Οι ρόλοι κάποτε σταματούν (ή οφείλουν να σταματήσουν) και να αρχίσουν οι σχέσεις να γίνονται πιο ελεύθερες και έτσι πιο βαθιές...
Αυτό πιστεύω πως τα λέει όλα...
Και να φέρω και ένα παράδειγμα από την προσωπική μου σχέση με τους γονείς μου. Όταν με ρωτάνε ακόμα, 27 χρονών μαντράχαλο, αν "τρώω" και αν "ντύνομαι". Αρχικά το θεωρώ πλέον προσβολή, από την άποψη ότι θεωρούν ότι είμαι μικρό παιδάκι που δεν ξέρει να φροντίσει τον εαυτό του. Βασικά, ακόμα χειρότερα, καθώς ακόμα και το βρέφος, όταν κρυώνει ή πεινάει, θα κλάψει - δηλαδή η ανάγκη για κάλυψη των βασικών αναγκών είναι έμφυτη στον άνθρωπο, αλλά παρ'όλ'αυτά αυτοί επιμένουν να θεωρούν ότι εγώ δεν την έχω, και πρέπει αυτοί να μου το υπενθυμίζουν. Μετά βέβαια αναρωτιέμαι, πόσο αρνητικό είναι αυτό ακόμα και για αυτούς, καθώς θεωρούν ότι ανέθρεψαν έναν άνθρωπο ο οποίος δεν θα είναι σε θέση να καλύψει τις ανάγκες του - γυρίζει μπούμεραγκ δηλαδή. Και επειδή ηλίθιοι δεν είναι, έχω την αίσθηση (βασικά, είμαι απόλυτα σίγουρος) ότι
δεν θέλουν να είναι το παιδί τους ανεξάρτητο, να μην τους έχει ανάγκη, σε κάτι τόσο απλό και βασικό - οπότε που να μπούμε και σε θέματα συναισθηματικής και γενικότερης ανεξαρτησίας. Τέτοιο "νοιάξημο" να μου λείπει...
Άσε που όταν τους ανακοίνωσα πριν 3 χρόνια ότι μετακομίζω και φεύγω από κοντά τους, είχαμε ένα κάρο κλάμματα. Όχι γιατί ανησυχούσαν για μένα και το πως θα τα βγάζω πέρα, όχι.
Για να μην τους ξεχάσω. Ότι δηλαδή με αυτήν μου την κίνηση τους απέρριπτα. Και εκεί κατάλαβα το "συναισθηματικό χρέος" που ήθελαν να μου δημιουργήσουν απέναντί τους: ότι κάνουμε ό,τι κάνουμε για σένα, ούτως ώστε "
να..." ή "
να μην...".
Η οικογένεια έχει την θαλπωρή της, ναι. Η οποία και εξυπηρετεί κάποιον σκοπό, μέχρι την ενηλικίωση. Να έχει ο νέος άνθρωπος ένα ασφαλές περιβάλλον για να αναπτυχθεί. Αλλά μετά αυτή η θαλπωρή γίνεται φυλακή.
Το λιμάνι χρειάζεται να είναι ασφαλές για να χτιστεί το καινούργιο πλοίο, να δοκιμάσει τον εαυτό του στις προκλήσεις της θάλασσας, να κάνει στην αρχή κάποιες διστακτικές βόλτες στις γύρω παραλίες, ίσως και να γυρίσει πληγωμένο πίσω στις πρώτες του δυσκολίες. Άλλα σκοπός του πλοίου είναι να ανοιχτεί στον ωκεανό, να ανοίξει τα πανιά του και να σαλπάρει ελεύθερο για όπου θέλει αυτό. Και αν στο μυαλό του καπετάνιου είναι ότι πρέπει να γυρίζει ξανά και ξανά πίσω στο λιμάνι, τότε δεν θα ξανοιχτεί σε μακρινούς τόπους, αλλά θα πηγαίνει εκεί κοντά, χάνοντας την ευκαιρία να εξερευνήσει μακρινούς τόπους, χάνοντας την ευκαιρία να βρει τον δικό του προορισμό, ο οποίος μπορεί να βρίσκεται στην άλλη μεριά του χάρτη.