Επειδή παρατήρησα ένα ενδιαφέρον για παγωτό...
Παγωτό με Μέλι και Γάλα
Χρησιμοποίησα ελληνικό ανθόμελο αλλά και ένα μέλι από άνθη πορτοκαλιάς θα είναι πολύ ωραίο. Φροντίστε το μέλι που θα χρησιμοποιήσετε να έχει γεύση που να σας αρέσει και να είναι καλής ποιότητας καθώς θα παίξει ρόλο στην υφή του παγωτού.
Α και κάτι άλλο, ίσως κάποιοι από εσάς (πιθανότατα εσείς που απεχθάνεστε το γάλα) φοβηθείτε ότι το παγωτό έχει άρωμα και γεύση... γαλατίλας. Σας διαβεβαιώνω πως όχι.
Γίνονται περίπου 900 γρ. παγωτό
Υλικά
300 ml φρέσκο πλήρες γάλα
6 κρόκοι αβγών μεσαίου μεγέθους
110 γρ. ψιλή ζάχαρη
300 ml κρέμα γάλακτος, πλήρης (35% λιπαρά)
3 κουταλιές σούπας λεπτόρρευστο μέλι (χρησιμοποίησα ανθόμελο)
1 κουταλάκι γλυκού καθαρό εκχύλισμα βανίλιας
Ειδικά εργαλεία: ηλεκτρικό μίξερ χειρός, σύρμα, παγωτομηχανή (προαιρετική αλλά προτιμητέα)
Προετοιμασία
Σε μια κατσαρόλα μεσαίου μεγέθους με βαρύ πάτο, προσθέστε το γάλα και ζεστάνετε μέχρι μόλις ν’ αρχίσει να σιγοβράζει (μην αφήσετε να πάρει βράση). Αφαιρέστε την κατσαρόλα απ’ τη φωτιά κι αφήστε στην άκρη για 10 λεπτά.
Σ’ ένα μπωλ μεσαίου μεγέθους, προσθέστε τους κρόκους αβγών και τη ζάχαρη και χτυπήστε σε μεσαία ταχύτητα μ’ ένα ηλεκτρικό μίξερ χειρός μέχρι να έχετε ένα πηχτό και κρεμώδες μείγμα.
Αφήστε το ηλεκτρικό μίξερ χειρός και πιάστε το σύρμα. Ενώ χτυπάτε το μείγμα με το σύρμα, ρίξτε λίγο-λίγο το χλιαρό γάλα. Αδειάστε το μείγμα στην κατσαρόλα και ζεστάνετε σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς με μια πυρίμαχη σπάτουλα μέχρι το μείγμα να πήξει τόσο ώστε να καλύπτει το πίσω μέρος της σπάτουλας και να στέκεται χωρίς να χύνεται, δηλάδη να γίνει κρέμα custard. Μην αφήσετε το μείγμα να βράσει γιατί θα κόψει και αντί για κρέμα θα έχετε ομελέτα.
Αδειάστε την custard σ’ ένα μπωλ, προσθέστε το μέλι και αναμείξτε με την σπάτουλα. Καλύψτε το μπωλ με πλαστική μεμβράνη και τοποθετήστε το στο ψυγείο μέχρι να κρυώσει η custard. Θα πάρει 1 ώρα περίπου.
Εντωμεταξύ, προσθέστε την κρέμα γάλακτος σ’ ένα μεγάλο μπωλ και χυπήστε με το ηλεκτρικό μίξερ χειρός μέχρι να έχετε μια απαλή σαντιγύ.
Διπλώστε την σαντιγύ μέσα στην κρύα πια custard, προσθέτοντας και την βανίλια, και αδειάστε το μείγμα στην παγωτομηχανή σας. Συνεχίστε, ακολουθώντας τις οδηγίες του κατασκευαστή.
Μόλις το παγωτό είναι έτοιμο, αδειάστε το σε ένα δοχείο κατάλληλο για κατάψυξη και αφήστε το εκεί για τουλάχιστον 2 ώρες πριν το σερβίρετε.
Εναλλακτικά, αν δεν έχετε παγωτομηχανή, αδειάστε το κρύο μείγμα παγωτού μέσα σε ένα δοχείο κατάλληλο για κατάψυξη. Βάλτε το στην κατάψυξη κι έπειτα από 40 λεπτά βγάλτε το και χτυπήστε το δυνατά με ένα σύρμα ή μια σπάτουλα (μπορείτε να το χτυπήσετε και στο μπλέντερ ή ακόμα και με ραβδομπλέντερ).
Συνεχίστε να το χτυπάτε ανά μισή ώρα μέχρι να είναι πλέον πολύ πηχτό και παγωμένο για να χτυπηθεί. Αυτή η διαδικασία θα πάρει 2 με 3 ώρες.
Το παγωτό διατηρείται στην κατάψυξη για μια εβδομάδα.
Καλή επιτυχία!!
Πηγή :
http://greekmylittleexpatkitchen.blogspot.gr/" onclick="window.open(this.href);return false;