Επιστροφή στα μετρητά;

Άβαταρ μέλους
Δεκατριούλης

Επιστροφή στα μετρητά;

Δημοσίευση από Δεκατριούλης »

Μου εκανε εντύπωση το άρθρο και θυμόμουν αναφορές ότι ούτε στο Λονδινο χρησιμοποιούν πια μετρητα...

Πηγή: iefimerida.gr
Πληρωμές με κάρτα ή μετρητά
Οι σκανδιναβικές χώρες έχουν υπάρξει πρωτοπόρες στις ψηφιακές πληρωμές αλλά τώρα βλέπουν την ηλεκτρονική τραπεζική ως πηγή ενδεχόμενου κινδύνου σε περίπτωση κρίσης ή πολέμου.

Το 2018, ένας πρώην υποδιοικητής της κεντρικής τράπεζας της Σουηδίας προέβλεψε ότι έως το 2025 η χώρα πιθανότατα θα είχε απαλλαγεί από τα μετρητά. Επτά χρόνια αργότερα, η πρόβλεψη αποδείχτηκε σχεδόν αληθινή. Μόλις μία στις 10 αγορές γίνεται με μετρητά και η κάρτα είναι ο πιο συνηθισμένος τρόπος πληρωμής, ακολουθούμενο από το σουηδικό σύστημα πληρωμών μέσω κινητού τηλεφώνου Swish. Άλλες υπηρεσίες πληρωμών μέσω κινητού τηλεφώνου αναπτύσσονται επίσης γρήγορα.

Μάλιστα, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση πληρωμών της κεντρικής τράπεζας, που δημοσιεύθηκε αυτόν τον μήνα, η Σουηδία και η Νορβηγία έχουν το χαμηλότερο ποσό μετρητών σε κυκλοφορία, ως ποσοστό του ΑΕΠ, παγκοσμίως.

Αλλά στο σημερινό πλαίσιο, με τον πόλεμο στην Ευρώπη, τον παράγοντα του απρόβλεπτου στις ΗΠΑ και τον φόβο των ρωσικών υβριδικών επιθέσεων να έχει γίνει σχεδόν μέρος της καθημερινότητας στη Σουηδία, η ζωή χωρίς μετρητά δεν αποδεικνύεται η ουτοπία που ίσως κάποιοι είχαν υποσχεθεί πως θα είναι, γράφει ο Guardian.

Προετοιμασία για πόλεμο με λεφτά στο... στρώμα
Είναι τέτοια η σοβαρότητα της κατάστασης που οι αρχές προσπαθούν να ενθαρρύνουν τους πολίτες να κρατούν και να χρησιμοποιούν μετρητά ως ένα είδος συμμετοχής των πολιτών στην άμυνα της χώρας. Τον Νοέμβριο, το υπουργείο Άμυνας έστειλε σε όλα τα σπίτια μία μπροσούρα με τίτλο «Αν έρθει η κρίση ή ο πόλεμος», στην οποία συμβούλευε τους ανθρώπους να χρησιμοποιούν τακτικά μετρητά και να κρατούν χρήματα για τις προμήθειες μίας εβδομάδας σε χαρτονομίσματα διαφορετικών αξιών ώστε να «ενισχύουν την ετοιμότητα».

Στην έκθεσή της, η κεντρική τράπεζα αναφέρει: «Πρέπει να ληφθούν μέτρα για την ενίσχυση της ετοιμότητας και τη μείωση του αποκλεισμού, ώστε όλοι να μπορούν να πληρώσουν, ακόμη και σε περίπτωση κρίσης ή πολέμου». Για χρόνια, λέει, η αποτελεσματικότητα ήταν η προτεραιότητα για τις πληρωμές, αλλά τώρα η ασφάλεια και η προσβασιμότητα «είναι τουλάχιστον εξίσου σημαντικές».

Τον Δεκέμβριο η κυβέρνηση δημοσίευσε τα ευρήματα μιας έρευνας που πρότεινε ότι κάποιοι ταμίες στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα θα πρέπει να υποχρεωθούν να δέχονται μετρητά – μια σύσταση που η κεντρική τράπεζα λέει ότι οι αρχές πρέπει να εφαρμόσουν.

Πίσω βήματα και στη Νορβηγία
Η Σουηδία δεν είναι η μόνη σκανδιναβική χώρα που κάνει πίσω όσον αφορά στα σχέδια για μια κοινωνία χωρίς μετρητά. Πέρυσι η Νορβηγία, η οποία έχει μία δημοφιλή εφαρμογή σαν το Swish που ονομάζεται Vipps MobilePay, εισήγαγε νομοθεσία που προβλέπει ότι μπορούν να επιβληθούν πρόστιμα ή κυρώσεις σε λιανοπωλητές εάν δεν δέχονται μετρητά.

Η κυβέρνηση συνέστησε επίσης στους πολίτες «να διατηρούν κάποια μετρητά στη διάθεσή τους λόγω της ευαλωτότητας των συστημάτων ψηφιακών πληρωμών σε κυβερνο-επιθέσεις».

Η πρώην υπουργός Δικαιοσύνης και Έκτακτης Ανάγκης της Νορβηγίας, Έμιλι Μελ το είχε θέσει σαφώς: ««Εάν κανείς δεν πληρώνει με μετρητά και κανείς δεν δέχεται μετρητά, τα μετρητά δεν θα είναι πλέον μια πραγματική λύση έκτακτης ανάγκης μόλις έρθει η κρίση».

Τελικά, όταν η συζήτηση αφορά στα σχέδια έκτακτης ανάγκης, οι δύο κοινωνίες-πρωταθλήτριες στην κατάργηση των μετρητών, συνεχίζουν να υπολογίζουν σε τραπεζικές συναλλαγές με φυσικό χρήμα.
Ας αφησουμε την κριτική για τους ανθρώπους γύρω μας και ας ακολουθησουμε τον δρόμο που δείχνει η καρδιά μας.
Άβαταρ μέλους
Vasoula
Site Admin

Re: Επιστροφή στα μετρητά;

Δημοσίευση από Vasoula »

εγώ θα πω

άντε ρε ουστ που θα χάσουμε τα μετρητά...

Πάρα πολύ σπάνια πληρώνω με κάρτα...Ίσως μόνο τους λογαριασμούς, λόγω web για να μην τρέχω

Να μην ενδώσετε στις κάρτες...Συμβουλή...

:romance-heartstiny:
H Aγάπη μου για εσάς έχει χρώμα Λευκό

Εικόνα
Συντονιστής

Δημοσίευση από ALEXOULA »

Ετσι Βασούλα :handgestures-thumbupright: :x :x >:d<
Γι' αυτό που πολεμάς είναι μόνο η εξέλιξή σου...Εκεί στον κάθετο άξονα...γιατί όταν αυτός ολοκληρωθεί, ο πόλεμος μετά, στον οριζόντιο, γίνεται αρμονία, ειρήνη και πληρότητα

Site Admin

Δημοσίευση από Annoula »

Μετρητά και πάλι μετρητά. Ακριβώς, κάρτα μόνο για τους λογαριασμούς :x
Αν ο Θεός είναι η πρωταρχική Αιτία η Αγάπη θα είναι το αποτέλεσμα
Πατέρα μου/Μητέρα μου, είναι παιδί της Αλήθειας και μόνο αυτή είναι ο δρόμος ο δικός μου προς εσένα
Πολέμα και Οραματίσου
Άβαταρ μέλους
Θοδωράκος

Δημοσίευση από Θοδωράκος »

Μετρητά και πάλι μετρητά. :romance-heartbeating:

Στην αρχή το έκανα λίγο "ιδεολογικά" μέχρι που πριν λίγα χρόνια έμαθα ότι οι επιχειρηματίες επιβαρύνονται με κρατήσεις από την τράπεζα, με κάθε συναλλαγή μέσω κάρτας, οπότε και την έκοψα εντελώς μαχαίρι (εκτός από λογαριασμούς).

Άλλο παράδειγμα: λόγω κάποιας παρεξήγησης/καθιστέρησης, σε έναν επιχειρηματία που συνδιαλλέγομαι του μπλόκαρε η εφορία τον λογαριασμό, και επειδή όλοι πληρώναν με κάρτα, δεν είχε μετρητά ούτε να κινηθεί ο ίδιος, ούτε να πληρώσει τους εργαζομένους του.

Δεν καταλαβαίνω γιατί τέτοια μανία να βάζει ο κόσμος διαμεσολαβητή στις συναλλαγές του. Θα μου πεις, δεν νομίζω να το παίρνει χαμπάρι. Το πόσα λεφτά χάνουν οι επιχειρήσεις και πάνε στην τράπεζα, πχ, ή πόσο όλο αυτό γίνεται μία "μέγγενη" στην οικονομία, που λίγο κάτι να προκύψει, πες ένα πολύωρο black-out στο ρεύμα, τα τινάζει όλα στον αέρα.

Ακόμα και στην Αγγλία άκουγα πρόσφατα μετά από μία ιστορία με βλάβες στους υπολογιστές που είχε γίνει, άρχισαν να ακούγονται "επίσημες" φωνές που έλεγαν "μήπως... να το ξανασκεφτούμε με τα μετρητά".

Είναι αυτή η "ευκολία" που γίνεται τυράκι, και δεν παίρνει η κοινωνία χαμπάρι τι προκαλείται από όλο αυτό.
Πολέμα και Οραματίσου @};-

Ανοίγω την Καρδιά μου στον Θεό. :romance-heartbeating:
Άβαταρ μέλους
Ellaki

Δημοσίευση από Ellaki »

Συμφωνώ απόλυτα :x
Ας ξεκινήσουμε να αγαπάμε, κι ας μην ξέρουμε ακόμα καλά τον τρόπο... :romance-heartbeating:
Άβαταρ μέλους
Δεκατριούλης

Δημοσίευση από Δεκατριούλης »

Ας μην ξεχναμε ότι τι κρατος "υποχρεώνει" τους πολίτες στην χρήση καρτας και δεν είναι τόσο ευκολο να μην την χρησιμοποιείς.
Αν δεν καλύπτεις συγκεκριμενο ποσο του εισοδηματος σου (νομίζω 20 ή 25%) με κάρτα στην ετησια φορολογική δηλώση πληρώνεις σαν "ποινή" σημαντικά περισσότερα χρήματα :-(
Ας αφησουμε την κριτική για τους ανθρώπους γύρω μας και ας ακολουθησουμε τον δρόμο που δείχνει η καρδιά μας.
Άβαταρ μέλους
Μάνος

Δημοσίευση από Μάνος »

Εδώ στο Λονδίνο τουλάχιστον, ισχύει Παναγιωτάκο μου ότι το κρατος κατά κάποιο "υποχρεώνει" τους πολίτες στην χρήση καρτας και δεν είναι τόσο ευκολο να μην την χρησιμοποιείς. Τι να κάνεις δηλαδή αν δεν έχουν καν ρέστα να σου δώσουν; Άντε και φεύγεις και πας στον παρακάτω μαχαλά... Μα κι εκεί τα ίδια! Αν δεν κάνω λάθος και ο Κωνστναντινούλης μας είχε δυσκολευτεί αρκετά με τα μετρητά που είχε για να αγοράσει κάτι, όταν πριν χρόνια είχε έρθει Λονδίνο.
:x :x :x
Εικόνα

Αγάπη είναι να με αφήνεις να σε αγγίξω,
να με ακούς, ακόμα και όταν δεν μιλάω,
να με βλέπεις, ακόμα και όταν δεν είμαι δίπλα σου...
Άβαταρ μέλους
Vasoula
Site Admin

Δημοσίευση από Vasoula »

πρώτη στην καφρίλα η Αγγλία...δεν μας κάνει εντύπωση βέβαια

Μανούλη μου, δεν πας Ολλανδία?

λέμε τώρα :D
H Aγάπη μου για εσάς έχει χρώμα Λευκό

Εικόνα

Δημοσίευση από Μάνος »

Έχω κοιτάξει ήδη αυτήν την εκδοχή Βασούλα μου, μα την απέρριψα όταν έμαθα πως στην Ολλανδία είναι πιο κρύος ο καιρός απ’ ότι το Λονδίνο…
Τελευταία όμως άρχισα να το εξετάζω και πάλι καθώς τα περιθώρια στενεύουν.
:x :x :x
Εικόνα

Αγάπη είναι να με αφήνεις να σε αγγίξω,
να με ακούς, ακόμα και όταν δεν μιλάω,
να με βλέπεις, ακόμα και όταν δεν είμαι δίπλα σου...

Επιστροφή στο “ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ”