Τα Κυνόροδα-οι καρποί της άγριας τριανταφυλλιάς
Η αγριοτριανταφυλλιά είναι πολυετής θάμνος πολύκλαδος και αγκαθωτός, που φθάνει σε ύψος από 1-3 μέτρα,και ανήκει στην οικογένεια των Ροδανθών (Rosaceae).
Αυτή η ομάδα φυτών βρίσκεται στις εύκρατες περιοχές και στα δύο ημισφαίρια, και υπάρχουν πάνω από 100 είδη της. Η Rosa canina έχει άνθη ρόδινα ή λευκά, με λίγα φύλλα και πολύ άρωμα. Τα πέταλά της είναι αραιά και ο καρπός της είναι γνωστός σαν «κυνόρροδο».
Ωριμάζει αργά το καλοκαίρι προς το φθινόπωρο,και είναι τροφή για τα πουλιά και άλλα μικρά θηλαστικά.
Η αγριοτριανταφυλλιά είναι θάμνος αυτοφυής σε πλαγιές και ξέφωτα. Ο βλαστός της είναι πολύκλαδος και αγκαθωτός, τα φύλλα της λογχοειδή και οδοντωτά,
οι καρποί κόκκινοι και ωοειδείς με πολλούς σπόρους, τα κυνόροδα, και άνθη λευκά ή ροζ. Ανθίζει την άνοιξη και χρησιμοποιούμενα μέρη είναι τα άνθη και οι καρποί.
Οι καρποί και τα άνθη περιέχουν μεγάλη ποσότητα βιταμίνης C και γι’ αυτό είναι πρώτης τάξεως αντισκορβουτικό και φάρμακο για το ραχιτισμό. Το αφέψημα θεωρείται ιδανικό τονωτικό σε λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος, στο συνάχι, την ατονία, την ανορεξία και στην δυσπεψία. Έχει στυπτικές ιδιότητες και βοηθά στην καταπολέμηση της διάρροιας και των κολικών των εντέρων.
Επίσης θεωρείται πολύ αποτελεσματικό αντισηπτικό για μολύνσεις και ερεθισμούς των βλεφάρων και των οφθαλμών. Το αιθέριο έλαιο θεωρείται πολύ αγνό και ασφαλές για χρήση αλλά σπάνια κυκλοφορεί ανόθευτο.
Τα άνθη και οι καρποί της αγριοτριανταφυλλιάς χρησιμοποιούνται για γλυκά του κουταλιού, μαρμελάδας, σιρόπια και ζεστά ροφήματα με έξοχη γεύση.
Οι καρποί της αγριοτριανταφυλλιάς περιέχουν:
ασβέστιο
κιτρικά άλατα
κιτρικό οξύ
σίδηρο
μηλικό οξύ
νιασίνη
οργανικά οξέα
πηκτίνη
φώσφορο
ρητίνη
ζάχαρα
ταννίνη
Βιταμίνη Α
Βιταμίνη Β1
Βιταμίνη Β2
Βιταμίνη C
Βιταμίνη Ε
Βιταμίνη Κ
Βιταμίνη P
Έχει δράση:
Στυπτική ( μειώνει τις εκκρίσεις των βλεννογόνων και των υγρών από το σώμα).
Διουρητική (αυξάνει τον όγκο και τη ροή των ούρων και καθαρίζει το ουροποιητικό σύστημα -καθαρίζει τα νεφρά και την κύστη-εμποδίζει την κατακράτηση υγρών ).
Καθαρτική (είναι ένα ήπιο διεγερτικό που προάγει τη φυσική κίνηση των εντέρων)
Θρεπτική (παρέχει τροφή μέσω των βιταμινών).
Ψυκτική (εξισορροπεί την ανώμαλη θερμότητα του σώματος, και ανακουφίζει από τη δίψα ).
Τονωτική (ενισχύει και ενδυναμώνει τα όργανα ή ολόκληρο τον οργανισμό δίνοντας ένα αίσθημα ευεξίας) .
Χρήσεις :
σε λοιμώξεις του θώρακα - κρυολογήματα- βήχα - γρίπη.
συντελεί στην αποκατάσταση και θεραπεία της πνευμονικής λειτουργίας ή σε άλλες ασθένειες των πνευμόνων και του στήθους
αποβάλλει τις συσσωρεύσεις του ουρικού οξέως βοηθά στην ουρική αρθρίτιδα και σε ρευματικούς πόνους.
στην υπερβολική εμμηνόρροια, σε συσπάσεις και πόνους της μήτρας
διάρροια - δυσεντερία - στομαχικές διαταραχές
είναι αποτελεσματικό αντισηπτικό για μολύνσεις και ερεθισμούς των βλεφάρων και των οφθαλμών.
Κατάλληλο για έλκη του στόματος , εξασθενημένη μνήμη. Προάγει τη δύναμη της ανάρρωσης ,
συμπληρώνει την ανεπάρκεια της βιταμίνης C στα παιδιά ,βοηθά όταν υπάρχει γενική αδυναμία και εξάντληση .
Οι καρποί είναι ευεργετικοί για την ατονία, την ανορεξία, και η διουρητική τους δράση δεν ερεθίζει τα νεφρά. Όταν υπάρχει τάση για πέτρες ή άμμο στα νεφρά μπορεί να γίνεται και προληπτική χρήση.To κυνόρροδο είναι ένα φυσικό αντικαταθλιπτικό και αφροδισιακό. Βοηθά στην αποκατάσταση της διαταραγμένης ορμονικής ισορροπίας, και στην ακανόνιστη περίοδο. Δεν έχει παρενέργειες και μπορεί να δίνεται στα παιδιά. Ένα τσάι από θρυμματισμένους καρπούς χρησιμοποιείται για τον πυρετό. Με χρήση εξωτερική και εσωτερική είναι μια καλή θεραπεία για τη νεανική ακμή. Η Κινεζική ιατρική συνιστά το τσάι από ροδοπέταλα για τους ίδιους λόγους και για την αποκατάσταση του "τσι". Στις μέρες μας οι καρποί αυτοί χρησιμοποιούνται πολύ λίγο, αλλά μάλλον είναι καιρός να τους γνωρίσουμε και να εκτιμήσουμε τις φαρμακευτικές τους ιδιότητες, πριν τους πατεντάρουν οι εταιρείες.
Φαρμακευτικά μέρη που χρησιμοποιούνται: τα πέταλα και τα κυνόρροδα.
Πηγή:
http://www.back-to-nature.gr/2013/01/bl ... _8784.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Τον καρπό της αγριοτριανταφυλλιάς ούτε που τον γνώριζα ότι υπάρχει καν σαν μέρος του φυτού,
το φθινόπωρο έτυχε και μου τον δείξανε και αποφάσισα να πειραματιστώ, δλδ να μαζέψω, να αποξηράνω και να δοκιμάσω, είναι πολύ ωραίο! αυτή την στιγμή που σας γράφω κάνω την πρώτη μου δοκιμή και είναι ένα πολύ ωραίο ρόφημα συν όλες τις ιδιότητες που διάβασα και εγώ στο παραπάνω άρθρο.
δεν είναι δύσκολο καθόλου να το βρεις στην Ελλάδα, δλδ μια βόλτα σε κάποιο βουνό γύρω απο την πόλη ή ακόμα και μια εκδρομή να βρεθείτε κάπου αν το θυμάστε και το αναγνωρίσετε μπορείτε να μαζέψετε άφθονο
η διαδικασία είναι ότι αφού τα ξεπλύνεις κόβεις το κοτσανάκι, έτσι ανοίγουν κιόλας λίγο για να αποξηρανθούν, εμένα μου αποξηράνθηκαν κοντά σε τέσσερις εβδομάδες αλλά δεν τα έβγαλα στον ήλιο, στον ήλιο υποθέτω θα κάνει λιγότερο.
απο ότι διάβασα κάποιοι τους βγάζουν τους σπόρους για να το βράσουν, εγώ το έβρασα με τους σπόρους

που πάλι διάβασα ότι δεν πειράζει (θα φανεί σε λίγο η παρενέργεια..

) ,
τα άνοιξα στα δυο έτσι αποξηραμένο και το έβρασα ώσπου πήρε ένα χαλκοκόκκινο χρώμα.
Υπάρχει βέβαια και σε μαγαζιά έτοιμο αποξεραμένο
