Όταν ακούτε «πρωτεΐνη» , μάλλον το μυαλό σας πάει στο κρέας. Δεν είναι όμως έτσι: οι ακατέργαστες, ωμές τροφές είναι γεμάτες πρωτεΐνες, επομένως έχετε αμέτρητες υγιεινές επιλογές ώστε να ακολουθείτε μια ισορροπημένη δίαιτα, με το σωστό ποσοστό πρωτεΐνης. Διαβάστε ποια από τα γνωστά μας λαχανικά είναι γεμάτα πρωτεΐνες και φροντίστε να τα εντάξετε στο καθημερινό σας διαιτολόγιο.
Σπαράγγια
Ένα πιάτο με ψητά σπαράγγια, «ραντισμένα» με μπαλσάμικο, είναι αρκετό για να σας ανοίξει την όρεξη, έτσι δεν είναι; Τα σπαράγγια όμως δεν είναι μόνο ένα καλό ορεκτικό: οχτώ μίσχοι σπαραγγιού έχουν 3,10 γραμμάρια πρωτεΐνης. Τόσο μικρά κι όμως τόσο ισχυρά!
Κουνουπίδι
Μπορεί να μην αρέσει στους περισσότερους. Ίσως μάλιστα να αναρωτιέστε πόσο υγιεινό μπορεί να είναι ένα λαχανικό που είναι άσπρο. Αν μάθετε όμως τα οφέλη που έχει το κουνουπίδι και τα άλλα σταυρανθή λαχανικά στην υγεία σας, θα τους δείξετε το σεβασμό που τους αρμόζει.
Μία κούπα μαγειρεμένου κουνουπιδιού ισοδυναμεί με 2,30 γραμμάρια πρωτεΐνης και πλήθος θρεπτικών συστατικών, τα οποία μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου και καρδιαγγειακών νοσημάτων.
Φιστίκια
Εκτός από αγαπημένο σνακ για… μασούλημα, κάνουν πολύ καλό και στην υγεία μας: 30 περίπου γραμμάρια φιστίκια, άψητα και ανάλατα φυσικά, μας δίνουν 6,72 γραμμάρια πρωτεΐνης.
Βρώμη
Μία κούπα μαγειρεμένης βρώμης περιέχει το εντυπωσιακό ποσό των 6,09 γραμμαρίων πρωτεΐνης, ενώ ταυτόχρονα είναι μια εξαιρετική πηγή φυτικών ινών και βοηθάει στη σταθεροποίηση των επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα. Απολαύστε την το πρωί ανακατεμένη με μερικά κομμάτια μπανάνας και λίγη κανέλλα. Δείτε εδώ πώς να μαγειρέψετε τη βρώμη.
Αμύγδαλα
Είναι ένα υπέροχο σνακ, οποιαδήποτε ώρα της ημέρας, τόσο για την πυκνότητα των θρεπτικών τους συστατικών, όσο και για τις πρωτεΐνες που περιέχουν. 30 περίπου γραμμάρια αμύγδαλα, περιέχουν 6,05 γραμμάρια πρωτεΐνης και επιπλέον, χάρη στα θρεπτικά τους συστατικά θα σας κρατήσουν χορτάτους για πολλές ώρες.
Σπανάκι
Όλοι ξέρουν ότι το σπανάκι είναι ένα σημαντικό λαχανικό. Από τον Ποπάυ μέχρι τις σικ σαλάτες των εστιατόριων, το σπανάκι έχει καλή φήμη -και δικαιολογημένα. Μία κούπα μαγειρεμένου σπανακιού ισοδυναμεί με 5,40 γραμμάρια πρωτεΐνης. Επίσης, είναι γεμάτο με φλαβονοειδή τα οποία έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες και επιπλέον κάνει καλό, τόσο στον εγκέφαλο, όσο και στο δέρμα, τα μάτια και τα κόκκαλά μας.
Μπρόκολο
Το μπρόκολο έχει πολλά από τα εκπληκτικά συστατικά που έχει και το κουνουπίδι, πράγμα λογικό, αφού και τα δύο είναι σταυρανθή λαχανικά. Πραγματικά, έχουν ένα εντυπωσιακό διατροφικό προφίλ: αντικαρκινικές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες, οφέλη για το πεπτικό σύστημα, το δέρμα, τα μάτια και τα κόκαλα, ενώ μία μόνο κούπα ψιλοκομμένου μπρόκολου περιέχει 5,8 γραμμάρια πρωτεΐνης.
Κινόα
Από μόνη της είναι μια τέλεια πηγή πρωτεϊνών και η «βασίλισσα» όλων των δημητριακών. Έχει το υψηλότερο ποσοστό περιεκτικότητας πρωτεΐνης, αφού ένα μόλις τέταρτο της κούπας έχει 8 γραμμάρια. Αν τη συνδυάσετε με ένα-δυο κομμάτια κουνουπίδι, σπαράγγια και μπρόκολο, τότε έχετε ένα εύκολο γεύμα το οποίο περιέχει πολλά γραμμάρια πρωτεΐνης.
Μαζί με τα φασόλια, οι φακές, είτε τις προτιμάτε στην κλασσική παραδοσιακή τους μορφή ως σούπα, είτε στη σαλάτα σας, αποτελούν μια πολύ καλή πηγή φυτικής πρωτεΐνης, φτάνοντας τα 18 γραμμάρια σε 1 φλιτζάνι (δηλαδή όσο περίπου μια μπριζόλα). Και αντί για λίπη και θερμίδες, οι φακές θα σας χαρίσουν πολύτιμα θρεπτικά συστατικά όπως φυλλικό οξύ, σίδηρο, χαλκό, φώσφορο, φυτικές ίνες, σελήνιο, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, κ.ο.κ. Αν μάλιστα τις συνδυάσετε με ρύζι, θα λάβετε όλα τα απαραίτητα αμινοξέα που θα λαμβάνατε και από μια μπριζόλα.
Ξερά φασόλια: μια δυνατή εναλλακτική πρωτεΐνης
Είτε προτιμάτε τα ρεβίθια ή τα κλασσικά φασόλια ή τα μαύρα ή τα κόκκινα, ένα φλιτζάνι φασολιών περιέχει περίπου 15 γραμμάρια πρωτεΐνης, ικανή να κάνει τη… δουλειά της. Όπως και με τις φακές και το ρύζι, όμως, έτσι και με τα φασόλια, λόγω του ότι στερούνται τα αμινοξέα μεθειονίνη και κυστεΐνη, καλό είναι να τα συνδυάζουμε με δημητριακά ή ξηρούς καρπούς, έτσι ώστε να τα μετατρέπουμε σε όσο πιο θρεπτική τροφή γίνεται.
Τόφου: το τυρί με πρωταγωνίστρια τη σόγια
Οι χορτοφάγοι το έχουν βάλει για τα καλά στη διατροφή τους και οι υπόλοιποι καταναλώνουν συχνά τόφου, είτε σε περιόδους νηστείας, είτε για αλλαγή από την καθιερωμένη φέτα. Όπως και να ‘χει, μισό φλιτζάνι τόφου περιέχει περισσότερα από 10 γραμμάρια πρωτεΐνης, η οποία αν και είναι φυτικής προέλευσης είναι υψηλής βιολογικής αξίας, χωρίς τα λιπαρά άλλων τυριών.
Καστανό ρύζι
Το μαγειρεμένο καστανό ρύζι περιέχει πέντε γραμμάρια πρωτεϊνης ανα κούπα και σε σύγκριση με άλλες φυτικές πηγές πρωτεϊνης, είναι το δεύτερο σε υψηλή περιεκτικότητα σε BCAA μετά το κινόα.
ww.clickatlife.gr
Γι' αυτό που πολεμάς είναι μόνο η εξέλιξή σου...Εκεί στον κάθετο άξονα...γιατί όταν αυτός ολοκληρωθεί, ο πόλεμος μετά, στον οριζόντιο, γίνεται αρμονία, ειρήνη και πληρότητα
__________________________________________________________
Πολέμα και Οραματίσου
Η μόνη βεβαιότητα που μπορείς να έχεις στην ζωή σου είναι μόνο μέσα στην Πίστη, πως ό,τι έρθει, πάντα το Πνεύμα θα δρα εντός σου... Η καρδιά φωτίζει τον σκοτεινό δρόμο της ζωής... Β.Ν.
Πολύς λόγος γίνεται για τροφές με τοξίνες που επηρεάζουν την υγεία μας. Οι διατροφικές μας συνήθειες παίζουν σημαντικό ρόλο για τη συνολική ευεξία. Σας παρουσιάζουμε ορισμένα τρόφιμα που μπορούν να σας ωφελήσουν για την ελαχιστοποίηση τοξινών στο σώμα σας.
Ρόδι
Το ρόδι είναι πλούσιο σε ουσίες με το όνομα ανθοκυανίνες στις οποίες οφείλει και το κόκκινο χρώμα των σπόρων του. Οι συγκεκριμένες ουσίες μπορούν να προστατεύσουν το DNA από πιθανές προσβολές και βλάβες όπως επίσης και να μειώσουν τον κίνδυνων καρδιακών παθήσεων, αλλεργιών, καρκίνου και διαβήτη. Σύμφωνα με έρευνες μπορεί να φανεί ωφέλιμο και για το δέρμα καθώς ενισχύει το κολλαγόνο και την ελαστίνη των ινών.
Ρόκα
Ανήκει στην κατηγορία των Σταυρανθών όπως το μπρόκολο και το κουνουπίδι, τα οποία είναι γνωστά για τις ουσίες που περιέχουν (σουλφοραφάνη και ινδόλη-3-καρβινόλη) και βοηθούν στην αποτοξίνωση. Εκτός αυτών είναι πλούσια σε βιταμίνες και ανόργανα συστατικά, όπως βιταμίνη Κ, βιταμίνη C, το μαγνήσιο και το φυλλικό οξύ που δρουν ευεργετικά στον οργανισμό. Πρόκειται για ένα φυτό που γίνεται όλο και πιο δημοφιλές και πλέον χρησιμοποιείται σε πολλές σαλάτες.
Σκόρδο
Έχουμε ξαναμιλήσει για τις ευεργετικές δράσεις του σκόρδου στην υγεία. Εκτός των άλλων λοιπόν, περιέχει ενώσεις πλούσιες σε θείο που ενισχύουν την ικανότητα του σώματος για αποτοξίνωση όπως η γλουταθειόνη.
Παντζάρια
Εκτός από τη χαμηλή περιεκτικότητά τους σε θερμίδες έχουν και δράση που ενισχύει την αποτοξίνωση του οργανισμού. Συγκεκριμένα, διαθέτουν κάλιο, φυλλικό οξύ, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικές ουσίες που τα κάνουν ιδιαίτερα αποτελεσματικά
Λεμόνια
Τα χρησιμοποιούμε συνεχώς στη διατροφή μας. Είναι πλούσια ως γνωστόν σε βιταμίνη C, η οποία βοηθά στην αποκατάσταση των αλκαλικών-οξέων, που βοηθούν στην απομάκρυνση διατροφικών και περιβαλλοντικών τοξινών.
Μήλα
Τα μήλα είναι πλούσια σε σε αδιάλυτες φυτικές ίνες και την διαλυτή πηκτίνη ίνα, τα οποία καταφέρνουν να απορροφούν τις τοξίνες. Εκτός αυτών περιέχουν επίσης γλουκαρικό οξύ, το οποίο βοηθά το σώμα να απαλλαγεί από τα οιστρογόνα.
Λάχανο
Ίσως από τις οικονομικότερες αντιοξειδωτικές τροφές. Για τη δράση του κατά των τοξινών ευθύνονται οι γλυκοσινολικές ενώσεις τις οποίες διαθέτει σε μεγάλη περιεκτικότητα. Εκτός των άλλων είναι πλούσια τροφή σε βιταμίνη Κ και C και μισό φλιτζάνι έχει μόνο 11 θερμίδες.
Αβοκάντο
Το εξωτικό φρούτο έχει ιδιαίτερα αντιοξειδωτική δράση. Το συγκεκριμένο είναι πλούσιο σε λίπος όσο παράξενο και αν φαίνεται για ένα φρούτο. Το λίπος αυτό δρα ευεργετικά για όσους θέλουν να καταπολεμήσουν τις τοξίνες. Συγκεκριμένα προάγει την απελευθέρωση χολής από τη χολιδόχο κύστη και κατ επέκταση την εξάλειψη τοξινών από το σώμα και την απορρόφηση χρήσιμων βιταμινών όπως A, D, E και K.
Τζίντζερ (πιπερόριζα)
Από τα βασικά αντιοξειδωτικά τρόφιμα. Είναι ένα φυσικό αντιφλεγμονώδες τρόφιμο που βοηθά και στην καταπολέμηση της ναυτίας, ενισχύει την πέψη και ενισχύει την αποτοξίνωση μέσω της γρηγορότερης κίνησης των τροφών στο έντερο.
Πράσινο τσάι
Πρόκειται για το ιδανικό υποκατάστατο του καφέ. Περιέχει καφεΐνη (περίπου 15-40mg ανά φλυτζάνι) όμως διαθέτει και κατεχίνες που είναι από τα ισχυρότερα αντιοξειδωτικά. Συγκεκριμένα οι κατεχίνες EGCG μπορούν να προστατεύσουν το συκώτι από φθορές και να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της χοληστερόλης.
Γι' αυτό που πολεμάς είναι μόνο η εξέλιξή σου...Εκεί στον κάθετο άξονα...γιατί όταν αυτός ολοκληρωθεί, ο πόλεμος μετά, στον οριζόντιο, γίνεται αρμονία, ειρήνη και πληρότητα
__________________________________________________________
Πολέμα και Οραματίσου
Και καλά όλα τα άλλα... αλλά με το σκόρδο πως θα γίνει οεο??? Πολύ μυρωδιά ρε παιδι μου..
Ο μεγαλύτερος Σκοπός μας είναι να ενώσουμε τα μέρη της Ψυχής μας μέσα στην Αγάπη του Θεού και του Ανθρώπου Χωρίς να μας νοιάζει ποιόν απογοητεύουμε
_________________ "Πολέμα και Οραματίσου"...
Η στέβια χαρακτηρίζεται από πολλούς ως «το φυτό της νέας χιλιετίας» ή ως «η ζάχαρη του μέλλοντος». Υπάρχει όμως πιθανότητα η στέβια να αντικαταστήσει τις υπόλοιπες ολιγοθερμιδικές γλυκαντικές ύλες;
Η Στέβια είναι είδος φυτού με προέλευση τη Βραζιλία και την Παραγουάη. Περιέχει μια ουσία η οποία ονομάζεται στεβιόζη ή στεβιόλη η οποία έχει μεγαλύτερη γλυκαντική δύναμη από την ζάχαρη και χρησιμοποιείται σε αρκετές χώρες ως εναλλακτική γλυκαντική ουσία. Με μια διαδικασία παρόμοια με εκείνη του εκχυλισμού του τσαγιού, τα αποξηραμένα φύλλα της στέβιας εμποτίζονται σε νερό, για να απελευθερώσουν τα γλυκά συστατικά που περιέχουν.
Καταπληκτικό βίντεο που δείχνει πώς η ζάχαρη καταστρέφει τον οργανισμό
Στη συνέχεια, τα πιο εύγευστα, γλυκά συστατικά (γλυκοζίτες στεβιόλης) απομονώνονται και καθαρίζονται, δίνοντας την πρώτη γλυκαντική ύλη φυσικής προέλευσης με μηδενική θερμιδική αξία, που είναι 200 φορές πιο γλυκιά από τη ζάχαρη.
Τα τελευταία χρόνια το φυτό στέβια και τα γλυκαντικά που προέρχονται από τα φύλλα του, τράβηξαν την προσοχή εξαιτίας της αυξημένης ζήτησης σε τρόφιμα χαμηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη και θερμίδες. Τα φύλλα του φυτού και τα γλυκαντικά που προέρχονται από αυτό έχουν πολλαπλάσια γλυκύτητα από τη ζάχαρη, δεν αποδίδουν ενέργεια (θερμίδες) και δεν περιέχουν υδατάνθρακες.
Πρόσφατες έρευνες έχουν αξιολογήσει την επίδραση της στέβια στην παχυσαρκία, στο διαβήτη και την υπέρταση. H ημερήσια πρόσληψη, που έχει οριστεί στα 4 mg ανά kg σωματικού βάρους, δεν έχει καμία επίδραση σε ανθρώπους με φυσιολογική και χαμηλή συστολική πίεση ή ασθενείς με ήπια έως μέτρια υπέρταση. Κλινικές μελέτες έχουν δείξει ότι η καθημερινή κατανάλωση του γλυκαντικού στέβια (σε δόσεις που ισούνται ή υπερβαίνουν την Αποδεκτή Ημερήσια Πρόσληψη) δεν επηρεάζει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα και είναι καλά ανεκτό από άτομα με διαβήτη τύπου 2.
Αποτελέσματα ερευνών δείχνουν, επίσης, ότι οι γλυκοζίτες στεβιόλης είναι ασφαλείς για χρήση σε τρόφιμα και ποτά και δεν είναι καρκινογόνοι, γενοτοξικοί, ούτε επηρεάζουν αρνητικά το μεταβολισμό της γλυκόζης και την αρτηριακή πίεση. Επιπλέον, όταν χρησιμοποιούνται συστηματικά για τον έλεγχο της ενεργειακής πρόσληψης, στο πλαίσιο μια ισορροπημένης διατροφής και σε συνδυασμό με τακτική σωματική άσκηση, μπορούν να βοηθήσουν στον έλεγχο του σωματικού βάρους.
Από τα παραπάνω συμπεραίνει κανείς ότι το νέο γλυκαντικό από στέβια αποτελεί μια ακόμη επιλογή για τους ανθρώπους που επιθυμούν να ελέγξουν το βάρος τους ή που επιθυμούν να περιορίσουν τη ζάχαρη για λόγους υγείας. Η στέβια δεν θα αντικαταστήσει τις υπόλοιπες ολιγοθερμιδικές γλυκαντικές ύλες, αλλά θα εμπλουτίσει τις διαθέσιμες μέχρι σήμερα επιλογές, δίνοντας τη δυνατότητα στον κάθε άνθρωπο να επιλέξει βάση των ιδιαίτερων γευστικών του προτιμήσεων.
Εξάλλου, κάθε εγκεκριμένη γλυκαντική ύλη έχει τα δικά της γευστικά χαρακτηριστικά (όπως γεύση, υφή, ανθεκτικότητα στη θερμοκρασία κ.λπ.), συμβάλλοντας στη δημιουργία μιας ποικιλίας προϊόντων με λιγότερες θερμίδες.
Γι' αυτό που πολεμάς είναι μόνο η εξέλιξή σου...Εκεί στον κάθετο άξονα...γιατί όταν αυτός ολοκληρωθεί, ο πόλεμος μετά, στον οριζόντιο, γίνεται αρμονία, ειρήνη και πληρότητα
__________________________________________________________
Πολέμα και Οραματίσου
Είναι όλα τα φυτικά γάλατα υγιεινά; Ποιο είναι το καλύτερο; Και ποιο είναι το χειρότερο; Και τι θα πρέπει να προσέξετε κατά την επιλογή ενός φυτικού γάλακτος;
Πολλές οι απορίες, πολλές και οι απαντήσεις. Και αυτό γιατί στα φυτικά γάλατα υπάρχουν πολλά θέματα προς εξέταση: θρεπτικές ουσίες, σάκχαρα, νάτριο και καραγενάνη. Ας τα δούμε πιο αναλυτικά.
Γάλα αμυγδάλου και φουντουκιού
Έχουν περίπου 1g πρωτεΐνης ανά μερίδα, αλλά είναι επίσης συχνά χαμηλότερα σε θερμίδες από το γάλα σόγιας. Το γάλα αμυγδάλου είναι μια καλή πηγή ασβεστίου. Το γάλα φουντουκιού είναι πλούσιο σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β και βιταμίνη Ε, που συμβάλλει σε υγιές δέρμα και υγιή μαλλιά, μεταξύ άλλων.
Το γάλα σόγιας έχει κρεμώδη γεύση και είναι ένα από τα πιο δημοφιλή μη γαλακτοκομικά γάλατα
Γάλα σόγιας
Έχει κρεμώδη γεύση και είναι ένα από τα πιο δημοφιλή μη γαλακτοκομικά γάλατα με 8-10g πρωτεΐνης ανά φλιτζάνι, είναι επίσης το πιο πλούσιο σε πρωτεΐνες απ΄ όλα τα φυτικά γάλατα. Είναι συχνά εμπλουτισμένο με ασβέστιο και βιταμίνη D. Η σόγια έχει προστατευτικά οφέλη για την υγεία λόγω της περιεκτικότητάς σε φυτοοιστρογόνα. Μελέτες συνδέουν την πρωτεΐνη σόγιας και τα φυτοοιστρογόνα που περιέχει με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου και καρδιακών παθήσεων. Από την άλλη πλευρά, η σόγια είναι ένα κοινό αλλεργιογόνο, κι αν καταναλώνετε πολλά τρόφιμα σόγιας καθημερινά, όπως tofu ή tempeh, καλό θα ήταν να μην πίνετε πολύ γάλα σόγιας.
Γάλα κάνναβης
Αποτελεί πλούσια πηγή των ωμέγα-3 λιπαρά και το γάλα κάνναβης περιέχει 4 φορές περισσότερα ωμέγα-3 από ό,τι το γάλα σόγιας. Είναι υψηλής ποιότητας σε πρωτεΐνη (δηλαδή, περιέχει ένα καλό μείγμα αμινοξέων), α-λινολενικό οξύ (ALA) και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.
Γάλα βρώμης
Έχει λιγότερη πρωτεΐνη από τα άλλα γάλατα, αλλά μεγάλη ποσότητα σε φυτικές ίνες. Περιέχει επίσης ένα αξιοπρεπές ποσοστό ασβεστίου και σιδήρου.
Γάλα ρυζιού
Έχει μικρή θρεπτική αξία, χαμηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και υψηλότερη σε υδατάνθρακες από το γάλα σόγιας. Είναι καλύτερα ανεκτό από άτομα με αλλεργίες, αλλά όλοι οι άλλοι και ιδιαιτέρως τα παιδιά λόγω μεγάλης περιεκτικότητας σε αρσενικό, θα συμβούλευα να το παραλείψουν.
Γάλα καρύδας
Έχει πολλές θερμίδες και λίπος. Ένα ποτήρι γάλα καρύδας μπορεί να δώσει μέχρι και 500 θερμίδες και διαθέτει 3 φορές υψηλότερη περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά από ότι ακόμη και το αγελαδινό γάλα. Τα καλά νέα είναι ότι τα κορεσμένα λιπαρά είναι μέσης αλύσου και πιο συγκεκριμένα το λαυρικό οξύ το οποίο μεταβάλλεται σε μονολαυρίνη. Η μονολαυρίνη είναι αποτελεσματική για τη θεραπεία της candida albican, καθώς επίσης έχει αποτελέσματα σε βακτηριδιακές μολύνσεις και ιούς.
Καλό είναι να προσέχετε αρκετά με την ποσότητά του. Ψάξτε για ένα εμπορικό σήμα, χωρίς πρόσθετα και καραγενάνη. Τέλος, επιλέγοντας ένα κουτί αντί για κονσέρβα, μπορείτε να μειώσετε την έκθεσή σας σε δισφαινόλη Α (BPA), μια χημική ουσία που πολλές κονσέρβες τροφίμων έχουν, και η οποία συνδέεται με τις καρδιακές παθήσεις.
Γάλα από φαγόπυρο και από κινόα
Περιέχουν φυτικές ίνες και πρωτεΐνη, αλλά συνήθως παρασκευάζονται με προσμίξεις ρυζιού οπότε συστήνεται ήπια κατανάλωσή τους.
Τι να προσέχετε στα φυτικά γάλατα
1. Τα πρόσθετα σάκχαρα
Η μεγαλύτερη ανησυχία με φυτικά γάλατα είναι η προστιθέμενη περιεκτικότητά τους σε σάκχαρα. Μην ξεγελιέστε! Συστατικά όπως το «evaporated cane juice» είναι μόνο διάφορα ονόματα για τη ζάχαρη. Ορισμένα φυτικά γάλατα έχουν πάνω από 20 γραμμάρια ζάχαρης ανά μπουκάλι κάτι που ισοδυναμεί με μια κουταλιά της σούπας ζάχαρη! Ψάξτε στη συσκευασία η ζάχαρη να αποδίδει λιγότερο από 12 γραμμάρια ανά μερίδα.
2. Το νάτριο
Τα φυτικά γάλατα μπορεί επίσης να είναι αρκετά υψηλά σε νάτριο (αλάτι), το οποίο δεν είναι καλό για την υγεία σας. Προσπαθήστε το νάτριο να είναι λιγότερο από 100mg ανά μερίδα.
3. Την καραγενάνη
Πρόκειται για ένα φύκι που χρησιμοποιείται ως παχυντικό και γαλακτοματοποιητής σε τρόφιμα όπως το παγωτό, οι καραμέλες, τα συμπληρώματα βιταμινών, και, ναι καλά το μαντέψατε, τα φυτικά γάλατα! Πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι η καραγενάνη μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή στο γαστρεντερικό, ακόμη και καρκίνο του παχέος εντέρου σε ζώα. Οι άνθρωποι που πάσχουν από φλεγμονώδεις παθήσεις του εντέρου συνιστάται να αποφεύγουν τα προϊόντα που περιέχουν καραγενάνη. Τώρα, αν απλώς χρησιμοποιείτε ας πούμε 1/3 φλιτζάνι γάλα σόγιας στον καφέ σας μία φορά την ημέρα, δεν νομίζω ότι χρειάζεται να ανησυχείτε πάρα πολύ για το πόσο καραγενάνη ήπιατε. Αλλά αν πίνετε αρκετά ποτήρια γάλα την ημέρα και καταναλώνετε άλλα προΐόντα που περιέχουν καραγενάνη, θα ήταν σημαντικό να επιλέξετε κάποιο γάλα που δεν περιέχει καραγενάνη.
Ποιο φυτικό γάλα φυτό είναι το πιο νόστιμο;
Όπως όλοι γνωρίζουμε, η γεύση είναι ένα θέμα προσωπικής προτίμησης. Αλλά είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η γεύση του κάθε γάλακτος δεν εξαρτάται μόνο από τα συστατικά που περιέχει αλλά και τον τύπο που κάθε μάρκα χρησιμοποιεί. Δοκιμάστε διαφορετικές μάρκες γάλακτος μέχρι να βρείτε το ένα που σας αρέσει περισσότερο και προτιμήστε βιολογικά.
Επίσης, τα διάφορα είδη γάλακτος χρησιμοποιούνται διαφορετικά σε διάφορα τρόφιμα και ροφήματα, δεν κάνουν όλα για όλες τις συνταγές. Ενώ το γάλα καρύδας είναι τέλειο για ένα κάρυ, το γάλα ρυζιού κατά πάσα πιθανότητα δεν είναι. Το μυστικό είναι να πειραματιστείτε για να μάθετε τι είναι καλύτερο για σας και τις συνταγές.
Δέσποινα Μαρσέλου
Κλινική διαιτολόγος με εξειδίκευση στα αυτοάνοσα
Πηγή: clickatlife.gr
Γι' αυτό που πολεμάς είναι μόνο η εξέλιξή σου...Εκεί στον κάθετο άξονα...γιατί όταν αυτός ολοκληρωθεί, ο πόλεμος μετά, στον οριζόντιο, γίνεται αρμονία, ειρήνη και πληρότητα
__________________________________________________________
Πολέμα και Οραματίσου