η υποκρισία, η βία, ο τραμπουκισμός και το έλλειμα δημοκρατίας.
Ευάκι μου, ακόμα και αυτά είναι υποκειμενικά. Εγώ δεν μπορώ να βρω, ας πούμε, τραμπουκισμό στο τρολάρισμα, ούτε και βία. Η υποκρισία είναι απαραίτητη, όσο για το έλλειμμα της δημοκρατίας, ίσα ίσα, σαν κίνηση μου φάνηκε εξαιρετικά δημοκρατικό, για τα σύγχρονα δεδομένα.
Συμφωνώ στο ότι οι μεν μπορούν να γίνουν ίδιοι με τους δε. Απλά όχι για την σελίδα. Ο παπάρας άθεος που θα κάνει διάλογο με τον εξίσου παπάρα χριστιανό, για να επιβεβαιώσουν και οι δύο το "σωστό" τους, σίγουρα είναι το ίδιο.
Όμως άλλο αυτό. Προσωπικά στην σελίδα (δεν είχα δει την αυθεντική, μόνο του facebook) δεν βρήκα κάτι που να περιγράφει τα παραπάνω.
Γιατί, να το πω και αλλιώς:
Έστω ότι κάποιος αρχίζει και κοροϊδεύει τον Τόλκιν. Αυτόν που έγραψε τον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών ντε. Εγώ προσωπικά τον λατρεύω. Ούτε καν αυτό. Του χρωστάω την φαντασία μου, γιατί όταν οι καταστάσεις με πίεζαν να γίνω "ώριμη", τα βιβλία του με κράτησαν "παιδί". Για μένα είναι σεβαστό και θαυμαστό πρόσωπο.
Αλλά, αν σε κάποια φάση αρχίζει και γίνεται σάλος στο όνομά του, πουλάνε βιβλία άσχετα με το δικό του αντικείμενο γραφής (για προσωπικό κέρδος), λένε ότι έκανε αυτό και εκείνο (για σκοπιμότητες) υπεραναλύουν από συγκεκριμένες σκοπιές τις ιστορίες του (ξανά για σκοπιμότητες) κτλ κτλ και τον πάρει ένας και του βάλει ένα παστίτσιο στην φάτσα και τον ανεβάσει στο facebook και αρχίζει να κράζει... Ε, εγώ προσωπικά θα γελάσω
Ακόμα και αν κράζει και πράγματα που είπε ο ίδιος ο Τόλκιν (γιατί ντάξει, σίγουρα θα έχει πει και διάφορες ακυρωσύνες-ή έστω, κάποια από αυτά που έχει πει, θα είναι για κάποιους βλακείες) ε, πάλι κατά πάσα πιθανότητα θα γελάσω.
Αν τα περιεχόμενα τα βρω χυδαία, χωρίς την απαιτούμενη αισθητική, καλλιέργεια και σεβασμό που είναι απαραίτητα στην σάτυρα, δεν θα το πάρω και προσωπικά.
Απλά θα ρίξω ένα facepalm

και τέλος.
Όμως το να το κατηγορήσω για έλλειμα δημοκρατίας (ανάμεσα στα άλλα), είναι αρκετά βαρύ. Γνώμη μου πάντα, ναι? ^_^