Ένας υπέροχος καρπός, το καρύδι
Πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο BMJ Open Diabetes Research & Care πλέκει ένα εγκώμιο για μία διατροφή πλούσια σε καρύδια.
Θα πρέπει όλοι να αυξήσουμε την πρόσληψή τους; Τα καρύδια διαθέτουν μια μακρά λίστα των υποτιθέμενων οφελών για την υγεία, αλλά τώρα μια νέα μελέτη ερευνά βαθύτερα.
Πιο ειδικά, μια πρόσφατη μελέτη ανέλαβε να μελετήσει τις επιπτώσεις του καρυδιού στην υγεία, συμπεριλαμβανομένων των επιπέδων χοληστερόλης, το συνολικό βάρος και την ποιότητα της διατροφής.
Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ημερήσια κατανάλωση του καρπού οδηγεί στη βελτίωση της λειτουργίας του τοιχώματος των αιμοφόρων αγγείων και στη διατήρηση χαμηλών επιπέδων χοληστερόλης.
Η υπεροχή του
Τα καρύδια είναι ένα λιπαρό τρόφιμο, που περιέχει περίπου 15% πρωτεΐνη και ένα εντυπωσιακό λίπος της τάξης 65%. Τα καρύδια περιέχουν επίσης ιδιαίτερα υψηλές ποσότητες μαγνησίου (163% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης στα 100 γραμμάρια καρύδια), βιταμίνη Ε και βιταμίνες του συμπλέγματος Β.
Προηγούμενες μελέτες έχουν διαπιστώσει την ικανότητα του καρυδιού να επιβραδύνει τον καρκίνο του προστάτη, να μειώνει τη χοληστερόλη και την ευαισθησία στην ινσουλίνη και χαμηλότερα επίπεδα του IGF-1 (εμπλέκονται στον προστάτη και καρκίνο του μαστού).
Άλλοι υποστήριξαν ότι τα καρύδια μειώνουν την αρτηριακή πίεση, το οξειδωτικό στρες και τους δείκτες φλεγμονής.
Η τρέχουσα μελέτη πραγματοποιήθηκε από τον Δρ David Katz του Πανεπιστημίου Γέιλ στο Κονέκτικατ. Στην έρευνα συμμετείχαν 112 άτομα: 31 άνδρες και 81 γυναίκες, ηλικίας 25-75, όλοι με ένα σχετικάν υψηλό κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη.
Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Μία ομάδα έλαβε συμβουλές για να υιοθετήσουν μία δίαιτα χαμηλότερη σε θερμίδες, η άλλη ομάδα όχι.

Μέσα σε κάθε μία από τις ομάδες, τα άτομα χωρίστηκαν τυχαία σε δύο ακόμη υποομάδες. Η πρώτη υποομάδα κατανάλωνε 56 γραμμάρια καρυδιών την ημέρα, η άλλη απείχε από την κατανάλωση για 6 μήνες. Μετά από ένα διάλειμμα 3 μηνών, οι ρόλοι αντιστράφηκαν.
Οι συμμετέχοντες αξιολογήθηκαν ως προς έναν μεγάλο αριθμό δεικτών. Οι δείκτες είχαν ως εξής: διαιτητική πρόσληψη, βάρος, ύψος, δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ), περίμετρος της μέσης, πίεση του αίματος, γλυκόζη στο αίμα (η γλυκόζη μετράται μετά από 8 ώρες νηστείας), χοληστερόλη και HbA1c (γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη - ο δείκτης αυτός προσφέρει μια ένδειξη του μέσου όρου επιπέδων της γλυκόζης για μακρές χρονικές περιόδους).
Μήπως τα καρύδια είναι θαυματουργά;
Μετά τον έλεγχο για παράγοντες όπως η ηλικία και ο βαθμός της τακτικής άσκησης, οι συγγραφείς της μελέτης κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα καρύδια συνδέθηκαν με υψηλή ποιότητα διατροφής.
Η μελέτη διαπίστωσε μια βελτιωμένη λειτουργία των επιθηλιακών στους συμμετέχοντες που κατανάλωναν τα καρύδια. Οι ερευνητές βρήκαν επίσης μια μείωση της LDL (κακή) χοληστερόλης. Παράλληλα, η προσθήκη καρυδιών στη διατροφή των συμμετεχόντων βρέθηκε να έχει σημαντική επίδραση στην πίεση του αίματος, στη γλυκόζη του αίματος και την HDL (καλή) χοληστερόλη.
http://www.flowmagazine.gr/" onclick="window.open(this.href);return false;