ΓΙΟΓΚΑ

Άβαταρ μέλους
Vasoula
Site Admin
Δημοσιεύσεις: 88511
Εγγραφή: 24 Απρ 2007 11:47 am
Τοποθεσία: Σείριος

ΓΙΟΓΚΑ

Δημοσίευση από Vasoula »

΄Ενας δρόμος διαφορετικός, ίσως ξένος στην δυτική νοοτροπία, η Γιόγκα έχει παραμείνει στον νου μας σαν τρόπος σωματικής άσκησης μόνο...

Μόνο όμως η μελέτη της φιλοσοφίας της Γιόγκα, μας αποδεικνύει ότι όλοι οι Δρόμοι έχουν μια κοινή πλατφόρμα, που πάνω της εξελίσσονται οι άνθρωποι και ολοκληρώνονται πνευματικά, ψυχικά και φυσικά...

Ο Δρόμος προς τον θεό είναι ένας, όσο διαφορετικά κι αν εκφράζεται σε υλικό επίπεδο και η αναζήτηση μας για τις αληθινές ηθικές αξίες περιέχει εκείνο το ανθρώπινο στοιχείο, που, απογυμνωμένο από τις στερεότυπες αναλογίες της φυσικής ζωής, κάνει την Ψυχή μας να ενώνεται με το Πνεύμα μας, μέσα σε μια άπειρη και αιώνια Αλήθεια.

Φιλοσοφίες που βρίσκουμε τόσο στην Γιόγκα, όσο και στο Ρείκι (και πιστεύω και σε άλλους Δρόμους) αφορούν τον σεβασμό στην Φύση, στην Ψυχή και το Πνεύμα, χωρις να αφαιρούν από κανένα πεδίο την σημαντικότητά του. Απώτερος σκοπός τους είναι η γεφύρωση του Πνεύματος με την ΄Υλη, η αρμονική συνύπαρξη των αντιθέτων μέσα σε έναν κύκλο ολοκλήρωσης και πληρότητας, ανύψωση του θείου στοιχείου στην καθολική συνειδητή Ζωή μας.

Οι δύο Δρόμοι του Ρέικι και της Γιόγκα (και πιστεύω και άλλοι)ξεκινούν από απλή τεχνική, για να μας βάλουν ομαλά στην Τέχνη της Ζωής, αρκεί να μπορούμε με αφοσίωση να εντρυφήσουμε σ' αυτήν την Τέχνη και να μην μείνουμε βολικά στην απλή τεχνική.

Οι ασκούμενοι στο Ρέικι, όσο και οι ασκούμενοι στην Γιόγκα είναι εκείνοι που πέρα από θρησκείες και όρια θέλουν να αφυπνίσουν το Πνεύμα τους μέσα στην Συνείδησή τους και να ζήσουν μια ζωή ολοκλήρωσης και αρμονίας. Ο τρόπος που επιτυγχάνει κανείς αυτό το «αποτέλεσμα» είναι σε αναλογία με την βαθύτερη επιδίωξη του να ωριμάσει πνευματικά, ψυχικά και φυσικά, διατηρώντας πάντα την ιδανική σχέση με τον Εαυτό του σε όλα τα επίπεδα…

Η υπερβολή είναι σίγουρα ένα εμπόδιο στην ομαλή σχέση μας με τον Εαυτό μας.
Το καθήκον μερικές φορές είναι το βαρύ αντίτιμο που πληρώνουν, όσοι ενδιαφέρονται μονομερώς για την πνευματική τους ανάπτυξη, αγνοώντας το ενστικτώδες τους μέρος, όπως βέβαια και το αντίθετο…
Πολλοί ασκούνται στην γιόγκα για να έχουν ένα γυμνασμένο και ευέλικτο σώμα, χωρίς να το συνδέουν με τις πνευματικές του διαστάσεις ή αντίθετα ακολουθούν πνευματικές οδηγίες που τους απομονώνουν από τα λειτουργικά τους ένστικτα.

Κανένας Δρόμος δεν δημιουργήθηκε για να μας απομονώσει από το θείο Σώμα μας.
Η άποψη ότι το σώμα είναι άψυχη σάρκα που φυλακίζει την Ψυχή είναι τόσο μεγάλη ανοησία, όσο και το ότι ο νους κυβερνά τα συναισθήματα.

Η «φυλακή» και ότι νιώθουμε σαν έλλειψη ελευθερίας δεν αφορά ένα πεδίο μόνο της Συνείδησής μας! Δεν γίνεται να απομονωθεί ένα πεδίο και να ζούμε με αυτό μόνο, γιατί τα αποτελέσματα αυτής της μονομέρειας είναι εμφανή στην ζωή μας, έτσι κι αλλιώς!

Αποφάσισα να δημιουργήσω αυτό το τόπικ, διαβάζοντας ένα άρθρο της φίλης μου Μανιάννας, δασκάλας Γιόγκα, που θα μπει σύντομα και στο κεντρικό σάιτ του ReikiCenter!

Για εμάς που έχουμε επιλέξει τον Δρόμο του Ρέικι, που μέσα από την πνευματική ενέργεια φροντίζουμε σώμα και ψυχή με τις εναποθέσεις των χεριών μας και με τις μυήσεις και την αυτοθεραπεία αφυπνίζουμε το πνευματικό μας στοιχείο, είναι ένας τρόπος για να δούμε ότι οι ηθικές αξίες του Ρέικι δεν βρίσκονται μακριά από τις ηθικές αξίες της Γιάγκα και ότι τα επίπεδα της Ζωής μας γεφυρώνονται με πολλούς τρόπους…κυρίως με αφοσίωση και πίστη και διαρκές ενδιαφέρον για τον Ζωντανό Θεό μέσα μας!

@};-
H Aγάπη μου για εσάς έχει χρώμα Λευκό

Εικόνα
____________________________________________
Reiki Center - Ρεικι
Άβαταρ μέλους
Vasoula
Site Admin
Δημοσιεύσεις: 88511
Εγγραφή: 24 Απρ 2007 11:47 am
Τοποθεσία: Σείριος

Δημοσίευση από Vasoula »

΄Αρθρο της Μαννιάνας-Μαρίας Μιγάδη
Δασκάλα Yoga, Μουσικοπαιδαγωγός, Δασκάλα Μουσικής, Συγγραφέας, Θεραπεύτρια Ρέικι


ΓΙΟΓΚΑ

Η λέξη Γιόγκα «yoga» στα Ινδικά Σανσκριτικά σημαίνει ένωση, ένωση του σώματος κάθε ανθρώπου με το νου του και είναι συγγενής με την Λατινική «jugum» που σημαίνει ζυγός. Το ρήμα «jugere» στα λατινικά σημαίνει «ζεύγνυμι». Όπως ζεύουμε δύο ζώα και συμπορεύονται, έτσι ζεύουμε το σώμα με το νου σε μια δική τους κοινή πορεία, προσδίδοντας ισορροπία και αρμονία το ένα στο άλλο, «νους υγιής εν σώματι υγιή». Ένα άρρωστο σώμα, συχνά, είναι άρρητα συνδεδεμένο με ένα νου με διαταραγμένες σκέψεις. Αυτό πίστευε και ο Ιπποκράτης υποστηρίζοντας ότι για να κατανοήσουμε τα αίτια της πάθησης ενός σώματος που νοσεί, θα πρέπει να μελετήσουμε τον άνθρωπο σαν ολότητα, δηλαδή σώμα, νου και ψυχή μαζί. Το σώμα πρέπει να αντιμετωπιστεί συλλογικά και όχι σαν μια σειρά μεμονωμένων μελών ή οργάνων.

Ο Ιπποκράτης στήριξε την θεραπεία του στη σωστή διατροφή και στη σωστή άσκηση σώματος και νου, που πηγάζει από την προσωπική αγάπη και την αποδοχή του ίδιου του ατόμου για τον εαυτό του, σαν ξεχωριστή ολότητα στο κοινωνικό σύνολο.
Παρόλο που στη Δύση η Γιόγκα πέρασε μέσω της Ινδικής παράδοσης, αρχαιολογικά ευρήματα, λίθινα αγάλματα έχουν δείξει ότι η Γιόγκα υπήρξε μια πρακτική που εξασκούσανε οι αρχαίοι σε όλο τον κόσμο (Αίγυπτο, Αρχαία Ελλάδα, Νότια Αμερική, Βόρεια Ευρώπη). Η Γιόγκα δεν είναι θρησκεία αλλά σύστημα, δεν αντιβαίνει σε καμία νομιμότητα, αντίθετα προωθεί πιο αρμονικές και πιο αγαπημένες κοινωνικές σχέσεις. Αναφερόμενοι σε αυτό το σύστημα έχει επικρατήσει το θηλυκό γένος του όρου «η Γιόγκα», όμως στα αρχαία κείμενα το γένος της λέξης είναι ουδέτερο «το Γιόγκα».
Έχοντας σαν προϋπόθεση την τήρηση των ηθικών νόμων Γιάμα Νιγιάμα (όχι στη βία, όχι στο ψέμα, όχι στην κλοπή, όχι στην απληστία, όχι στην ασυδοσία, ναι στην καθαριότητα του σώματος και του νου, ναι στην αυτοπειθαρχία, ναι στην ευγνωμοσύνη για ό,τι έχουμε, ναι στην αυτογνωσία, σεβασμό στην ελευθερία ο ένας του άλλου) που όλες οι θρησκείες ζητούν από τους πιστούς τους, η Γιόγκα καθίσταται όπως μια κοσμοθεωρία, ένα σύστημα που μεταφέρεται με ευλάβεια ανά τους αιώνες. Αυτοί οι ηθικοί νόμοι, ίδιοι με τους συμπαντικούς νόμους, γνωρίζουν στους ανθρώπους τις δυνάμεις της φύσης και της ίδιας της ζωής, όπου ο καθένας εισπράττει αυτό που του χρειάζεται για να μάθει και να απελευθερωθεί από πράξεις που τον κρατούν μακριά από τον αληθινό του εαυτό, βοηθώντας τον έτσι να προχωρήσει στην εξέλιξη του.

Δυστυχώς στις μέρες μας υπάρχουν κάποια άτομα που επικαλούμενα το σύστημα και το πνεύμα της Γιόγκα προσπαθούν να περάσουν μηνύματα μιας δικής τους θρησκείας. Έγκειται σε μας που ακόμα μας χαρακτηρίζει η ελεύθερη βούληση, να απορρίψουμε την προσπάθειά τους αυτή. Κανένας χώρος όπου ασκείται η Γιόγκα δεν είναι ναός καμίας θρησκείας. Σαν ελεύθερα άτομα δεν επιλέγουμε να μπούμε σε κανένα ναό, δεν υμνούμε κανένα Θεό και δεν ψάλουμε κανένα ύμνο ή προσευχή παρά την θέλησή μας.
Η εξάσκηση στο σύστημα της Γιόγκα στηρίζεται στις «καράνες» κινητικές θέσεις προθέρμανσης και προετοιμασίας και στις συγκεκριμένες θέσεις τις «Ασάνες» (Ασάνα = μία άνετη και ευχάριστη ακίνητη στάση, που σταματά τις διακυμάνσεις του νου, ώστε να βιώσει κάποιος την απόλυτη πραγματικότητα και να ενωθεί με αυτήν).

Κάθε μηχανή για να έχει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής χρειάζεται να σταματάει την λειτουργία της σε τακτά χρονικά διαστήματα, να κλείνουν οι διακόπτες όπως συνηθίζεται να λέμε στην καθομιλουμένη. Έτσι και ο ανθρώπινος οργανισμός στην προκειμένη περίπτωση, πρέπει να μένει για λίγο ακίνητος και για να επιτύχει με ευκολία να μείνει σε στάση ακινησίας (ασάνα) πρέπει να έχει ένα υγιές σώμα χωρίς καμία ενόχληση πόνου και έναν ήρεμο νου. Επειδή ο σύγχρονος τρόπος ζωής έγινε πολυπλοκότερος το σώμα και ο νους γεμίζουν ασθένειες, ανισορροπίες, εύκολη κόπωση κ.λ.π. γι αυτό ενώ παλαιότερα οι ασάνες ήταν λίγες, στις μέρες μας πλήθυναν.

Η Γιόγκα σαν σωματική και ψυχική άσκηση είναι η μόνη που προσαρμόζεται στις ανάγκες και στην ηλικία του ασκούμενου, από την παιδική ηλικία μέχρι τα βαθειά γεράματα, γεμίζοντας τον υγεία, ζωτικότητα, ενέργεια και το σπουδαιότερο αρμονία με την ολότητά του σε όλα τα επίπεδα (φυσικό, συναισθηματικό, νοητικό και πνευματικό). Ο ασκούμενος στην Γιόγκα μαθαίνει να εντοπίζει τη σωστή αναπνοή και να την ελέγχει, κάτι που όταν συμβαίνει χωρίς επίγνωση καθιστά το νου ασταθή, ενώ όταν γίνεται με επίγνωση αποκτά σταθερότητα και ομοιομορφία, γιατί η αναπνοή είναι ο καθρέπτης του νου. Όταν η αναπνοή είναι ρηχή και άρρυθμη έτσι γίνεται και ο νους του ανθρώπου, κάνοντας το φυσικό σώμα να νοσεί.

Αποκτώντας γνώση της σωστής αναπνοής με τους διάφορους τύπους αυτής και με την συστηματική άσκηση του σώματος μέσα από αγάπη για όλη την προσωπικότητα, ο ασκούμενος αρχίζει να γνωρίζει βήμα - βήμα τον εαυτό του, να τον αγαπάει, να τον μαθαίνει, να τον ακούει, να μην τον εξουθενώνει, να μην τον αγνοεί. Μαθαίνει να αφουγκράζεται κάθε μήνυμα που σοφά στέλνει το σώμα και η ψυχή, όταν οι εξωτερικοί παράγοντες ταράζουν την εσωτερική ισορροπία και αρμονία, επιλέγει να απέχει από κάθε τι που τον βλάπτει και επανακτά την χαμένη ισορροπία μέσα του ταχύτερα, αντανακλώντας πάλι αυτήν την αρμονία και στους συνανθρώπους του. Ο ασκούμενος στην Γιόγκα κατακτά το δικαίωμα να έχει ένα υγιές ελαστικό σώμα με ισορροπία σε όλα του τα συστήματα (νευρικό, ορμονικό, ανοσοποιητικό, λεμφικό, κυκλοφορικό, πεπτικό, μυϊκό, αναπνευστικό, ουροποιητικό, αναπαραγωγικό). Κατακτά επίσης το δικαίωμα στη χαρά, στην ευτυχία, στην αισιοδοξία, στο γέλιο, στην ελπίδα για ό,τι καλύτερο, απομακρύνοντας από μέσα του αρνητικές σκέψεις, θλίψη και μοιρολατρικές τάσεις. Δικαίωμα που είναι αυτονόητο για κάθε άνθρωπο πάνω στην Γη, σε μια κοινωνία που προσπαθεί να μας πείσει ότι δεν το αξίζουμε.

Η Γιόγκα ανοίγει τα κανάλια του σώματος και εξισορροπεί τα επτά ενεργειακά κέντρα του ώστε να εισχωρεί ελεύθερα μέσα στο σώμα η Συμπαντική ενέργεια (Πραναγυάμα) κρατώντας το σε υγιή επαφή με τη δύναμη του Σύμπαντος, χαρίζοντας ισορροπία σε όλα τα συστήματα που προαναφέραμε, χαρίζοντας του σημαντικά οφέλη, σωματικά, όπως χαλάρωση από περιττές εντάσεις, καλύτερη οξυγόνωση στον εγκέφαλο και στο αίμα, αποτοξίνωση, αύξηση της ζωτικότητας, της νεανικότητας, βελτίωση του μυο-σκελετικού συστήματος, αλλά και ψυχολογικά και συναισθηματικά οφέλη, όπως βελτίωση της ψυχικής διάθεσης, θετικότητα και ευεξία, μείωση του άγχους και της κατάθλιψης.

Η Γιόγκα:
  • • Μαθαίνει το άτομο να πειθαρχεί
    • Μαθαίνει το άτομο να σέβεται, να αγαπά και να αποδέχεται τον ίδιο του τον εαυτό, φροντίζοντας να τον βελτιώσει
    • Διορθώνει χρόνια μυο-σκελετικά προβλήματα, όπως αρθρίτιδα, σκολίωση, κύφωση, λόρδωση, ισχιαλγίες, οσφυαλγίες, κήλη μεσοσπονδυλίων δίσκων
    • Δημιουργεί ασπίδα προστασίας για την οστεοπόρωση
    • Αυξάνει την ευλυγισία του σώματος
    • Αυξάνει την ενεργητικότητα
    • Βοηθάει στην κατάθλιψη, το άγχος και την κρίση πανικού
    • Βοηθάει στον έλεγχο του βάρους
    • Ανακουφίζει από την κολίτιδα, δυσκοιλιότητα, γαστρίτιδα, έλκος, διαβήτη, βελτιώνει την πέψη
    • Ρυθμίζει τον θυρεοειδή αδένα και άλλες ορμονικές διαταραχές
    • Βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος και ελαττώνει την αρτηριακή πίεση
    • Βοηθά τα άτομα να κάνουν θετικές σκέψεις και οραματισμούς
Στη «Χρυσαλίδα», Κέντρο Γιόγκα και Μουσικής, κάθε ασκούμενος τυγχάνει ιδιαίτερης προσοχής και φροντίδας. Λαμβάνεται ατομικό ιστορικό υγείας που φυλάσσεται σαν ιατρικό απόρρητο έγγραφο, το οποίο παράλληλα με την ηλικία του μας βοηθάει να του παρέχουμε συγκεκριμένο πρόγραμμα ασκήσεων-ασανών, προσαρμοσμένο στις δικές του ανάγκες, με σκοπό να βελτιώσει την σωματική και νοητική του κατάσταση και να του χαρίσει γαλήνη, ευεξία και αρμονία. Γιατί πιστεύουμε ότι μόνο όταν αναβλύζει μέσα από κάθε άτομο ξεχωριστά αληθινή αγάπη, σεβασμός, εσωτερική ειρήνη τότε θα μπορέσει να ακτινοβολήσει το Σύμπαν με αυτά τα στοιχεία.

www.chrysalida.gr
H Aγάπη μου για εσάς έχει χρώμα Λευκό

Εικόνα
____________________________________________
Reiki Center - Ρεικι
Λεών

Δημοσίευση από Λεών »

Θα τοποθετήσω την άποψη μου μέσα απο κάποια θέματα που γνωρίζω και που γράφονται και μέσα στο διαδίκτυο η γιόγκα
δεν είναι τόσο θετικό όπως θέλουν να δείξουν.

Τα περισσότερα γυμναστήρια γιόγκα,ασχολούνται με το γιόγκα του Κροούλη, που είναι yoga, sex magic μεχρι και το Αμπραμελιν.
που σημαίνει πως όλα είναι κριμένα στην στάση που θα έχεις.
Για εστίαση της σκεψης.Έχει αποτέλεσμα μέν,αλλά!!


Τι θέλω να πώ; πως αυτό το χρησιμοποιούν άνθρωποι που ανήκουν
σε διάφορες *αιρέσεις* ανεβαίνοντας επίπεδα,για τον άλφα ή βήτα λόγο

Ο καθένας,μπορεί να το κάνει αλλά εγώ δεν θα το έκανα ποτέ.
Η κύρια στάση στο γιόγκα είναι η ονομαζόμενη στάση του Θεού.


Τα συμπεράσματα δικά σας.
Άβαταρ μέλους
Vasoula
Site Admin
Δημοσιεύσεις: 88511
Εγγραφή: 24 Απρ 2007 11:47 am
Τοποθεσία: Σείριος

Δημοσίευση από Vasoula »

δεν ήξερα ότι ο ΄Αλιστερ Κρόουλι έχει αναπτύξει σύστημα ασκήσεων γιόγκα...΄Ηξερα ότι είναι μάγος και υπέρμαχος των αισθησιακών απολαύσεων, αλλά όχι ότι ανέπτυξε σύστημα ασκήσεων...

Νομίζω ότι στα γυμναστήρια δεν διδάσκεται παρά ένα σύστημα ασκήσεων γιόγκα που βοηθούν το σώμα, βασισμένο στις ασκήσεις του Πανταζάλι...

αλλά για να το λες, κάτι θα ξέρεις παραπάνω!

@};-
H Aγάπη μου για εσάς έχει χρώμα Λευκό

Εικόνα
____________________________________________
Reiki Center - Ρεικι
Άβαταρ μέλους
Vasoula
Site Admin
Δημοσιεύσεις: 88511
Εγγραφή: 24 Απρ 2007 11:47 am
Τοποθεσία: Σείριος

Δημοσίευση από Vasoula »

Γιόγκα
Η τέχνη του ζην και ένας τρόπος ζωής


Ο σοφός Βάσια, ο πρώτος σχολιαστής των Γιόγκα Σούτρα του Πατάντζαλι, περιγράφοντας τις πολλαπλές όψεις της γιόγκα, διασαφηνίζει ότι η γιόγκα δεν είναι μόνο η τέχνη του ζην, αλλά και ένας τρόπος ζωής. Διευκρινίζει ότι με τη μελέτη της γιόγκα μπορούμε να μάθουμε να κυριαρχούμε στη διάνοιά μας, να σεβόμαστε τους δασκάλους μας και αυτούς που μας περιστοιχίζουν, να καλλιεργούμε τον καλό λόγο (που μας δίνει αγνή ψυχή και καθαρίζει το σώμα από τις ακαθαρσίες του), να καλλιεργούμε υγιές πνεύμα, να αναπτύσσουμε ένα εγώ απελευθερωμένο από κάθε εγωιστική συμπεριφορά, να αποκτούμε εκστατική νοητική κατάσταση και καρδιά ικανή να διαλογιστεί.

Όταν μελετάμε τα παραδοσιακά κείμενα, όπως τη Γιόγκα Σούτρα, τη Χάθα Γιόγκα Πραντίπικα, τη Γκερούντα Σαμχίτα, τη Γκόρακσα Παντάτι, τη Γιόγκα Ταράβαλι, τη Γιόγκα Κουράντα ή κάποιες Πουράνα όπως τη Σίβα Πουράνα, τη Γκαρούντα Πουράνα ή τις εργασίες πάνω στην Τάντρα, συναντάμε συστηματικά τα κάτωθι θέματα:

Τον σεβασμό προς τους δασκάλους

Τους ηθικούς κανόνες

Την ηθική αγωγή

Τις οδηγίες για την ανάπτυξη του χαρακτήρα του ανθρώπου, γι' αυτόν τον ίδιο και σε σχέση με τους άλλους

Τις οδηγίες για να έχουμε υγιές σώμα και γερό μυαλό

Τις οδηγίες για την καλλιέργεια πνεύματος στραμμένου προς το θείον

Τις οδηγίες για την ανάπτυξη καρδιάς ικανής να διαλογιστεί

Την οδό για την ένωση με τον Θεό ή με το Υπέρτατο Ον

Πρακτικές ασκήσεις, όπως άσανες, μούντρες και πραναγιάμα

Ενώ κάθε βιβλίο εξηγεί λεπτομερώς απλά κάποια από τα παραπάνω θέματα, όλα υπενθυμίζουν τη σημασία του συνόλου αυτών των θεμάτων.

Δυστυχώς, περιορίζοντας τη μελέτη μας σε ένα και μόνο βιβλίο, συναρπαζόμαστε από τα κύρια ή δευτερεύοντα κεφάλαια που αναπτύσσει και νομίζουμε ότι αυτά είναι τα μόνα μέσα και ο μόνος σκοπός της γιόγκα.


@};-

Ηθικοί κανόνες & αρετές
Ποια είναι τα οχτώ στάδια της γιόγκα;

Τα οχτώ στάδια της γιόγκα συστηματοποίησε ο Patanjali, πριν από περίπου 2.000 χρόνια, και περιλαμβάνονται στο έργο ζωής Yoga Sutra. Τα στάδια αυτά προτείνουν μια συστηματική άσκηση των τεχνικών της γιόγκα, προκειμένου να μας βοηθήσουν να αποκτήσουμε αρχικά, πνευματική διάκριση, και κάποια στιγμή να φτάσουμε να ελέγχουμε το νου. Λειτουργούν ως ηθικοί κανόνες, μας κατευθύνουν στην αρετή και στην υγεία του σώματος και μας υπενθυμίζουν την πνευματική πλευρά της φύσης μας.

Yamas

Το πρώτο στάδιο είναι το yama και μας δείχνει τι θα πρέπει να αποφεύγουμε. Είναι πέντε ηθικοί κανόνες με παγκόσμια απήχηση και εφαρμογή στην καθημερινή μας ζωή.

Ahimsa - αποφεύγω να βλάπτω
Satya - είμαι ειλικρινής
Asteya - δεν κλέβω
Brahmacharya - δεν υπερβάλω στο σεξ
Aparigraha - δεν έχω πλεονεξία



Niyamas

Το δεύτερο στάδιο ασχολείται με την πειθαρχία και την πνευματική καλλιέργεια. Οι πέντε αρετές που καλούμαστε να καλλιεργήσουμε είναι:

Saucha - αγνότητα
Samtosha - ικανοποίηση
Tapas - αφοσίωση
Svadhyaya - μελέτη του εαυτού
Ishvara pranidhana - αφιέρωση στον ανώτερο εαυτό


Asanas

Το τρίτο στάδιο είναι οι asanas, οι πόζες που προωθούν τη σωματική υγεία και αντοχή. Οι γιόγκι γνωρίζουν πολύ καλά ότι ένα αδύναμο και κουρασμένο σώμα μπορεί να γίνει τροχοπέδη στην πνευματική ανάπτυξη. Γι' αυτό φροντίζουν το σώμα ως ναό της ψυχής. Οι άσανας, επίσης, αναπτύσσουν την πειθαρχία και την συγκέντρωση, απαραίτητα εργαλεία για τον διαλογισμό.

Pranayama

Το τέταρτο στάδιο είναι η pranayama, η διαδικασία με την οποία μπορούμε να αυξήσουμε τα αποθέματα της ζωτικής μας ενέργειας. Οι τεχνικές αναπνοής έχουν δημιουργηθεί προκειμένου να καταλάβουμε καλύτερα τη σύνδεση της αναπνοής με το μυαλό και τα συναισθήματα. Οι γιόγκι, μάλιστα, πιστεύουν ότι όχι μόνο μπορεί η αναπνοή να αναζωογονήσει το σώμα, αλλά και να επιμηκύνει και την ίδια τη ζωή.

Τα πρώτα αυτά στάδια αποτελούν έναν καλό οδηγό για να αποκτήσουμε επίγνωση του σώματος και της προσωπικότητάς μας. Το αντικείμενο ενασχόλησης μας γίνεται πιο εύκολα αντιληπτό και μας προετοιμάζει για τα επόμενα τέσσερα στάδια, που πραγματεύονται περισσότερο ανεπαίσθητες και λεπτές μεθόδους άσκησης του μυαλού.

Pratyahara

Το πέμπτο στάδιο είναι το Pratyahara και αφορά την υπερβατικότητα των αισθήσεων. Όταν αποτραβιόμαστε συνειδητά απ' τις αισθήσεις του υλικού κόσμου προκειμένου να ηρεμήσουμε το μυαλό μας. Η άσκηση του Pratyahara μας δίνει την ευκαιρία, όταν όλος ο κόσμος τρέχει, εμείς να κάνουμε ένα βήμα πίσω και να παρατηρήσουμε τον εαυτό μας. Είναι ένας καλός τρόπος για να ανακαλύψουμε τις πραγματικές μας ανάγκες και επιθυμίες.

Dharana

Όταν γίνει το βήμα και αποτραβηχτούμε από τις αποσπάσεις του εξωτερικού κόσμου, ερχόμαστε να αντιμετωπίσουμε τις αποσπάσεις του νου. Dharana σημαίνει συγκέντρωση σε ένα πράγμα, είτε είναι η επανάληψη ενός ήχου, είτε είναι μια εικόνα, είτε ένα ενεργειακό σημείο του σώματος. Εννοείται, ότι μεγάλα διαστήματα συγκέντρωσης, οδηγούν με φυσικό τρόπο στον διαλογισμό.

Dhyana

Το έβδομο στάδιο είναι η αδιατάρακτη και απρόσκοπτη ροή της συγκέντρωσης. Ο διαλογισμός μας βοηθάει να παραμένουμε σε συγκέντρωση, χωρίς διακοπές για περισσότερη ώρα, αλλά, κυρίως, μας μαθαίνει να είμαστε συνειδητοί χωρίς να επικεντρώνουμε την προσοχή μας σε ένα συγκεκριμένο σημείο. Χρειάζεται αρκετή υπομονή και προσπάθεια για να το πετύχουμε, αλλά έτσι κι αλλιώς η γιόγκα αφορά τη διαδικασία, από την οποία σε όποιο στάδιο κι αν φτάσουμε, μόνο όφελος θα έχουμε.

Samadhi

Ο διαλογισμός μας οδηγεί στο όγδοο και τελευταίο στάδιο της γιόγκα, που είναι το Samadhi. Αυτό σημαίνει ότι αντιλαμβανόμαστε την ένωσή μας με όλα τα ζώντα όντα και κυρίως την ένωσή μας με το Θείο. Αυτό που περιέγραψε ο Patanjali ως την ολοκλήρωση αυτού του μονοπατιού είναι αυτό που, κατά βάθος, όλοι επιθυμούμε: γαλήνη. Μεγάλη αξία έχει το γεγονός ότι αυτό που ονομάζεται Samadhi ή αλλιώς Φώτιση δεν μπορεί να γίνει αντιληπτό με κανένα άλλο τρόπο, παρά μόνο μέσα από την προσωπική εμπειρία του καθενός.


Πηγή: http://www.yogaonline.gr
H Aγάπη μου για εσάς έχει χρώμα Λευκό

Εικόνα
____________________________________________
Reiki Center - Ρεικι
Λεών

Δημοσίευση από Λεών »

Πάνε αν θες για δοκιμή σε κάποιο απο αυτά τα γυμναστήρια στην αρχή θα είναι όλα σούπερ μετά θα δείς πως υπάρχουν και ανώτεροι των δασκάλων που θα ζητάνε λεφτά *για εξοπλισμό του γυμναστηρίου*
θα είναι η αρχή.....χώρια αυτά που θα δίνεις για τα μαθήματα σου.

Πάντα όσα έχεις ευχαρίστηση χεχεχε.
Άβαταρ μέλους
ARTYADIS
Δημοσιεύσεις: 14369
Εγγραφή: 24 Μαρ 2009 12:36 pm
Τοποθεσία: Universe

Δημοσίευση από ARTYADIS »

Αυτά όμως που λες δεν έχουν σχέση με την πραγματική σημασία και αξία της Γιόγκα!

Κερδοσκόποι υπάρχουν παντού, μην τα συγχέουμε!
Όταν δεν υφίστανται κενά που χρειάζεται να συμπληρωθούν, τότε το να υπάρχεις απλώς σ' αυτόν τον κόσμο μέσα στο σώμα σου, είναι η υψηλότερη κατάκτηση!
________________
Πολέμα και Οραματίσου!
Λεών

Δημοσίευση από Λεών »

Δεν μιλάω μόνο για την κερδοσκοπία,είναι και αυτό.
Άβαταρ μέλους
Ellaki
Δημοσιεύσεις: 27316
Εγγραφή: 30 Ιούλ 2007 11:02 am
Τοποθεσία: Αγάπη

Δημοσίευση από Ellaki »

Λέων δεν μπορούμε να αποφύγουμε καμιά από τις δυο όψεις, το θέμα είναι ποιά επιλέγουμε :x
Ας ξεκινήσουμε να αγαπάμε, κι ας μην ξέρουμε ακόμα καλά τον τρόπο... :romance-heartbeating:
Άβαταρ μέλους
Sofoula
Δημοσιεύσεις: 8248
Εγγραφή: 09 Φεβ 2010 12:08 pm
Τοποθεσία: Quinto sol

Δημοσίευση από Sofoula »

Πιστεύω ότι είναι υπέροχη εμπειρία ο διαλογισμός μετά από μία ολοκληρωμένη συνεδρία (ή διδασκαλία, όπως προτιμάτε) Γιόγκα. Αν κάποιος μπορεί και θέλει να αφιερώσει περισσότερο χρόνο και ενέργεια σε αυτό, από ένα απλό πρόγραμμα γυμναστηρίου, νομίζω ότι τα αποτελέσματα θα είναι απολύτως ικανοποιητικά.

Παρότι ακόμα το βλέπω περισσότερο ως μέσω γυμναστικής και εξάσκησης (πειθαρχίας σώματος και μυαλού ταυτόχρονα) ελπίζω στο μέλλον να ασχοληθώ πιο αναλυτικά με την φιλοσοφία και την διδασκαλία της Γιόγκα. Πραγματικά μου αρέσει πάρα πολύ και το βρίσκω πολύ ενδιαφέρον... :x
I have loved the stars too fondly to be fearful of the night...

Εικόνα
Άβαταρ μέλους
ΙΩΑΝΝΑ
Δημοσιεύσεις: 15907
Εγγραφή: 25 Οκτ 2009 7:29 pm
Τοποθεσία: θεσσαλονικη

Δημοσίευση από ΙΩΑΝΝΑ »

Elisavet έγραψε:Λέων δεν μπορούμε να αποφύγουμε καμιά από τις δυο όψεις, το θέμα είναι ποιά επιλέγουμε :x
:thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: @};-
Το ΦΩΣ η ΑΓΑΠΗ και η ΔΥΝΑΜΗ αποκαθησούν το σχέδιο πάνω στη γή

Πολέμα και Οραματίσου !!!
Άβαταρ μέλους
ARTYADIS
Δημοσιεύσεις: 14369
Εγγραφή: 24 Μαρ 2009 12:36 pm
Τοποθεσία: Universe

Δημοσίευση από ARTYADIS »

Παρότι ακόμα το βλέπω περισσότερο ως μέσω γυμναστικής και εξάσκησης (πειθαρχίας σώματος και μυαλού ταυτόχρονα) ελπίζω στο μέλλον να ασχοληθώ πιο αναλυτικά με την φιλοσοφία και την διδασκαλία της Γιόγκα
Λανθασμένα ο περισσότερος κόσμος θεωρεί ότι η Γιόγκα είναι απλά ένα μέσο εξάσκησης του σώματος ή και του νου ταυτόχρονα.

Η Γιόγκα δεν είναι θρησκεία, δεν είναι φιλοσοφία, είναι πολιτισμός Ψυχής!
Όταν δεν υφίστανται κενά που χρειάζεται να συμπληρωθούν, τότε το να υπάρχεις απλώς σ' αυτόν τον κόσμο μέσα στο σώμα σου, είναι η υψηλότερη κατάκτηση!
________________
Πολέμα και Οραματίσου!
Άβαταρ μέλους
ARTYADIS
Δημοσιεύσεις: 14369
Εγγραφή: 24 Μαρ 2009 12:36 pm
Τοποθεσία: Universe

Δημοσίευση από ARTYADIS »

είναι η γεφύρωση του Πνεύματος με την ΄Υλη
@};-
Όταν δεν υφίστανται κενά που χρειάζεται να συμπληρωθούν, τότε το να υπάρχεις απλώς σ' αυτόν τον κόσμο μέσα στο σώμα σου, είναι η υψηλότερη κατάκτηση!
________________
Πολέμα και Οραματίσου!
Άβαταρ μέλους
ΙΩΑΝΝΑ
Δημοσιεύσεις: 15907
Εγγραφή: 25 Οκτ 2009 7:29 pm
Τοποθεσία: θεσσαλονικη

Δημοσίευση από ΙΩΑΝΝΑ »

@};- @};- @};-
Το ΦΩΣ η ΑΓΑΠΗ και η ΔΥΝΑΜΗ αποκαθησούν το σχέδιο πάνω στη γή

Πολέμα και Οραματίσου !!!
Άβαταρ μέλους
Vasoula
Site Admin
Δημοσιεύσεις: 88511
Εγγραφή: 24 Απρ 2007 11:47 am
Τοποθεσία: Σείριος

Δημοσίευση από Vasoula »

Η διαφορά της Γιόγκα σαν πνευματικός Δρόμος, σε σχέση με άλλους είναι ότι χρειάζεται να πειθαρχείς στον δάσκαλό σου.

Ενώ σε άλλα πνευματικά "συστήματα" η αυτοπειθαρχία είναι το μέσον που σε αναπτύσσει προς την εγκράτεια, στην Γιόγκα υπάρχει πάντα ο δάσκαλος που μέσω των ασκήσεων, διαλογισμών και διδασκαλιών σε οδηγεί μέσω της πειθαρχημένης ζωής στην πνευματική ολοκλήρωση... Υπάρχουν κανόνες στους οποίους οφείλεις να υπακούσεις, κατά την διάρκεια της μαθητείας σου.

Αυτό ταιριάζει ή δεν ταιριάζει στην ψυχολογία των ανθρώπων.
΄Ενας γήινος δάσκαλος έχει προσωπικότητα και εμείς στην Δύση μάθαμε να επικεντρωνόμαστε σε αυτά που θεωρούμε "ελαττώματα", περιμένοντας ο δάσκαλος μας να είναι έτσι όπως τον ονειρευόμαστε...Οτιδήποτε μας λέει που εναντιώνεται στην άποψη που έχουμε για τον εαυτό μας, υπόκειται στην κριτική και τότε αρχίζει η μάχη που απορρέει από τον κλονισμό στην εμπιστοσύνη της σχέσης.

΄Ολοι νοιώθουμε τον Ιησού σαν τον μεγαλύτερο δάσκαλο, αλλά λίγοι γνωρίζουν ότι ήταν αρκετά αυστηρός με τους μαθητές του.

Συνήθως μπλέκουμε την Αγάπη με τα συναισθήματα και οτιδήποτε λέγεται από κάποιον δάσκαλο που έχει σχέση με την πρόοδο του μαθητή, εκλαμβάνεται σαν έλλειψη αγάπης!

Γι' αυτό η φιλοσοφία και ο δρόμος της Γιόγκα στην Δυση δεν έχει πάρα πολλούς υποστηρικτές, μια και ο μαθητής χρειάζεται να έχει ταπεινότητα...κάτι που λείπει από τον περισσότερο δυτικό κόσμο!

:x :x :x
H Aγάπη μου για εσάς έχει χρώμα Λευκό

Εικόνα
____________________________________________
Reiki Center - Ρεικι

Επιστροφή στο “ΕΣΩΤΕΡΙΣΜΟΣ - ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑ”