ΑΝΙ ΜΠΕΖΑΝΤ

Άβαταρ μέλους
Vasoula
Site Admin
Δημοσιεύσεις: 88676
Εγγραφή: 24 Απρ 2007 11:47 am
Τοποθεσία: Σείριος

ΑΝΙ ΜΠΕΖΑΝΤ

Δημοσίευση από Vasoula »

’Ανι Γουντ Μπέζαντ(1847)

Η ’νι Γουντ Μπέζαντ ήταν Αγγλίδα συγγραφέας και πρόεδρος της Θεοσοφικής Εταιρείας της Ινδίας. Γεννήθηκε στο Λονδίνο το 1847. Υπήρξε βαθιά θρησκευόμενη, καθώς είχε ανατραφεί σε χριστιανικό περιβάλλον και παντρεύτηκε σε πολύ νεαρή ηλικία τον πάστορα Μπέζαντ. Ωστόσο, η ζωή μαζί του υπήρξε αφόρητη, με αποτέλεσμα να τον εγκαταλείψει, αναθεωρώντας παράλληλα τις απόψεις της για τη θρησκεία.

Η έμφυτη κλίση της στη ρητορική και τη συγγραφή την οδήγησε στο επάγγελμα της δημοσιογράφου, ενώ ασχολήθηκε και με την πολιτική ως ένθερμη σοσιαλίστρια και αφοσιωμένη οπαδός του εργατικού κινήματος. Για μια εποχή υπήρξε και πρόεδρος του Κόμματος του Κογκρέσου. Ωστόσο, ένα μεγάλο μέρος των προσπαθειών της το αφιέρωσε στην πολιτική και κοινωνική αναμόρφωση των Ινδιών, πρωτοστατώντας στους αγώνες για την προστασία των δικαιωμάτων των αυτοχθόνων Ινδών και Σιναλέζων ενώ ήταν και η πρώτη γυναίκα που εξελέγη πρόεδρος της Εθνικής Ινδικής Αντιπροσωπείας. Η προσφορά της υπήρξε ανεκτίμητη όσον αφορά στη δημιουργία ενός σημαντικού αριθμού σχολείων και ιδρυμάτων, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται και το σημερινό πανεπιστήμιο του Μπεναρές.

Κάποτε ο διευθυντής της εφημερίδας που εργάζονταν της ανέθεσε να γράψει ένα άρθρο για τις μυστικές διδασκαλίες της Μπλαβάτσκι. Το γεγονός αυτό αποτέλεσε και την αρχή μιας μακράς ενασχόλησης με τις αρχές της Θεοσοφίας, στην οποία και προσηλυτίστηκε αργότερα. Η ίδια συναντήθηκε με την Μπλαβάτσκι το 1889, ενώ υπήρξε και η τελευταία μεγάλη μαθήτριά της. Μετά το θάνατο της Έλενας Π. Μπλαβάτσκι το 1891, ανέλαβε τον έλεγχο του εσωτερικού τμήματος της Θεοσοφικής Εταιρείας αλλά όταν η εταιρεία διασπάστηκε, δημιούργησε ξεχωριστή ομάδα μαζί με τον βρετανό κληρικό και διορατικό Τσαρλς Λιντμπίτερ, ο οποίος είχε αναλάβει τη θέση του γενικού γραμματέα του Ευρωπαϊκού τμήματος. Το 1897 διαδέχθηκε τον συνταγματάρχη Όλκοτ στην προεδρία της Θεοσοφικής Εταιρείας που έδρευε στο Αντιάρ των Ινδιών.
Πηγές
Guilley R. 1994., ‘’Harpers , Εγκυκλοπαίδεια Μυστικιστικών και Παραφυσικών Εμπειριών’’, ’νουβις, Αθήνα
Δρανδάκη Π., Μεγάλη Ελληνική Εγκυκλοπαίδεια, Φοίνιξ, Αθήνα

http://www.innerpedia.gr/index.php?page=" onclick="window.open(this.href);return false;’νι%20Γουντ%20Μπέζαντ&redirectfrom=’ννυ%20Γουντ%20Μπέζαντ

@};-
H Aγάπη μου για εσάς έχει χρώμα Λευκό

Εικόνα
____________________________________________
Reiki Center - Ρεικι

Επιστροφή στο “BIOΓΡΑΦΙΕΣ”