Είναι η άμυνά μας να ξεχνάμε.
Δεν θέλουμε άμυνες πια στην Ζωή μας ετούτη...
Το μόνο που χρειάζεται να θυμηθούμε είναι η Αγάπη!
κι ας περνάνε οι μνήμες της πάνω από ότι θέλουμε να ξεχάσουμε!

Είναι η άμυνά μας να ξεχνάμε.
Σοφάκι πράγματι είναι απίστευτο κι όμως τόσο αληθινό!!Και είναι απίστευτο σε τι λεπτομέρειες της ζωής μας μπορούν να μας επηρεάσουν αυτά τα "παιδικά" βιώματα.
Η άμυνα είναι του μυαλού? Εννοώ, επειδή συχνά νιώθω κάτι σαν "συναισθηματική" άμυνα, νομίζω ότι δεν προέρχεται από τον νου. Τουλάχιστον, όχι μόνο.αν αφήσουμε την άμυνα του μυαλού
Περιγραφεις πολύ όμορφα τις αντιστασεις, όπως τις βιωσα και γω, πως λειτουργει το παγόβουνο των συναισθημάτων μέσα μας, αυτο που μας σκιζει στα δύο από τη μία, από την άλλη όμως κρυβεται πίσω του η περικοκλάδα για να νιώθει ασφαλής.Αν, για παράδειγμα, αρχίσω να ανοίγω την καρδιά μου και αγαπάω κάποιον για αυτό που είναι και όχι για αυτό που είναι απέναντί μου/σε σχέση με μένα, φρικάρω και νιώθω ότι δεν πρέπει να το κάνω. Γιατί είναι "άδικο", μιας και ο άλλος δεν μπορεί να κάνει το ίδιο για μένα. Ή γιατί με "αλλάζει", με βγάζει από τον ρόλο που έχω εγώ μαζί του.
Και τότε νιώθω, λες και είναι δράση-αντίδραση, όλα τα παράπονα που έχω από τον άλλο, να τα βιώνω ταυτόχρονα. Και, εκτός από τα "αρνητικά" συναισθήματα που προέρχονται (έχουν ως αφορμή) τον άλλο, πολύ συχνά έρχονται ταυτόχρονα παρεμφερείς καταστάσεις από το παρελθόν, που μου είχαν προκαλέσει άλλα άτομα και μου έβγαζαν το ίδιο συναίσθημα.
Και ενώ στο μυαλό μου γνωρίζω ότι δεν έχει κανένα νόημα αυτή η διαδικασία... Ενώ το ξέρω πως πάντα η έννοια του άδικου είναι υποκειμενική και πως δεν υπάρχει λόγος να νιώθω έτσι... Ενώ έχω υπόψιν μου πως, ότι με βλάπτει είναι δικό μου και όχι του άλλου... Εξακολουθώ να βιώνω τόσο έντονη απόρριψη, αδικία, προδοσία, ζήλια, μίσος, θλίψη κτλ κτλ, που νιώθω κομματιασμένη.
Μεγαλώνοντας και φτάνοντας στην εφηβεία, δεν του αρέσει η συμπεριφορά των γονιών του που είναι αποθαρρυντική για την εμπειρία του και αρχίζει να αντιδρά με τρόπους που είναι εντελώς αντίθετοι στα γονεϊκά πρότυπα, με αποτέλεσμα να κάνει επιλογές που πολλές φορές είναι καταστροφικές για την προσωπικότητά του, μια και βαθύτερα δεν μπορεί μέσω αυτών των επιλογών, να καλύψει τις συναισθηματικές του ανάγκες. Η αντίδραση και τα μαθήματα που παίρνει στην ηλικία της εφηβείας, κάνουν τον φυσικά ώριμο άνθρωπο να προσαρμοστεί στην αρχική εκπαίδευση των γονιών του, αφού η αντίδραση θεωρήθηκε επικίνδυνη, μέσα σε μια προσωπικότητα που δεν έχει ωριμάσει στην αυτό-έκφραση. Ο φυσικά ώριμος άνθρωπος δεν μπορεί να αναγνωρίσει τις ανάγκες του και θέλοντας να τις εκφράσει, αναγκάζεται να δημιουργήσει πολλαπλούς χαρακτήρες για να μπορέσει να λάβει αποδοχή και έγκριση από τον εαυτό του κυρίως και από τον ρόλο του γονιού μέσα του, εκφράζοντας ακουσίως το παιδί μέσα του (δηλαδή τα συναισθήματά του)
Ο ρόλος των γονιών μέσα του είναι η λογική και η νόηση, ο ρόλος του παιδιού μέσα του είναι τα συναισθήματά του.
Αφού δεν έχουν ενοποιηθεί τα πεδία μέσα του, δεν μπορεί να πράξει ότι σκέφτεται.
Η λογική του υπαγορεύει άλλα, τα συναισθήματά του υπαγορεύουν άλλα και έτσι, πρακτικά, άλλα σκέφτεται και άλλα πράττει
Vaso έγραψε: Στην μεταξύ τους σχέση το ζευγάρι, δίνει ο καθένας ξεχωριστά μηνύματα στο παιδί, για την πατρική ή μητρική κυριαρχία, και επίσης για την αρσενική ή θηλυκή αρχή!
Οι γονείς μας είναι οι Αρχές που για το παιδί αντιπροσωπεύουν την δυναμική του άντρα και της γυναίκας, έτσι καταγράφει ασυνείδητα τις συμπεριφορές τους, γιατί δεν έχει άλλον τρόπο για να δομήσει τον εσωτερικό του κόσμο, μια και ο θεός είναι ο γεροντάκος με τα άσπρα γένια!
Αυτή η δομή, αν παγιωθεί, ο άνθρωπος μένει σε όλη του την ζωή συναισθηματικά ανώριμο παιδί, διεκδικώντας από το περιβάλλον του την αγάπη, που δεν είναι παρά η ανάγκη να εκφραστούν τα απωθημένα του συναισθήματα.
Δεν υπάρχει αμαρτία, λάθος και πόνος στην πνευματική μας συνείδηση, ο φόβος που μας κυριεύει στην ανθρώπινη πορεία μας είναι μέρος της διαδικασίας της αφύπνισης, ώστε να επιστρέψουμε στην αρχέγονη θεϊκή μας κατάσταση της αγάπης, γνωρίζοντας την πνευματική εξέλιξη σαν μια διαρκή ανανέωση, χωρίς αρχή και τέλος!
Αν λοιπόν η αυτο-απόρριψη είνα ένα περιεχόμενο σου που δεν θέλεις να φροντίσεις και να αποδεχθείς και νοητικά βρίσκεσαι στην αποδοχή, το συναίσθημα διαμαρτύρεται με κάθε τρόπο...
Πνευματική γέφυρα λοιπόν χρειαζόμαστε για να μπορέσουμε ομαλά να φέρουμε στην συνείδησή μας τις ανώτερες ποιότητες του Εαυτού μας και να δράσουν θεραπευτικά και στα δύο παρακάτω πεδία μας...
ΑΧ περικοκλάδα ξέχνας ότι έχω ελέυθερη βούληση,ξεχνάς ότι αυτά που θέλεις δεν ανήκουν στης ποιότητες της ψυχής,και του Θεού.΄Εχω υψηλά σχέδια για σένα άνθρωπε...Θέλω να πολεμάς, να μισείς και να ελπιζεις...Θέλω να σε κάνω πολεμιστή, να σου κρύψω το θάρρος να αγαπάς, γιατί αλλιώς θα σε χάσω..."
Δεν θέλω να μισώ ,θέλω να μάθω να αγαπώ βαθιά.