Θα πω κάτι εδώ πάνω στο κείμενο που έγραψες στο facebook...
Όσο πιο καταπιεστικοί γίνονται οι ρόλοι, τόσο περισσότερο νιώθουν ζωντανοί οι άνθρωποι…Έχουν λόγο να αγωνίζονται, να προσπαθούν να ξεφύγουν από την καταπίεση…
Η Απάθεια ισοδυναμεί με θάνατο και η εντολή είναι να παραμένουν ζωντανοί, έστω και στον περιορισμό…Έτσι η μάχη έχει νόημα…όταν υπάρχει ένας σκοπός!
Μα η μάχη δεν τελειώνει ποτέ, ακόμα και αν ο σκοπός επιτευχθεί…
Θυμάμαι στην εφηβία μου πόσο μου την έδινε που οι γονείς μου ήταν "καλούλιδες". Έλεγα "δεν μπορεί, πρέπει να υπάρχουν κόντρες, αντιδράσεις, τσακωμοί". Βλέπετε, είχα στο μυαλό μου το κοινωνικό πρότυπο του εφήβου, ότι μέσα στην εφηβία τσακώνεσαι με τους γονείς, και μέσα από τέτοιες αντιδραστικές διαδικασίες "βρήσκεις τον εαυτό σου" (μπούρδες). Και όσο αυτοί δεν μου έδειναν λαβές, τόσο εγώ προσπαθούσα συνειδητά να προκαλέσω καταστάσεις τσακωμού.
Θημάμαι πόσο πίσμωνα όταν έβλεπα ότι δεν συμφωνούσαν με το να ασχοληθώ με την μουσική. Και πως, όταν το πήραν απόφαση ότι θα ασχοληθώ και άρχισαν να με υποστιρίζουν, άρχισα κι εγώ να χάνω το ενδιαφέρον μου για αυτήν...
Το καλό ήταν ότι αυτά τα "έβλεπα" μπροστά μου να συμβαίνουν από την πρώτη στιγμή, και πράγματα που οι άλλοι τα βιώνουν υποσυνείδητα, εγώ τα έκανα συνειδητά. Όμως τελικά υπήρχε και άλλο υπόγειο, που συνέβενε εκείνη την εποχή, που τώρα σιγά σιγά ανακαλύπτω...
Το ότι μέσα από την καταπίεση τα πράγματα "ήταν πιο εύκολα" το είχα καταλάβει. Το τραγικό είναι ότι μου φαινόταν και λογικό και το επιδίοκα...
Ακόμα και τώρα καμιά φορά υποσυνείδητα το επιδιόκω. Είναι πολύ πιο εύκολο να αρχίζεις να κατονομάζεις εχθρούς μέσα σου (και αυτό και εκείνο το πρότυπο, και εκείνος ο ρόλος, και αυτή η ενοχή, και το ένα και το άλλο), ούτως ώστε να νιώθεις την αντίδραση του "όχι, θα σας πολεμήσω ζηζάνια!", παρά να αποδεχθείς την ολότητά σου, να αγαπήσεις τον ευατό σου, και να καταλάβεις ότι δεν υπάρχουν "εχθροί" μέσα σου, παρά μόνο ένα φοβησμένο παιδί που θέλει να γίνει Άνθρωπος...