Δημητράκη μου, εγώ δέχομαι όσα εσύ σου καταλογίζεις σαν ελαττώματα...
που σημαίνει ότι τα έχεις αντιληφθεί σαν δυσλειτουργίες σου...
και τώρα η κρίσιμη ερώτηση είναι ότι αφού τα έχεις νιώσει σαν δυσλειτουργίες, γιατί δεν τα θεραπεύεις? Σου αρέσουν?
η Σοφία σου έδωσε ένα καλό μάθημα, ότι τα ελαττώματα είναι δυσλειτουργίες μόνο όταν τα νιώσουμε σαν τέτοιες. Δεν είναι απαραίτητο ένα συναίσθημα να είναι δυσλειτουργικό, αν έχεις μάθει να το δέχεσαι θετικά μέσα σου.
Η ζήλεια θεωρείται αρνητικό συναίσθημα άπό μια αυθεντία που θεωρεί ότι το αρνητικό είναι πάντα και δυσλειτουργικό! Γι' αυτό και όλοι σχεδόν οι άνθρωποι αναγκάστηκαν να θάψουν τα συναισθήματά τους...
Και πες μου τώρα, αφού έμαθες να το νιώθεις σαν αρνητικό, και αφού σου προκαλεί έντονη δυσλειτουργία μέσα σου, γιατί δεν το αλλάζεις...Βρες μου ένα επιχείρημα...
Μάλλον νοητικό είναι το πρόβλημά σου, Δημητράκη...΄Εμαθες να θεωρείς το αρνητικό δυσλειτουργικό, αλλά έτσι δεν το θεραπεύεις ποτέ...Το να παραδέχεσαι ότι έχεις ελαττώματα, σημαίνει ότι βάζεις τον εαυτό ΄σου, ασυνείδητα, σε διαδικασία σύγκρισης με όσους νομίζεις ότι έχουν πιο θετικά συναισθήματα...Δηλαδή αυτόματα συγκρίνεσαι με τον καλύτερο...μια συνήθεια είναι και αυτή, αλλά δεν προάγει την θεραπεία...
Είναι σαν να μου λες, ότι κάθεσαι σε μια καρέκλα με καρφιά που σε πονάνε, αλλά δεν σηκώνεσαι να φύγεις, γιατί έμαθες ότι αυτό είναι φυσιολογικό και πρέπει να το ανεχτείς...
Ε πες μου τώρα την Λογική σ' αυτό...