Εγώ ήμουν αρκετά ευτυχής, που από μικρός ήμουν ξεροκέφαλος.
Τότε δίναμε δύο φορές πανελλήνιες (2α και 3η Λυκείου). Στην αρχή της 2ας, με γράψανε φροντιστήριο. "Άντεξα" κάνα δίμηνο. Δεν άντεχα πια τις εξαντλητικές απαιτήσεις τους για ένα κάρο ασκήσεις και διάβασμα, καθώς τα θεωρούσα όλα περιττά. Έτσι, ένα απόγευμα μετά το μάθημα, πάω στον διευθυντή του φροντιστηρίου, και του ανακοινώνω ότι σταματάω. Κάγκελο ο διευθυντής, μου είπε ότι πρέπει να το κουβεντιάσουμε με τους γονείς μου. Του απαντάω ότι το φροντιστήριο αφορά την δική μου εκπαίδευση, και ως εκ τούτου εγώ είμαι ο μοναδικός υπεύθυνος, και αποφασίζω να σταματήσω.
Ποτέ μου δεν διάβαζα. Προτιμούσα να χαζολογώ, να ακούω μουσική, να συνθέτω μουσική... Λίγο πριν τις πανελλήνιες, και τις δύο χρονιές, απλά έμπαινα στο site του υπουργείου, κατέβαζα την λίστα με την ύλη των μαθημάτων, τα διάβαζα και περνούσα. Και μην φανταστείτε και πολύ διάβασμα... Άντε κάνα 3ωρο την μέρα, ξάπλα στο κρεββάτι, πιο πολύ βαριώμουν. Ούτως ή άλλως, η σχολή μου είχε βάση γύρω στο 12-13, με δύο ειδικά μαθήματα που έδιναν επιπλέον μόρια, που ήξερα ότι πάω για ψυλούς βαθμούς. Τελικά έβγαλα 16 χιλιάδες μόρια, και πέρασα με καλή θέση. Οι γονείς μου πια είχαν απηυδήσει με την περίπτωσή μου.
Και παρ'όλο που σε όλη μου την ζωή κατάφερνα ό,τι ήθελα, αυτοί ποτέ δεν έχαναν ευκαιρία να μου πουν πόσο πολύ "με φοβούνται" για την εξέλιξή μου, για το πόσο ικανός είμαι, κλπ. Αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία...
Τελικά το πανεπιστήμιο το παράτησα. Όχι πως είχα ποτέ σκοπό να το τελειώσω, άλλωστε εντελώς συνειδητά μπήκα, απλά για να μπω κάπου στην Αθήνα, και επί τη ευκαιρία, να είναι και ενδιαφέρον. (ούτως ή άλλως, η μουσικολογία είναι εντελώς άχρηστος κλάδος, αλλά αυτό είναι άλλη συζήτηση)
Τα τελευταία δύο χρόνια έκανα ιδιαίτερα θεωρητικά μουσικής (για τα ειδικά αυτά μαθήματα) σε έναν πιτσιρικά. Δίνει πανελλήνιες τώρα. Το τι καταπίεση βλέπω να πέφτει, δεν λέγεται. Έχω σιχαθεί τους γονείς του, και ειδικά την μάνα του. Από την πρώτη στιγμή του είχα πει πως το εγχείρημα είναι πολύ δύσκολο (από το μηδέν να φτάσουμε στο επίπεδο πανελληνίων σε ενάμισι χρόνο), και θα στηριχθεί αποκλειστικά και μόνο στην δική του θέληση. Είναι λυπητερό να βλέπεις έναν νέο πάνω στο άνθος της ηλικίας, που λένε, με όλο τον ενθουσιασμό και την λαχτάρα για ζωή, να μαραζώνει σε ένα γραφείο όλη μέρα...