τον έλεγχο και θα γίνει ευάλωτος και θα πληγωθεί...
βιωμένο @};- @};-

κι εκεί, όταν το στομάχι παίρνει τον λόγο, θέλει σιωπή και μοναχικότητα να αντιμετωπίσεις τους δαίμονές σου και να αγαπήσεις λίγο παραπάνω κάθε μέρα :x
Ας ξεκινήσουμε να αγαπάμε, κι ας μην ξέρουμε ακόμα καλά τον τρόπο... :romance-heartbeating:
Άβαταρ μέλους
Δωρουλα
Site Admin
Δημοσιεύσεις: 33583
Εγγραφή: 27 Απρ 2007 4:23 pm
Τοποθεσία: ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Re: ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΜΥΝΧΑΟΥΖΕΝ ΔΙΑ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΥ

Δημοσίευση από Δωρουλα »

Το συμπέρασμα που έχω βγάλει, μετά από τόσα χρόνια είναι ότι τελικά δεν θέλει να αλλάξει τα δεδομένα, γιατί΄φοβάται ότι χωρίς αυτά δεν θα καταφέρει να είναι αποτελεσματικός με την ζωή του, χωρίς να εξετάζει αν τελικά ήταν αποτελεσματικός με όλα αυτά...
Φοβάται ότι αν ανοίξει την καρδιά του, αν αγαπήσει σε βάθος τον Εαυτό του, αν αφεθεί σ' αυτόν τον Έρωτα και την μοναδικότητά του, θα χάσει την ταυτότητά του, θα χάσει τον έλεγχο και θα γίνει ευάλωτος και θα πληγωθεί...
ω ναι! @};- @};- @};-
Η πληγωμένη καρδιά μπορεί να Ερωτευθεί
Η προστατευμένη καρδιά δεν μπορεί


Πολέμα και Οραματίσου.

Εικόνα

Reiki Center - Ρεικι
Άβαταρ μέλους
Βικούλα
Δημοσιεύσεις: 26082
Εγγραφή: 08 Φεβ 2012 4:24 pm

Re: ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΜΥΝΧΑΟΥΖΕΝ ΔΙΑ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΥ

Δημοσίευση από Βικούλα »

καταπληκτικο και το ποστ και το άρθρο! @};- @};- @};- :x :x >:d< >:d< >:d<
"Το να είσαι τέλειος είναι μια πρόκληση του «δεν μπορώ»
Το να είσαι ευτυχισμένος είναι η πρόκληση του «Θέλω»…" Β.Ν.
Πολέμα και οραματίσου! @};-

Επιστροφή στο “ΘΕΡΑΠΕΙΑ”