ΘΑΛΗΣ Ο ΜΙΛΗΣΙΟΣ

Άβαταρ μέλους
Vasoula
Site Admin
Δημοσιεύσεις: 88472
Εγγραφή: 24 Απρ 2007 11:47 am
Τοποθεσία: Σείριος

ΘΑΛΗΣ Ο ΜΙΛΗΣΙΟΣ

Δημοσίευση από Vasoula »

Θαλής ο Μιλήσιος

Η ΖΩΗ ΤΟΥ
Προσωκρατικός φιλόσοφος, που γεννήθηκε μεταξύ 625-640 π.Χ. και δραστηριοποιήθηκε στις αρχές του 6ου αιώνα π.Χ. στη Μίλητο της Μ. Ασίας. Καταγόταν από αριστοκρατική οικογένεια. Λέγεται ότι οι προγονικές ρίζες του εκτείνονται ως την οικογένεια του Κάδμου, του βασιλιά της Θήβας. Πληροφορίες λένε ότι δεν σπούδασε σε καμία σχολή, ούτε μαθήτευσε σε κανένα δάσκαλο. Διδάχτηκε πολλά όταν ταξίδεψε στην Αίγυπτο και στη Βαβυλώνα, γνωρίζοντας από κοντά τους αρχαίους πολιτισμούς των λαών. Συναναστράφηκε με διάφορους ιερείς – σοφούς της Αιγύπτου.

Η παράδοση κατατάσσει τον Θαλή μεταξύ των επτά σοφών και τον περιγράφει ως άνθρωπο με πλατιές γνώσεις και μεγάλη επινοητικότητα. Σε όλη τη διάρκεια της ζωής του παρέμεινε άγαμος και αφοσιωμένος στην θεωρητική και πρακτική ενασχόληση με τη φιλοσοφία και τις άλλες επιστήμες.Ηταν μια πολύπλευρη προσωπικότητα. Ασχολήθηκε με την αστρονομία και τα μαθηματικά , τη φυσική και την φιλοσοφία.

Για τα επιστημονικά του επιτεύγματα λέγονται πολλά και είναι δύσκολο να ξεχωρίσει κανείς πόσα από αυτά δεν οφείλονται στον θρύλο που δημιουργήθηκε γύρω από την προσωπικότητά του. Αναδείχτηκε σε οξυδερκή διανοητικά και πολιτικά. Σε καίριες στιγμές παρενέβη στα πολιτικά πράγματα, όπως όταν συνέστησε στους Μιλήσιους να μη συμμαχήσουν με τον Κροίσο ή όταν συμβούλευσε τις ιωνικές πόλεις να συμμαχήσουν μεταξύ τους για να αντιμετωπίσουν τους κοινούς πιθανούς εχθρούς.
Ο Θαλής πέθανε σε προχωρημένη ηλικία παρακολουθώντας αθλητικούς αγώνες εξαιτίας της ζέστης, της δίψας και της εξάντλησης. Στον τάφο του χαράχτηκε το εξής επίγραμμα : Αυτός ο μικρός τάφος, είναι του Θαλή του εξαίρετου, που η δόξα έφτανε ως τα ουράνια.




ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ

ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ
Ο Θαλής ήταν ιδρυτής της Ιωνικής σχολής, που θεωρείται μια εμβρυώδης μορφή υλιστικής σχολής. Οι φιλόσοφοι που τη συγκροτούσαν υποστήριζαν ότι η φύση αποτελείται από ύλη που βρίσκεται σε αέναη κίνηση. Πρώτος ο Θαλής αναζήτησε την αρχή των όντων, όχι στο Θεό, αλλά σε κάποιο φυσικό είδος. Απέδωσε τη βάση όλων των πραγμάτων στο νερό, ίσως επειδή παρατήρησε ότι η ζωή όλων των όντων εξαρτάται από αυτό – είτε επειδή προέρχονται από αυτό είτε επειδή ζουν και αναπτύσσονται σε υγρό περιβάλλον- και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι όλες οι ουσίες θα μεταβληθούν σε νερό.
Ως πρώτη αρχή, δηλαδή, των όντων και των κοσμικών φαινομένων όρισε το νερό. Απέδωσε στη φύση μια γενεσιουργό δύναμη ,γιατί (σύμφωνα με την θεωρία του) από αυτή γεννιούνται και βλασταίνουν τα όντα. Βέβαια η θεωρητική του προσέγγιση στη φύση δεν αποτέλεσε μια υλιστική θεώρηση των πραγμάτων, αλλά απλά μια συμβολική ερμηνεία της κοσμογονικής αρχής. Η ψυχή στο Θαλή διακατέχεται από μια "αυτοκινητική" και "αεικίνητη" δύναμη – ιδιότητα και βρίσκει υπόσταση σε όλα τα όντα, ακόμα και τα άψυχα. Οι περισσότερες πληροφορίες για το έργο του Θαλή έχουν διασωθεί από τον Αριστοτέλη.

ΦΥΣΙΚΗ
Με την παρατήρηση ότι το ήλεκτρο (κεχριμπάρι) όταν τρίβεται σε μάλλινο ρούχο, αποκτά την ιδιότητα να έλκει τρίχες, μικρά φτερά κ.λ.π , ο Θαλής έθεσε τα θεμέλια του ηλεκτρισμού. Αρκετούς αιώνες μετά, η παραγωγή ηλεκτρισμού πραγματοποιήθηκε με τη βοήθεια των ηλεκτροστατικών μηχανών.
Στο Θαλή οφείλετε και η ανακάλυψη του μαγνητισμού. Είναι ο πρώτος που παρατήρησε ότι ο μαγνήτης (Fe3O4) ή επιτεταρτοξείδιο του σιδήρου ασκεί ελκτικές δυνάμεις σε σιδερένια αντικείμενα.
Οι ανακαλύψεις των ηλεκτρικών και μαγνητικών ιδιοτήτων ορισμένων υλικών, ώθησαν το Θαλή στη διατύπωση της θεωρίας ότι, καθετί που υπάρχει στην φύση έχει ψυχή. Από την εξήγηση που έδωσε ότι οι ετήσιες (μελτέμια) προκαλούν τις πλημμύρες του ποταμού Νείλου, πιθανολογείται ότι πρέπει να ασχολήθηκε και με τη μελέτη μετεωρολογικών φαινομένων , χωρίς όμως να σωθούν οι παρατηρήσεις και οι μελέτες που έκανε.

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ
Η κυριότερη προσφορά του Θαλή στην επιστήμη αυτή ήταν η εισαγωγή της αποδείξεως, γεγονός που έφερε αλλαγή στον τρόπο του "σκέπτεσθαι" μέχρι εκείνη την εποχή.

Μερικά θεωρήματα τα οποία απέδειξε ο Θαλής στη γεωμετρία είναι τα εξής:
α) Η διάμετρος ενός κύκλου τον χωρίζει σε δύο ίσα μέρη.
β) Στα ισοσκελή τρίγωνα, οι παρά τη βάση γωνίες είναι ίσες.
γ) Οι κατά κορυφήν γωνίες είναι ίσες.
δ) Η εγγεγραμμένη γωνία που βαίνει σε ημικύκλιο είναι ορθή.
ε) Δύο τρίγωνα είναι ίσα, όταν έχουν μια πλευρά και τις προσκείμενες σε αυτήν γωνίες ίσες.
στ) Διάφορα θεωρήματα για τα όμοια τρίγωνα κ.ά.

Ως μαθηματικός ο Θαλής είναι γνωστός στη στοιχειώδη γεωμετρία και από το ομώνυμο θεώρημά του, σύμφωνα με το οποίο, όταν οι παράλληλες ευθείες τέμνουν δύο άλλες ευθείες, τότε τα τμήματα που ορίζονται στη μία είναι ανάλογα προς τα αντίστοιχα τμήματα της άλλης. Σήμερα αυτό το θεώρημα είναι γνωστό ως το θεώρημα του Θαλή.
Οπως οι περισσότεροι άνθρωποι της εποχής του, έτσι και αυτός μαγεύτηκε από τις μεγάλες πυραμίδες στην Γκίζα της Αιγύπτου. Όταν ταξίδεψε στην Αίγυπτο και είδε τις πυραμίδες, θέλησε να μάθει πόσο ύψος έχουν. Δυστυχώς, όμως, ακόμα και οι ίδιοι οι Αιγύπτιοι δεν γνώριζαν το ύψος τους. Έτσι, όταν τους ρώτησε, του απάντησαν ότι θα κάνουν χρησμό στους θεούς για να τους απαντήσουν. Ευτυχώς βέβαια δε χρειάστηκε να περιμένουμε τους θεούς των Αιγυπτίων, αφού ο Θαλής μέτρησε το ύψος της κάθε πυραμίδας και απέσπασε το θαυμασμό του βασιλιά της Αιγύπτου Αμασι.
Για τη μέτρηση του ύψους των πυραμίδων χρησιμοποίησε ένα ραβδί, το οποίο στήριξε κάθετα στο έδαφος δίπλα από τις πυραμίδες. Στη συνέχεια περίμενε μέχρι το μήκος της σκιάς του ραβδιού να γίνει ίσο με το ύψος του. Οταν συνέβη αυτό μέτρησε το μήκος της σκιάς της κάθε πυραμίδας. Προφανώς, τη χρονική στιγμή όπου το μήκος της σκιάς του ξύλινου ραβδιού γινόταν ίσο με το ύψος του, τότε όλα τα αντικείμενα (που ήταν κάθετα τοποθετημένα στο έδαφος) σχημάτιζαν μια σκιά, με μήκος ίσο με το ύψος τους. Οι πυραμίδες δεν αποτελούσαν εξαίρεση και έτσι το ύψος μπορούσε να μετρηθεί από το μήκος της σκιάς τους.
Από τότε οι Αιγύπτιοι κατέγραψαν το αποτέλεσμα και δεν βρέθηκαν ποτέ ξανά στη δύσκολη θέση να μην μπορούν να απαντήσουν στο ερώτημα, πόσο ύψος έχουν οι πυραμίδες.

ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
Μερικά από τα αστρονομικά επιτεύγματα του Θαλή είναι, ο καθορισμός της διάρκειας του έτους σε 365 ημέρες και η απόδειξη ότι η τέσσερις εποχές δεν είναι ισόχρονες (δεν διαρκούν το ίδιο δηλαδή).
Διατύπωσε ότι ο πολικός αστέρας δείχνει πάντα τον βορρά και μπορεί να καθοδηγεί τους ναυτικούς την νύχτα.
Μια πολύ σημαντική ανακάλυψη είναι ότι η διάμετρος του ήλιου είναι το 1/720 της φαινομενικής τροχιάς του γύρω από την γη. Επίσης, η διάμετρος της Σελήνης είναι το 1/720 της τροχιάς της γύρω από τη γη. Προσέξτε αυτούς τους δύο λόγους. Όπως παρατηρείτε, είναι ακριβώς ίδιοι. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, γιατί χάρη σε αυτήν την σύμπτωση μπορούμε να παρατηρήσουμε το εκπληκτικό φαινόμενο της έκλειψης του ηλίου. Αν δεν συνέβαινε κάτι τέτοιο, ο δίσκος της Σελήνης και του ηλίου δεν θα φαίνονταν ίδιοι στον ουρανό και η Σελήνη δεν θα μπορούσε να καλύψει τον ήλιο, κάθε φορά που θα περνούσε από μπροστά του.

Η φήμη του Θαλή απλώθηκε σε όλη την Ελλάδα, όταν προανάγγειλε την έκλειψη του ηλίου που έγινε ορατή στην Ελλάδα στις 28 Μαΐου του 585 π.Χ., την ώρα που πολεμούσαν οι Λυδοί εναντίον των Μηδών.
Για τις αστρονομικές του έρευνες χρησιμοποίησε όργανα που είχε εφεύρει ο ίδιος

Πηγή:http://epal-akrot.chan.sch.gr/electrica ... 9-16-27-47
H Aγάπη μου για εσάς έχει χρώμα Λευκό

Εικόνα
____________________________________________
Reiki Center - Ρεικι
Άβαταρ μέλους
Ταρούλα
Δημοσιεύσεις: 29910
Εγγραφή: 16 Αύγ 2011 6:45 pm

Re: ΘΑΛΗΣ Ο ΜΙΛΗΣΙΟΣ

Δημοσίευση από Ταρούλα »

:x :x :x
Η μόνη βεβαιότητα που μπορείς να έχεις στην ζωή σου είναι μόνο μέσα στην Πίστη, πως ό,τι έρθει, πάντα το Πνεύμα θα δρα εντός σου... Η καρδιά φωτίζει τον σκοτεινό δρόμο της ζωής... Β.Ν. :romance-heartbeating:

Επιστροφή στο “ΑΡΧΑΙΟΙ EΛΛΗΝΕΣ ΦΙΛΟΣΟΦΟΙ”