ΤΣΑΡΛΣ ΓΟΥΕΜΠΣΤΕΡ ΛΙΝΤΜΠΙΤΕΡ

Άβαταρ μέλους
Vasoula
Site Admin
Δημοσιεύσεις: 88472
Εγγραφή: 24 Απρ 2007 11:47 am
Τοποθεσία: Σείριος

ΤΣΑΡΛΣ ΓΟΥΕΜΠΣΤΕΡ ΛΙΝΤΜΠΙΤΕΡ

Δημοσίευση από Vasoula »

Τσαρλς Γουέμπστερ Λιντμπίτερ(1854)

Ο Τσαρλς Γουέμπστερ Λιντμπίτερ υπήρξε εσωτεριστής και σημαντικό μέλος της Θεοσοφικής Εταιρείας


Βίος

Ο Λιντμπίτερ γεννήθηκε στο Στόκπορτ το 1854. Μια σειρά από οικογενειακές ατυχίες όπως ο θάνατος του πατέρα του το 1862 και η έλλειψη χρημάτων για σπουδές εξαιτίας της χρεωκοπίας της τράπεζας όπου η οικογένεια του διατηρούσε καταθέσεις, τον ανάγκασαν να αναζητήσει εργασία αμέσως μόλις τελείωσε το σχολείο. Ωστόσο, τα απογεύματα που είχε ελεύθερο χρόνο συνήθιζε να τα αφιερώνει στην ατομική του μόρφωση. Με αυτόν τον τρόπο κατόρθωσε να σπουδάσει αστρονομία ενώ έμαθε παράλληλα και τρεις γλώσσες, γαλλικά, ελληνικά και λατινικά.

Το 1879, επηρεασμένος από έναν θείο του κληρικό, αποφάσισε να ακολουθήσει εκκλησιαστική σταδιοδρομία. Την ίδια εποχή άρχισε να εκδηλώνει έντονο ενδιαφέρον και για τις πνευματικές επιστήμες, έχοντας ως εφαλτήριο τις εμπειρίες του διάμεσου Ντάνιελ Ντάγκλας Χόουμ.

Παρακινημένος και από το βιβλίο του Σίνετ Απόκρυφος Κόσμος, το 1883 αποφάσισε να ασχοληθεί και ενεργά πλέον με τον αποκρυφισμό ως μέλος της Θεοσοφικής εταιρείας. Καθοριστική για αυτό υπήρξε και η γνωριμία του με την πρόεδρο της Θεοσοφικής Εταιρείας Έλενα Πετρόβνα Μπλαβάτσκι, κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψής της στο Λονδίνο.

Από τη στιγμή που ο Λιντμπίτερ έγινε δεκτός ως μαθητής της Μπλαβάτσκι, εγκατέλειψε την εκκλησία, έγινε χορτοφάγος και έκοψε κάθε δεσμό με την Αγγλία ακολουθώντας τελικά την ίδια την Μπλαβάτσκι στο Αντιάρ της Ινδίας το 1884. Σύμφωνα με όσα ο ίδιος έγραφε, ενώ βρίσκονταν στην Ινδία, είχε λάβει διδασκαλία από κάποιους δασκάλους της Μπλαβάτσκι. Αυτή ήταν και η αρχή μίας μακρόχρονης σταδιοδρομίας ως λέκτορας στη Θεοσοφική Εταιρεία ενώ είχε διατελέσει και γραμματέας της Στοάς του Λονδίνου.

Το 1885 αποφάσισε να ακολουθήσει τον Όλκοτ, τον πρώτο πρόεδρο της Θεοσοφικής Εταιρείας σε ένα ταξίδι του στη Mπούρμα και τη Σρι Λάνκα, όπου και ίδρυσαν από κοινού την Αγγλική Βουδιστική Ακαδημία η οποία μετεξελίχθηκε στο Κολλέγιο Ανάντα. Το Κολέγιο Ανάντα έχει σήμερα περισσότερους από 6000 μαθητές, ενώ ένα από τα κτίρια του φέρει το όνομα του Λιντμπίτερ προς τιμήν του.

Το 1889 ο ’λφρεντ Πέρσι Σίνετ (Alfred Percy Sinnett) ζήτησε από τον Λιντμπίτερ να επιστρέψει στην Αγγλία για να αναλάβει την εκπαίδευση του γιου του και του Τζορτζ ’ρουντεϊλ (George Arundale). Αυτός συμφώνησε και επέστρεψε φέρνοντας μαζί του και έναν άλλο μαθητή του, τον Κουρουπουμούλατζ Ζινανταράσα(Curuppumullage Jinarajadasa). Παρά τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετώπιζε, κατάφερε να βοηθήσει τόσο τον ’ρουντεϊλ όσο και τον Ζινανταράσα, να εισαχθούν στο πανεπιστήμιο του Καίμπριτζ. Και οι δύο θα γίνονταν στη συνέχεια παγκόσμιοι πρόεδροι της Θεοσοφικής Εταιρείας.

Το 1894 φέρεται ως η χρονιά κατά την οποία πραγματοποίησε την πρώτη του αναδρομή σε περασμένη ζωή. Επίσης συνεργάστηκε με την ’ννυ Γουντ Μπέζαντ σε μια σειρά από έρευνες για την καταγωγή του κόσμου και του ανθρώπινου είδους, τη σύσταση των στοιχείων και τη χημεία, ενώ φέρεται ότι και οι δύο έρχονταν σε επαφή με διδασκάλους μέσω της τεχνικής της αστρικής προβολής, την οποία κατείχαν πολύ καλά.


Η κατηγορία

Κατηγορούμενος για παιδεραστία ο Λιντμπίτερ εγκατέλειψε τη Θεοσοφική Εταιρεία όπως είπε στο συνταγματάρχη Όλκοτ "προκειμένου να τη σώσει από την ντροπή". Η Μέρυ Λούτιενς στο "Κρισναμούρτi: τα χρόνια της αφύπνισης" γράφει: Το 1906, μετά την επιστροφή του Λιντμπίτερ στην Αγγλία, ο δεκατετράχρονος γιος του γραμματέα του εσωτερικού παραρτήματος του Σικάγο, τον οποίο ο Λιντμπίτερ είχε πάρει μαζί του κατά την πρώτη του διάλεξη στο Σαν Φρανσίσκο, ομολόγησε στους γονείς του την αιτία της αντιπάθειας που έτρεφε για τον μέντορα του, στον οποίο αρχικά ήταν πολύ αφοσιωμένος, η οποία, σύμφωνα με τα λόγια του, ήταν η ενθάρρυνση του από τον Λιντμπίτερ στη συνήθεια του αυνανισμού. Σχεδόν ταυτόχρονα ο Λιντμπίτερ δέχτηκε την ίδια κατηγορία και από το γιο ενός άλλου στελέχους της θεοσοφικής εταιρείας ο οποίος, από ότι φαίνεται, δεν είχε ουδεμία σχέση με το πρώτο αγόρι.

Τότε μία περίεργη καθαρίστρια βρήκε στο πάτωμα ενός ξενοδοχείου στο Τορόντο στο οποίο είχε μείνει ο Λιντμπίτερ μαζί με αυτό το αγόρι, ένα ανυπόγραφο, και δίχως ημερομηνία γράμμα, το οποίο θεωρήθηκε ότι ανήκε στον ίδιο. Στο γράμμα υπήρχε γραμμένη μία φράση, τόσο ύποπτη που η σύνταξη της σε αγγλικό έδαφος μόνο νόμιμη δε θα μπορούσε να είναι. Ο Λιντμπίτερ απάντησε στις κατηγορίες με γραπτή επιστολή στην ’νι Γουντ Μπέζαντ όπου έγραφε "...κατά την διάρκεια της εκπαίδευσης των αγοριών, ανέφερα μεταξύ άλλων και το θέμα του αυνανισμού, ως κάτι φυσιολογικό για το οποίο έπρεπε να αποβάλλουν την όποια ντροπή αισθάνονταν.

Αργότερα, δέχτηκε και άλλη κατηγορία από τον Χούμπερτ Βαν Χουκ από το Σικάγο, έναν εντεκάχρονο για τον οποίο ο Λιντμπίτερ είχε προβλέψει ότι θα γίνονταν στο μέλλον Παγκόσμιος Δάσκαλος. Η Μέρι Λούτιενς αναφέρθηκε επίσης σε αυτό το περιστατικό ως εξής: Ο Χιούμπερτ ορκίστηκε αργότερα στην ίδια την Μπέζαντ ότι ο Λιντμπίτερ τον είχε "αποπλανήσει". Ωστόσο η Μέρυ Λούτιενς διατήρησε τις επιφυλάξεις της προσθέτοντας ότι "αν και αδιάψευστη, η κατηγορία αυτή μπορεί να μην ήταν και τόσο αξιόπιστη".


Επιστροφή

Το 1907 ύστερα από τον θάνατο του Χένρι Στιλ Όλκοτ (Henry Steel Olcott) και την ανάληψη της προεδρίας από την ’ννυ Γουντ Μπέζαντ, τα διεθνή παραρτήματα ψήφισαν υπέρ της επαναποδοχής του Λιντμπίτερ. Ο Λιντμπίτερ δέχτηκε τελικά να επιστρέψει στο Αντιάρ στις 10 Φεβρουαρίου του 1909.
Λιντμπίτερ και Κρισναμούρτι
Ο Λιντμπίτερ γνώρισε στην ακτή του αρχηγείου των θεοσοφιστών στο Αντιάρ της Ινδίας, τον Τζιντού Κρισναμούρτι, όταν ήταν μόλις δεκατεσάρων χρόνων ενώ δεν είχε παρά μόνο λίγους μήνες που είχε εγκατασταθεί σε εκείνη την περιοχή μαζί με τους γονείς του. Ο Κρισναμούρτι θεωρούνταν ένας πολλά υποσχόμενος μαθητής, που ίσως να διέθετε στο μέλλον όλα τα απαραίτητα εφόδια για το ρόλο ενός μελλοντικού παγκόσμιου δασκάλου, ο επικείμενος ερχομός του οποίου ήταν μία ιδέα με πολύ μεγάλη απήχηση μεταξύ των θεοσοφιστών.

Το 1919 ο Λιντμπίτερ άρχισε να διευρύνει την έρευνα του για τα ακασικά αρχεία. Τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας κοινοποιήθηκαν στο βιβλίο του με τίτλο Πως, Πότε και Που στο οποίο κατέγραφε την ιστορία της Ατλαντίδας και άλλων πολιτισμών. Επίσης περιέγραφε και την εικόνα μίας μελλοντικής κοινωνίας του 28ου αιώνα, όπου τα πάντα θα κινούνται με πυρηνική ενέργεια. Ο Λιντμπίτερ παρέμεινε για λίγο ακόμη στην Ινδία επιβλέποντας την εξέλιξη του Κρισναμούρτι, αλλά τελικά εγκατέλειψε τη χώρα για να εγκατασταθεί το 1915 στην Αυστραλία.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Αυστραλία ανέπτυξε στενή φιλία με τον επίσκοπο Τζέι Τζέι Γουέτζγουντ ο οποίος το 1915 τον μύησε στον ελευθεροτεκτονισμό, ενώ παράλληλα τον προσηλύτισε και στη Φιλελεύθερη Καθολική Εκκλησία. Η παρουσία του εκεί είχε ως αποτέλεσμα να αυξηθεί κατακόρυφα το ενδιαφέρον των Αυστραλών και Νεοζηλανδών για τη Θεοσοφία ενώ το κέντρο του Σίδνεϊ, σήμερα αποτελεί ένα από τα τρία σημαντικότερα, μαζί με αυτό του Αντιάρ στην Ινδία και άλλο ένα στην Ολλανδία, κέντρα θεοσοφικών δραστηριοτήτων. Το 1922 ο Λιντμπίτερ εγκαταστάθηκε στην έπαυλη που είχε νοικιάσει η θεοσοφική εταιρεία στο προάστειο του Σίδνεϊ, Μόσμαν, γνωστή με το όνομα The Manor, όπου και ηγήθηκε μιας θεοσοφικής ομάδας.

Η σχολή δεχόταν επίσης και νεαρές γυναίκες ως μαθήτριες μεταξύ των οποίων και εξέχουσες μεταγενέστερα φυσιογνωμίες της Θεοσοφικής Εταιρείας όπως η Κλάρα Κοντ, μελλοντική πρόεδρος της Θεοσοφικής Εταιρείας στην Αμερική ή η Μαίρη Λούτιενς, συγγραφέας της βιογραφίας του Κρισναμούρτι, ο οποίος τύχαινε να μένει σε ένα γειτονικό σπίτι μαζί με τον αδερφό του, την εποχή που η συγγραφέας βρέθηκε εκεί.

Πηγές
Guilley R. 1994., ‘’Harpers , Εγκυκλοπαίδεια Μυστικιστικών και Παραφυσικών Εμπειριών’’, ’νουβις, Αθήνα
Δρανδάκη Π., Μεγάλη Ελληνική Εγκυκλοπαίδεια, Φοίνιξ, Αθήνα

http://www.innerpedia.gr/index.php?page=" onclick="window.open(this.href);return false;Τσαρλς%20Γουέμπστερ%20Λιντμπίτερ

@};-
H Aγάπη μου για εσάς έχει χρώμα Λευκό

Εικόνα
____________________________________________
Reiki Center - Ρεικι
Άβαταρ μέλους
Vasoula
Site Admin
Δημοσιεύσεις: 88472
Εγγραφή: 24 Απρ 2007 11:47 am
Τοποθεσία: Σείριος

Re: ΤΣΑΡΛΣ ΓΟΥΕΜΠΣΤΕΡ ΛΙΝΤΜΠΙΤΕΡ

Δημοσίευση από Vasoula »

αν μπορουσα να συμπληρωσω κατι για τον Λεντμπιτερ,

ηταν μελος του τεκτονικου ταγματος "ανθρωπινο δικαιο" Droit humane,ενα τεκτονικο ταγμα το οποιο δεχεται και γυναικες. το πρωτο του ειδους του.

Ηταν επισης μελος του Μαρτινιστικου ταγματος, οπως και η Μπλαβατσκυ και η μπεσαντ.

ηταν συνιδρυτης της Liberal Catholic Church, φιλελευθερη καθολικη εκκλησια, οπου μαζι με τον Τζαμες γουεντζγουντ ιδρυσαν την εκκλησια οντας και οι δυο ιδη επισκοποι. οντασ διορατικος και ενορατικος εκσυχρονισαν τα αρχαια ρωμαικα τυπικα της εκκλησιας βαση των επιδρασεων που ειχαν στο αορατο και τον αιθερα. βαση αυτης της εργασιας εγραψε το βιβλιο the science of the sacrements, η επιστημη των μυστηριων . καλουσε την Θεια λειτουργια της εκκλησιας "αγγελικη" καθοτι εβλεπε την παρουσια αγγελου που συνεδραμε τον τελουντα τα μυστηρια
Η εκκλησια χειροτονουσε και χειροτονει γυναικες στους βαθμους του υποδιακονου και διακονου, και ενα παρακλαδι της χειροτονει γυναικες στον βαθμο του ιερεα!
H Aγάπη μου για εσάς έχει χρώμα Λευκό

Εικόνα
____________________________________________
Reiki Center - Ρεικι

Επιστροφή στο “BIOΓΡΑΦΙΕΣ”