Ο έρωτας στη ζωή μας

Συντονιστής: Emmaki

Άβαταρ μέλους
Evoula
Site Admin

Δημοσίευση από Evoula »

Μικροί σε σχέση με τι; Με το σύμπαν; Με το Θεό;
Μου ακούγεται σαν να είμαστε κατώτεροι...
Moυ αρέσει η τροπή που έχει πάρει η συζήτηση :-D

Έτσι δεν νοιώθει η πλειοψηφία των ανθρώπων Μιχάλη; Έχει δημιουργήσει έναν Θεό-Κριτή ή έναν Θεό-Τιμωρό, τον έχει εγκαταστήσει κάπου έξω από αυτόν, ως γενικό επόπτη και παρατηρητή κι επειδή ακριβώς νοιώθει μικρός κι ασήμαντος, πεταμένος σε μια άκρη του σύμπαντος, έχει προσδώσει στον Θεό τα πιο μεγαλειώδη μα και τα πιο μικρά χαρακτηριστικά.
Και για να ξορκίσει τους φόβους του, σηκώνει λίγο το κεφάλι και προσπαθεί να πετάξει, προσπαθεί να ερμηνεύσει τον κόσμο μέσα από ιδεολογήματα, φιλοσοφικές συζητήσεις, θεωρίες ή άσκοπες κουβέντες.
Και όσο νοιώθει μικρός και αδύναμος, θα συνεχίσει να διαφεντεύεται από το φόβο, αρνούμενος να δει το μεγαλείο της Δημιουργίας και να συνειδητοποιήσει πως είναι μέρος του.
Όσο είναι δεμένος στο άρμα του νου, που έτσι λειτουργεί, αυτή είναι η δουλειά του (να αναλύει, να κατατάσει, να εξηγεί) θα βρίσκεται φυλακισμένος μέσα στην χρονομηχανή που θα τον ταξιδεύει από το χθες στο αύριο, χωρίς ούτε μία στάση στο Τώρα.
"Ο Ειρηνικός πολεμιστής δεν πολεμάει το κακό αλλά αυξάνει μέσα του το καλό"

https://www.youtube.com/watch?v=SgbdTeIYV5Y"
Άβαταρ μέλους
Danielli
Site Admin

Δημοσίευση από Danielli »

Ευούλα... :-D αν είσουν άνδρας... θα σ ΄ερωτευόμουν!!!Εικόνα
Όμως και θα στο πω, γιατί είναι βιωμένο, μέσα στην ανοιχτή καρδιά, αλλάζουν όλα και όλοι...
Γιατί η ανοιχτή καρδιά ξέρει να συγχωρεί και να προχωράει
Και αυτό από μόνο του είναι Σκοπός!
Άβαταρ μέλους
Evoula
Site Admin

Δημοσίευση από Evoula »

=)) :)) =)) :)) =)) :)) =)) :))

Τιμή μου Ντάννυ... :)) Αλλά ψάξτο μήπως ελοχεύει κάτι πιο βαθύ, στο τόπικ του Έρωτος βρισκόμαστε εξάλλου.

Έχω την συνήθεια, από μικρή την είχα, να παρατηρώ τους ανθρώπους. Είτε ανήκουν στην κατηγορία των "θρησκευόμενων" είτε των "άθεων", είναι το ίδιο νόμισμα αντεστραμμένο, αφού και στις δυο περιπτώσεις, το κοινό χαρακτηριστικό είναι ο φόβος.
Φοβούνται τον Θεό και αρχίζουν τα αλισβερίσια, στην μία περίπτωση.
Φοβούνται τον Θεό και τον πολεμούν στην άλλη.

Και ο Έρωτας, είναι το μόνο συναίσθημα, που για μια στιγμή υπερβαίνει τον χρόνο και τον τόπο, είναι το μόνο συναίσθημα που μας συνδέει με την Πηγή μας και μας κάνει να νοιώθουμε θεοί.
Είναι η μόνη σύνδεση και ίσως ο μόνος τρόπος για να θυμηθούμε ποιοί είμαστε.
Στην ουσία όμως με τον Έρωτα ξορκίζουμε τον Θάνατο. Νοιώθουμε ζωντανοί, δυνατοί, ενεργοποιημένοι, ικανοί για τα πάντα, αγγίζουμε ή θυμόμαστε την Αθανασία.

Χθες μου ήρθαν στο μυαλό οι στίχοι του Μπρεχτ

"Τις τίγρεις τις πολέμησα
τους καρχαρίες τους ενίκησα
μα με φάγαν οι κοριοί..."

Όσο κι αν αναλωνόμαστε σε μεγάλες μάχες, όσο κι αν ορμάμε σαν άλλοι Δον Κιχώτες, γυρεύοντας νέες ιδέες στην ουσία ο εχθρός υπάρχει μέσα μας.
Βέβαια, δεν γνωρίζω αν αυτό εννοούσε ο ποιητής (για να επανέρθω λίγο στα σχόλια του Paolo περί μετάφρασης ) και πιθανόν αν σκεφτούμε την εποχή που γράφτηκε το ποίημα, να μην εννοούσε αυτό αλλά το μεγαλείο της Τέχνης, δεν είναι να υπερβαίνει την εποχή και να γίνεται πανανθρώπινη, φίλε Paolo;
Αν η Τέχνη δεν μπορεί να έχει πολλαπλές μεταφράσεις και να αγγίξει τις ψυχές, τότε δεν είναι Τεχνη.
Γιατί το όνειρο προσβάλλεται συνεχώς από τους εφιάλτες των άλλων...ενώ αντίθετα το όραμα είναι αδιάβλητο από οτιδήποτε μη αυθεντικό, πάντα για την δική μου συνειδητότητα!
Ένα άλλο αγαπημένο μου θέμα... :-D το οποίο νομίζω πως το έχουμε ξανασυζητήσει Βάσω.
Η δυναμική των λέξεων είναι απολύτως υποκειμενική, όπως πολύ σωστά λες.
Για μένα για παράδειγμα, ηχεί πολύ δυναμικά και αρμονικά το Όνειρο.
Έτσι κι αλλιώς και στις δύο περιπτώσεις υπάρχει η αντίρροπος δύναμη. Το ένα μπορεί να γίνει εφιάλτης, το άλλο ψευδαίσθηση.
Για μένα το Όνειρο, έχει δύναμη, πάθος, είναι δημιουργικό και πάλλεται όμορφα μέσα μου.
Συνηχεί με τα λόγια του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ
"I have a dream..."
Aλλά οι λέξεις δεν αλλάζουν την ουσία που μπορεί να είναι κοινή και για τις δυο μας. :-D
@};-

Άβαταρ μέλους
Danielli
Site Admin

Δημοσίευση από Danielli »

evi έγραψε:Τιμή μου Ντάννυ... :)) Αλλά ψάξτο μήπως ελοχεύει κάτι πιο βαθύ, στο τόπικ του Έρωτος βρισκόμαστε εξάλλου.
:)) :)) :))
Θα το ψάξω στο υπόσχομαι, μετα το ζητημα που πραγματευομαι τους τελευταιους μήνες, και αφού βεβαιωθώ ότι αυτο που με έλκει δεν είναι απλά :η επιβλητική κάπα σου, το διαπεραστικο σου βλέμμα , και η κάτασπρη γούνα σου!!!!Εικόνα
Όμως και θα στο πω, γιατί είναι βιωμένο, μέσα στην ανοιχτή καρδιά, αλλάζουν όλα και όλοι...
Γιατί η ανοιχτή καρδιά ξέρει να συγχωρεί και να προχωράει
Και αυτό από μόνο του είναι Σκοπός!
Άβαταρ μέλους
Vasoula
Site Admin

Δημοσίευση από Vasoula »

ω Εύη το όραμα ποτέ δεν μπορεί να είναι ψευδαίσθηση...
Ψευδαίσθηση μπορεί να είναι ο τρόπος που θέλεις να το υλοποιήσεις, αλλά ποτέ το ίδιο το όραμα...

Το όνειρο αντίθετα μπορεί να είναι ψευδαίσθηση γιατί είναι φαινόμενο που δημιουργείται στο συναίσθημα...

ταπεινη μου άποψη ε?

χωρίς ιδιαίτερη σημασία για το δικό σου όνειρο! >:d< >:d< >:d<
H Aγάπη μου για εσάς έχει χρώμα Λευκό

Εικόνα

Δημοσίευση από ARTYADIS »

Αει σιχτιρ!
:thumbsup:
Όταν δεν υφίστανται κενά που χρειάζεται να συμπληρωθούν, τότε το να υπάρχεις απλώς σ' αυτόν τον κόσμο μέσα στο σώμα σου, είναι η υψηλότερη κατάκτηση!
Site Admin

Δημοσίευση από Vasoula »

ARTYADIS έγραψε:
Αει σιχτιρ!
:thumbsup:

:-D :-D :-D

να λυτρωθούμε επιτέλους από αυτές τις μίζερες μορφές τέχνης, που βιάζονται να γίνουν σημαντικές!
Και αυτοί καλά κάνουν...Εμείς γιατί βιαζόμαστε να τους θαυμάσουμε, ακόμα απορρώ :-?
H Aγάπη μου για εσάς έχει χρώμα Λευκό

Εικόνα
Site Admin

Δημοσίευση από Evoula »

ε, καλά την απάντηση την ξέρεις!

ταπεινη μου άποψη ε?

χωρίς ιδιαίτερη σημασία για το δικό σου όνειρο!
Καμία άποψη δεν είναι ταπεινή, όταν προσφέρεται με αγάπη και σεβασμό :-D
Και δεν είναι όνειρο αλλά Όνειρο! :-D >:d<

Άβαταρ μέλους
ΙΩΑΝΝΑ

Δημοσίευση από ΙΩΑΝΝΑ »

Είναι σαν να κυνηγάς τον στόχο, χάνοντας την διαδρομή μέχρι να τον φτάσεις...Και όταν τον φτάνεις είσαι πάλι "κενός" από την εμπειρία του ταξιδιού σου...Και βάζεις έναν επόμενο και πάλι τρέχεις να τον φτάσεις...χάνοντας έτσι την σταθερότητά που χρειάζεσαι στην αυτοεκπλήρωση.

Με την ελπίδα δημιουργείς σκέψεις και σενάρια που θέλεις συγχρόνως να ελέγξεις. Απογοητεύεσαι αν τα σενάρια δεν έχουν την έκβαση που έχεις ονειρευτεί...Και υπάρχει η απόγνωση...Χαλάει η ψυχική σου διάθεση, γιατί απλά την έχεις συνδέσει μόνο με τον στόχο και έχεις χάσει το υπόλοιπο...

Μεταξύ του σώματος, της ψυχής και του πνεύματος υπάρχει ένας συνδετικός ιστός που λέγεται "κατάσταση Αγάπης"...
Αυτή η κατάσταση δεν ελπίζει, δεν απογοητεύεται, δεν προσπαθεί να ελέγξει ή να χειριστεί το οτιδήποτε, απλά υπάρχει χωρίς χρόνο εκπλήρωσης...
:x :x :x :x >:d< >:d< >:d< >:d<
Το ΦΩΣ η ΑΓΑΠΗ και η ΔΥΝΑΜΗ αποκαθησούν το σχέδιο πάνω στη γή

Πολέμα και Οραματίσου !!!
Άβαταρ μέλους
ARTYADIS

Στην ουσία όμως με τον Έρωτα ξορκίζουμε τον Θάνατο
Καλή μου Εύη, όπως λέει και ένα τραγούδι :
" Ο Έρωτας και ο Θάνατος τα ίδια σπαθιά βαστούνε.."
Όταν δεν υφίστανται κενά που χρειάζεται να συμπληρωθούν, τότε το να υπάρχεις απλώς σ' αυτόν τον κόσμο μέσα στο σώμα σου, είναι η υψηλότερη κατάκτηση!
Site Admin

Δημοσίευση από Evoula »

Η αλήθεια είναι Δήμητρα πως δεν το πολυκαταλαβαίνω αυτό.
Ο Έρωτας κι ο Θάνατος τα ίδια σπαθιά βαστούνε... :-?

Πώς έκατσε αυτός ο στίχος στην ψυχή σου; Τί σου λέει;

Άβαταρ μέλους
ΙΩΑΝΝΑ

Δημοσίευση από ΙΩΑΝΝΑ »

Εγώ πάλι Ευη αναρωτιέμαι τι σκεφτόταν ο στιχουργός όταν το έγραψε :-? :-? :-?
Το ΦΩΣ η ΑΓΑΠΗ και η ΔΥΝΑΜΗ αποκαθησούν το σχέδιο πάνω στη γή

Πολέμα και Οραματίσου !!!
Άβαταρ μέλους
Evoula
Site Admin

Δημοσίευση από Evoula »

Αυτό Ιωάννα, μάλλον δεν θα το μάθουμε, εκτός αν έχει γράψει κάτι περί αυτού ο ίδιος.
Γι' αυτό και ρώτησα την Δήμητρα, πώς η ίδια μετέφρασε στην ψυχή της τους στίχους.
Γιατί, ναι μεν καταλαβαίνω την ένοια του πολέμου, πως το ένα αντιμάχεται το άλλο αλλά δεν καταλαβαίνω τί σημαίνει ο στίχος "τα ίδια σπαθιά βαστούνε".

Γι' αυτό και ρωτώ την Δήμητρα, μήπως με βοηθήσει, αφού εκείνη το ανέφερε...

Άβαταρ μέλους
ARTYADIS

Με συγχωρείς Εύη μου τώρα είδα την ερώτηση σου.

Να σου πω την αλήθεια εγώ ποτέ δεν ένιωσα μια διαμάχη ανάμεσά τους!
Ίσα-ίσα όποτε άκουγα αυτόν τον στίχο, οραματιζόμουν τον 'Ερωτα και τον Θάνατο σαν δίδυμα αδέρφια που κρατούσαν το ίδιο σπαθί αλλά κοιτούσαν προς διαφορετικές κατευθύνσεις!

Αυτό που καταλαβαίνω εγώ είναι ότι ο πόνος ή το αίσθημα της απώλειας που μπορεί να νιώσει κάποιος με τον θάνατο δεν υστερεί σε τίποτα από τον πόνο που μπορεί να νιώσει κάποιος με τον έρωτα..
Γι' αυτό αυτοί οι δύο κρατούν το ίδιο σπαθί..
Site Admin

Δημοσίευση από Evoula »

Αυτό που καταλαβαίνω εγώ είναι ότι ο πόνος ή το αίσθημα της απώλειας που μπορεί να νιώσει κάποιος με τον θάνατο δεν υστερεί σε τίποτα από τον πόνο που μπορεί να νιώσει κάποιος με τον έρωτα..
Γι' αυτό αυτοί οι δύο κρατούν το ίδιο σπαθί..

Γιατί όμως βιώνουμε το αίσθημα της απώλειας;
Τί εντέλει χάνουμε;

Επιστροφή στο “ΣΧΕΣΕΙΣ”