ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

Συντονιστής: Emmaki

Άβαταρ μέλους
Vasoula
Site Admin
Δημοσιεύσεις: 88508
Εγγραφή: 24 Απρ 2007 11:47 am
Τοποθεσία: Σείριος

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

Δημοσίευση από Vasoula »

Ενηλικιωθείτε, γιατί χανόμαστε...Κάθε ομοιότητα με το Αγάπη-Σοφία, είναι συμπτωματική...

το χειρότερο πράγμα που έχω ακούσει είναι το "εμείς είμαστε δεμένη οικογένεια"...εκεί σταματά και κάθε είδους Θεραπεία...




@};-



Το σύνδρομο της Ελληνικής οικογενειακής πολυκατοικίας


Ποιά απειλή κρύβει η φράση « είμαστε μια πολύ δεμένη οικογένεια…»;

Εννοώντας έχουμε μια «πολύ καλή» οικογένεια. Η υπενθύμιση: «Είμαστε πολύ δεμένη οικογένεια» κρύβει την διευκρίνιση-απειλή:

«Κανένας από αυτή την οικογένεια δεν είναι έτοιμος – ώριμος να αποχωριστεί κανέναν». Όσο πιο αδύναμα καθιστούν οι γονείς τα μικρότερα ηλικιακά μέλη της οικογένειας, τόσο πιο «δεμένη» και «καλή», την αντιλαμβάνονται.

Στην σημερινή Ελλάδα, οι γονείς της «καλής» οικογένειας διατηρούν τρόπους εκπαίδευσης και συμπεριφοράς που ευνουχίζουν την συναισθηματική ωριμότητα των παιδιών. Μέσα στο πλαίσιο της υπερβολικής προστασίας και προσφοράς, αρνούνται να τα αφήσουν να εξελιχθούν και να αναλάβουν τον εαυτό τους.

Η αυτονόμηση αποκλείεται ως δυνατότητα.

Γεμάτη η Ελλάδα από «δεμένες» οικογένειες, από “παιδιά” 20, 30, 40, 50 και άνω χρονών που συμβιώνουν συναισθηματικά και κυριολεκτικά -σε κάποιο διαμέρισμα της ίδιας, ιδιόκτητης πολυκατοικίας, με κάτοχο την οικογένεια καταγωγής τους.

“Παιδιά” που αρνούνται να σχετισθούν αυθεντικά με τους γονείς τους, επιλέγοντας την υποκριτική δοσοληψία υλικών αγαθών, ως προκάλυμμα της σιωπηλής & άρρητης συμφωνίας του αμοιβαίου ψυχικού βολέματος.

Νέοι που αρνούνται να γίνουν υγιείς ενήλικες, προτάσσοντας την ενοχή -μήπως με την διεκδίκηση της ελευθερίας τους βλάψουν τους «καλούς» τους γονείς- ως άλλοθι και προκάλυμμα φόβου. Επιλέγουν μια από τις δύο εκδοχές του δίπολου της συναισθηματικής ανωριμότητας –την υποταγή ή την αναρχία- διστάζοντας ψυχικά να αυτενεργήσουν μπρος τον κίνδυνο της υπαρξιακής μοναξιάς.

Συνήθως, προέχουν αξιολογικά οι ανάγκες της ελληνίδας μητέρας, που δεν καλύπτονται από την συναισθηματική παρουσία του πατέρα – συζύγου.

Οι μητέρες αρνούμενες να εγκαταλειφθούν από το παιδί, επειδή το επιλέγουν ως συναισθηματικό σύντροφο, προβάλλουν σε κείνο την δική τους υποσυνείδητη –ή ενσυνείδητη- επιθυμία ως ανάγκη του παιδιού, ενώ το δικό τους αίτημα το βαφτίζουν «αγάπη»: «Μας έχει ανάγκη βλέπεις, μας λατρεύει το παιδί. Δεν θέλει να φύγει από κοντά μας».

Πώς όμως ένα παιδί που έμαθε να επιλέγει ως «φίλο» τον πατέρα ή την μητέρα του μπορεί να αποφασίσει να αποχτήσει εραστή και σύντροφο όταν έρθει η εποχή γι’ αυτό;…

Έτσι, τα παιδιά επιλέγουν να συμβιώνουν με τους γονείς, κυριολεκτικά ή συναισθηματικά, μέχρι ιδιαίτερα μεγάλες ηλικίες. Ακόμα κι όταν αποκτούν σύζυγο, σχεδόν ποτέ δεν απεκδύονται της συναισθηματικής τους εξάρτησης από την οικογένεια της καταγωγής τους, ώστε να επενδύσουν στην καινούργια.

Μέσα από την ανεπίγνωστή τους προσπάθεια να βιώσουν συναισθηματικά την ασφάλεια της αγάπης, οι γονείς διεκδικούν από τα παιδιά τους να γίνουν «σύντροφοι» του πατέρα ή της μητέρας, «θεραπευτές» της οικογένειας, «αποδιοπομπαίοι τράγοι» της, ή καλούνται να βάλουν σε τάξη την «οικογενειακή αταξία». Ανώριμοι δηλαδή συναισθηματικά γονείς ψάχνουν ενήλικους – αλλά συναισθηματικά παιδιά- για να τους «νταντέψουν».

Με τον παραπάνω τρόπο, δυστυχισμένοι και ανώριμοι γονείς κατασκευάζουν δυστυχισμένα και ανώριμα παιδιά, που, με την σειρά τους, -αν δεν σπάσουν την αλυσίδα- αναπαράγουν με τα δικά τους παιδιά τον κύκλο του εγκλεισμού στην ανωριμότητα.


Υπάρχει βλέπετε ο κίνδυνος να ωριμάσουν ψυχικά –αμφότεροι- όταν οι νέοι αποφασίσουν να αποκαθηλώσουν τους εξιδανικευμένους γονείς τους -και μαζί με τους «απυρόβλητους» γονείς τους, την αντίστοιχη θέση που έχει μέσα τους η παιδική τους ηλικία ως άπαρτο φρούριο αέναης και ακατάρριπτης ανεμελιάς – ανωριμότητας.

Αμφισβητώντας την αδηφάγα -καταλυτική της ελευθερίας και ψυχικής ισορροπίας τους- σχέση που έχουν με τους «καημένους» τους γονείς τους.

Γονείς που πνιγμένοι, από πάντα, πριν καν γίνουν γονείς, μέσα στην ανεπίγνωστή τους υπαρξιακή ραθυμία και αδιέξοδο, αδυνατούν να τοποθετηθούν αυτόνομα στην προσωπική τους ζωή αναλαμβάνοντας την ευθύνη της ψυχικής τους τεμπελιάς κι απραξίας, της φοβικής τους στάσης απέναντι στην ατομική τους ζωή κι ελευθερία.

Μεταθέτουν ασυνείδητα την –πολύ πιο επώδυνη- διαδικασία αναζήτησης προσωπικού νοήματος στην υποκατάστατη ανάγκη για υπερ-έλεγχο των δεκτικών παιδιών τους.

Γονείς –και παιδιά- που αρνούμενοι να μεγαλώσουν, τελικά αποποιούνται το δυναμικό τους που η ψυχή τους, στην υγιή της κατάσταση, τους επιτάσσει:

Οι γονείς, πληρωμένοι υγιώς από τον γονεϊκό τους ρόλο να τον εναλλάσσουν λειτουργικά με αυτό των συζύγων, και τα παιδιά, χορτασμένα από την υγιή –όχι καταναγκαστική- γονεϊκή φροντίδα, να αναγνωρίζουν το δικαίωμά τους να επιλέγουν την αυτονόμησή τους ως δυνατότητα ενηλικίωσης και προόδου.


Γράφει ο Δρ.Γρηγόρης Βασιλειάδης-Ψυχολόγος & Ψυχοθεραπευτής


http://www.thessalonikiartsandculture.g ... 1bX_FV_uft" onclick="window.open(this.href);return false;
H Aγάπη μου για εσάς έχει χρώμα Λευκό

Εικόνα
____________________________________________
Reiki Center - Ρεικι
Άβαταρ μέλους
Αμαλία
Δημοσιεύσεις: 7910
Εγγραφή: 03 Δεκ 2007 10:43 pm
Τοποθεσία: Αθήνα

Re: ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

Δημοσίευση από Αμαλία »

πωπω!!!! πόσο συμφωνώ..
συνοψίζει τόσα πολλά αληθινά πράγματα μέσα σ'αυτό το άρθρο.
τελικά παίρνεις πολλές ελπίδες όταν βλέπεις απο διαφορετικές πηγές το ίδιο πράγμα .. O:-) O:-)
δεν είμαστε μόνοι σ'αυτό! :x :x :x
το χειρότερο πράγμα που έχω ακούσει είναι το "εμείς είμαστε δεμένη οικογένεια"...εκεί σταματά και κάθε είδους Θεραπεία...
και γω πλέον όταν το ακούω την κάνω με ελαφρά.. 8-x 8-x 8-x 8-x 8-x
Εικόνα

Είναι βολικό να γίνεσαι καλός άνθρωπος από φόβο, από το να γίνεσαι συνειδητός στην Αγάπη και να τους έχεις όλους εναντίον σου...
Άβαταρ μέλους
Έφη
Δημοσιεύσεις: 8299
Εγγραφή: 31 Ιαν 2010 11:57 pm

Re: ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

Δημοσίευση από Έφη »

Vaso έγραψε:Μεταθέτουν ασυνείδητα την –πολύ πιο επώδυνη- διαδικασία αναζήτησης προσωπικού νοήματος στην υποκατάστατη ανάγκη για υπερ-έλεγχο των δεκτικών παιδιών τους.
^:)^
Είμαι αυτό που είμαι !

Εικόνα
Άβαταρ μέλους
Stefanos
Δημοσιεύσεις: 8939
Εγγραφή: 19 Μάιος 2010 10:12 am
Τοποθεσία: Αθήνα

Re: ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

Δημοσίευση από Stefanos »

:-( @};- :x
Όσο πιο μακριά ο Θεός, τόσο μακρύτερα πηγαίνω...
Η ανοιχτή καρδιά ξέρει να συγχωρεί και να προχωράει.
Αυτό από μόνο του είναι Σκοπός!!!
Άβαταρ μέλους
konstantinos s.
Δημοσιεύσεις: 11715
Εγγραφή: 30 Μάιος 2011 12:23 pm

Re: ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

Δημοσίευση από konstantinos s. »

Έτσι είναι... :cry:
Άβαταρ μέλους
nondas
Δημοσιεύσεις: 9937
Εγγραφή: 18 Απρ 2010 1:17 am

Re: ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

Δημοσίευση από nondas »

Πολλες αληθειες.
Μπράβο του. @};-
Άβαταρ μέλους
Vasoula
Site Admin
Δημοσιεύσεις: 88508
Εγγραφή: 24 Απρ 2007 11:47 am
Τοποθεσία: Σείριος

Re: ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

Δημοσίευση από Vasoula »

κανονικά θα έπρεπε οι γονείς να κοινωνικοποιούν τα παιδιά τους, στην κατάλληλη παιδική ηλικία και μετά να τους επιτρέπουν να αυτονομηθούν πνευματικά, νοητικά, συναισθηματικά και φυσικά, λίγο λίγο μέχρι να φτάσουν στην ηλικία της καθολικής αποκοπής
Η σχέση μετά θα είναι δίκαιη και ισόνομη...

Όμως δεν γίνεται...
Και έτσι τα παιδιά, όταν έρθουν στην ηλικία της ασθένειας ψάχνουν να βρουν τις άκρες τους και πέφτουν πάντα πάνω στο "ντουβάρι" που λέγεται "γονείς"...Όσοι βέβαια ψάξουν πιο μέσα τους την ασθένεια...Μετά η αποκοπή δυστυχώς γίνεται βίαια...

Είναι πολλοί οι παράγοντες τούτης της εξάρτησης...Ξεκινάει από την θρησκεία και καταλήγει στον όχλο...
Όπου και να πας ενάντια, μέσα σου τα πρότυπα θα δουλεύουν ενοχικά...Γιατί ο βιασμός δεν γίνεται μόνο στο φυσικό πεδίο, αλλά σε όλα τα άλλα πρώτα...κυρίως στο πνευματικό!

Στους περισσότερους ανθρώπους, αν μιλήσεις για τον Θεό, σε κοιτάνε με καχυποψία...Αν μιλήσεις για συναισθηματική αστάθεια, σε κοιτάνε με αδιαφορία...Αν μιλήσεις για νοητική αγκύλωση, σε κοιτάνε με μίσος...
Οπότε δεν μιλάς για τίποτα και τελειώνει το θέμα εκεί...

Όποιος θέλει μαθαίνει...


:x :x :x :x
H Aγάπη μου για εσάς έχει χρώμα Λευκό

Εικόνα
____________________________________________
Reiki Center - Ρεικι
Άβαταρ μέλους
Θοδωράκος
Δημοσιεύσεις: 23467
Εγγραφή: 27 Απρ 2007 3:37 pm
Τοποθεσία: Αθήνα

Re: ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

Δημοσίευση από Θοδωράκος »

:-( :-( @};-
Πολέμα και Οραματίσου @};-

Ανοίγω την Καρδιά μου στον Θεό. :romance-heartbeating:
Άβαταρ μέλους
Annoula
Site Admin
Δημοσιεύσεις: 33569
Εγγραφή: 27 Απρ 2007 2:43 pm

Re: ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

Δημοσίευση από Annoula »

Όλα αλήθεια ένα προς ένα @};- @};- @};- :x
Αν ο Θεός είναι η πρωταρχική Αιτία η Αγάπη θα είναι το αποτέλεσμα
Πατέρα μου/Μητέρα μου, είναι παιδί της Αλήθειας και μόνο αυτή είναι ο δρόμος ο δικός μου προς εσένα
Πολέμα και Οραματίσου
Άβαταρ μέλους
Μάνος
Δημοσιεύσεις: 18614
Εγγραφή: 05 Μαρ 2014 8:10 am

Re: ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

Δημοσίευση από Μάνος »

Βάσω μου πολλά ευχαριστώ για το παραπάνω άρθρο!!!
Έχω μείνει με το στόμα ανοιχτό τώρα που συνειδητοποιώ κι εγώ το "δέσιμο" της οικογένειας μου. Πάντα μου άρεσε μια δεμένη οικογένεια, αλλά όχι έτσι, με αυτόν τον τρόπο!!! ...Και ναι, για άλλη μια φορά αποδυκνείεται περίτρανα πως τίποτα δνε γίνεται τυχαία... Δεν χρειάστηκε να έρθω τυχαία στην Αυστραλία... Δεν ήταν καθόλου τυχαίο το "τόσο μακρυά". Τώρα πια όταν και όποτε γυρίσω πίσω θα ξέρω... O:-) O:-) O:-)
>:d< >:d< >:d<
Εικόνα

Αγάπη είναι να με αφήνεις να σε αγγίξω,
να με ακούς, ακόμα και όταν δεν μιλάω,
να με βλέπεις, ακόμα και όταν δεν είμαι δίπλα σου...
Άβαταρ μέλους
Λιζούλα
Δημοσιεύσεις: 17539
Εγγραφή: 21 Απρ 2010 1:06 pm

Re: ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

Δημοσίευση από Λιζούλα »

@};- @};- @};-
Ας είμαι και ο μόνος ΄Ανθρωπος που πιστεύει στην Δύναμη της Αγάπης, δεν παίρνω ποτέ τον Λόγο μου πίσω...Θα την υπηρετώ, ακόμα κι αν μείνω μόνη και αξιοκατάκριτη από αυτούς που όφειλαν να είναι οι αγαπημένοι μου... ΓΙΑΤΙ ΜΠΟΡΩ!!!!
Άβαταρ μέλους
Ελενίτσα
Δημοσιεύσεις: 11510
Εγγραφή: 16 Μαρ 2010 8:35 pm

Re: ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

Δημοσίευση από Ελενίτσα »

:-( @};- @};-
Ο ΄Ανθρωπος δεν έχει απλά την νοημοσύνη του λεξικού, αλλά την Σοφία του θεού…Και για να την εκφράσει, χρειάζεται πρωτίστως να αφοσιωθεί σ’ αυτό που Είναι… B.N.

Είμαι Άνθρωπος! @};-
Άβαταρ μέλους
AMALIA
Δημοσιεύσεις: 21571
Εγγραφή: 13 Ιαν 2008 1:14 pm
Τοποθεσία: ΚΕΡΚΥΡΑ

Re: ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

Δημοσίευση από AMALIA »

Ολο το κειμενο μια αληθεια.. που ευτυχως οσοι ειμαστε μαζι σου χρονια την εχουμε μαθει χρονια πριν γραφτει αυτο το αθρο... και αυτο ακριβως παντα μας το ελεγες να εχουμε το νου μας ... "εμείς είμαστε δεμένη οικογένεια"... και ειδαμε και επι του πρακτικου ποσο υπουλο ηταν στην ωριμανση σε ατομα που πιστευαν οτι μεγαλωσαν με την καραμελα της δεμενης οικογενειας..
Και το βλεπουμε και καθε μερα αν παρατηρησουμε στην ζωη τις"δεμενες οικογενειες"..

αχ Βασουλα μου τι να εχεις πει βεβαια που να μην το ειδαμε.. @};-


:x :x :x
Άβαταρ μέλους
ARTYADIS
Δημοσιεύσεις: 14369
Εγγραφή: 24 Μαρ 2009 12:36 pm
Τοποθεσία: Universe

Re: ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

Δημοσίευση από ARTYADIS »

Bασούλα μου, μάλλον ο ψυχολόγος εσένα διάβασε πρώτα! :)) :)) :))
Στους περισσότερους ανθρώπους, αν μιλήσεις για τον Θεό, σε κοιτάνε με καχυποψία...Αν μιλήσεις για συναισθηματική αστάθεια, σε κοιτάνε με αδιαφορία...Αν μιλήσεις για νοητική αγκύλωση, σε κοιτάνε με μίσος...
Οπότε δεν μιλάς για τίποτα και τελειώνει το θέμα εκεί...

Όποιος θέλει μαθαίνει...
:D

Όποιος δεν θέλει, στο τέλος θ' αναγκαστεί..

Ή θα περιμένει την επόμενη ζωή του!
Όταν δεν υφίστανται κενά που χρειάζεται να συμπληρωθούν, τότε το να υπάρχεις απλώς σ' αυτόν τον κόσμο μέσα στο σώμα σου, είναι η υψηλότερη κατάκτηση!
________________
Πολέμα και Οραματίσου!
Άβαταρ μέλους
Ιωαννάκι
Δημοσιεύσεις: 17578
Εγγραφή: 05 Νοέμ 2010 10:53 pm

Re: ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

Δημοσίευση από Ιωαννάκι »

Αυτο το "δεμενη οικογενεια" μου προκαλει ασφυξια...Με επνιξαν τα δεσμα τους :-(
Θυμάμαι-Πιστεύω-Ζω :romance-heartbeating:
Όσο μακρύτερα ο Θεός, τόσο μακρύτερα πηγαίνω... :romance-heartbeating:

Επιστροφή στο “ΣΧΕΣΕΙΣ”