Πώς το πληγωμένο παιδί μέσα μας, μολύνει την ενήλικη ζωή μας

Άβαταρ μέλους
Αντρίκος
Δημοσιεύσεις: 3121
Εγγραφή: 01 Μάιος 2013 1:33 pm
Τοποθεσία: Athens

Re: Πώς το πληγωμένο παιδί μέσα μας, μολύνει την ενήλικη ζωή

Δημοσίευση από Αντρίκος »

Περιεκτικοτατο. Ευχαριστουμε Αννουλα!
>:d< >:d< :romance-heartbeating: :romance-heartbeating:
"Τα πράγματα δεν αγγίζουν την ψυχή αλλά στέκουν ακίνητα έξω από αυτήν, ενώ οι ενοχλήσεις προέρχονται αποκλειστικά και μόνο από κρίση που σχηματίζουμε μέσα μας γι΄αυτά." Μάρκος Αυρήλιος
Άβαταρ μέλους
Βικούλα
Δημοσιεύσεις: 26143
Εγγραφή: 08 Φεβ 2012 4:24 pm

Re: Πώς το πληγωμένο παιδί μέσα μας, μολύνει την ενήλικη ζωή

Δημοσίευση από Βικούλα »

Vasoula έγραψε:ναι ρε το γαμώπαιδο... >:)
:)) :)) :)) :)) :)) :)) :))
"Το να είσαι τέλειος είναι μια πρόκληση του «δεν μπορώ»
Το να είσαι ευτυχισμένος είναι η πρόκληση του «Θέλω»…" Β.Ν.
Πολέμα και οραματίσου! @};-
Άβαταρ μέλους
Μάνος
Δημοσιεύσεις: 18777
Εγγραφή: 05 Μαρ 2014 8:10 am

Re: Πώς το πληγωμένο παιδί μέσα μας, μολύνει την ενήλικη ζωή

Δημοσίευση από Μάνος »

Αννούλα μας, ευχαριστούμε!!! :x :x :x

Βασούλα =)) =)) =))
Εικόνα

Αγάπη είναι να με αφήνεις να σε αγγίξω,
να με ακούς, ακόμα και όταν δεν μιλάω,
να με βλέπεις, ακόμα και όταν δεν είμαι δίπλα σου...
Άβαταρ μέλους
Μπεττουλα
Δημοσιεύσεις: 6449
Εγγραφή: 03 Οκτ 2011 12:22 pm

Re: Πώς το πληγωμένο παιδί μέσα μας, μολύνει την ενήλικη ζωή

Δημοσίευση από Μπεττουλα »

Annoula έγραψε:Μέχρι να διεκδικήσουμε και να προασπίσουμε εκείνο το παιδί, αυτό θα συνεχίσει να κάνει εκδραμάτιση και να μολύνει την ενήλικη ζωή μας»
Συν-εξάρτηση: Η συν-εξάρτηση σημαίνει ότι το άτομο δεν έχει επαφή με τα δικά του αισθήματα, τις δικές του ανάγκες και επιθυμίες, με αποτέλεσμα να βιώνει απώλεια της ταυτότητας. Το άτομο εξαρτάται από κάτι έξω από τον εαυτό του για να μπορεί να έχει μια ταυτότητα.
Οι ανάγκες της παιδικής ηλικίας δεν ικανοποιήθηκαν, με αποτέλεσμα το άτομο να μην γνωρίζει ποιο είναι, ποια είναι η ταυτότητά του.
Όταν ένα παιδί βιώνει κακοποίηση κατά τη διάρκεια της σωματικής, συναισθηματικής ή σεξουαλικής βίας που δέχεται δεν μπορεί να παραμείνει μέσα στον ίδιο του τον εαυτό, με αποτέλεσμα να απομακρύνεται από τον εαυτό του.
Για να επιβιώσει από τον πόνο το παιδί αποσυνδέεται από την ταυτότητά του και αντί για αυτό ταυτίζεται με τον βασανιστή του, το άτομο από το οποίο δέχεται τη βία.
Αν ως ενήλικες κουβαλάμε μέσα μας ένα παιδί που είναι ναρκισσιστικά στερημένο τότε έχουμε μια ακόρεστη λαχτάρα για αγάπη, προσοχή και τρυφερότητα.

Οι απαιτήσεις του παιδιού έρχονται στην επιφάνεια και σαμποτάρουν τις ενήλικες σχέσεις μας, καθώς νιώθουμε ότι η αγάπη που μας δίνουν δεν είναι αρκετή. Ένα ναρκισσιστικά στερημένο παιδί δεν μπορεί να ικανοποιήσει τις ανάγκες του, καθώς στην πραγματικότητα είναι ανάγκες του παιδιού και όχι του ενήλικα.

Πρόκειται για ανάγκες εξάρτησης, που απαιτούν μια διαρκή παρουσία του άλλου για να ικανοποιηθούν, καθώς τα παιδιά έχουν την ανάγκη του γονιού δίπλα τους όλη την ώρα. Για να επέλθει θεραπεία θα πρέπει ο ενήλικας να θρηνήσει για αυτή τη στέρηση που έχει βιώσει και βιώνει.

Οι ναρκισσιστικά στερημένοι ενήλικες απογοητεύονται από τις σχέσεις τους, αναζητούν τον τέλειο εραστή που θα ικανοποιήσει όλες τις ανάγκες τους, γίνονται εξαρτημένα άτομα
Το παιδί που μεγάλωσε χωρίς την κατάκτηση της εμπιστοσύνης από το περιβάλλον είτε εγκαταλείπει κάθε έλεγχο και εμπιστεύεται με ένα αφελή τρόπο, ενώ εξαρτάται από τους άλλους και τους υπερεκτιμά, είτε αποσύρεται στην απομόνωση και τη μοναξιά, βάζοντας προστατευτικά τείχη γύρω του.

«Ένα άτομο που δεν έμαθε να εμπιστεύεται συγχέει την ένταση με την οικειότητα, την καταπίεση με τη φροντίδα και τον έλεγχο με την ασφάλεια».
«Το αδιάλυτο συναίσθημα από το παρελθόν συχνά στρέφεται εναντίον του εαυτού».
Δυσλειτουργία οικειότητας: Πολλοί ενήλικες που έχουν ένα πληγωμένο μέσα τους παιδί κινούνται ανάμεσα στον φόβο της εγκατάλειψης και τον φόβο του καταποντισμού της προσωπικότητας.
Το πληγωμένο παιδί έχει ήδη βιώσει ένα μεγάλο πλήγμα, που είναι η απόρριψη του αυθεντικού εαυτού, καθώς δεν πήρε την επιβεβαίωση που είχε ανάγκη από τον γονιό. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός ψεύτικου εαυτού, που συμπεριφέρεται με τον τρόπο που θεωρεί ότι θα μπορέσει να κερδίσει την αγάπη.
«Βαθμιαία, ο ψεύτικος εαυτός γίνεται αυτός που το άτομο νομίζει πραγματικά ότι είναι. Ξεχνάει ότι ο ψεύτικος εαυτός είναι μια προσαρμογή, ένας ρόλος βασισμένος σε ένα σενάριο που κάποιος άλλος έγραψε.

Πώς μπορείς να μοιραστείς τον εαυτό σου με έναν άλλο, όταν δεν ξέρεις στην πραγματικότητα ποιος είσαι; Πώς μπορεί κάποιος άλλος να σε μάθει αν δεν ξέρεις εσύ ποιος πραγματικά είσαι;

Χωρίς ασφαλή όρια δεν μπορούμε να ξέρουμε που τελειώνουμε εμείς και που αρχίζουν οι άλλοι. Δε μπορούμε να πούμε όχι και δεν ξέρουμε τι θέλουμε, πράγματα που είναι κρίσιμες μορφές συμπεριφοράς για την καθιέρωση της οικειότητας».
Το απείθαρχο μέσα μας παιδί είναι φυγόπονο, χρονοτριβεί, αρνείται να αναβάλλει την άμεση ικανοποίηση των αναγκών του, επαναστατεί, είναι ισχυρογνώμον και αδιάλλακτο και δρα ενστικτωδώς χωρίς σκέψη.

Το υπερ-πειθαρχικό παιδί είναι άκαμπτο, έμμονο, υπερβολικά ελεγχόμενο και υπάκουο, ευχαριστεί τους άλλους και είναι παγιδευμένο στη ντροπή και την ενοχή. Οι περισσότεροι ταλαντεύονται ανάμεσα στα δύο».
Εξαρτημένη καταναγκαστική συμπεριφορά: Το πληγωμένο μέσα μας παιδί έχει ανάγκη από σχέσεις εξάρτησης για να μπορέσει να επιβιώσει.
«Στον πυρήνα των περισσότερων έξεων υπάρχει το πληγωμένο μέσα παιδί, το οποίο βρίσκεται σε συνεχή κατάσταση λαχτάρας και ακόρεστης ανάγκης».
Η κατάθλιψη οφείλεται στην υιοθέτηση του ψεύτικου εαυτού και στην εγκατάλειψη του αληθινού εαυτού, που δημιουργεί ένα κενό μέσα στο άτομο. «Αναφέρομαι σ’ αυτό το φαινόμενο ως η "τρύπα στην ψυχή κάποιου". Όταν ένα άτομο χάσει τον αυθεντικό εαυτό του, χάνει την επαφή με τα αληθινά αισθήματα, τις ανάγκες και τις επιθυμίες του.
«Όταν το μέσα μας παιδί πληγώνεται, νιώθουμε κενοί και μελαγχολικοί. Η ζωή έχει κάτι το μη πραγματικό γύρω της. Είμαστε εκεί, αλλά δε μετέχουμε. Αυτή η αίσθηση του κενού οδηγεί στη μοναξιά. Επειδή ποτέ δεν είμαστε αυτοί που πράγματι είμαστε, δεν είμαστε ποτέ αληθινά παρόντες. Ακόμη κι αν οι άνθρωποι μας θαυμάζουν και προσκολλούνται σε μας, νιώθουμε μόνοι».
Όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά οδηγούν στη διατήρηση ενός πληγωμένου μέσα μας παιδιού, το οποίο μολύνει την ενήλικη ζωή μας, με αποτέλεσμα να κουβαλάμε συναισθήματα από την παιδική ηλικία, που διαστρεβλώνουν τις ανάγκες και επιθυμίες μας, την αναζήτηση αγάπης και τα συναισθήματα που μας προκαλούν οι σχέσεις μας.
:-( @};- @};-

πολλες αληθειες...
Η εσωτερική σπουδαιότητα του ανθρώπου είναι το Φως που τον ακολουθεί, όπου και να βρίσκεται...Να πολεμάει γι' αυτήν την σπουδαιότητα είναι το ζητούμενο
Άβαταρ μέλους
Giotoula
Δημοσιεύσεις: 12289
Εγγραφή: 10 Φεβ 2010 2:40 am

Re: Πώς το πληγωμένο παιδί μέσα μας, μολύνει την ενήλικη ζωή

Δημοσίευση από Giotoula »

Vasoula έγραψε: και ο γονέας...μην ξεχνιόμαστε ε?
:handgestures-thumbupleft:

Ευχαριστούμε Αννούλα @};- :x
"Πολέμα και Οραματίσου"...
Άβαταρ μέλους
Ifaki
Site Admin
Δημοσιεύσεις: 3238
Εγγραφή: 06 Απρ 2009 10:42 am
Τοποθεσία: Αγάπη

Re: Πώς το πληγωμένο παιδί μέσα μας, μολύνει την ενήλικη ζωή

Δημοσίευση από Ifaki »

Πω! Πω!!! Ολες η αληθειες μαζι!!!!!!! :-(

Ευχαριστουμε Αννουλα! @};-
Ο μεγαλύτερος Σκοπός μας είναι να ενώσουμε τα μέρη της Ψυχής μας μέσα στην Αγάπη του Θεού και του Ανθρώπου
Χωρίς να μας νοιάζει ποιόν απογοητεύουμε

_________________
"Πολέμα και Οραματίσου"...

Reiki Center - Ρεικι
Άβαταρ μέλους
Μάνος
Δημοσιεύσεις: 18777
Εγγραφή: 05 Μαρ 2014 8:10 am

Re: Πώς το πληγωμένο παιδί μέσα μας, μολύνει την ενήλικη ζωή μας

Δημοσίευση από Μάνος »

Εξαιρετικό άρθρο και ωραία υπενθύμιση που δυστυχώς εξακολουθεί να αφορά πολύ κόσμο (αν όχι όλους!)

Συμφωνώ με όλα όσα αναφέρει, απλά θα ήθελα να εκφράσω μια σκέψη μου «δυνατά»:
Άτομα το οποία ενηλικιώνονται και έχουν μέσα τους ένα θυμωμένο/πληγωμένο παιδί, δεν ξέρω κατά πόσο και σε τι βαθμό είναι ενήλικες… Μπορεί να θεωρούνται! Είναι όμως…;

Και αυτό το ερώτημα το θέτω μέσα από την δική μου προσωπική πορεία. Αυτό το παιδί που είχα μέσα μου (όχι ότι αυτή την στιγμή που μιλάμε το έχω αποβάλλει στο 100%, όμως σαφέστατα έχει υπάρξει κάποια πρόοδος), ήταν ένας σαμποτέρ για την πραγματική μου ενηλικίωση!
Έβγαζε προς τα έξω αλαζονικές και εγωιστικές συμπεριφορές, θεωρώντας πως η στάση του ήταν και σωστή!!! Μέσα από δουλίτσα που τακτοποιήθηκαν μέσα μου πολλά πράγματα, έχω βάλει σαν στόχο τέτοιες κακομαθημενιές να τις στείλω από εκεί που ήρθαν!!!
Δεν λέω ότι είναι εύκολο…
Δεν είναι όμως ακατόρθωτο…!
…αρκεί να έχουμε τα μάτια μας στραμμένα μέσα μας!!!

Σε εσάς ποια ήταν/είναι η εμπειρία σας με το παιδί μέσα σας;

:x :x :x
Εικόνα

Αγάπη είναι να με αφήνεις να σε αγγίξω,
να με ακούς, ακόμα και όταν δεν μιλάω,
να με βλέπεις, ακόμα και όταν δεν είμαι δίπλα σου...
Άβαταρ μέλους
Δεκατριούλης
Δημοσιεύσεις: 4635
Εγγραφή: 29 Ιαν 2011 1:10 pm

Re: Πώς το πληγωμένο παιδί μέσα μας, μολύνει την ενήλικη ζωή μας

Δημοσίευση από Δεκατριούλης »

Όμορφο φτυαρακι Μανουλη. Θα επανέλθω ❤🌹🧡
Ας αφησουμε την κριτική για τους ανθρώπους γύρω μας και ας ακολουθησουμε τον δρόμο που δείχνει η καρδιά μας.
Άβαταρ μέλους
Ellaki
Δημοσιεύσεις: 27474
Εγγραφή: 30 Ιούλ 2007 11:02 am
Τοποθεσία: Αγάπη

Re: Πώς το πληγωμένο παιδί μέσα μας, μολύνει την ενήλικη ζωή μας

Δημοσίευση από Ellaki »

Το δικό μου παιδί Μανούλη μου είχε αυτοκαταστροφικές τάσεις με στόχο κάποιος να το αγαπήσει και να το φροντίσει.
Εννοείται ότι από τους άλλους έλαβα ένα @@@@@@@ αλλά, τελικά κατάφερα να φροντίσω εγώ η ίδια τον εαυτό μου.

Ένα από τα σοβαρότερα εμπόδια στο να ενηλικιωθώ και να με αγαπήσω ήταν οι ενοχές για αυτά που είχα προκαλέσει.
Προίκα του @@@@@ που είχα φάει και της επανειλημμένης κριτικής και κατάκρισης.
Πετώντας από μέσα μου τον προγραμματισμό και εκτιμώντας το παρόν με τα όλα του, ελευθερώθηκα από τις ενοχές και ανέλαβα την ευθύνη Μου.

>:d< >:d< >:d<
Ας ξεκινήσουμε να αγαπάμε, κι ας μην ξέρουμε ακόμα καλά τον τρόπο... :romance-heartbeating:
Άβαταρ μέλους
Μάνος
Δημοσιεύσεις: 18777
Εγγραφή: 05 Μαρ 2014 8:10 am

Re: Πώς το πληγωμένο παιδί μέσα μας, μολύνει την ενήλικη ζωή μας

Δημοσίευση από Μάνος »

Αυτό που έχω εντοπίσει Ελλάκι μου, είναι πόσο διαφορετικοί αλλά και πόσο ίδιοι είμαστε σε σημεία...!
Κάποιος να μας φροντίσει...
Κάποιος να μας αποδεχτεί...
Κάποιος να μας αγαπήσει...
Εμείς για εμάς τίποτα!!!
...ούτε που μας πήγαινε το μυαλό, μιας και ολόκληρη η ευθύνη είχε μετατεθεί στους άλλους!
:-( :-( :-(
Εικόνα

Αγάπη είναι να με αφήνεις να σε αγγίξω,
να με ακούς, ακόμα και όταν δεν μιλάω,
να με βλέπεις, ακόμα και όταν δεν είμαι δίπλα σου...
Άβαταρ μέλους
Ellaki
Δημοσιεύσεις: 27474
Εγγραφή: 30 Ιούλ 2007 11:02 am
Τοποθεσία: Αγάπη

Re: Πώς το πληγωμένο παιδί μέσα μας, μολύνει την ενήλικη ζωή μας

Δημοσίευση από Ellaki »

έτσι είναι >:d< >:d< >:d< >:d<
Ας ξεκινήσουμε να αγαπάμε, κι ας μην ξέρουμε ακόμα καλά τον τρόπο... :romance-heartbeating:
Άβαταρ μέλους
Sijune21
Δημοσιεύσεις: 67
Εγγραφή: 28 Απρ 2023 11:36 pm

Re: Πώς το πληγωμένο παιδί μέσα μας, μολύνει την ενήλικη ζωή μας

Δημοσίευση από Sijune21 »

Υπάρχουν κάποιες ολιστικού τύπου ενεργειακές θεραπείες,πχ με αγγελικές σπείρες,πχ με εκρεμμες,πχ με ραδιαισθησια,που υπόσχονται θεραπεία εσωτερικού παιδιού,φαντάζομαι λίγο πολύ τα έχετε διαβάσει στο διαδίκτυο από εδώ και από εκεί.

Δεν γνωρίζω όμως που ακριβώς μπορεί να βρίσκεται η διαχωριστική γραμμή,μεταξύ μιας κλασσικης ψυχοθεραπείας και μιας ολιστικής θεραπείας για την ψυχή η το πληγωμένο παιδί.

It seems complicated.

Επιστροφή στο “ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ”