»Οι περισσότεροι όμως μεγαλώνουμε με μαμάδες ανεπαρκείς που δεν καταλαβαίνουν τις ανάγκες των πρώτων μη λεκτικών φόβων και συναισθημάτων ενός μωρού. Μια προβληματική σχέση με τη μητέρα οδηγεί σε προβληματικούς έρωτες όπου περιμένεις όχι μόνο να βρεις μια κανονική γυναίκα ή έναν κανονικό άντρα, αλλά έναν σύντροφο που θα την αντικαταστήσει σε καλύτερη έκδοση
».
Έχω αναρωτηθεί πολλές φορές εάν υπάρχουν μαμάδες <επαρκείς>. Αναφέρομαι στους καθημερινούς ανθρώπους που είναι δίπλα μας και στον εαυτό μου, όπως ήταν πριν λίγα χρόνια. Όταν έγινα μητέρα ακολούθησα το πρότυπο της δικής μου, με λίγη παραπάνω προσοχή στις ανάγκες ενός μωρού, όσο μπορούσα να καταλάβω. Στη συνέχεια, μαθαίνοντας να παρατηρώ τα πράγματα με άλλη οπτική, κατάφερα να συνειδητοποιήσω το θέατρο της μάνας, το ρόλο που ενδύεται και καλείται να ακολουθήσει. Ακόμα και σήμερα δε νιώθω επαρκής.
Αναγνωρίζω όμως τη δυσκολία του ρόλου για την μητέρα μου και για όλες τις μητέρες. Η υπερβολική της αγάπη, σε σημείο χειρισμού και τα πρότυπα που ακολούθησε, ώθησαν εμένα και τον αδελφό μου σε εντελώς διαφορετικούς δρόμους. Η αρχή της ήταν εγώ σαν μεγάλη αδελφή να προσέχω τον μικρό μου αδελφό και αυτός να απαλλάσσεται της φροντίδας και των ευθυνών σχεδόν πάντα. Το αποτέλεσμα ήταν να δημιουργηθεί μια σχέση άκρως ανταγωνιστική η οποία κατέληξε στην απουσία επαφής και επικοινωνίας με τον αδελφό μου.
Αναρωτήθηκα πολλές φορές πως θα μπορούσα να βοηθήσω τη σχέση μας και κατέληξα στο να την αφήνω να εξελίσσεται, αποδεχόμενη το γεγονός ότι ίσως ο αδελφός μου να μην καταφέρει ποτέ να αναγνωρίσει την αγάπη μας, όχι την αγάπη που μας δίδαξαν, αλλά την αγάπη δυο ανθρώπων, που μοιράστηκαν και αγαπήθηκαν βαθιά και τους χώρισαν οι ρόλοι που τους επέβαλαν.
Ακόμα και σήμερα υπάρχει μια μικρή θλίψη που χωρίσαμε, τον αγαπώ βαθύτατα και θα ήθελα πάρα πολύ να τον βοηθήσω να αλλάξει πορεία
..όμως δεν πρόκειται να το κάνω και στέκομαι με σεβασμό μπροστά στις αποφάσεις του. Είμαι σίγουρη ότι η ψυχή του πονάει και κρατάω τη δική μου ανοικτή εάν ποτέ αποφασίσει να την ξεπαγώσει.
Σκέψεις και συναισθήματα που ένιωσα την ανάγκη να μοιραστώ μαζί σας.