και δεν πιστεύω ότι θα βρεθεί ανά τους αιώνες, όσο εμείς έχουμε ανάγκη αυτόν που θα βρει τις λύσεις, σε προβλήματα που μόνοι μας διαιωνίζουμε...
Κατ' αρχήν στέκομαι εδώ. Αυτό είναι και το βασικό πρόβλημα και το συναντώ τόσο συχνά αλλά και σε τόσο σχιζοφρενικές καταστάσεις, που δεν ξέρω αν πρέπει να το ρίξω στην πλάκα ή να ξεκινήσω τα χάπια.
Τα υπόλοιπα περί προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ... Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πρόγραμμα, το πρόβλημα είναι αλλού και είναι σοβαρό. Η επίγνωση της διεθνούς σκηνής και της δύναμης του "εχθρού", που δεν θα του επιτρέψουν ούτε ημέρα να σταθεί, γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μία βασική αδυναμία. Δεν έχει μαζί του τον κόσμο δυναμικά, όπως για παράδειγμα τον είχε ο Τσάβεζ και όταν του την έστησαν και τον έριξαν, κινητοποιήθηκε όλη η χώρα και ήταν ο ίδιος ο κόσμος που τον απελευθέρωσε.
Ακούω πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μετατεθεί από αυτά που πρέσβευε πριν δυο χρόνια. Εσύ ειδικά θυμάσαι πως αυτό που λέγαμε τότε, είναι πως αυτά μπορούν να συμβούν μόνο την δεδομένη στιγμή. Πέρασαν δυο χρόνια, έχουν υπογραφεί απίστευτα πράγματα, έχουν γίνει συμφωνίες ανίερες από τότε. Συμφωνίες που θα δεσμεύουν και τα δισέγγονά μας. Ποιός πιστεύει πως ο λύκος που έχει στα χέρια του το κόκκαλο, θα το αφήσει να του φύγει, χωρίς να παλέψει γι' αυτό;
Κι ακριβώς επειδή έχουν επίγνωση, ξέρουν πως πρέπει να γίνει κάτι σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Μία στόχευση και ένας αγώνας που δίνεται είναι να δημιουργηθεί ένα ενιαίο μέτωπο από τις χώρες του Νότου. Σε κάθε περίπτωση, εμένα δεν με ενδιαφέρει το οικονομικό και ούτε περιμένω αυτή την στιγμή, σε έναν καμμένο τόπο, να λυθούν όλα διά μαγείας. Θέλω όμως μία κυβέρνηση που θα σταματήσει αυτή η γενοκτονία που συμβαίνει αυτή την στιγμή στην χώρα μου. Θέλω μία κυβέρνηση, που θα βάζει σε πρώτη μοίρα τους ανθρώπους και όχι τους αριθμούς. Θέλω μία κυβέρνηση που θα ενώνει και δεν θα διαχωρίζει με διαγγέλματα μίσους. Θέλω μία κυβέρνηση που θα σκύβει και θα προστατεύει τους αδύναμους και δεν θα αναρωτιέται γιατί οι γέροντες δεν πεθαίνουν όπως ο κατάπτυστος Λοβέρδος. Θέλω μία κυβέρνηση που θα σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα, που δεν θα στιλιτεύει, δεν θα βασανίζει, δεν θα δολοφονεί, δεν θα διαπομπεύει ανθρώπους. Θέλω μία κυβέρνηση που θα αποδώσει την χώρα στους πολίτες της, που θα σέβεται το περιβάλλον, που δεν θα φακελώνει τα παιδιά και δεν θα κλείνει σχολεία και νοσοκομεία επειδή "δεν αποδίδουν". Θέλω μία κυβέρνηση που θα αποκαταστήσει την δικαιοσύνη και θα υπηρετεί τους θεσμούς και δεν θα είναι οι θεσμοί δεκανίκια και συνένοχοί της.
Όταν βρισκόμουν στην Ιταλία, έπιασα την συζήτηση με έναν Ιταλό. Μόλις έμαθε πως ήμουν ελληνίδα το πρώτο πράγμα που με ρώτησε ήταν "Τί συμβαίνει με την δημοκρατία στην Ελλάδα;"
Θα ήθελα την επόμενη φορά που θα τον συναντήσω, να του πω, πως η δημοκρατία αποκαταστάθηκε.
Πως η Ελλάδα αναπνέει ξανά.
Πως ξαναβρήκαμε την ανθρωπιά μας, τα οράματά μας, την αλληλεγγύη μας, τον αυτοσεβασμό μας.
Πως πάθαμε και μάθαμε.