ποιός είναι εκείνος Ναταλάκι, που θα σου πει ότι ο δικός του δρόμος είναι ο μόνος αληθινός?
΄Οποιος στο πει, να ξέρεις οτι ούτε εκείνος τον έχει βρει.
Αυτό που βίωσα εγώ, είναι δικό μου! Ο δρόμος, επίσης δικός μου!
Ο καθένας μας έχει άλλα σχέδια για την πνευματική του ανέλιξη, που περνάνε από διαφορετικούς δρόμους. Μην ξεχνάς ότι ο θεός για τους ανθρώπους, ξεκινά από εκεί που τελειώνει το συνειδητό τους μέρος, που περιλαμβάνει αυτό που γνωρίζουν. Το άγνωστο, χρειάζεται υπέρβαση για να προσεγγισθεί. Και ο καθένας μας κάνει αυτήν την υπέρβαση με δική του ευθύνη για όσα ανακαλύψει
Εσένα η εμπειρία στο μοναστήρι ήταν καταλυτική για να σε ωθήσει στην εσωτερική σου αλήθεια, εγώ μόνο που το ακούω, ότι θα μπορούσα ποτέ να περάσω από εκεί, ανατριχιάζω... ΄Οχι πως δεν προσπάθησα, βέβαια, να "εκμαιεύσω" την αλήθεια από κει, αλλά δεν μου απάντησε κανείς, σε κανένα μου ερώτημα...Και που να πάρει, είχα πολλά...
΄Οπως και να εξελίσσεται ο δρόμος μας, όπως και να βιώνουμε την αλήθεια, το σημαντικό είναι να μπορούμε να βιώνουμε την φυσική μας ζωή με όλες τις πνευματικές μας ποιότητες.
Ανεξάρτητα από τον δρόμο μας και το πόσο δύσκολος είναι, η αλήθεια είναι μόνο μία!!
Να θυμηθείς...από που προέρχεσαι και που κατευθύνεσαι...
Μέσα από την ζωή σου να αυτοπραγματώνεσαι και να βιώνεις το απεριόριστο του θεού και όχι το περιορισμένο μέρος του που εκδηλώνεται εδώ.
Τώρα, αν τον Ιησού τον βλέπεις με μορφή ή τον βιώνεις μέσα σου, αυτό είναι μια λεπτομέρεια, που στην πορεία θα εξομαλυνθεί μέσα από την αλήθεια, αν αυτός είναι ο σκοπός σου.
Ο Ιησούς δεν είναι πνευματικό σύμβολο στην ουσία, παρ' όλο που ο νους μας δεν μπορεί να κατανοήσει άλλες μορφές ζωής στις πνευματικές σφαίρες και δημιουργεί συμβολισμούς.
΄Ετσι και οι άγγελοι απέκτησαν φτερά, και οι άγιοι φωτοστέφανο!
Ο Ιησούς σαν πνευματικό ον, βιώνεται μέσα μας από τον Λόγο του.
Αυτή η διδασκαλία της αγάπης, έχει τοσο παρεξηγηθεί από τον νου των απλών ανθρώπων, που είναι αδύνατον να ξεπεράσει τα θρησκευτικά πρότυπα και να ελευθερώσει την δυναμική της.
΄Ετσι αντί να γίνει ελευθερία και αγάπη μέσα μας, έγινε δέσμευση και φόβος για την ζωή που έπρεπε να είχαμε, μα δεν έχουμε...
Ο καθένας "διαλαλεί" τον δρόμο του, σαν τον μόνο δρόμο της αλήθειας σήμερα, μα αν ρίξεις μια ματιά στην ζωή του, θα καταλάβεις ότι αυτή η αλήθεια δεν έχει βιωθεί εσωτερικά, παρά μένει στην σφαίρα του ιδεατού, και μοιάζει περισσότερο με φιλοσοφική αναζήτηση, παρά είναι πραγματική πνευματική ολοκλήρωση.
Πως θα βρούμε τον δρόμο της αλήθειας, αν η διδασκαλία της αγάπης δεν βρει χώρο μέσα μας, ώστε να αναπτυχθεί ο Εαυτός μας μαζί της?
Δεν φτάνει μόνο να αγαπάμε τους άλλους, δυστυχώς! Γιατί δεν μπορούμε να αγαπάμε κανέναν τελικά, αν ο φόβος είναι ο κυρίαρχος του παιχνιδιού της ζωής μας. Αν οι αδυναμίες μας, μας βάζουν στο περιθώριο της ζωής, πως θα μπορέσουμε να προσφέρουμε το φως της αγάπης, σε κάποιον, μέσα από την αδύναμη θεώρηση του «περιθωριακού»?
Συνέχισε, λοιπόν, Ναταλί μου, με τα μικρά σου βήματα, που σταθεροποιούν την πίστη και την αφοσίωση στον Εαυτό σου, γνωρίζοντάς τον!
Γνωρίζοντας τον Εαυτό σου, θα γνωρίζεις όλους τους ανθρώπους, και γνωρίζοντας όλους τους ανθρώπους, θα φτάσεις και στην Πηγή τους!
Και αν αυτά που λέγω εγώ, ή κάποιος άλλος, σε εξυπηρετούν στον δρόμο της αναζήτησής σου, θα βρεις και τον τρόπο να τεκμηριώσεις την αλήθεια τους.
Αλίμονο, αν λαμβάναμε σαν δεδομένη αλήθεια ότι λέγεται, χωρίς να μπορούμε να διακρίνουμε την δυνατότητα που μας δίνει να αναπτυχθούμε
Η ανάπτυξη μας περνά μέσα από την εσωτερική αρμονία και την πληρότητα. Τα κενά είναι τόσο εμφανή στην ζωή μας, που κανείς δεν μπορεί να μας ξεγελάσει πια, αν παρατηρούμε εσωτερικά τον Εαυτό μας σε σχέση με τους υποτιθέμενους δασκάλους μας!
Η αλήθεια εφαρμόζεται πρώτα, από εμάς τους ίδιους, πρακτικά, προτού βγούμε προς τα έξω για να την «κοινοποιήσουμε»